Mooie dorpen op Samos

De dorpen op Samos zijn meestal gelegen op de twee belangrijkste bergen, Karvounis en Kerkis. Deze typische Griekse dorpen zijn het hart van de agrarische economie, de productie van wijn en olijfolie. Vanwege de vruchtbare landbouwgronden onder die bergen, woonden veel inwoners in het binnenland van Samos. Vanuit deze dorpen kon men snel de landbouwgronden bereiken. 


Kleine, meestal twee verdiepingen telende huizen muur tot muur vastgemaakt aan elkaar en gebouwd in clusters. De straten tussen de huizen waren smal, een paard of een ezel had nog toegang. De belangrijkste gebouwen zijn de kerk en de school. Er waren een paar pleinen omringd door putten, huizen, winkels en koffiehuizen, afhankelijk van de grootte van het dorp. Het interieur van de huizen was eenvoudig. Op de begane grond werden de dieren gehouden. De tweede verdieping had meestal een grote kamer met een open haard voor verwarming en om te koken. Een wastafel met een waterkan eronder, wat planken voor gereedschap en keukenapparatuur en banken om te slapen waren de andere meubels van de kamer. tegenwoordig is er natuurlijk veel veranderd, de dorpen op Samos tonen nog steeds hun karakteristieke kenmerken. 

Het toerisme is ontwikkeld en de technologie is verbeterd, maar u kunt nog steeds de sfeer van het typisch Griekse dorp met kleine handgemaakte gordijnen voor de ramen, smalle straatjes met kleine cafés en tavernes en geraniums, die hele dorpen rood en roze kleuren proeven. Met uw huurauto kunt u de dorpen eenvoudig bereiken, de wegen zijn bochtig maar in goede staat. Sommige maken de keuze om te gaan wandelen over de paden met de hoge bomen. Als u op Samos bent, moet u naar één van de dorpen, dan ervaart uit het echte Griekenland.

Manolates ligt 19 km ten westen van de badplaats Kokkari. Wandelend rond Manolates kunt u kippen, geiten en ezels, die het enigste vervoermiddel van de boer vormen zien. In Manolates kunt u prima eten, een goede lokale wijn of een Griekse koffie drinken. Er zijn restaurants, bars en tavernes in en buiten het dorp. Vanaf Manolates kunt u een onverharde weg naar het dorp Stavrinides, dat ligt in het westen volgen. Nog even opgepast, op de weg naar de top van de berg, vindt u een kruispunt, waar het teken aan de linkerkant de weg naar Manolates toont en het teken aan de rechterkant wijst u naar een andere bestemming. Ik ben deze plaats vergeten, maar toen ik deze route volgde kwam ik na 10 minuten rijden toch weer in Manolates.

Vourliotes is gelegen op een hoogte van ongeveer 300 meter boven de zeespiegel en gelegen bij km 16 op de weg, die Samos stad verbindt met Karlovasi. Het is een van de eerste dorpen van het eiland en het is gebouwd aan het eind van de 16e of het begin van de 17e eeuw. Er is overvloed aan water en het dorp heeft vele smalle straatjes en traditionele huizen. Het gebied is met een weelderige vegetatie, bedekt met pijnbomen en wijngaarden.  In het algemeen is het een heel mooi dorp met een prachtig uitzicht naar het noorden. Een kilometer van het dorp, ligt de rustige badplaats Avlakia, het was de zeehaven van Vourliotes. Twee km naar het zuiden en op een hoogte van 460 meter, ligt het klooster van "Vronta" of "Panagia Vrontiani" (Heilige Maria van Vronta). Vanaf hier kunt u een wandeling maken door het Karvounis gebergte over verschillende bergpaden. Het bergdorp Vourliotes is zeker een bezoek waard. Een beetje verder naar het westen van de kustweg, de vallei van de nachtegalen op 19 km van Samos stad, u kunt er heerlijk wandelen en vooral genieten van de natuur.

Sla linksaf op de hoofdweg van Kokkari naar Karlovassi en u bereikt Ampelos. Het dorp ligt bijna op de top van de berg. Het uitzicht op de berg en de zee is adembenemend. Het lokale Griekse koffie huis bij de ingang van het dorp, is een geweldige kans om uw Griekse koffie te drinken, terwijl u notities maakt in uw dagboekje. Maak een wandeling door de smalle straten van het dorp en geniet van de kleine huisjes van de dorpelingen en natuurlijk mag u een foto maken van de kleurrijke ramen en tuinen.