Rhodos stad excursies

Dagtocht naar Rhodos-stad

Rhodos ligt in de zuidoostelijke Egeïsche Zee en is het grootste eiland in de Dodekanesos-groep. Het eiland heeft een bewogen geschiedenis en is door de jaren heen door verschillende volkeren bezet. Tijdens een wandeling door Rhodos-stad vindt u nog steeds bewijzen uit de tijd van de Byzantijnen, Ottomanen en Italianen.

Met meer dan 3.000 zonuren per jaar is het eiland Rhodos een van de zonnigste regio's van Europa. Rhodos staat terecht bekend als het zonnige eiland. Ons eerste verblijf in Rhodos vorig jaar was alleen gepland als een korte tussenstop op onze reis naar het eiland Symi. Dus begonnen we vroeg in de ochtend aan onze rondreis door Rhodos-stad.

De bus ging van het vliegveld naar het stadscentrum naar het centrale busstation. Vanaf hier is het slechts een steenworp afstand van de historische oude binnenstad. Van een afstand ziet u de machtige stadsmuur.

Het was nog vroeg in de ochtend en toen we het middeleeuwse complex binnengingen voelden we ons teruggevoerd naar de tijden van de ridders. De oude binnenstad van Rhodos stad staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Straatjes met kinderkopjes, stenen bogen met rode bougainville, mooie sierlijke huizen. We bleven ons verbazen.

We hadden maar een paar uur tot de veerboot naar Symi laat in de middag vertrok. Hieronder presenteren we onze hoogtepunten in de stad Rhodos, die u niet mag missen, natuurlijk is dit slechts gezien de tijdsduur een beperkt overzicht. 

De reisgids Wat & Hoe Hoogtepunten Rhodos, met insider tips, Top 10 hoogtepunten, wandelingen en informatie over de verschillende wijken en diverse kaarten en plattegronden.

 

 

 Stadsmuur en Grootmeesterspaleis
Op het hoogste punt van de oude stad staat het Grootmeesterspaleis van de Orde van Sint-Jan. In het verleden veranderde het meerdere keren van functie als residentie, gevangenis en munitiedepot. De prachtige entree met zijn twee torens is nog origineel. Binnen is er nu een museum met wisselende tentoonstellingen.

U kunt bij de ingang kaartjes kopen om de stadsmuur te bezoeken. Het pad langs de massieve muur is ideaal voor een eerste overzicht van de stad. Vanaf hier kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de oude stad en de haven.

Begin mei kwam niemand ons tegemoet tijdens onze wandeling over de stadsmuur van Rhodos-stad. Een ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van toeristen in de steegjes. Voor ons een van de mooiste hoogtepunten van Rhodos.

Hippocrates plein
Vier wegen komen samen op het Hippocrates-plein van Rhodos-stad. Het is de centrale plek in het middeleeuwse centrum. Direct erachter is de enorme toegangspoort (Thalassini Pyli), die de ingang van de haven markeert. Er zijn talloze restaurants en winkels op Platia Ippokratou en langs de levendige straten.

U moet hier veel drukte verwachten, vooral overdag. De restauranthouders proberen met al hun trucjes toeristen naar hun tavernes te lokken. In het midden van het plein staat de uilenfontein, een populair fotomotief van Rhodos-stad en drinkplaats voor de duiven.

De idyllische haven van Mandraki
De oude Mandraki-haven is perfect voor een korte pauze. Aan de rechterkant van de golfbreker leidt een pad naar de windmolens en het Fort van St. Nicholas. Aan weerszijden van de haveningang troont de standbeelden van een hert en een hinde.

De kolos van Rhodos zou hier ooit hebben gestaan. Het enorme bronzen beeld was opgedragen aan de zonnegod Helios, maar viel in 226 voor Christus, door een aardbeving in zee. Van het standbeeld van de kolos van Rhodos is tegenwoordig geen spoor meer te bekennen.

Aan de linkerkant van de haven bij de Evangelische kerk staan ​​enkele bankjes waar u even kunt pauzeren. In Rhodos-stad kunt u te voet gemakkelijk een paar kilometer afleggen, maar is het ideaal om uw vermoeide benen een tijdje te laten rusten. Bekijk de drukte in de haven van Mandraki, waar veel zeiljachten en excursieboten voor anker gaan.

Dagtocht naar het eiland Symi
Het naburige eiland ligt op slechts een uur varen van Rhodos en is een parel in de Egeïsche Zee. Een dagtocht is veel te kort om de ware schoonheid van het eiland te ontdekken. Vooral 's avonds worden de pastelkleurige huizen verlicht door het warme licht van de zon. De hoofdstad Gialos ziet eruit als iets uit een prentenboek, als u de haven binnenkomt.

U kunt de tour hier online boeken: Excursie naar Symi 
In het zuiden van het eiland ligt het prachtige Panormitis klooster. Een belangrijk bedevaartsoord in de Egeïsche Zee en een architectonisch juweeltje. Bent u nieuwsgierig? Meer over het eiland Symi is te vinden in ons artikel: Symi hoogtepunten.

Wilt u geen geheel verzorgde vakantie boeken (zie aanbieders op deze website, op Booking.com vindt u veel accommodatiemogelijkheden in Rhodos-stad, zodat u eenvoudig individueel uw vakantie kunt samenstellen.

 

Booking.com