Kalamafka Kreta

Kalamafka is een pittoresk Kretenzisch dorp met ongeveer 600 inwoners (inclusief de nederzettingen Psathi en Kamara). Het dorp ligt midden in een groene vallei omringd door bergen aan de weg van Anatoli naar Prina en Istron. De weg van Anatoli naar Kalamafka is erg indrukwekkend met de enorme rotsformaties en uitzichten naar beide kusten.

Er is ook een weg van Ierapetra naar Kalamafka, langs het Bramiana-meer, een natuurreservaat en een waterreservoir voor de droge zomers. Het gebied rond Kalamafka is bewoond sinds de Minoïsche tijden, toen de plaats Larisa (plaats met veel water) in hetzelfde gebied lag. In de Venetiaanse tijd was het de zetel van een feodale heer.

Kalamafka is nog steeds een echt Kretenzisch dorp. Toeristen komen hier wel, maar passeren het voornamelijk onderweg en stoppen om Kastellos te bezoeken. Er zijn een paar leuke tavernes in de buurt voor een drankje of een hapje.

Een van de keren dat ik daar was, vonden we een leuke kleine taverne voor de lunch in een van de straten. Ze openden de plek speciaal voor ons (het grootste deel van het dorp was die dag gesloten), gaven ons veel fruit uit eigen tuin en een drankje en wilden er geen geld voor: echte Kretenzische gastvrijheid zoals u die vaak in de dorpen landinwaarts vindt.

Wat valt er te zien in de omgeving?

Havgas kloof, de bronnen bij Kefalovryso, de kerk van Agios Antonis (patroonheilige van Kalamafka), oude olijfpers.

Natuurlijk Kastellos: de reden waarom de meeste mensen in Kalamafka stoppen, is om de heuvel te beklimmen en de grot en de kerk te zien. Vanuit het centrum van het dorp leidt een steile trap met 224 treden de heuvel Kastellos op naar de kleine grotkerk Timios Stavros. De grot van het Heilige Kruis was al een heiligdom in de Minoïsche tijd.

Andere bezienswaardigheden in de omgeving: Kalamafka kloof, Anatoli, Estavromenos, Ierapetra, Panagia Vryomeni-klooster.

Vanaf de top hebt u een geweldig uitzicht over het dorp, en als u om de kapel aan de linkerkant gaat, door de struiken, hebt u een geweldig uitzicht over het hele gebied tot aan de zee. Onderaan de heuvel volgt u de borden ‘Stone God’. Met enige fantasie ziet u een stenen gezicht in de rotsen direct onder de kapel.