Drakei Samos

Als ik aan het dorp Drakei denk, denk ik altijd aan de roman "The Lighthouse at the End of the World" (gepubliceerd in 1906 ) van de Franse schrijver Jules Verne , omdat de ligging van dit dorp het eiland Samos zo eenzaam, dat een dergelijke vergelijk op zijn plaats is.

Een asfaltweg leidt van Marathokambos via Kallithea naar het dorp, dat alleen vanuit één richting te bereiken is. De eiland bus (KTEL) rijdt maar één dag in de week, namelijk op maandag.

Ja, de meeste inwoners van het dorp zijn gemotoriseerd en beschikken over een auto of motor, maar helaas kunnen de oudere bewoners het niet bijhouden en zijn ze afhankelijk van de hulp van hun buren buiten de openingstijden van de openbare busdienst.

Het dorp Drakei ligt in het uiterste noordwesten van het eiland Samos en is omgeven door olijfboomgaarden, pijnbomen en macchia. Het is gelegen aan de noordelijke uitlopers van het Kerkis-massief op een hoogte van ongeveer 300 meter. De plaats heeft nog steeds zo'n 98 inwoners, die voornamelijk actief zijn in de landbouw - hier worden vooral olijfbomen verbouwd. Het kleine kustplaatsje Agios Isidoros met ongeveer 11 inwoners aan de rand van een natuurlijke baai maakt deel uit van de lokale gemeenschap. In Agios Isidoros is nog een van de laatste Kaíki-scheepswerven in de Egeïsche Zee in bedrijf. De kaiki is het meest voorkomende traditionele type boot in Griekenland.

De afstand tot Marathokambos is ongeveer 30 kilometer en naar Karlovassi ongeveer 45 kilometer. Als je een paar dagen wilt ontspannen en tussen de Grieken wilt wonen, kun je een kamer huren in een guesthouse in Drakei. Drakei, gelegen in het noordwesten van het eiland Samos, is nog grotendeels onaangetast door het toerisme, ook al zijn er een paar overnachtingsplaatsen. Elk dorp op het eiland Samos heeft een kerk - ook Drakei. Het is opgetrokken uit natuursteen in de vorm van een lang huis en heeft een achthoekige kruiskoepel.

Het oudste bewijs in de omgeving zijn de fresco's uit de 13e eeuw in de kerkhofkerk van Agios Georgios (waarschijnlijk wordt de kerkhofkerk van Agia Kyriaki bedoeld), een van de oudste kerken op het eiland. De naam van de plaats zou afkomstig zijn van de eerste kolonist van het dorp, een man genaamd Drako.

Tijdens de hegemonie (1832-1912) vormden Drakei en Kallithea de gemeente Kalabachtasi. De inwoners van Drakei leven van de teelt van olijven en er wordt nog steeds houtskool geproduceerd voor hun eigen behoeften. In 1997 werd Drakei opgenomen in de Karlovassi-gemeenschap. Door de afgelegen ligging heeft de al jaren aanhoudende bevolkingskrimp geleid tot een vergrijzing van het dorp.

Er is een kleine kruidenierswinkel in de stad met een kafenion en twee goede tavernes en zoals gezegd twee guesthouses met overnachtingsmogelijkheden. De zonsondergangen in Drakei zouden de mooiste op het eiland zijn.

Het gebied rond Drakei is ideaal voor wandeltochten. Vanaf hier zijn er wandelpaden over de baaien Megalo Seitani en Mikro Seitani naar Karlovassi en Potami baai.

Komt u met de auto, parkeer dan uw auto buiten het dorp, in het dorp wordt het al snel krap en zijn er nauwelijks parkeerplaatsen.