Wandelen in de Samaria kloof

Wandelen in de spectaculaire Samaria-kloof op het eiland Kreta
De adembenemende Samaria-kloof op Kreta is enorm populair bij zowel wandelaars als niet-wandelaars, en het is heel gemakkelijk te begrijpen waarom.

De 15 kilometer lange wandeling voert je door een prachtig UNESCO-biosfeerreservaat en enkele van de meest unieke landschappen die in heel Griekenland te vinden zijn.

De Samaria-kloof is te vinden in de buurt van de stad Chania op het eiland Kreta, en bezoekers kunnen er komen door een aangename busrit van een uur te maken. Privéauto's zijn helemaal niet handig voor deze reis, omdat de wandeling lang is en erg ver van het startpunt eindigt.

De kloof werd gevormd door een kleine rivier die tussen de Witte Bergen en de berg Volakias loopt. Hoewel er op Kreta veel kloven zijn, is de Samariakloof verreweg de grootste en staat bekend als de op een na langste kloof van Europa.

Het dorp Samaria lag vroeger in de kloof, maar werd uiteindelijk in 1962 door de laatst overgebleven bewoners verlaten om plaats te maken voor het Samariakloofpark. Het dorp en de kloof ontlenen hun naam aan de oude kerk van het dorp, Óssia María.

Een opvallend kenmerk van de kloof op Kreta is dat er een aantal endemische soorten leven, waaronder de Kretenzische kri-kri-geit. Bijna alle kri-kri-geiten die buiten gevangenschap leven, noemen de Samaria-kloof hun thuis, waardoor het gebied speciaal is voor dierenbeschermers.

De kri-kri werd in 1960 zo bedreigd dat er op dat moment een totale populatie van minder dan 200 was. Dit lage aantal is mogelijk te wijten aan het feit dat het het enige vlees was dat beschikbaar was voor bergguerrillastrijders tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. De status van de kri-kri was een van de redenen waarom de Samariakloof in 1962 een nationaal park werd.

Helaas wordt de kri-kri vandaag nog steeds bedreigd, met een totale populatie van slechts ongeveer 2.000 dieren. Maar misschien kunt u tijdens uw wandeling door de Samaria een van de ongelooflijk zeldzame geiten spotten!

Samariakloof wandelen
Het ingang van de kloof bevindt zich in Xyloskalo, een klein dorp dat een aantal opties voor eten en drinken biedt voordat dappere wandelaars de lange en inspannende dag die voor ons ligt beginnen. Er is een toegangsprijs voor de kloof van € 5,-.

De kloof is alleen open om doorheen te wandelen tijdens de warmere lente- en zomermaanden. Dit komt deels omdat het gevaarlijk en moeilijk te navigeren wordt als het regent, dus het is belangrijk voor bezoekers om de weersvoorspelling in de gaten te houden bij het plannen van een wandeling.

Het wandelpad eindigt bij een schilderachtig dorpje genaamd Agia Roumeli, genesteld tussen de kloof en de Libische Zee. Na zo'n lange excursie zullen mensen er vaak voor kiezen om een ​​nacht door te brengen in Agia Roumeli zelf of zelfs in een van de dorpen Sougia of Hora Sfakion, die slechts een korte boottocht verwijderd zijn. Als alternatief kunnen wandelaars met de bus terugkeren naar Chania.

Een van de meest magische delen van het wandelen in de Samariakloof is een stuk van het pad dat 'de poorten' wordt genoemd. Dit toepasselijk genaamde deel van de indrukwekkende wandeling duidt een enigszins claustrofobisch maar indrukwekkend gebied aan waar de zijkanten van de kloof insluiten, waardoor er een opening van slechts vier meter overblijft waar wandelaars doorheen kunnen glippen. Dit heeft een blijvend effect op degenen die erdoor navigeren, vooral omdat de kloofmuren langs dit stuk ook recht tot 300 meter reiken.

De wandeling duurt vaak vijf tot zeven uur, tenzij u ervoor kiest om het "op de luie manier" te doen; een aangepaste, kortere wandeling van het dorp Agia Roumeli naar de poorten en terug.

Lokale touroperators bieden georganiseerde tochten naar de kloof. Deze omvatten busvervoer van populaire hotels naar de ingang van de kloof en een busverbinding die wacht op wandelaars nadat ze van de veerboot zijn gestapt in de nabijgelegen dorpen Sougia of Hora Sfakion.

Deze georganiseerde tochten worden vaak geprezen als de beste manier om de Samariakloof op Kreta te ervaren, omdat ze bezoekers in staat stellen achterover te leunen en de technische details van hun wandeling te plannen met slechts een klik op een knop. Gidsen zullen ook helpen en zorgen dat  iedereen veilig Agia Roumeli bereikt.

Hoe u ook besluit om van en naar de Samariakloof te gaan, het is een once-in-a-lifetime ervaring.