Gythio Peloponnesos

Gythio: de ongekende schoonheid van Peloponnesos
Gythio is een van de meest populaire vakantiebestemmingen op de Peloponnesos, omdat het alles combineert, van prachtige stranden tot het prachtige landschap en uitstekende gastronomie.

Gythio ligt op slechts 40 km van Sparta en is gemakkelijk bereikbaar met de auto of de veerboot. Mani en Gythio stad zijn de belangrijkste regio's vanwege hun omvang, bevolking en toeristische voorzieningen. Bovendien biedt Gythio toegang tot prachtige eilanden met veerboten zoals Kythira en Antikythira, evenals tot het prachtige Kissamos van Kreta.

 

Het perfecte strand kiezen
De stranden van Gythio zijn een verleiding vanwege hun schone, blauwe water en het zachte, gouden zand. Mavrovouni, Selinitsa en Ageranos zijn enkele van deze stranden. De eerste twee zijn bekroond met de Blauwe Vlag, wat aangeeft dat ze zeer schoon en ongerept zijn, terwijl aan hun kust de Caretta Caretta hun eieren legt.

Mavrovouni is het grootste zandstrand aan de zuidkant van Gythio, waar u kunt windsurfen. Selinitsa is een ander zandstrand aan de zuidkant dat watersportactiviteiten biedt. Naast de gunstige ligging zijn er in de buurt verschillende strandbars en restaurants aan zee. Ageranos heeft misschien geen Blauwe Vlag, maar het is een uitgerust strand met zowel ligbedden als parasols die het zand combineren met de kleine kiezels, een ideale keuze voor gezinnen.

 

Slenteren buiten de stad

Rotsachtig gebergte, stenen kastelen, grote bomen en vissersboten vormen het unieke landschap van Gythio in Griekenland.

Als u uw vakantie in Gythio doorbrengt, kunt u verschillende activiteiten ondernemen, zoals wandelen in het Koumaros gebergte en in Monemvasia of een bezoek brengen aan de Diros-grot waar u de stalactieten kunt bewonderen.

In de buurt van de stad is er een klein eiland, Cranae genaamd, waar je de 25 meter hoge vuurtoren kunt zien, gebouwd in 1873 en de stenen Tzannetakis-toren, Mani's geschiedenis en etnologie museum. De Tzannetakis-toren ligt heel dicht bij waar de passagiers van de veerboot in de haven van boord gaan.

In Gythio stad kun je ronddwalen door de pittoreske haven en langs de stijlvolle neoklassieke gebouwen. Als u de voorkeur geeft aan excursies, kunt u een roadtrip plannen naar andere bezienswaardige steden van de Peloponnesos die dicht bij Mani liggen, zoals Areopoli, Stoupa, Kardamyli - beroemd om zijn middeleeuwse kasteel - en zelfs het eiland Elafonisos.

 

Het draait allemaal om gastronomie
Gythio staat bekend om zijn geweldige zeevruchten, aangezien het een badplaats is, dus voel je vrij om verschillende soorten vis, schaal- en schelpdieren, octopus, inktvis, of garnalen te bestellen.

Bovendien kun je enkele van de meest traditionele recepten proberen, zoals lalaggia. Lalaggia is de traditionele versie van pannenkoeken in Mani, die vrouwen vroeger kookten tijdens religieuze feesten. Hun hoofdingrediënt is bloem en ze worden gebakken en geserveerd met kaas.

Wat je ook kiest om te eten, Gythio zit vol met tavernes en eetgelegenheden waar je een lokale specialiteit kunt proberen. In de ouzeries proef je ook het Griekse aperitief ouzo, een perfect zomerdrankje dankzij zijn zoete en verrukkelijke smaak.