Ydroussa Samos

Tijdens deze excursie maak je kennis met de twee dorpen Kondakeika (Kontakeika) en Ydroussa. Beide dorpen liggen op een schilderachtige locatie aan de rand van het Ambelos-gebergte. Het is de moeite waard om door beide plaatsen te slenteren en een kijkje te nemen in de oude dorpsstructuren die bewaard zijn gebleven. Kondakeika en Ydroussa leven van de landbouw en hier voornamelijk van de wijnbouw. Op de wandeling van Platanos via Kondeika kom je vanuit Ydroussa naar de prachtige Petaloudes vallei met een kleine kapel, een beekje en prachtige platanen en van hieruit ga je verder via Kondakeika naar Agios Dimitrios, het eindpunt van de wandeling.

Een weg leidt van de hoofdroute Samos-stad - Karlovassi naar het dorp. Ydroussa ligt aan de noordwestelijke uitlopers van het Ambelos-gebergte. Tijdens sommige van mijn wandelingen kwam ik door deze plek en stopte ik hier. Het dorp ligt op 230 meter hoogte aan de rand van een steile helling te midden van weelderige vegetatie. Ydroussa is omgeven door velden waar wijnstokken worden verbouwd. De voormalige dorpsstructuren zijn nog steeds herkenbaar, dus je vindt het oude en goed bewaard gebleven puthuis en de wasplaats direct naast de kerk. Anders is het hier vrij kalm en overzichtelijk. Ydroussa heeft 369 inwoners sinds de laatste volkstelling.

Ydroussa ligt ongeveer 4 kilometer ten zuidoosten van Karlovassi. In de buurt zijn de dorpen Kondeika (2,5 km ten zuidwesten) en Kondakeika (2,7 km ten noorden). Talrijke oudere ruïnes in het dorp en de omgeving getuigen van de keramiekproductie in de Byzantijnse tijd. De plaats werd voor het eerst genoemd in 1625 als Fourni, waarschijnlijk kwamen de eerste kolonisten van het gelijknamige eiland. Het gebied onder het dorp wordt gedomineerd door landbouw, het belangrijkste inkomen van de inwoners komt uit de wijnproductie, maar er worden ook olijven, graan en groenten verbouwd. De tabaksteelt was ook wijdverbreid in de 19e eeuw. De wijdere omgeving is bebost met pijnbomen en cipressen. Het dorp werd in 1950 omgedoopt van Fourni naar Ydroussa.

Een wandeling door het dorp Ydroussa is de moeite waard, bijvoorbeeld om de kerk, de oude parochiezaal, de gemeenschapsbron en de wasplaats van het dorp te bezoeken, deze laatste werd zelfs gebruikt bij mijn laatste bezoek. Ydroussa bezit ook een prachtige platia, aan de rand waarvan een restaurant is gevestigd, waarvan ik al positieve commentaren en aanbevelingen heb gehoord. Er zijn ook twee kafenions en twee kleinere plaatsen waar je even kunt pauzeren. De wijnterrassen strekken zich uit tot aan de rand van het dorp en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de noordkust van Samos.

Het dorp Kondakeika (Kontakeika) ligt in het noordwesten van het eiland Samos onder de uitlopers van het Ambelos-gebergte. Het ligt ongeveer 180 meter boven zeeniveau en is omgeven door bossen, wijngaarden en velden. In het noordoosten en zuidoosten van het dorp strekt het bos zich uit tot aan de hoogten van de Ambelos. De naburige steden zijn Ydroussa, ongeveer 3 kilometer ten zuiden en de stad Karlovassi in het westen, 3,5 kilometer verderop. De bevolking van de plaats bedraagt ​​520 mensen sinds de laatste volkstelling.

Een interessante wandeling is mogelijk vanuit het bergdorp Platanos (hoogte 520 m) via Kondeika en Ydroussa, waar de mooie en bezienswaardige Petaloudes-vallei zich bevindt. De wandeltijd is ongeveer 4,5 uur en er zijn hoogteverschillen tussen de 100 en 520 meter te overbruggen. Omdat de wandeling begint op het hoogste punt van Platanos, is het niet zo moeilijk om gewoon de asfaltweg naar Kondeika te volgen. Hier ga je over het kleine platia langs de kerk naar de noordelijke uitgang van het dorp (vanaf hier is het pad gemarkeerd met een rode stip) en volg je het nu gemarkeerde pad door bos, weilanden en velden.

Na twee kilometer wordt een beekbedding overgestoken en leidt het pad nu naar het noordoosten naar Ydroussa. Hier passeer je een kafenion naar de platia van de plaats, waar ook de kerk staat. We verlaten Ydroussa in noordoostelijke richting (een beetje bergopwaarts en slaan linksaf de straat Odos Kapetan Laxana in en verlaten deze op een betonnen pad dat naar rechts leidt. Het pad loopt verder rond een heuvel. Let op het gemarkeerde pad en negeer een pad dat naar rechts leidt. De reistijd tussen Ydroussa en Petaloudes mag niet meer dan 25-30 minuten zijn. Na de splitsing blijven we links, bereiken we een onverharde weg die we volgen, steken een beekbedding over en de nu bestaande markeringen een korte afstand door een bos leiden en een korte tijd later om de Petaloudes-vallei (meer een vallei) te bereiken.

Petaloudes

Hier vind je een grotere beekbedding met veel vlinders, helder water, oude platanen en een kapel waar nog heel mooie fresco's te zien zijn. Dit zou een plek zijn om uit te rusten voordat je doorgaat naar Kondakeika. Vanaf hier gaan we verder over de kreekbedding naar het hoofdpad, dat we nu naar links volgen en dan bijna altijd rechtdoor tot kort voor Kondakeika, waar we linksaf slaan en in een boog het dorp binnengaan. Hier in het dorp houden we links aan en lopen naar het noordelijke uiteinde van het dorp op een pad naar links, dat binnen drie minuten leidt naar het hoofd pad (weg) naar Agios Dimitrios. Als je Kondakeika wilt bezoeken, blijf dan aan het begin van het dorp rechts, passeer de kerk en kom op de parkeerplaats van de plaats, waar je de dorpsfontein en het oude washuis vindt.

Dienstregelingen

Deze wandeling voert over wijngaarden en door olijfboomgaarden, langs de hellingen van het Ambelos-gebergte, raakt vier prachtige dorpen en de prachtige Petaloudes-vallei. Van Kondakeika naar de kust steken we een vruchtbare vlakte over en worden beloond met zeer mooie uitzichten op de noordkust van Samos. Voor de heenreis kunt u een taxi nemen vanuit Karlovassi en voor de terugreis vanaf Agios Dimitrios de reguliere bus naar Kokkari en Samos-stad, als u uw vakantie in dit gebied doorbrengt, of met de bus in tegengestelde richting naar Karlovassi. Als alternatief kunt u de bus nemen van Karlovassi naar de kruising met Platanos en naar het dorp lopen - ongeveer 30 minuten extra, zodat de totale wandeltijd zonder pauzes ongeveer 5 uur bedraagt.