Nikoloudes Samos

Vandaag gaan we op reis naar de bergdorpen boven Karlovassi - we bedoelen de dorpen Nikoloudes en Kosmadei. Deze twee kleine dorpen zijn goed bekend bij wandelaars, omdat veeleisende bergtochten juist hier goed mogelijk zijn.

Vanuit het centrum van Karlovassi (Palaio - Alt-Karlovassi) leidt een weg naar het dorp Leka, dat ook daar staat aangegeven. De hoofdweg van Samos leidt rechtdoor over een grote brug de stad in, waar we een benzinestation passeren en bij een splitsing waar we linksaf slaan, deze licht stijgende weg volgen tot een stoplicht en na het stoplicht rechtsaf slaan over een brug.

De volgende aan de rechterkant negeren we, bij de volgende kleine kruising (350 m achter de verkeerslichten) is het essentieel om links aan te blijven houden (rechtdoor naar de haven) en na nog eens 300 meter ga je linksaf naar Leka (bewegwijzerd). Zodra je hier bent afgeslagen, gaat de weg al snel kronkelend omhoog, bijvoorbeeld langs een begraafplaats.

We doorkruisen een dennenbos en na ongeveer 7 minuten is het dorp Leka bereikt, waar ook verschillende tavernes zijn. In Leka blijven we rechts houden en het wordt al snel behoorlijk smal en bergop.

De weg leidt nu het dorp uit over een kronkelende route die al snel door een prachtig dennenbos leidt. Na nog eens 10 minuten kom je op een kleine kruising.

Rechtdoor naar Kastania, maar het pad naar Nikoloudes draait hier naar rechts. Als jonge man heb ik hier veel gewandeld en ik herinner me een dag dat ik van Karlovassi naar Kosmadei wilde gaan. Al ver beneden Nikoloudes raakte ik buiten adem en ging aan de kant van de weg zitten. Een klein busje - driewielig - kwam de hoek om en stopte. De chauffeur, een oudere man, vroeg me waar ik heen ging.

"To Kosmadei" was mijn duidelijke antwoord. Hij antwoordde: "Dat was nog een lange weg - maar hij kon me naar Nikoloudes brengen". Ik leunde achterover op de laadruimte en we gingen op pad. Hij reed gestaag omhoog en na een tijdje bereikten we het plaatsje.

Ik zei bedankt en ging in het enige kafenion in de stad zitten om wat te drinken. Enkele dorpelingen kwamen naar me toe en begroetten me heel vriendelijk. In die tijd (1982) waren er niet veel toeristen in de buurt. Kortom: ik heb mijn geplande wandeling naar Kosmadei niet gedaan. In plaats daarvan liep ik terug naar Karlovassi via Tsourleoi (nu Agios Pandeleimon) en Leka bij het washuis en het fonteinhuis, waar de grote oude plataan staat. Tsourleoi is bijna net zo groot als Nikoloudes, ligt op een hoogte van ongeveer 180 meter en heeft ook een wasplaats en waterput en een kerk gewijd aan de heilige Pandeleimon.

De plaats Nikoloudes (nog 11 inwoners) heeft de grootste plataan van Samos. Echt een krachtige, schaduw gevende boom. Tweeëntwintig jaar later bezocht ik deze plek opnieuw, maar dit keer met de auto. Op die dag zag Nikoloudes er uitgestorven uit. Het kafenion was gesloten en ik heb hier die dag ook niemand anders gezien. Ik heb me opgefrist bij het was- en fonteinhuis voordat ik naar Kosmadei ging. De weg gaat in enkele bochten omhoog en af ​​en toe komt de top van het Kerkisgebergte Vigla  in zicht. Het bos wordt hier langzaamaan lichter, wat onder meer te maken heeft met een grote brand van de afgelopen jaren. Nikoloudes behoort sinds 1918 tot de landelijke gemeente Kosmadei en sinds de administratieve hervorming in 2011 tot de gemeente Samos.

De eerste wijngaarden van Kosmadei worden bereikt na ongeveer 30 minuten en 5 minuten later is de dorpsbegraafplaats bereikt. Het dorp ligt op 600 meter hoogte aan de voet van het Kerkis-massief en is het hoogstgelegen dorp van het eiland Samos. Er is hier ook een gemeenschappelijke wasplaats. Een oven in de directe omgeving werd voorheen gezamenlijk gebruikt door de bewoners van het dorp. Elke familie bakte hier eens per week brood, als het hun beurt was. In de zomer is Kosmadei een schaduwrijke plek vanwege de ligging - geniet van een kopje koffie, ouzo of een klein flesje retsina in het gezellige kafenion van de plaats.