Antikythera Grieks eiland Egeïsche Zee

Antikythera-eiland: het vredige paradijs aan de rand van de Egeïsche Zee

Het leven op het geïsoleerde Griekse eiland Antikythera, aan de rand van de Egeïsche Zee tussen Kreta en het Peloponnesische schiereiland, kan zwaar zijn als de bevoorradingsboot niet aankomt, zoals vaak gebeurt in de winter.

Bijna alle dingen die de enkele tientallen permanente bewoners nodig hebben om op het eiland te wonen, komen per boot aan, inclusief voedsel en brandstof voor het handjevol voertuigen.

"Soms, als de zee ruw is, is het onmogelijk om de haven te naderen", zegt Panagiotis Pavlakis, de onderluitenant van de veerboot die essentiële benodigdheden naar de kleine buitenpost brengt.

Het eiland Antikythera is een aards paradijs
Maar voor de lokale bevolking is het eiland al deze moeite meer dan waard - het is een aards paradijs. "Er is geen andere plek ter wereld waar je zo'n absolute rust kunt vinden", zegt Giannis Tzinakos, een gepensioneerde generaal van de Griekse luchtmacht die nu het grootste deel van zijn tijd op Antikythera doorbrengt.

Door de vergrijzende bevolking is het dorp gekrompen tot slechts 20 inwoners, waarbij de school, die eerder 24 jaar gesloten was, pas vorig jaar weer openging nadat een jong gezin met kinderen naar het eiland was verhuisd.

Om de bevolking te helpen vergroten, heeft het eiland samen met de orthodoxe kerk een campagne gelanceerd om mensen te verleiden naar het paradijselijke eiland te verhuizen en er hun thuis te maken.

Er is één eenzame kafenion (koffiebar), dat het hele jaar open blijft en ook dienst doet als kruidenierswinkel, en misschien nog belangrijker, als ontmoetingsplaats voor de eilandbewoners. Het lokale hostel, bestaande uit 15 kamers, is ook beschikbaar voor bezoekers van Antikythera.

Tijdens de zomermaanden keert het leven weer terug naar Antikythera, wanneer mensen met wortels op het eiland terugkeren voor vakantie uit verre oorden, Australië in het bijzonder, waarnaar in het midden van de 20e eeuw veel lokale mensen emigreerden.

Het eiland is perfect voor een rustige vakantie
Een paar toeristen uit Griekenland en het buitenland kiezen het eiland ook als een ideale bestemming voor rustige vakanties.

Antikythera wordt gekenmerkt door een zeldzame, wilde schoonheid, met lage heuvels, rijke flora en fauna, pittoreske landkapellen en grotten, evenals vele oude paden, die een unieke gelegenheid bieden voor wandelingen en langere excursies te voet.

Er zijn ook enkele prachtige, geïsoleerde zand- en kiezelstranden op Antikythera, die u niet mag missen, als u er even helemaal tussenuit wilt.

De meest populaire dorpen zijn Xeropotamos en Kamarila, op korte afstand van de haven en het belangrijkste dorp Potamos.

Antikythera heeft een rijke oude geschiedenis
De geschiedenis van het eiland gaat ver terug in onheuglijke tijden. Men denkt dat de eerste bewoners van Antikythera de Dolopes waren, die toen werden gevolgd door de Dryopes en de Kretenzers.

Van de Romeinse veroveraars was bekend dat ze hun ongewenste en onverzettelijke onderdanen naar Antikythera verbannen, terwijl het eiland later diende als een schuilplaats voor piraten.

Ondanks al zijn charmes en prachtige isolatie, is het eiland Antikythera vooral bekend als de locatie van twee van de meest opmerkelijke archeologische ontdekkingen die in de twintigste eeuw zijn gedaan.

In de eerste jaren van de eeuw werden twee bronzen voorwerpen van buitengewone archeologische waarde teruggevonden in de zee bij Antikythera: de beroemde 'Jeugd van Antikythera' uit 340 voor Christus, die in 1900 werd gevonden door sponsduikers; en een mechanisme, of machine, gebruikt voor astronomische en kalenderberekeningen, van rond 80 voor Christus, die in 1901 werd gevonden door duikers die een nabijgelegen scheepswrak onderzochten.

Deze twee onschatbare voorwerpen uit de Griekse geschiedenis, beide geschenken van dit kleine Griekse eiland aan de rand van de Egeïsche Zee, worden tentoongesteld in het Nationaal Archeologisch Museum in Athene.

Het eiland is verbonden met vaste routes met Piraeus (8 uur), Gythio Laconia (4 uur), Kythira (1,5 uur), Neapoli Laconia (3 uur) en Kastelli Kissamos van Kreta (1,5 uur).
Toegang tot Antikythera is eenvoudig. Voor de vaarroutes van de schepen kunt u zich laten informeren door de havenautoriteiten en de reisbureaus van Kythera en de aangesloten gebieden. De vissersschuilplaats van het eiland, in de grote natuurlijke baai van Potamos, biedt plaats aan een klein aantal toeristen- en vissersboten.

Antikythera is een ideale plek voor rust en ontspanning en zal zeker de bezoeker charmeren die zeer persoonlijke momenten wil beleven. Zelfs een verblijf van een paar dagen is genoeg om het eiland te bezitten en het gevoel te hebben dat elke hoek je thuis is. Overnachten op het platteland is een geweldige ervaring, zolang je het milieu en de bewoners van het eiland respecteert.