Rhodos voor de eerste keer

Het grootste eiland in de Dodekanesos trekt jaarlijks meer dan 1,5 miljoen vakantiegangers, waardoor het een van de meest populaire eilanden van Griekenland is. Rhodos is gevarieerd en maakt indruk met vele landschappelijke hoogtepunten.
Kilometers zandstranden worden afgewisseld met machtige bergketens, oorspronkelijke dorpjes ontmoeten levendige kustplaatsen en verspreid over het eiland, met machtige Johanniter-kastelen die boven de zee uittorenen.

In het verre zuiden lijkt het toerisme langzaam op gang te komen, en dat is maar goed ook. Het zuiden van Rhodos is immers de enige regio op het eiland die zelfs in het hoogseizoen niet helemaal overvol is.
Ruim 80% van de hotelcomplexen aan de kust zijn pakkethotels en all-inclusive resorts. Perfect voor gezinnen met kinderen en vakantiegangers die het allround zorgeloze pakket willen. Individuele ontdekkingsreizigers en Griekse kenners worden aangetrokken door het achterland van Rhodos of door te eilandhoppen naar de naburige eilanden Karpathos, Symi, Chalki en Tilos.

Tijdens ons verblijf in juli 2019 barstte Rhodos uit zijn voegen. De thermometer liep soms op tot boven de 40 graden. Vanwege het warme weer en de vele zonuren in het jaar, draagt ​​Rhodos ook de naam van het zonnige eiland van Griekenland.

Niettemin, ver weg van de toeristische drukte, ontdekten we zelfs midden in de zomer rustige en idyllische hoekjes op Rhodos. Plaatsen als Apolakkia, Lachania en zelfs Afandou zijn de juiste bestemmingen voor individualisten weg van de drukte.

We nemen u mee op onze hoogtepunten van Rhodos en laten je de mooiste plekken zien die we tijdens ons bezoek hebben ontdekt. Dit vooraf: Rhodos is altijd een reis waard, het liefst in het laagseizoen, in het voor- of najaar.

 • Dagtocht naar Rhodos-stad
  Voor ons is de hoofdstad een van de mooiste bestemmingen op het eiland. Vooral de oude stad betovert met zijn middeleeuwse straatjes, mooie cafés en historische gebouwen. Welke bezienswaardigheden er te ontdekken zijn in de oude stad van Rhodos, lees je in onze aparte post: excursies Rhodos stad.
 • Kallithea: Thermen van Rhodos
  Het voormalige thermengebouw, op ongeveer 9 km van Rhodos-stad, is zeker een omweg waard vanwege de prachtige architectuur en idyllische ligging direct aan zee. Na een lange restauratie werd het complex in juli 2007 heropend. Het waren Italianen die hier aan het begin van de 20e eeuw een kuuroord in oosterse stijl bouwden om gebruik te maken van het zwavelhoudende water. Ondertussen zijn de thermale bronnen opgedroogd, maar een bezoek aan het goed onderhouden park met zijn mooie zandstrand is nog steeds de moeite waard. Bij de ingang valt het elegante design van de thermale baden op. De vloermozaïeken en witte koepels van de rotonde zijn vooral populair voor foto's. Neem de tijd om het Kallithea-terrein te verkennen. Vooral 's ochtends is er niet zo veel drukte en kun je ongestoord de afzonderlijke gebouwen bezoeken en ontspannen op het strand. Er is een smal stuk strand met ligstoelen en een strandrestaurant in loungestijl.
 • De Anthony Quinn-baai
  Het eiland Rhodos is zeker niet gierig met prachtige zwembaaien. Anthony Quinn Bay ten zuiden van Faliraki is een bijzonder juweeltje. De zee glinstert hier in de mooiste blauwtinten en de baai wordt omlijst door boskliffen.

  In het hoogseizoen is het moeilijk om een ​​vrije plek te bemachtigen op de smalle stranden van zand en grind. De zeebodem is stenig, dus zwemschoenen zijn aan te raden.

  Als Anthony Quinn Bay te druk voor je is, raden we een omweg aan naar de nabijgelegen Profitis Ilias-kapel. De heuvel biedt een spectaculair uitzicht op de baaien van Anthony Quinn en Ladiko en op het hotellandschap van Faliraki.

  Zelfs midden in de zomer waren er hier nauwelijks mensen en kun je helemaal voor jezelf van de idylle genieten. Zelfs stoelen zijn beschikbaar voor een ongestoord uitzicht.

 • Afandou: Ver weg van de drukte
  Het grootste dorp van het eiland heeft zich niet speciaal opgemaakt voor de toeristen. In Afandou krijg je een authentieke indruk van een typisch Grieks dorp. Een curiositeit op Rhodos is zeker de Afandou Platia. Het dorpsplein heet "Gummersbach" en herinnert aan de tijd dat de Griekse inwoners van Afandou als gastarbeiders werkten in het kleine Duitse stadje. In het gelijknamige kafenion in Gummersbach aten we heerlijke huisgemaakte gerechten tegen zeer betaalbare prijzen.

 

 

 • Lindos: Het bedevaartsoord van Rhodos
  Als u vanuit het noorden komt, ziet u na de laatste bocht al van verre het dorp Lindos met zijn mooie witgekalkte huizen en de machtige Akropolis. De droomachtige achtergrond is zowel een vloek als een zegen voor het dorp met slechts 1.000 zielen. Lindos is terecht overvol, want iedereen wil deze perfecte plek verkennen en vastleggen met de camera. Uiterlijk in juli en augustus barst Lindos uit zijn voegen. Files ontstaan op op weg naar de Akropolis. Dan zul je nauwelijks een vrij plekje vinden om een ​​“foto zonder drukte” te maken. Door het massatoerisme hebben veel mensen de beroemde plek compleet geërgerd verlaten. Zelfs in het hoogseizoen kun je de grote drukte vermijden als je stipt om 8:00 uur op de Akropolis aankomt. Zo heb je genoeg tijd om in alle rust rond te kijken. Kort na 9.00 uur arriveren de bussen en begin je aan je weg terug naar het centrum van Lindos. Het is hier 's ochtends nog aangenaam stil. Slenter een stukje door het steegjeslabyrint en snuif de pittoreske sfeer in je op. Je zult Lindos nog lang positief herinneren.
 • De Akropolis van Lindos
  Het symbool van Lindos is meer dan 3000 jaar oud en schittert op een hoogte van 116 meter boven het dorp. Zelfs vandaag de dag wordt het complex nog steeds ijverig gerestaureerd en een bezoek is de moeite waard, zelfs voor degenen die niet van geschiedenis houden. Het uitzicht vanaf het bovenste platform van de Tempel van Athena is geweldig! Veel oude zuilen zijn nog goed bewaard gebleven of zijn herbouwd en geven een vaag beeld van de omvang van de Akropolis. Direct bij de ingang zie je nog oude waterreservoirs en het reliëf van een oorlogsschip uit 190 voor Christus. Een trap brengt u naar het lagere niveau van het complex. Hier is het huis van de commandant en de Byzantijnse kerk, die tijdens ons bezoek helaas gesloten was. Vooral de stoa van de Akropolis vonden we spectaculair. De zuilengalerij met daarachter de trap naar de hemel is een mooi fotomotief. De plek ontvouwt een bijzondere sfeer, vooral in de vroege uurtjes van de ochtend. Op het hoogste niveau is de tempel van Athena Lindia het hart van het complex. Een kijkje over de vestingmuren is de moeite waard, de kust daalt steil af in de diepblauwe Egeïsche Zee. Met op de achtergrond de Apostel Paulusbaai, een adembenemend uitzicht!
 • Eleousa, Profitis Ilias & Epta Piges
  Als je accommodatie aan de oostkust hebt en het westen van Rhodos wilt verkennen, dan is het de moeite waard om de pittoreske route door het binnenland te nemen via Eleousa en Profitis Ilias. De rit voert je door weelderige vegetatie en prachtige bossen. De eerste stop zijn de zeven bronnen (Epta Piges). Vooral in het hoogseizoen is het hier erg druk. De natuur rond de Epta Piges verliest volledig zijn charme door de sterke toeristendrukte in de zomer.

  In Eleousa is het wat rustiger, hier kun je de overblijfselen van de Italiaanse bezetting bewonderen. De Italianen wilden in de jaren twintig van Rhodos een vakantiebestemming maken.

  Rhodos in Italiaanse tijden
  Aan de rand van Eleousa passeert u een kunstmatig meer. De grote vijver met de minifontein is door de Italianen als park aangelegd. Tegenwoordig is de vijver de thuisbasis van de Gizani, een kleine vis die als een echte overlevende wordt beschouwd. Het pad gaat verder langs de oude Byzantijnse kerk van Agios Nikolaos Fountoukli, die is ingebed in een idyllische omgeving van vijgen- en olijfbomen. In het gebied rond de Profitis Ilias wacht u een sfeer zoals in het Zwarte Woud. Het Hotel Elafos (hert), gebouwd door de Italianen, staat in een dicht naaldbos, en tegenover het Café Elafaki (reekalf).

 • Kamiros: een plek voor geschiedenisliefhebbers
  Het pad gaat dan verder via Salakos naar de oude stad Kamiros. Vooral voor geschiedenisliefhebbers is een bezoek aan de opgravingsplaats de moeite waard. Kamiros is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen op het eiland en was ooit de kleinste van de drie stadstaten op Rhodos na Lindos en Ialysos. Kamiros werd al zo'n 3.500 jaar geleden bewoond, maar werd toen bijna volledig verwoest door een aardbeving in de 2e eeuw na Christus. De huidige ruïnes van de Hellenistische stad strekken zich uit langs een met pijnbomen begroeide bergheuvel en onthullen oude tempels, zuilen, reservoirs en huizen. Op het hoogste niveau is er een oude acropolis, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de diepblauwe Egeïsche Zee.
 • Kasteel Kritinia: kasteelruïnes van Kastellos
  Voor kasteelliefhebbers is er geen manier om “Kritinia Castle” te omzeilen. De muren van een Johanniter-kasteel troonden sinds 1472 op een machtige rotskegel. Het fort wordt door de lokale bevolking ook wel Kastellos genoemd. Het is vrij toegankelijk en biedt rondom een ​​prachtig uitzicht over de westkust tot aan het naburige eiland Chalki. Steile trappen leiden naar het natuurlijke complex, dat niet is beveiligd met hekken, dus wees voorzichtig met jonge kinderen. Stevig schoeisel is ook aan te raden. Onder het kasteelcomplex, direct naast de parkeerplaats, bevindt zich het mooie Café Kritinia, ideaal voor een korte pauze.
 • Wijndorp Embonas: te gast bij Kounaki's
  Van Kritinia gaat het langs de uitlopers van het machtige Attaviros-gebergte naar het wijndorp Embonas. Dit is het centrum van de Rhodische wijnbouw en een groot aantal wijnhuizen die uitnodigen om te proeven. We stopten bij de Kounaki-wijnmakerij en proefden een aantal uitstekende wijnen.

  De oudste wijnmakerij op het eiland is een familiebedrijf en we werden heel hartelijk ontvangen. Een fles wijn kost tussen de 10 en 20 euro. Daarnaast biedt Kounaki ook huisgedistilleerde dranken en ambachtelijke bieren.

  Een wijnproeverij kost 5 euro per persoon. Een goed dozijn goede wijnen kan worden geprobeerd. Onze favoriet was de halfdroge fruitige rosé. De sfeer in wijnmakerij Kounaki is erg gezellig en nodigt uit tot verpozen. Aangezien er ook dagelijks excursiebussen naar het wijndorp Embonas rijden, raden wij een bezoek in de ochtend of in de late namiddag aan.

 • Honingdorp Siana en Agios Panteleimon
  Het prachtige bergdorp in het zuidwesten van Rhodos is ideaal te combineren met een bezoek aan de kasteelruïne van Monolithos en de kust van Apolakkia. Vanwege zijn culinaire hoogstandjes heeft het toerisme ook zijn weg gevonden naar Siana. Een stop in het levendige dorp is zeker de moeite waard. Bijzonder de moeite waard is de prachtige kerk van Agios Panteleimon met zijn indrukwekkende muurschilderingen. Direct ernaast staat de oude kerk, die dezelfde naam draagt ​​en ook een bezoek waard is. Siana is op Rhodos vooral bekend om zijn heerlijke tijmhoning. In de Natura Maria Shop, vernoemd naar Maria, hebben we tal van “souvenirs” ingeslagen, zoals eigen gemaakte olijfolie en honing. 's Ochtends is het nog aangenaam stil in het rustige dorp, vanaf het middaguur komen er talloze touringcars aan en kan het erg druk worden in het dorpje.
 • Monolithos:  Johanniter kasteel aan zee
  Een absoluut hoogtepunt van Rhodos zijn de ruïnes van het Johanniter-kasteel van Monolithos in het uiterste westen van het eiland. De opvallende rotskegel springt al van verre in het oog, de achtergrond is prachtig en terecht een magneet voor vakantiegangers. Veel van de klassieke rondleidingen op het eiland Rhodos stoppen hier. Het kasteel werd in de 15e eeuw gebouwd door de Ridders van St. John op een 236 meter hoge "enkele steen" (monoliet). Veel ervan is niet meer bewaard gebleven, maar het is de moeite waard om verschillende trappen te beklimmen naar de witgekalkte kapel van Agios Panteleimon. Er zijn ook overblijfselen van de kasteelmuren, ruïnes van huizen en een stortbak. De toegang tot de kasteelruïne is gratis. Aan de voet vindt u een kleine snackbar en een parkeerplaats. Als je de mogelijkheid hebt om tot zonsondergang in Monolithos te blijven, dan wacht je hier een uniek spektakel!
 • Wilde kust bij Kaap Fourni
  Als je de weg bij de kasteelruïne verder naar de kust vervolgt, kom je langs een aantal prachtige baaien. Op het natuurlijke strand van Alyki is het iets rustiger dan op het naburige strand van Fourni. Op het kiezelstrand staan ​​ligstoelen en parasols opgesteld en de uitbaters houden de baai schoon. Als je de rots bij Kaap Fourni naar de zee bewandelt, kun je je ook vergapen aan oude grafkamers en een grotkapel uit de oudheid en vroegchristelijke tijden.
 • Rhodos zuid: Apolakkia en Mesanagros
  Een bijzonder hoogtepunt van Rhodos is de panoramaroute van west naar oost, die van Apolakkia via Mesanagros naar het zuiden leidt naar Lachania. Op deze route ervaart u een klein beetje van Rhodos in vroegere tijden. De heuvelformaties langs de zuidwestkust van Apolakkia zijn bizar en zien er spectaculair uit, vooral in het warme avondlicht. Bovendien schittert de zee hier in de gekste tinten blauw. Slechts een paar vakantiegangers verdwalen in dit ruige stuk land.

  Overigens wordt de regio Apolakkia beschouwd als het centrum van de meloenenteelt op Rhodos. Op grote velden langs de kust worden hier de heerlijke Karpoúzis (Grieks: watermeloen) verbouwd. Hun smaak is onmiskenbaar fruitig en zoet. Er zijn een paar straatverkopers rond Apolakkia waar je verse meloenen kunt kopen.

  Voor een Griekse koffie in Mesanagros
  Voorbij het eenzame Moni Skiadi-klooster leidt de weg naar het slaperige bergdorp Mesanagros. Buiten het dorp kunt u uw auto parkeren en genieten van een Griekse koffie of een koel drankje in het kafenion direct bij de ingang van het dorp.

  Direct ernaast staat een kerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria uit de 13e eeuw met een indrukwekkende mozaïekvloer en vroegchristelijke marmeren doopvont uit de 6e eeuw. Er zijn enkele verlaten kloosters en kapellen rond de afgelegen stad Mesanagros.

  Hier wonen slechts 65 inwoners en als vakantieganger ben je meer een zeldzame soort, want hier verdwaalt bijna niemand. Dit is precies wat de sfeer in Mesanagros zo rustiek en authentiek maakt. Voor ons was het bergdorp een van de meest relaxte plekken op het eiland.

 • Lachania: het originele Rhodos
  We vonden een bijzonder juweeltje in het zuidoosten van Rhodos. Het dorp Lachania straalt een bijzondere charme uit en is waarschijnlijk een droombestemming voor individualisten die Rhodos willen ontdekken ver weg van de toeristische paden.

  Veel van de oude huizen zijn liefdevol gerestaureerd en zijn in handen van kunstenaars en vrije geesten van over de hele wereld. Het dorpsplein van Lachania ziet eruit als iets uit een prentenboek. Griekenland - pure idylle met een grote plataan, witgekalkte huizen, een kabbelende fontein en de dorpskerk. 's Avonds is de sfeer in de taverne Platanos met een glas wijn bijzonder romantisch en zeker een onvergetelijke Rhodos-ervaring.

 • Prachtige stranden op Rhodos
  Het eiland Rhodos is niet gierig met prachtige stranden en pittoreske baaien. Terwijl in het westen grind- en steenstranden domineren, vind je aan de oostkust talloze beschutte baaien met zandstranden en kristalhelder water.

 • Het surfparadijs Prasonisi
  De landtong in het uiterste zuiden van Rhodos is al lang geen geheime tip meer en dus slenterden honderden mensen in juli door dit enorme zandgebied. De winderige kaap is stevig in handen van surfers en kiters. De afgelopen jaren hebben zich in Prasonisi verschillende surfscholen, tavernes en accommodaties gevestigd. De stroming op deze zeestraat is erg verraderlijk, we raden af ​​om naar de andere kant te zwemmen. Neem hier geen risico's, er zijn hier de laatste jaren tragische ongelukken gebeurd!

Reistips voor Rhodos: Rondleidingen op het eiland
Hier hebben we populaire Rhodos-activiteiten en tours voor je geselecteerd. Klik op de excursies voor meer details.

Accommodatie op het eiland Rhodos
Het hoeft niet altijd all-inclusive te zijn op Rhodos. Er zijn zoveel mooie appartementen en familiehotels (aanbieders zie op deze pagina)! En in de Griekse tavernes dineer je meestal beter dan aan het hotelbuffet. Rhodos heeft ook veel gezellige vakantieverblijven te bieden voor individuele ontdekkingsreizigers.

Via Booking.com vind je veel accommodaties op Rhodos