Heraklion Kreta stranden

Langs de noordelijke en zuidelijke kusten van de regio zullen bezoekers geweldige stranden van Heraklion ontdekken om te ontspannen. Rond de toeristische resorts zijn de stranden van Heraklion uitgerust met tal van hotels, traditionele tavernes en watersportcentra. Er zijn echter ook veel afgelegen baaien voor totale privacy en isolatie, meestal aan de zuidkust van Kreta, Griekenland, dat minder toeristisch is ontwikkeld. Hieronder vind je een lijst met de beste stranden van Heraklion Kreta.

Matala is een van de beroemdste stranden van Griekenland, 67 km ten zuidwesten van de stad Heraklion. Het strand strekt zich uit over 300 meter, met licht goudkleurig zand en bamboe parasols en ligbedden die te huur zijn.

Aan de rechterkant van het strand zijn de beroemde imposante kliffen met de gebogen grotten die hippies in de jaren zestig als schuilplaats gebruikten. Even belangrijk is het feit dat het strand in de oudheid bewoond was, waar de lokale bevolking deze grotten in de rotsen heeft uitgegraven. Tegenwoordig zijn de prehistorische grotten omheind.

Matala was vroeger een vissersdorp, tegenwoordig zijn de lokale bevolking vooral bezig met toerisme. Het biedt tal van accommodaties en moderne faciliteiten. Er is een camping en veel vistavernes.

Agia Pelagia is een prachtig dorp dat 24 km ten noordwesten van de stad Heraklion ligt. Het heeft een lang strand met prachtig goudkleurig zand. Het strand is altijd beschut tegen de wind en biedt enkele verhuurfaciliteiten. In het toeristenoord zijn tal van accommodaties van alle soorten, tavernes en bars te vinden. Agia Pelagia is een uitstekende keuze voor een ontspannen vakantie.

Het beroemde dorp Malia ligt 36 km ten oosten van de stad Heraklion in een vruchtbaar gebied dat bekend staat om zijn windmolens en lokale producten. Het strand van Malia dat recht voor de nederzetting ligt, bestaat uit fijn wit zand en kristalhelder water en wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van het eiland.
Malia is een populair bestemming onder jonge toeristen, omdat het een breed scala aan moderne faciliteiten en een traditionele indeling combineert. Een klein deel van het dorp is eigenlijk nog onaangetast door het toerisme en op een paar kilometer van het dorp vind je ook de archeologische vindplaats Malia.

Agiofaraggo is een prachtig maar afgelegen strand, 80 km ten zuidwesten van de stad Heraklion, dicht bij het dorp Kali Limenes, aan het einde van een kleine kloof.
Er zijn twee manieren om Agiofaraggo te bereiken: per boot vanuit Kali Limenes of te voet langs de kloof. Er zijn geen toeristische voorzieningen in Agiofaraggo. De dichtstbijzijnde hotels en tavernes zijn te vinden in Kali Limenes. Dit strand is vooral populair vanwege gratis kamperen en naturisme, hoewel het geen officieel naaktstrand is.

Tymbaki is een klein strand met kiezelstenen aan de kust, ongeveer 70 km ten zuidwesten van Heraklion en vrij dicht bij het dorp Tymbaki. Het strand staat ook bekend als Kokkinos Pyrgos. Er is een kleine haven bij het strand waar bootjes aanmeren.
Het strand van Tymbaki is niet zo populair als de nabijgelegen stranden Matala en Agia Galini. Het wordt meestal beïnvloed door de harde wind, waardoor er grote golven ontstaan, goed voor watersporters. Het strand kent geen faciliteiten, maar het is erg rustig en schoon. Veel accommodaties zijn te vinden in de buurt van het strand en enkele traditionele tavernes.

Tobrouk is een groot en goed georganiseerde strand, het ligt 10 km ten oosten van de stad Heraklion. In de buurt vind je diverse hotels en leuke tavernes.
Het ligt ook dicht bij vele toeristische resorts, zoals Hani Kokkini, Gouves en Vathianos Kampos. Tobrouk is erg populair in de zomer en biedt zelfs een aantal watersportactiviteiten, zoals waterskiën en kanoën. Het bestaat uit zacht zand en schoon water. Omdat Tobrouk een open baai is, wordt het in augustus behoorlijk aangetast door de harde wind en de hoge golven.

Lygaria is een zacht zandstrand dat 23 km ten noordwesten van de stad Heraklion ligt. Het is een mooie smalle strook zand met kalm en warm water. Het zand is schoon met parasols en stoelen op het centrale deel van het bochtige stuk omsloten door hoge weelderige groene heuvels.

Het is populair als een perfecte plek om te ontspannen in een schilderachtige omgeving na een feestje in het goed ontwikkelde strandresort Agia Pelagia, dat dicht bij Lygaria ligt.

Er zijn genoeg faciliteiten en voorzieningen met veel tavernes, cafés en souvenirwinkels langs de achterkant van het smalle strand. Er zijn kamers en appartementen te huur in de buurt van Lygaria. De weg in de heuvels die naar het strand leidt, is een beetje steil, dus wees voorzichtig als u zelf rijdt.

Lygaria, evenals de stranden in het westen, zijn veilig voor de zomerwinden van Meltemia die soms de noordkust van Kreta kunnen raken. Lygaria ligt op slechts 17 km afstand van Heraklion in het noordwesten en het ligt naast de nationale snelweg naar Rethymnon. Er zijn ook frequente busdiensten naar dit gebied.

Amoudara is een fijn strand gelegen in de Golf van Heraklion, 5 km ten westen van de hoofdstad, aan de noordkust van de prefectuur. Het heeft zacht goudkleurig zand en kristalhelder water en biedt een aantal faciliteiten. Het strand is bekroond met de Europese Blauwe Vlag vanwege het schone water en de goede organisatie. Accommodaties zijn te vinden in de omgeving, evenals vele tavernes.

Amnissos ligt 9 km ten oosten van de stad Heraklion, dicht bij het dorp Amnissos. Het is een prachtig zandstrand met mooi, schoon water. In de zomer wordt dit strand erg druk omdat het is uitgerust met watersportfaciliteiten, ligbedden, parasols, douches en vistavernes aan zee.

Het strand kijkt uit over het eilandje Dia, dat een belangrijke Minoïsche religieuze plaats was. Een andere oude religieuze plaats in de buurt van het strand van Amnissos is de grot van Eileithya, waar, volgens de mythe, Hera het leven schonk aan Eileithya, de godin van de bevalling. De grot is lang en smal, maar toch open voor het publiek.

Stalida is een prachtige baai op 33 km ten oosten van de stad Heraklion. Het aantrekkelijke toeristenoord vol groene bomen en bloemrijke tuinen omarmt het prachtige witte zandstrand met kristalhelder water en vele faciliteiten. Accommodaties van alle categorieën en fijne tavernes zijn te vinden in de wijdere regio.

Chersonissos is een van de meest bekende, populaire toeristenoorden op Kreta. Het ligt 28 km ten oosten van de stad Heraklion. Het is een druk resort dat allerlei faciliteiten en accommodaties biedt aan de duizenden bezoekers die elk jaar komen. Het heeft een lang gouden zandstrand dat zich over vele kilometers uitstrekt en ook enkele palmbomen en kristalhelder azuurblauw water. Chersonissos heeft ook een zeer interessant aquarium.

Het prachtige strand van Kalamaki ligt 67 km ten zuidwesten van de stad Heraklion en dicht bij Tymbaki en Mires. Het is een volledig georganiseerd strand, bezoekers kunnen hier allerlei voorzieningen vinden, met veel hotels en appartementen, vrij dicht bij het strand. Er zijn ook tal van tavernes dicht bij het strand die een verscheidenheid aan verse vis bieden. Op het strand zijn ook parasols en ligstoelen beschikbaar, waardoor zwemmen of zonnebaden vrij gemakkelijk en comfortabel is. Een punt om op te letten tijdens het zwemmen zijn de platte stenen die je tegenkomt als je het water ingaat, ook al is het water ondiep, er moet voor de stenen worden opgelet, vooral door de kinderen en ouderen.

Hani Kokkini: Dit toeristenoord is erg populair in Heraklion vanwege de prachtige hotelcomplexen en het zandstrand. Het is een gerenommeerd resort met tal van luxe hotels en andere accommodaties, evenals tal van tavernes, bars, winkels en restaurants. Het strand  biedt alle benodigde faciliteiten en verschillende watersporten. Het dorp ligt 13 km ten oosten van de stad Heraklion.

Tsoutsouros ligt 60 km ten zuidoosten van de stad Heraklion, een pittoresk dorpje onaangetast door het toerisme. Het prachtige lange zandstrand is gezegend met sprankelend schoon water, maar er zijn geen strandfaciliteiten die de prachtige omgeving bederven.

Het mooie dorp heeft kleine cafés en tavernes om te genieten van de beroemde verse vis van Tsoutsouros. Er zijn enkele kamers en appartementen te huur en er zijn enkele kleine familiehotels beschikbaar.

Fodele, een klein kustplaatsje ongeveer 27 km ten westen van de stad Heraklion, is een familieplaats met een groot zandstrand. Hoewel het dorp zelf niet veel ontwikkeld is op het gebied van toerisme, ligt het dicht bij populaire toeristische resorts, zoals Agia Pelagia en Bali.

Het lange strand is zanderig en heeft kristalhelder water. Langs de kust zijn enkele vistavernes met heerlijke lokale gerechten en enkele kamers te huur.

Het strand van Psaromoura ligt 24 km ten noordwesten van de stad Heraklion. Het is vrij klein, met zand, kiezels en wat rotsen en het is een favoriete bestemming voor het weekend door de lokale bevolking. Parasols zijn beschikbaar op dit strand. Het is echter niet beschermd tegen de harde wind. Om het te bereiken, moet u doorgaan op de weg naar Capsis Hotel en dan om een verdere routebeschrijving vragen.

Het strand van Mononaftis is een van de stranden die het dichtst bij Agia Pelagia liggen, een dorp dat in de zomer veel toeristen ontvangt. Het ligt 24 km ten noordwesten van de stad Heraklion en is bereikbaar met de auto of lokale bussen. Mononaftis, wiens naam eenzame zeeman betekent in het Grieks, is een kleine, zanderige baai die vaak wordt aangetast door de zomerwinden die bekend staan als meltemia. Wel is het overzichtelijk met ligbedden en parasols langs de kustlijn. Er zijn ook accommodaties en tavernes aan de kust waar u een koud drankje of een heerlijke maaltijd kunt krijgen. Dit strand wordt ook gebruikt om te duiken omdat het een verbazingwekkende verscheidenheid aan zeeleven herbergt. In het diepe water vind je paling, octopus, schorpioenvissen, zeeanemonen en prachtige schelpen.

Dermatos is een lang en kristalhelder strand op korte afstand van Tsoutsouros en Keratokampos en 90 km ten westen van de stad Heraklion. De regio is over het algemeen afgelegen en onaangetast door toerisme, dus het strand van Dermatos wordt niet veel bezocht door bezoekers en biedt een heerlijke plek om te ontspannen en tot rust te komen, weg van de grote drukte.

Analipsi is een zandstrand in de buurt van het toeristenoord Kato Gouves, 24 km ten oosten van de stad Heraklion. Het westelijke deel van het strand is grotendeels rotsachtig en daarom is het moeilijk te bereiken, tenzij je van wat privacy houdt of van vissen houdt. De rotsen bieden de ideale omstandigheden voor deze sport.

Gouves: Dit prachtige zandstrand ligt 16 km ten oosten van de stad Heraklion. Het is bekroond met de Blauwe Vlag van de EU vanwege het schone gouden zand, het kristalheldere water en de uitstekende faciliteiten. Een grote verscheidenheid aan moderne voorzieningen is beschikbaar in de wijdere regio van Kato Gouves, direct achter het strand. Er zijn verschillende bars en clubs te vinden.

Karteros ligt vlakbij het strand van Amnissos en 8 km ten oosten van de stad Heraklion. Het is een mooi strand met goudkleurig zand en schoon water.

In de omgeving zijn verschillende hotels, appartementen te huur, tavernes en bars te vinden. Het strand van Karteros is bekroond met de Europese Blauwe Vlag. Het is ook een leuke plek om te vissen en te zwemmen.

Een afgelegen dorp dat 70 km ten zuiden van de stad Heraklion ligt, is een grote baai met zacht zand en schoon water. Beschermd door de sterke zomerwinden, is Keratokambos totaal onaangetast door het toerisme. Het heeft echter weinig traditionele tavernes en kleine hotels langs de kust. Keratokambos is te bereiken via een asfaltweg vanuit Kato Viannos, op de weg van Heraklion naar Mirtos.

Het strand Kokkinos Pyrgos ligt 67 km ten zuidwesten van de stad Heraklion en dicht bij het dorp Tymbaki. Dit kleine zandstrand wordt vaak getroffen door de harde wind. Slechts een paar mensen komen hier tijdens deze dagen.

In de buurt van Kokkinos Pyrgos zijn enkele vistavernes en kamers te huur. Naast het strand is er een kleine beschermde haven voor vissersboten om aan te meren en te repareren.

Komos is een ontspannend, onontwikkeld strand, 67 km ten zuidwesten van de stad Heraklion. Het is een fijn stuk zand omzoomd, niet erg druk vanwege het gebrek aan faciliteiten. De kust is echter ideaal om te zonnebaden en het water is schoon en ondiep.

Het strand van Komos is omgeven door hoge rotsen en wat groen. Het uitzicht is uitstekend, vooral vanaf de top van de rotsen, met het schiereiland dat zich aan de zijkanten in de zee uitstrekt en de zwarte rots van Volakas.

Als u hotels of tavernes en watersporten wilt vinden, loop dan gewoon naar het zuiden, naar het strand van Matala, dat een hoogontwikkeld toeristenoord is. Komos is te bereiken met de auto of motor.

Het strand van Paleokastro ligt 15 km ten noorden van de stad Heraklion, in de schaduw van een oud kasteel. Paleokastro is een van de mooiste stranden aan de noordkust van Kreta, goed georganiseerd, met schoon water. Het strand van Paleokastro is goed om te snorkelen, wat erg interessant is vanwege de onderwaterrotsen.

Psari Forada: Een mooi en rustig resort gelegen 88 km ten zuidoosten van de stad Heraklion en 58 km ten westen van Agios Nikolaos. Het strand is lang en zanderig, terwijl sommige kapen aan beide kanten het beschermen tegen harde wind.

Het water is schoon en verfrissend. Hoewel het strand geen faciliteiten kent, zijn er enkele vistavernes en kamers te huur in het dorp erboven. Het dichtstbijzijnde toeristenoord is Mirtos, maar de regio heeft ook veel afgelegen stranden om te ontspannen en traditionele dorpjes om een beeld te krijgen van het landelijke leven op Kreta.

Sidonia is een klein strand 90 km ten zuiden van de stad Heraklion en direct naast Psari Forada, een rustig familieresort. Het is een kleine baai met zacht zand en kristalhelder water. Het is behoorlijk beschermd, dus het wordt niet veel beïnvloed door de sterke zomerwinden. De dichtstbijzijnde toeristische voorzieningen zijn te vinden in Psari Forada. De sfeer in de wijdere regio is rustig en ideaal om te genieten van een ontspannen vakantie.

Tussen de toeristische resorts Mirtos en Psari Forada en 88 km ten zuidoosten van de stad Heraklion ligt het mooie strand van Tertsa. Beschermd voor de sterke wind en met een lange zandkust, is Tertsa nog steeds een rustige en ontspannende plek voor vakanties.

Sommige traditionele tavernes en hotels bevinden zich rond het strand, dat niet erg ontwikkeld is en geen ligbedden of parasols heeft. Weinig mensen wonen permanent in Tertsa en houden zich voornamelijk bezig met toerisme, visserij en landbouw. Omgeven door hoge bergen en traditionele Kretenzische dorpjes, is Tertsa een fijne plek om tot rust te komen en een beeld te krijgen van het landelijke leven op Kreta.

Treis Ekklisies is een afgelegen resort op 65 km ten zuiden van de stad Heraklion. Met een prachtig bergdecor en een prachtig uitzicht op de open zee, kunt u in dit piepkleine dorpje een aantal mooie rustige vakantie dagen doorbrengen. Treis Ekklisies (wat drie kerken betekent) kan worden bereikt via een 10 km lange onverharde weg vanuit het dorp Paranimfi.

Ongeveer 80 km ten zuidwesten van de stad Heraklion ligt het afgelegen strand van Vathi met zijn schone water, zacht zand en rotsachtig landschap, Vathi fascineert alle bezoekers. Het strand kent geen voorzieningen. Vathi ligt op 17 km van het dorp Sivas.

 

In de kantlijn van deze pagina vindt u diverse Kreta aanbieders waar u op zoek kunt gaan naar de laatste aanbiedingen. Het maken en onderhouden van deze website kost tijd en geld, als blijk van waardering, zou u uw vakantie direct via de banner kunnen afsluiten.  U betaald dezelfde prijs en de beheerder ontvangt een kleine commissie.  Alvast bedankt en ik wens u een heerlijke vakantie op Kreta, op één van de andere Griekse eilanden of het vasteland.