Het meer van Plastiras

Het meer van Plastiras, gelegen in centraal Griekenland, staat bekend als "Klein Zwitserland" vanwege zijn idyllische landschap dat lijkt op de Zwitserse Alpen. Het adembenemende blauwe meer is omgeven door met sneeuw bedekte bergen en groene dennenbossen en fascineert bezoekers op elk moment van het jaar.

Gevonden in de regio Karditsa, gelegen op een van de hoogste hoogten van Griekenland, is het meer van  Plastiras een uniek kenmerk in het Griekse landschap. Het ongerepte, ijskoude water van het kunstmatige meer buigt langs de bergen en bossen eromheen en lijkt op dramatische fjorden.

Honderden kilometers verwijderd van de Griekse stedelijke centra van Athene en Thessaloniki, is het meer van Plastiras de perfecte ontsnapping aan het bruisende stadsleven. De frisse berglucht en het dramatische landschap zijn perfect voor natuurliefhebbers die willen ontspannen en het buitenleven willen verkennen.

Het prachtige gebied rond het meer van Plastiras is een vakantiebestemming geworden voor zowel Griekse burgers als bezoekers uit het buitenland, niet alleen vanwege het schilderachtige landschap, maar ook vanwege de vele buitenactiviteiten die daar te vinden zijn.

Bezoekers kunnen de omliggende bergen en bossen verkennen, grotendeels onaangetast door ontwikkeling, via de vele wandel- en ruiterpaden die door de adembenemende omgeving slingeren.
Kajakken door het reflecterende oppervlak van het meer, toeristen kunnen genieten van het volledige panoramische uitzicht op de indrukwekkende bergen, rijke bossen en traditionele Griekse dorpjes die het meer omringen. Tijdens de warmere maanden kunnen zwemmers genieten van een duik in het verfrissende water van het meer langs de vele stranden en zelfs deelnemen aan watersporten.

Dorpen aan het meer
De traditionele dorpen in de bergen in de regio omringen het meer, wat betekent dat ze bijna allemaal uitzicht hebben op het meer van Plastiras, en bezoekers laten proeven van het leven in de Griekse bergen.

De dorpen Kalyvia Pezoulas en Neochori, gelegen langs de oevers van het meer, zijn het meest ontwikkeld in het gebied en hebben de meeste voorzieningen, waaronder een botanische tuin net buiten Neochori. De tuin beschikt over tien hectare land, vol met inheemse planten uit de regio en enkele lokale dieren die te vinden zijn in het dieren observatorium.

Bezoekers vinden hotels met een prachtig uitzicht op het meer van Plastiras en de omliggende bergen in Neochori en Kalyvia Pezoulas. Veel van de hotels lijken op berghutten of houten hutten, perfect voor wie op zoek is naar een ontsnapping uit de bergen.

Het dorp Neraida, herbergt een klein wintersportcentrum, waar bezoekers kunnen skiën, en een hut waar wandelaars en skiërs even kunnen uitrusten terwijl ze genieten van de besneeuwde berghellingen.

Het dorp Karitsa, gelegen nabij het meer van Plastiras, is de thuisbasis van het beroemde klooster Panagia Pelekiti. Het klooster is uitgehouwen uit een massieve rots op een berg, wat zorgt voor een spectaculair uitzicht op de omgeving.