Kefalonia hoogtepunten

Beboste bergen, lange zandstranden en kleine baaien bepalen het landschap van Kefalonia. Bijna geen enkel ander Grieks eiland is zo divers: in het zuiden vindt u talloze zandstranden en weelderig groen, het noorden is meer een ruige schoonheid, bergachtig en met een spectaculaire achtergrond.

Massatoerisme en grote hotels vindt u hier niet. Er zijn vrij kleine en middelgrote hotels, appartementen en vakantiehuizen. Het eiland is een bestemming voor natuurliefhebbers. U kunt hier heerlijk een wandel- en strandvakantie combineren.

Kefalonia is een van de groenste eilanden van Griekenland en de inwoners zijn trots op het unieke dennenbos op de berg Ainos, dat sinds 1962 een natuurreservaat is. Wilde paarden leven ook op de Ainos en als u geluk hebt, kunt u ze tijdens een wandeling tegenkomen.

Kefalonia is het grootste van de zeven Ionische eilanden en een zeer dunbevolkte met een bevolking van minder dan 40.000. De reden hiervoor is een zware aardbeving die het eiland in 1953 trof, waarbij destijds een groot deel van de huizen werd verwoest.

Een paar jaar later had meer dan de helft van de bevolking het eiland verlaten. Pas met het toerisme dat zich in de jaren negentig sterker ontwikkelde, nam de bevolking voor het eerst in decennia weer langzaam toe.

U kunt op Kefalonia op één plek verblijven voor een strandvakantie en af ​​en toe deelnemen aan een georganiseerde excursie, maar het eiland wordt pas echt een belevenis als u het op eigen gelegenheid verkent.

Argostoli: hoofdstad van Kefalonia
Wie witgekalkte huizen met platte daken zoals in de Egeïsche Zee op Kefalonia verwacht, zal versteld staan ​​van pastelkleurige huizen met puntige daken en dakpannen. De Venetiaanse bouwstijl wordt hier gehandhaafd, aangezien dit eeuwenlang de overheersende bouwstijl was tijdens de Venetiaanse overheersing.

Als u Argostoli vanuit het zuiden binnenrijdt, gaat u langs de Koutavos-lagune richting het centrum. De Bosset-brug (ook wel Drapano-brug), die van hieruit naar de andere kant van de lagune leidt, is het bekijken waard.

Het werd gebouwd tijdens het Britse protectoraat in 1813 en stond in 2018 ingeschreven in het Guinness Book of Records. Met bijna 700 meter is het de langste stenen brug die zeewater oversteekt. Maar bovenal biedt het als voetgangersbrug een mooie wandeling over de lagune.

Zeeschildpadden in de haven van Argostoli
Een bezienswaardigheid die u niet mag missen, zijn de zeeschildpadden (Caretta Caretta), die elke dag naar de haven komen als de vissersboten hun vangst komen verkopen.

De zeeschildpadden, die tot een meter hoog kunnen worden en tot 100 kilo wegen, wachten totdat de vissers iets overboord gooien, ze zien dit als een welkome snack. De beste tijd is tussen de ochtend en de middag voordat de vissers weer vertrekken.

In de haven liggen ook rondvaartboten waarmee u dagtochten kunt maken en naar diverse stranden kunt gaan. Lunch aan boord (of op het strand) is bij de prijs inbegrepen. Ook tochten op de vissersboot worden populairder, waarbij ook tijd wordt ingeruimd om te zwemmen. De vangst wordt dan vers bereid voor de gasten aan boord.

Winkels, cafés en een klein museum
Argostoli met zijn 10.000 inwoners is geen bruisende grote stad. Maar dat is waarschijnlijk wat ze zo charmant maakt. Langs de hoofdstraat aan de oevers van de Golf van Argostoli vindt u kleine winkeltjes, fruit- en groentestalletjes, cafés en tavernes. Er is een voetgangersgebied met andere winkels parallel aan de hoofdstraat.

Boven het theater bevindt zich de bibliotheek, met op de begane grond een klein folkloremuseum. De stukken die hier te zien zijn, zijn door families op het eiland geschonken en met veel liefde in elkaar gezet voor een tentoonstelling.

Hier ziet u kleding uit de 18e en 19e eeuw, Venetiaans kantwerk, meubels, kerkkunst en bijzonder interessant: een fototentoonstelling waarin u Kefalonia kunt zien vóór de aardbeving van 1953 en direct daarna.

Met de veerboot naar het schiereiland Paliki
Wat dacht u van een kopje koffie of een wandeling vanuit Argostoli met de kleine auto veerboot naar Lixouri? Lixouri is de op een na grootste plaats van Kefalonia met ongeveer 4.500 inwoners en ligt op het schiereiland Paliki. De tocht van een half uur is alleen al een plezier als u op het zonnedek zit en de kust voorbij ziet gaan.

In Lixouri is er een centraal plein met overal cafés en een klein voetgangersgebied. Als u de auto meeneemt op de veerboot is Lixouri een goed startpunt om het westen van het eiland te verkennen.

De mooiste stranden op Paliki zijn het rode zandstrand Xi-Beach, Petani en Atheras. Maar hetzelfde geldt als overal op Kefalonia: overal langs de kust vindt u prachtige stranden en kleine baaien.

Kefalonia-stranden in het zuiden
Er zijn talloze stranden tussen Argostoli en Skala in het uiterste zuiden. Sommige zijn georganiseerd met strandstoelen, watersporten en strandbars, andere zijn natuurlijk.

Eigenlijk kunt u om de paar kilometer vanaf de hoofdweg richting zee rijden om een ​​klein of groter strand te vinden. Hier is een (eigenlijk maar heel kleine) selectie:

Makris Gialos
Het lange zandstrand ligt op slechts 2 km van Argostoli in het resort Lassi. Er zijn strandbars, ligstoelen en watersporten worden aangeboden. In de zomer is het strand erg druk.

Avithos en Megali Petra
Deze zandstranden in het Kalligata-Svoronata-gebied liggen naast elkaar en worden slechts gescheiden door een paar rotsen, waardoor u naar het andere strand kunt lopen.

Er is een strandbar en strandstoelen op het strand van Avithos. Als u het heel rustig wilt, gaat u via een paar rotsen naar het strand van Megali Petra.
Beide stranden lopen heel langzaam af in het water, dus ook ideaal voor kinderen.

Mounda baai
Er zijn hier twee stranden, Kaminia en Potamakia, die erg breed en 3 km lang zijn. Op het strand worden ligstoelen aangeboden, maar er is ook voldoende ruimte om zelf een rustig plekje te zoeken.

Dit zijn de belangrijkste zandstranden voor de Caretta-zeeschildpadden, die hier in de zomer hun eieren in het zand begraven. Met plastic tape afgezette gebieden duiden op nesten in het zand.

Skala

Het 2 km lange zand- en kiezelstrand ligt onder het dorp Skala. Er zijn strandstoelen, strandbars en watersporten mogelijk. Skala is de afgelopen 20 jaar uitgegroeid tot de belangrijkste toeristische bestemming. Toch heeft het dorp Skala zijn charme niet verloren en is het lange strand ruim genoeg om niet overvol te zijn.

Klooster van de heilige Andreas
Het klooster van de heilige Andreas ten zuiden van Peratata is minder bekend dan het grotere klooster van het eiland heilige Gerasimos. Het klooster van de heilige Andreas biedt echter een klein maar zeer interessant museum en een kloosterkerk, die de aardbeving van 1953 grotendeels is gespaard gebleven.

Wilt u zich onderdompelen in de sfeer van een oude orthodoxe kerk, dan is deze kleine kerk een aanrader.

Bovendien hoort er een tweede, nieuwere kerk bij. In deze tweede, grotere kerk, die op het kloosterterrein staat, wordt de schat van het klooster bewaard, namelijk een heilig relikwie. Het is de voetzool van de rechtervoet van de apostel Andreas, die in 1639 werd geschonken door de Grieks-Roemeense prinses Roxana toen ze zich bij het klooster voegde.

Het klooster werd oorspronkelijk gesticht in de 13e eeuw en werd daarna eeuwenlang verlaten totdat het in 1579 door drie zusters werd hersteld. De oude, orthodoxe kerk maakt deel uit van het museum en is op zichzelf al een bezoek waard.

In de 19e eeuw, ten tijde van het Britse protectoraat, werd het klooster door de Britten gebruikt als weeshuis en de kloosterkerk als school voor de kinderen. De muurschilderingen zijn witgekalkt met gips. Toen de Britten zich in 1864 terugtrokken, werden de gebouwen weer als klooster gebruikt.

Bijna alle gebouwen werden verwoest door de aardbeving in 1953, alleen de kleine kloosterkerk bleef nagenoeg intact. Tijdens de aardbeving viel echter gips van de kerkmuren en legden de oorspronkelijk gepleisterde muurschilderingen uit de 17e eeuw bloot, die nu weer te bewonderen zijn. Er is ook een iconostase uit de 17e eeuw, oude iconen en veel geborgen artefacten uit de talrijke verwoeste kerken in het gebied.

Kastro: Het fort van de heilige Georg
Boven het heilige Andreas klooster nabij het dorp Peratata ligt het Venetiaanse fort heilige Georg, ook wel Kastro genoemd. De muren zijn van verre zichtbaar op een 320 meter hoge heuvel.

Van 1500 tot 1757 was het fort de zetel van de Venetiaanse overheersing en de hoofdstad van Kefalonia. Argostoli was destijds alleen de bijbehorende haven en werd pas in 1757 tot hoofdstad gemaakt.

Vanaf de Kastro hebt u een fantastisch uitzicht over een deel van het zuiden van het eiland. Binnen de kasteelmuren loop je tussen de ruïnes door, een plaquette legt uit waar de gebouwen ooit stonden.

Centrum van Kefalonia: bergen, wijn en grotten
Je kunt vanuit Argostoli richting Sami rijden of vanuit Kastro richting het binnenland (de weg achter de Kastro richting Troianata en Valsamata).

Deze kleine landweg leidt al snel door wijngaarden naar de vallei van Omala, waar zowel de Robola-wijnmakerij, waar u wijn kunt proeven, als het klooster van de heilige Gerasimos van het eiland zich bevinden.

Er is een prachtige nieuwe kerk, die alleen met een beetje geluk opengaat, en de kleinere kloosterkerk, waar het lichaam van de in de 16e eeuw gestorven heilige in een zilveren kist wordt bewaard.

Verre uitzicht vanaf de hoogste berg van het eiland
De weg leidt de vallei uit en dan omhoog naar de berg Ainos (en verder naar Sami). U kunt naar de top van de Ainos, waarvan het sparrenbos onder natuurbescherming staat.

Voor wandelaars zijn er diverse wandelroutes die met borden zijn aangegeven. Maar zelfs degenen die niet willen wandelen, worden beloond met een fantastisch uitzicht vanaf de hoogste berg van de Ionische eilanden op 1.628 meter.

Drogarati druipsteengrot
Halverwege kunt u ook rechts de Ainos verlaten en de weg naar Sami volgen. Kort voor Sami is links de druipsteengrot van Drogarati, een must voor grotliefhebbers. Vanwege de fantastische akoestiek zijn er in het verleden concerten gehouden in de grot.

Kort voor de Drogarati-grot geeft een bord aan de rechterkant een wandelpad langs een smalle rivier aan. Hier voert het wandelpad langs de ruïnes van oude watermolens.

Sami bezoeken

De havenstad Sami is een van de belangrijkste havens van Kefalonia. Vanaf hier kunt u in 45 minuten oversteken naar het naburige eiland Ithaca of, in de zomer, naar Patras op de Peloponnesos.

Als u door Sami rijdt tot het einde waar de havenpolitie is, gaat u verder op een kleinere weg die u de heuvel op leidt door een bos naar het strand van Antisamos.

Halverwege volgt u een weg rechts omhoog naar de ruïnes van de Akropolis van Sami. Hier parkeert u aan de straat en klimt u te voet een pad omhoog en u bent op de plaats die de stadstaat Same was van de 5e tot 2e eeuw voor Christus.

Er waren in die tijd vier stadstaten op Kefalonia, tot de Romeinen in 189 voor Christus, die het eiland en de stadstaten veroverden. Vanaf hier hebt u een fantastisch uitzicht over Sami en over Ithaca.

Als u weer naar beneden rijdt naar de weg die naar Antisamos Beach leidt, hebt u al snel een prachtig uitzicht over de baai. Nog niet zo lang geleden was Antisamos nog een geheime tip. Er zijn nu verschillende strandtentjes en restaurants, en in de zomer is het er best druk.

Melissani-meer en grot in Karavomilos
Een hoogtepunt op Kefalonia is het ondergrondse meer Melissani. Het is slechts 5 minuten van Sami. Een deel van het plafond van de grot is enkele duizenden jaren geleden ingestort, waardoor zonlicht in het meer kan vallen.

Zodra de zonnestralen tijdens de lunch het meer raken, glanst het water in een onwerkelijk, glanzend turkoois.

Er zijn veel mythes over het meer. Volgens een plaatselijke legende werd de nimf Melissanthe smoorverliefd op de god Pan, die haar liefde niet beantwoordde. Dus de ongelukkige nimf rende het meer in en verdronk.

Tijdens archeologisch onderzoek werden vondsten ontdekt uit de 4e tot 3e eeuw voor Christus, waaronder een beeldje van de god Pan en een kleiplaat met dansende nimfen.

Een korte tunnel leidt naar het meer, waar roeiers wachten op bezoekers in hun boten om ze over het meer naar de achterkant van de grot te roeien.

Koffiepauze in Agia Efimia
Als u vanuit Sami en Melissani verder langs de kust rijdt, komt u na een paar minuten bij Agia Efimia, een voormalig vissersdorpje. In de afgelopen jaren is de plaats een populaire aanloophaven geworden voor zeilboten die van haven naar haven tussen de Ionische eilanden varen.

Agia Efimia is een prachtig gelegen, gezellige plek en nodigt je uit voor een koffiestop of een lunchpauze. Langs de kleine haven zijn er tal van restaurants en cafés waar u zich kunt versterken.

Myrtos Beach en de ruige schoonheid van het noorden
Slechts 15 minuten van Agia Efimia (of 45 minuten van Argostoli als u de kustweg neemt) ligt Myrtos Beach aan de steile kust in het noordwesten.

Het is het beroemdste strand van Kefalonia en een van de meest gefotografeerde stranden van Griekenland. Het kleurenspel in de zee verandert dagelijks van diepblauw naar turkoois naar melkachtig blauw, afhankelijk van de wind en golven.

Het uitzicht vanaf het uitkijkplatform op straat, honderden meters boven het strand, kan alleen maar als adembenemend worden omschreven. Maar pas op bij het zwemmen: er zijn hier sterke onderstromen en bij golven kunt u beter niet naar buiten zwemmen.

Idyllische dorpjes in het noorden
De weg langs de steile kust naar het noorden leidt eerst naar Assos en vervolgens naar Fiskardo. Het dorp Assos is schilderachtig gelegen in een kleine baai en wordt gedomineerd door een Venetiaans fort dat meer dan 400 jaar oud is en hoog boven het dorp uittorent.

Iedereen die de moeite neemt om naar het fort te wandelen (ongeveer 40 minuten), zal versteld staan ​​van de grootte van het interieur van het fort en het weidse uitzicht over het noorden. Er zijn nog oude gebouwen te zien en u kunt wandelen tussen de velden die hier in het verleden werden bewerkt.

In Assos moet u de tijd nemen om in een van de cafés aan het water te zitten en de sfeer gewoon te laten bezinken.

Fiskardo: de ster onder de plaatsen van Kefalonia
Fiskardo is ook prachtig gelegen rondom een ​​baai. Het is de enige plaats die niet werd verwoest door de aardbeving van 1953. Hier kunt u zien hoe de plaatsen eruit zagen voor de aardbeving met hun huizen uit de 18e en 19e eeuw.

Fiskardo is al tientallen jaren bekend bij zeilers en beroemdheden. Hier zijn ook Hollywoodsterren getekend. Daarom is het prijsniveau over het algemeen vrij hoog. Maar u kunt gewoon heerlijk direct aan het water zitten en genieten van het uitzicht over de baai.

Fiskardo heeft een lange geschiedenis en werd in de 2e eeuw voor Christus tot de 4e eeuw na Christus als haven gebruikt door de Romeinen. Een Romeinse begraafplaats vind u direct aan de kust als u naar rechts de baai uitloopt.

Een ontspannende kleine wandeling is de wandeling naar de 16e-eeuwse Venetiaanse vuurtoren, die zich op een kleine landtong aan de linkerkant van de baai bevindt.

Een paar meter verder ligt de jongere, Victoriaanse vuurtoren uit 1892. Deze wandeling voert langs de kust en duurt ongeveer een half uur.

Wie verkoeling nodig heeft in de zee, vindt twee kleine baaien in de buurt van Fiskardo, Foki Beach en Emplisi Beach.

Accommodatie op Kefalonia
Er zijn veel kleine en middelgrote hotels op Kefalonia, maar ook talloze zelfstandige accommodaties. Van kleine studio's tot ruime appartementen, van villa's met zwembad tot kleine cottages op het platteland, alles is aanwezig. Op Booking.com kunt u een overzicht krijgen van Kefalonia hotels en vakantiehuizen:

Booking.com