Duiken op Kreta

Het Griekse eiland Kreta is ideaal om te duiken. Verschillende regio's rond het eiland presenteren zich met een onvergetelijke onderwaterwereld. Dit kan ook tijdens het snorkelen worden bekeken. Mocht je nog niet kunnen duiken, dan is een bezoek aan een duikschool aan te raden.

Duikscholen op Kreta
Er zijn talloze duikscholen op Kreta die praktische en theoretische kennis bieden. Bij het zoeken naar het Kreta Duikcentrum, moet de selectie individueel worden gemaakt. Het Paradise Dive Center is een van de meest populaire scholen van dit type. Andere opties zijn onder meer het duikcentrum Kissamos en het duikcentrum Blue Dolphin Elounda. Het schoolteam begeleidt de beginners bij hun eerste duiken. Deze worden vanaf de boot gedaan. In het water gaan wordt in eerste instantie op school geleerd. Leren kan worden gecombineerd met een strandvakantie en sightseeing.

De mooiste duikplekken
Hotels in de buurt van de duikscholen presenteren zichzelf als duikhotels. Een deel van de apparatuur kan goedkoop worden gehuurd. Ook de verdere service van de hotels is op deze groep gasten afgestemd. Duikers kunnen in groepen naar de duikplekken gaan. Bovenal worden plaatsen met veel positieve recensies voor de duik aangeboden.

El Gerco-grot
Om de grot te vinden, moet u 15 meter de diepte in duiken. De grot onder Kreta heeft een lengte van 30 meter. Naast de flora en fauna kunnen stalactieten en stalagmieten worden bekeken. Op een gegeven moment is er een unieke glans. Dit ontstaat door het mengen van zoet water en zout water. Zelfs beginners kunnen deze duik maken.

El Gerce Reef
Met een zicht van 25 meter ziet u veel tijdens de duiken. Er is een kleine grot langs de rotsen. Ondanks het zonlicht is een lamp handig voor meer gedetailleerde verkenningen. Tijdens het duiken aan de noordkust van Kreta kunnen talloze dieren worden ontdekt. Octopus, krabben, tonijn, zeeanemonen en nog veel meer kunnen worden ontdekt.

Mononaftis
50 meter voor de kust van Kreta ligt een rotsblok dat zich uitstrekt tot aan het wateroppervlak. Vertaald, Mononaftis betekent eenzame zeeman. De regio is ideaal voor dag- en nachtduiken. De aanbiedingen met betrekking tot de overtocht zijn gebaseerd op omstandigheden en ervaringen. Veel van de dieren die daar leven, kunnen tijdens de nachtduiken worden ontdekt.

Messerschnitt wrak

De duikplek Messerschmitt wrak ligt op 15 minuten van Malia. Het is een ME 109 gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Het vliegtuig bevindt zich op een diepte van 24 meter onder het wateroppervlak. Het achterschip en de romp liggen 50 meter uit elkaar.

Groot anker
Vertaald, betekent Big Anchor het grote anker. Het is gelegen in de regio Agia Pelagia. De duikers worden vergezeld door nieuwsgierige vissen. Bij dit anker leven tandbaarzen, die een lengte bereiken van 1,1 meter. Het heldere water zorgt voor een zicht tot 30 meter. Dienovereenkomstig kunnen veel vissen vanaf een veilige afstand worden waargenomen.

Duiksafari's 

Duiksafari's worden in veel delen van de wereld aangeboden. De aanbiedingen hebben betrekking op eilanden en andere regio's aan de kust. Griekenland en Egypte behoren tot de landen met talrijke duikplekken. Voor deelname aan de onderwatersafari's is voldoende ervaring vereist. Duiken in de regio rond Kreta wordt onder andere 's nachts aanbevolen. Verschillende operators doen aanbiedingen die safari's onder water aanbieden. Afhankelijk van het tijdstip van de dag zijn extra bezoeken aan de stad Heraklion, Chania en dergelijke mogelijk.

Begeleide duiken
Ervaren duikers met voldoende lokale kennis kunnen zelfstandig op pad. Anders zijn rondleidingen beschikbaar. Deze worden begeleid door ervaren duikers uit de regio. Deze excursies hebben als voordeel dat er meer van de regio en het leven onder water ontdekt kan worden. Volgens hun ervaring weten ze waar de mooiste duikplekken zijn op Kreta. Door deel te nemen aan dergelijke safari's kunt u ervaring opdoen met de beste duikplekken op Kreta.

Vereisten voor de duiken
Voor sommige duiken die rond Kreta worden aangeboden, moet aan de vereisten worden voldaan. Deze hebben onder meer betrekking op de ervaringen die zijn opgedaan tijdens het duiken. Een duikbrevet is vereist voor alle spots op Kreta. Voor andere plekken kan het nodig zijn om bewijs van de duiken en nachtduiken te hebben. De extra certificaten zijn vereist, vooral als je in grotten duikt.

Padi training op Kreta
Om in diepe wateren te kunnen duiken, moet vooraf een Padi-training worden gevolgd. Correct snorkelen is in korte tijd te leren. Duiken kost meer tijd. Er zijn tal van centra in Europa die zich richten op Padi-training. In Griekenland kunnen de geleerde punten binnen enkele uren in praktijk worden gebracht. Voor een duikbrevet moet een minimum aantal uren worden voltooid. Hiervoor wordt een vakantie van minimaal twee weken aanbevolen. Afhankelijk van de cursus en de gewenste vrije tijd kunnen de theorielessen en duiken in één of twee weken worden afgerond.

Wilt u een Padi- training volgen, dan dient u van tevoren een vrije plek in de cursus en een hotel op elkaar af te stemmen.