Kavala hoogtepunten

Wat kunt u doen in Kavala, de toegangspoort tot Macedonië?  De stad Kavala in Noord-Griekenland, die als een amfitheater uit de zee oprijst, is een juweeltje dat erop wacht om ontdekt te worden vanwege zijn rijke geschiedenis en prachtige omgeving.

Deze kuststad, met ongeveer 50.000 inwoners, is de toegangspoort tot Macedonië vanuit het oosten en wordt daarom vaak de "Thermopyles of Macedonia" genoemd.

Verdeeld tussen de Palia Poli (oude stad) en de Nea Poli (nieuwe stad) ligt Kavala aan de baai van Kavala, tegenover het eiland Thassos en aan de snelweg Egnatia, op anderhalf uur rijden ten oosten van Thessaloniki.

In de oudheid was de naam van de stad Neapolis (wat "Nieuwe stad" betekent, zoals veel Griekse kolonies). Tijdens de Middeleeuwen werd het omgedoopt tot Christoupolis ("Stad van Christus"). Eeuwenlang maakte het deel uit van het Ottomaanse rijk voordat het in het begin van de 20e eeuw kort werd bezet door Bulgarije.

Na de Grieks-Turkse oorlog van 1919-1922 ging de stad een nieuw tijdperk van welvaart in vanwege de arbeidskrachten die werden geboden door de duizenden vluchtelingen die vanuit Klein-Azië naar het gebied waren verhuisd. De ontwikkeling was zowel op industrieel als agrarisch gebied.

Kavala werd bekend door de verwerking en handel in tabak. Veel gebouwen met betrekking tot de opslag en verwerking van tabak uit die tijd zijn in de stad bewaard gebleven.

Hieronder vindt u mijn hoogtepunten in Kavala. 

Het kasteel van Kavala
Vanaf de 5e eeuw voor Christus werd de stad Kavala omringd door een verdedigingsmuur. Een belangrijke wijziging vond plaats in 1307 tijdens het bewind van Andronicos II Palaeologos, toen de lange muren van de zee tot aan de top van de heuvel werden gebouwd.

Het Byzantijnse kasteel werd in 1391 volledig verwoest toen de Turken de stad veroverden. Het kasteel werd in 1425 door de Ottomanen herbouwd en wat we tegenwoordig zien, is grotendeels het resultaat van die reconstructie.

Het aquaduct

Het aquaduct van Kavala, in de volksmond bekend als de Kamares, is een goed bewaard gebleven bouwwerk in de stad Kavala en is begrijpelijkerwijs een van de bezienswaardigheden van de stad. Hoewel het aquaduct het meest waarschijnlijk van Romeinse oorsprong is, dateert de huidige structuur uit de 16e eeuw.

Tabaksmuseum van Kavala
Van het midden van de 19e eeuw tot 1950 was Kavala het grootste centrum voor de verwerking en export van tabak in de Balkan. Het unieke van het museum ligt in het feit dat het niet alleen een tentoonstelling over de verwerking van oosterse tabakken bevat (die in geen enkel ander museum ter wereld te vinden zijn), maar ook in het feit dat het een museum is dat de economische en sociale geschiedenis van de regio tentoonstelt.

Gemeentelijk tabaksmagazijn
Het gemeentelijk pakhuis is een van de meest interessante gebouwen in Kavala. Het huisvestte het bedrijf van Kiazim Emin & Cie en werd in 1910 gebouwd door de zakenman en tabakshandelaar Kiazim Emin. Het gebouw heeft een Ottomaans ontwerp in een stijl die bekend staat als "Ottomaans neoclassicisme", met een sterke invloed van de neoklassieke architectuur van Europa.

Dwaal door de oude binnenstad van Kavala
Loop door de pittoreske straatjes van de oude stad, op het schiereiland Panagia, dat eruit ziet alsof het uit de geïllustreerde pagina's van een sprookjesboek is gesprongen.

De imaret
In het begin van de 19e eeuw richtte Mohammed Ali, stichter van de laatste Egyptische dynastie, een Imaret op - een religieuze, educatieve en liefdadigheidsinstelling - in zijn geboorteplaats Kavala. Het fungeerde als islamitisch seminarie tot 1902, vanaf 1846 omvatte de opleiding van moslims ook godsdienstonderwijs.

Via Egnatia
De militaire Romeinse weg genaamd "Via Egnatia" liep door de stad en hielp de handel in het gebied tot bloei te komen. Kavala werd een Romeinse "civitas" in 168 voor Christus, en diende als basis voor Brutus en Cassius in 42 voor Christus, vóór hun nederlaag in de Slag bij Philippi. De apostel Paulus landde in Kavala op zijn eerste reis naar Europa.

Ontdek Philippi
Het UNESCO-werelderfgoed Philippi, op slechts een paar kilometer afstand van Kavala, is verbonden met vele uitzonderlijke historische figuren en gebeurtenissen die de westerse wereld hebben gevormd. Verbluffende monumenten, die vandaag de dag nog steeds bestaan, zijn het bewijs van de lange geschiedenis van de culturen die in deze regio met elkaar in wisselwerking stonden en bloeiden.

Een duik in de blauwgroene zee
Serene wateren, zandstranden, enorme kustlijnen, tavernes naast de golven, sportactiviteiten - de stranden van Kavala hebben het allemaal. De meest populaire zijn Batis, Tosca, Kalamitsa, Rapsani en Perigiali.

Ontsnap naar het prachtige Thassos
Kavala is de ideale uitvalsbasis voor een korte ontsnapping naar een van de mooiste eilanden in Noord-Griekenland, het groene Thassos. Omringd door het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, kun je jezelf onderdompelen in een adembenemende natuurlijke omgeving en een relaxte cultuur ervaren die elke bezoeker hartelijk verwelkomt.

Wilt u ook eens één of meerdere dagen verblijven in Kavala, de meeste accommodaties vindt u hier.