Eilandhoppen Cycladen Milos, Sifnos en Serifos

De westelijke Cycladen zijn van ruwe, wilde schoonheid: kale bergen, ruige rotskusten, tufsteen, brede baaien met tamarisken waarin de krekels tjilpen, en oude mijnen - erts, zilver en zwavel.

Daartussen liggen de Cycladische dorpjes, witgekalkte huizenblokken met Egeïsche blauwe deuren en luiken, duiventillen en windmolens. Sifnos, Serifos en Milos voldoen allemaal aan de Cycladische clichés.

En toch is eilandhoppen op de West-Cycladen anders: ver weg van de internationale jetset, kun je vakantie tussen Grieken maken, zonder luxe hotels, dure boetieks en strandclubs in feeststemming.

Elk van de West-Cycladische eilanden is een kleine wereld op zich die ontdekt moet worden. Om deze ontdekkingen een beetje makkelijker voor je te maken, heb ik mijn zeer persoonlijke hoogtepunten op een Cycladische eilandhop samengesteld.

 • Serifos-eiland

Bij aankomst lijkt Serifos kaal en onherbergzaam, een rotsachtig, kaal en dor eiland. Het kost tijd om de charme van het eiland te herkennen en zijn speciale flair te voelen.

Over tijd gesproken, Serifos heeft geen haast. Op het eiland gaat alles rustig en op de een of andere manier heeft de tijd stilgestaan. Op het bijna ronde eiland, negen kilometer breed en tien kilometer lang, wonen slechts 1.500 mensen. In de zomer zijn er ook vakantiegangers, voornamelijk vasteland Grieken, maar ook internationale gasten.

Serifos is niet overvol, zelfs niet in het hoogseizoen. Dit komt door de beperkte toeristische infrastructuur, te weinig uitgaans- en winkelmogelijkheden.

 • Ontspannen vakantiesfeer in Livadi
  Livadi is de "badplaats" bij uitstek op Serifos. Hier beland je als je met de veerboot aankomt. Livadi strekt zich uit langs de brede baai omzoomd met tamariskbomen. Alleen het voorste deel van de dijk is geplaveid, de rest is een stoffige landingsbaan en oogt wat geïmproviseerd. In de kleine havenplaats is niet veel te ontdekken. Livadi bestaat uit pensions, vakantiehuizen en hotels, een paar mini-markets en een handvol souvenirwinkels.

  U vindt er ook een aanzienlijke selectie aan restaurants voor de grootte van het eiland. Culinaire hoogstandjes zijn niet te verwachten, maar in sommige tavernes zit je nog op de typisch Griekse houten stoelen direct aan het water en in het zand. Dit is iets wat je niet vaak meer tegenkomt.

  's Avonds kunt u over de boulevard naar het strand slenteren en terug. De jongeren ontmoeten elkaar op een later tijdstip in de jachtclub, het voormalige kafenion. Overdag lonkt het badplezier. In en rond Livadi vind je twee ruime en goede zandstranden, Avlomonas en Livadakia Beach.

 • Misschien wel de mooiste chora in de Cycladen
  De Chora van Serifos troont hoog op de berg. Vroeger moest het de eilandbewoners immers bescherming bieden tegen aanvallen van piraten. Vandaag de dag is er niets meer te zien van het voormalige fort. Toch worden bezoekers naar het Kastro getrokken. De klim naar het hoogste punt van de Pano Chora is de moeite waard vanwege de pittoreske kerk van Agios Konstantinos en het uitzicht over de Egeïsche Zee.

  Het meest populair is de wandeling door het doolhof van steegjes in de avonduren. Dan komt het leven in de Chora tot leven, vooral op de Pano Piatsa. De Pano Piatsa is het kleine centrale plein met het stadhuis, de kerk van Agios Athanasius en verschillende bars en cafés. Het plein vol kleurrijke tafels en houten stoelen is een van de meest populaire fotomomenten op het eiland. De Pano Chora is in ongeveer een half uur te bereiken via een trappenpad dat vanuit Livadi omhoog leidt door de Kato Chora. Tijdens het hoogseizoen rijdt de openbare bus van KTEL elk uur van Livadi naar Chora en weer terug op het halfuur. In de avond zijn er extra aansluitingen.

 • Megalo Livadi en de oude ijzermijn
  Op Serifos werd eeuwenlang erts gedolven en veel eilandbewoners werkten in de mijnen. Nadat het in 1965 was gesloten, werden de overblijfselen uitgeroepen tot cultureel erfgoed. In het gebied rond Megalo Livadi kun je een beetje tijdreizen, roestige vrachtwagen her en der achtergelaten en delen van het laadstation die als een skelet in zee uitsteken.
 • Sifnos-eiland
  Na Serifos kun je het beste naar Sifnos springen. Bij eilandhoppen in de westelijke Cycladen vormt het lieflijke Sifnos een contrast met het eerste eiland. In de oudheid was Sifnos een van de rijkste eilanden van Griekenland. Zilver- en goudmijnen zorgden voor welvaart. Tegenwoordig leven de ongeveer 2.500 inwoners op het 78 km² grote eiland van landbouw, aardewerk en toerisme. Ondanks zijn kleine formaat is Sifnos verrassend divers. De dorpen op Sifnos, zelfs de hoofdstad van het eiland Apollonia, zijn rustig en als iets uit een prentenboek. De Sifnische keuken heeft de reputatie een van de beste in Griekenland te zijn.
 • De voormalige hoofdstad Kastro, mysterieus en fascinerend
  Kastro, de naam zegt het al. De plaats omhelst de rotsen in het oosten van het eiland als een fort. De huizen staan ​​dicht bij elkaar en vormen aan de buitenkant een verdedigingsmuur, alleen onderbroken door smalle ingangen, de Lotzies. Een schilderachtige cirkelvormige weg leidt rond het dorp. Vanaf hier kunt u genieten van het uitzicht op de Eftamartyros-kerk of de oude haven.

  De middeleeuwse structuur van het stadje is goed bewaard gebleven. Antieke bouwelementen, wapenschilden, zuilen of fonteinbakken werden in de nieuwere gebouwen geïntegreerd en vormen een bijzonder contrast met de Cycladische huizen. Sommige van deze huizen hebben houten balkons en smalle, steile trappen leiden naar de ingangen. Soms lopen er bruggen over de steegjes. Kastro is een beetje een openluchtmuseum.

  Ik hou van deze heerlijke plek, vooral in het ochtendlicht als je helemaal alleen rond kunt slenteren. Voor mij is het een van de mooiste plekken op Sifnos en de West-Cycladen.

 • Artemonas met zijn mooie straatjes en adellijke huizen
  Een ander juweeltje is het kleine dorpje Artemonas, dat nu samen is gegroeid met Apollonia. In de smalle geplaveide straatjes wisselen traditionele huizen en neoklassieke villa's elkaar af in goed onderhouden tuinen.

  Ze zijn getuigen van de vroegere rijkdom van het eiland. 's Avonds komen de steegjes tot leven en ontmoeten mensen elkaar in de restaurants en bars of op het grote dorpsplein voor de kerk.

  Het Cycladische gastronomie festival «Nikolaos Tselementes» vindt elk jaar in september op dit plein plaats. Nikolaos Tselementes is een kind van het eiland en staat bekend om het eerste uitgebreide Griekse kookboek. Misschien is dat de reden waarom het eten op Sifnos een beetje beter is dan elders.

 • Zonnen en zwemmen in Faros en Vroulidia

Sifnos staat bekend om zijn uitgestrekte stranden. Zwemmen in de warme Egeïsche Zee mag immers niet worden verwaarloosd tijdens het eilandhoppen van de Cycladen. Naast de bekende badplaatsen Platis Gialos en Vathi met de brede zandstranden die langzaam in zee aflopen, heeft Sifnos nog een aantal andere baaien te bieden. Een van de meest spectaculaire baaien is Vroulidia in het noordoosten van het eiland. De route er naar toe is een beetje avontuurlijk, hobbelig, stoffig en smal. Aan het einde wacht u een baai met kristalhelder water, echt prachtig.

Mijn favoriete plek om te zwemmen is echter het pittoreske vissersdorpje Faros met de drie zandstranden Fasolou, Faro en Glyfo en de beschutte haven. Hoewel ik niet zo van typische badplaatsen houd, voel ik me hier goed. Zo hoort vakantie in Griekenland te zijn.

 • Het Chrisopigi-klooster
  Wist je dat er meer dan 300 kerken zijn op Sifnos? Dat is best veel, zelfs voor Cycladische normen. Overal vind je kapellen, kerken en kloosters. Het klooster van Chrisopigi is in heel Griekenland bekend. Elk jaar aan de vooravond van Hemelvaartsdag is er een groot festival ter ere van de patroonheilige van Sifnos. Het klooster is idyllisch gelegen op een klein rotsachtig schiereiland en is vanuit Faros te bereiken via een goed ontwikkeld voetpad. Dit pad is zelfs 's avonds verlicht en is heel romantisch.
 • Milos-eiland
  Milos is het grootste eiland in de westelijke Cycladen. Het is van vulkanische oorsprong en zeer schilderachtig, tufsteen, lava, kleurrijke en bizarre rotsformaties zijn alomtegenwoordig. Het doet misschien denken aan Santorini, maar zo druk is het niet. Milos is groot en gevarieerd genoeg om hier een week of langer door te brengen. Als het gaat om eilandhoppen in de westelijke Cycladen, is Milos een ideaal start- of eindpunt op je route. Het toerisme wint aan belang op Milos. Toch is mijnbouw tot op de dag van vandaag nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten.
 • Kleurrijke boothuizen in Klima
  Wat Klein Venetië is voor Mykonons, zijn Schinopi, Klima, Areti en Fourkovouni voor Milos. Het eiland heeft weinig veilige toegangen tot de zee. Daarom verbleven hier vroeger lange tijd vissers aan de Golf van Milos in de piepkleine vissersdorpjes met hun botenhuizen.

  De kleine huizen van twee verdiepingen hebben een zogenaamde "syrmata", de bootgarage, op de begane grond, van waaruit de boot rechtstreeks de zee in kon worden geduwd.

  Tegenwoordig zijn de witte boothuizen met de kleurrijke poorten, luiken en balkons een bezienswaardigheid van het eiland en zeer fotogeniek. In Klima heeft u de mogelijkheid om dergelijke botenhuizen als vakantiehuis te huren. Authentieker en stijlvoller kun je bijna niet verblijven op Milos.

  Het vissersdorpje Klima, onder het dorp Tripidi, is buitengewoon pittoresk. Strikt genomen is Klima niets meer dan een rij huizen die zich aan de rots vastklampen en aan de andere kant worden gewassen door de zee. Afhankelijk van de waterstand begint de zee direct voor de deur.

  In het hoogseizoen is Klima een populaire bestemming. Verder is het hier erg rustig en kun je genieten van de afzondering. Er is geen toeristische infrastructuur in Klima. Voor boodschappen moet je naar Triovasalos of Adamas - de weg daar is smal en bochtig.

  In de zomermaanden verwelkomen een restaurant en een kleine souvenirwinkel de gasten. Er is niets meer. Een verblijf in Klima is zeker een van de hoogtepunten van een Cycladische eilandhoppende ervaring.

 • Milo's droomstrand: Sarakiniko Beach
  Sarakiniko Beach is een van de onbetwiste hoogtepunten op Milos.
  De oogverblindend witte tufsteen en asafzettingen vormen bizarre structuren, kegels, grotten, rotswanden, golven en bogen. Het blauw van de zee vormt het perfecte Griekse contrast.

  Op het ruime terrein kun je veel tijd doorbrengen, klimmen, zwemmen en fotograferen. In het hoogseizoen is Sarakiniko Beach behoorlijk druk en bezoekers spreiden hun badhanddoeken overal op de rotsen uit. In mei of oktober kun je echt genieten van het door wind en golven gemodelleerde maanlandschap.

 • Avondstemming in Plaka
  Laat je niet afschrikken door het nogal anonieme havenstadje Adamas. Milos heeft meer te bieden, bijvoorbeeld het idyllische dorpje Plaka. De belangrijkste plaats ligt op het hoogste punt van het eiland, daarboven alleen de Kastro-torens.

  Plaka is erg origineel, heeft veel oude gebouwen en is een typisch Cycladisch dorp met zijn witte huizen. In de smalle straatjes vind je een paar restaurants en een kleine bar. De zonsondergang in Plaka is bijzonder mooi. U kunt elkaar ontmoeten in het Kastro, op het voorplein van de Panagia Korphiatissa-kerk of in Café Utopia en kijken hoe de zon in de zee zakt op de noordwestelijke punt van het eiland en alles in een gouden licht doet baden.

 • Accommodatie op Milos, Sifnos en Serifos
  Op de eilanden Milos, Sifnos en Serifos wachten talrijke accommodaties in alle prijsklassen op vakantiegangers in Griekenland. In de West-Cycladen vind je geen grote hotelcomplexen met honderden kamers.
 • De eilanden verkennen
  Natuurlijk kun je met de openbare bussen (bijna) overal komen op Serifos, Sifnos en Milos. Als je onafhankelijk wilt zijn en de talloze baaien wilt ontdekken, raad ik een huurauto aan. Zeker in het hoogseizoen moet je er zeker van tevoren een reserveren, zeker tijdens de Griekse feestdagen. Op Sifnos dwarsboomde mijn naïviteit bijna mijn plannen. Gelukkig mocht ik een van de voertuigen van het hotel gebruiken.
 • Milos is de enige van de West-Cycladen-eilanden met een nationale luchthaven, die wordt bestuurd vanaf de luchthaven van Athene. De turbopropvliegtuigen van de Griekse regionale luchtvaartmaatschappij Olympic Air landen meerdere keren per dag op de bijna een kilometer lange landingsbaan.
 • De grote veerboten brengen u in ongeveer twee uur van Piraeus (haven van Athene) naar Serifos. De afstanden tussen de eilanden van de westelijke Cycladen zijn kort.
  De snelle veerboot van Serifos naar Sifnos duurt nog een half uur en ongeveer 50 minuten van Sifnos naar Milos of vice versa. Eilandhoppen in Griekenland kan bijna niet comfortabeler zijn. Een eilandencombinatie van Serifos, Sifnos en Milos ligt voor de hand.