Lassithi stranden Kreta

Lassithi is een regio aan de oostkant van Kreta. Lassithi is nog onaangetast door het massatoerisme en heeft een ongerepte natuurlijke omgeving. Hoewel er sommige populaire plaatsen liggen, zoals Elounda, Sissi, Sitia en Ierapetra in Lassithi liggen, moet het toerisme nog naar adem happen in deze regio.

Lassithi Kreta valt op door zijn natuurlijke landschap en prachtige stranden! De stranden van Lassithi hebben helder water en een exotische Caribische sfeer. Het beste strand in Lassithi is Vai, een prachtig strand met kristalhelder water, geïsoleerd door een palmboombos! Het is de perfecte plek om te ontspannen.

De meeste ontwikkelde stranden bevinden zich aan de noordkust van de regio, terwijl de zuidkant meer afgelegen blijft.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste en mooiste stranden van Lassithi op Kreta.

Kreta Vai Lassithi: Het prachtige Vai-strand, bekend als Palm Forest, ligt 25 km ten oosten van Sitia en 94 km ten oosten van de stad Agios Nikolaos. Het is het enige inheemse wilde dadelpalmbos van Griekenland, strekt zich uit over een oppervlakte van 250 vierkante kilometer en bestaat uit 5000 palmbomen, waardoor het het grootste bekende palmboombos in heel Europa is. Het ongelooflijke landschap maakt Vai een van de meest indrukwekkende stranden van Griekenland.

Dit bos werd voor het eerst genoemd tijdens de klassieke periode en het bestaan ervan wordt toegeschreven aan Fenicische kooplieden die de zaden van de dadels die ze aten weggooiden. Voor dit unieke bos strekken zich kilometers puur en zacht goudkleurig zand uit, begrensd door een azuurblauwe zee.

Het magische en tropische aspect van de plaats trekt duizenden bezoekers, waardoor het in het hoogseizoen erg druk is. De hoofdingang van het strand is open van zonsopgang tot zonsondergang om brand te voorkomen en kamperen is verboden. Op het strand zijn snackbars en koffietentjes te vinden.

Kreta Istro Lassithi: Langs de kustweg ten zuiden van Agios Nikolaos zijn vijf tot zes stranden met blauw water, van Agios Nikolaos tot Mohlos. Een daarvan is Istro, dat 12 km ten zuiden van de stad Agios Nikolaos ligt op de weg naar Ierapetra. Het kristalheldere blauwe water en het witte zand zijn twee van de belangrijkste kenmerken die dit strand zo populair hebben gemaakt.

Het kustplaatsje Makrigialos ligt 24 km ten oosten van Ierapetra en 60 km ten zuidoosten van de stad Agios Nikolaos, in het centrum van de baai van Kala Nera.

Vanwege het lange zandstrand en het kristalheldere blauwe water is Makrigialos een van de meest populaire toeristenoorden in de omgeving geworden. In de wijdere regio zijn er enkele ruïnes van een Minoïsch herenhuis.

Xerokambos is een prachtig strand op 103 km ten zuiden van de stad Agios Nikolaos en op 20 km van Ziros, een bergachtig landbouwdorp, aan de oostkant van Kreta.

Er zijn enkele tavernes en accommodaties in de wijdere regio, maar de familiale sfeer wordt niet aangetast door het toerisme. In Xerokambos kunt u genieten van heerlijke Kretenzer gerechten en een rustgevend uitzicht op de zee.

Sommige dagen in de zomer wordt het strand beïnvloed door de harde wind, maar eind augustus kalmeert de wind en kunnen bezoekers genieten van het kristalheldere water van Xerokambos. Op 29 augustus organiseert de lokale bevolking een traditioneel feest (panigiri) in de naam van Sint-Jan.

Het prachtige strand van Palekastro ligt 90 km ten oosten van de stad Agios Nikolaos, tegenover het eilandje Grandes. Het zand is fijn en het water kristalhelder, terwijl de sterke wind die 's middags waait dit strand een populaire plek maakt om te windsurfen.

In de buurt van Palekastro zijn interessante Minoïsche ruïnes opgegraven. Er zijn weinig toeristische voorzieningen in de regio, waardoor het een ideale bestemming is voor wat rust en privacy.

Havania is het strand dat het dichtst bij de stad Agios Nikolaos ligt. Het bestaat uit zand en kristalhelder water. Havania is een uitstekende keuze voor alle leeftijden, aangezien het een breed scala aan faciliteiten en watersport mogelijkheden biedt.

Het kristalheldere water verleidt de toeristen om deze plaats te bezoeken voor hun zomervakantie, omdat het een rustige bestemming vol bomen is. De nederzetting Agios Nikolaos is behoorlijk populair vanwege de toeristische ontwikkeling die allerlei soorten accommodaties, restaurants en winkels biedt.

Kato Zakros, een groot en ontspannend strand, ligt 106 km ten oosten van de stad Agios Nikolaos. Het is een mooie baai omringd door korte vegetatie en wilde kliffen.

Het strand ligt relatief dicht bij Zakros, ongeveer 8 km van het dorp, dat een van de meest pittoreske in Lassithi is. In de buurt ligt de archeologische vindplaats Zakros, een van de belangrijkste Minoïsche paleizen op Kreta.

Het strand van Kato Zakros is niet uitgerust met ligbedden en parasols, maar biedt een heerlijke plek om te ontspannen. Sommige accommodaties zijn beschikbaar in de wijdere regio.

Ammoudara is een lang strand gelegen op 5 km ten zuiden van de stad Agios Nikolaos, op de weg naar Ierapetra. Het is eigenlijk een prachtige kristalheldere baai en wordt zelden beïnvloed door de sterke zomerwinden, bekend als meltemia.

Het strand van Ammoudara is een van de drukste stranden in Lassithi omdat het goed is uitgerust met ligbedden, parasols, accommodatie aan zee en heerlijke tavernes. Het is een prima keuze om te zwemmen en te zonnebaden.

Het dorp Agia Fotia ligt 8 kilometer ten oosten van Ierapetra en 47 km ten zuidoosten van de stad Agios Nikolaos, omgeven door hoge dennen.

Agia Fotia heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als een mooie toeristenplaats, maar heeft zijn rustige sfeer en authentieke karakter weten te behouden. Het strand is bedekt met zacht zand en is een uitstekende keuze om te zwemmen.

Sissi is een lieflijk kustplaatsje en een van de bekendste badplaatsen van Kreta. Ondanks zijn populariteit is het nog steeds rustig en kalm. Het ligt 40 km ten oosten van Heraklion en 26 km ten noordwesten van de stad Agios Nikolaos.

Rond Sissi zijn kleine, afgelegen en schone baaien te vinden, zoals het zandstrand van Boufos. Er zijn tal van ligbedden en parasols te huur. De afgelegen baai van Avlaki, die lijkt op een privéstrand met kristalhelder water en wit zand, is ook te vinden in de buurt van Sissi en is een uitstekende keuze om te zwemmen en te ontspannen, weg van de luidruchtige drukte.

Elounda is een van de meest populaire en mooiste stranden van Kreta, 70 km ten oosten van de luchthaven van Heraklion en 11 km ten noorden van de stad Agios Nikolaos, de hoofdstad van Lassithi. Elounda is een goed uitgerust strand met veel zonneterrassen, parasols en watersporten aangeboden aan bezoekers. Langs de lengte is het water kristalhelder en de kust is zanderig.

Door de kosmopolitische sfeer van het dorp lijkt dit deel van de kust volledig ongerept met enkele faciliteiten. De bezoekers komen hier alleen voor nudisme en privacy. Elounda is een van de meest populaire toeristische resorts op Kreta. Sommige rondvaartboten organiseren routes naar Spinalonga, een voormalige leprakolonie, op ongeveer een uur rijden van Elounda.

Het prachtige strand van Pahia Ammos (dik zand) ligt 20 km ten zuidoosten van de stad Agios Nikolaos, in de Golf van Mirambelo. Prachtige olijfbomen en kassen verfraaien de omgeving. Het strand, zoals de naam al aangeeft, heeft prachtig zacht en dik goudkleurig zand aan boord van kristalhelder water.

Het strand van Hiona is klein (300 meter) maar erg mooi. Het heeft zacht zand en schoon water en wordt in de zomer vaak getroffen door de harde wind die verschillende watersporten mogelijk maakt. Er zijn geen parasols of ligbedden. De dichtstbijzijnde toeristische voorzieningen zijn te vinden in Palekastro of Sitia. Hiona ligt 90 km ten oosten van de stad Agos Nikolaos, 22 km van Sitia en 3 km ten noorden van Palekastro. Het is een ideale keuze om te zwemmen en voor wat privacy. Er zijn een paar tavernes rond het strand waar heerlijke Kretenzische gerechten worden geserveerd.

Het lange zandstrand van Almiros ligt 2 km ten zuiden van de stad Agios Nikolaos. Vanwege de nabijheid van de hoofdstad en de prachtige kristalheldere wateren, is Almiros behoorlijk populair in de zomer.  Met ondiep water, is Almiros ook zeer geschikt voor gezinnen. In de wijdere regio zijn veel toeristische voorzieningen en accommodaties te vinden. Ook voor uitstapjes is het een leuke keuze.

Agios Nikolaos is een lieflijk kustplaatsje, vernoemd naar een kapel boven de baai. Aangezien het de hoofdstad van Lassithi is, is het gebied tijdens het zomerseizoen vol toeristen en erg populair vanwege de Kretenzische keuken en het levendige nachtleven. Het strand van Agios Nikolaos is het strand dat het dichtst bij de stad ligt, met veel watersportcentra voor alle leeftijden. Het is bereikbaar op korte loopafstand van het centrum.

Het strand van Itanos ligt 80 km ten oosten van de stad Agios Nikolaos. De regio is vrij afgelegen en onaangetast door het toerisme, waardoor de stranden erg rustig en ontspannend zijn. Het strand is omgeven door kleine heuvels met lage vegetatie en heeft kristalhelder water, ook veilig voor kinderen. Het is bereikbaar met de auto.

Maridatis is een klein afgelegen strand gelegen 90 km ten oosten van de stad Agios Nikolaos, tussen het beroemde strand van Vai, met het indrukwekkende palmbos, en de windsurfplek van Palekastro.

Maridatis is totaal onaangetast door toerisme, in feite is het vrij geïsoleerd en is het toegankelijk via een onverharde weg. Het schone water, de witte kiezelstenen en het wilde landschap creëren echter een mooie omgeving om te ontspannen en te genieten van de vredige sfeer.

Er zijn weinig toeristische voorzieningen in de regio. De meeste accommodaties bevinden zich in Palekastro of Vai. De dichtstbijzijnde stad is Sitia, ongeveer 30 minuten rijden van Maridatis waar u veel faciliteiten vindt.

Het strand van Myrtos ligt 15 km ten westen van Ierapetra en 51 km ten zuidwesten van de stad Agios Nikolaos. Het is een fijn kiezelstrand met kristalhelder water en een paar faciliteiten. In het kleine dorpje vol bananen- en sinaasappelbomen, gelegen aan de oevers van de rivier de Krios, zijn diverse accommodaties en tavernes te vinden.

Papadiokampos is één van de meest geïsoleerde stranden in Lassithi, dicht bij Sitia, maar 60 km ten oosten van de stad Agios Nikolaos. Papadiokampos heeft kleine baaien met zachte kiezels of grote rotsen aan de kust.

Het strand is toegankelijk via een weggetje en wordt in de zomer helemaal niet bezocht. Het is dan ook de ideale plek om van wat privacy te genieten. De dichtstbijzijnde faciliteiten zijn te vinden in Sitia.

Het strand van Tholos, of anders Kavousi, ligt 26 km ten oosten van de stad Agios Nikolaos, op weg naar Sitia. Het dichtstbijzijnde toeristenoord is Pahia Ammos, met voldoende accommodaties.

Tholos is een grote baai met schoon water en zachte kiezelstenen aan de kust. Omdat het niet  wordt beschermd tegen harde wind, wordt het vaak getroffen door de zomer meltemia van augustus. Via een wandelpad vanuit Tholos kunnen bezoekers de kloof van Messona en de Minoïsche kopermijnen van Chrissokamino bereiken.