Corfu Palaia Peritheia

Het buitengewone dorp Palia Perithia (oud Perithia) ligt op de hellingen van de berg Pantokrator, aan de verbazingwekkende noordoostelijke kant van het eiland Corfu. Volgens onderzoekers heeft de naam waarschijnlijk iets te maken met de genade van God (het laatste betekenisvolle deel van het woord 'Perithia' komt van het woord 'thios' dat ruwweg wordt vertaald als 'goddelijk' of 'hemels') en het was gegeven vanwege het feit dat de inwoners erg vroom waren. Opmerkelijk genoeg zijn er in dit lieftallige dorp acht kerken.

Deze nederzetting is een voorbeeld van hoe de eerste dorpen van Corfu eruit zagen. Stevig bewijs toont aan dat deze nederzetting in de 14e eeuw werd bewoond, maar sommige onderzoekers beweren dat er enkele aanwijzingen zijn dat dit dorp voor het eerst werd gesticht tijdens het laat geometrisch - vroeg archaïsche tijdperk.

De nederzetting Palia Perithia was in de 17e eeuw het rijkste dorp van Corfu en telde ongeveer 130 huizen. Tegenwoordig staan ​​er nog zo'n 100 huizen uit deze periode, mede dankzij de restauratie in de 19e eeuw. Naarmate de jaren verstreken, verkozen de dorpelingen om dichter bij zee te komen, omdat er niet langer de dreiging bestond om door de piraten te worden geplunderd.

De nederzetting Palia Perithia is nu een beschermd dorp en een representatief voorbeeld van Venetiaanse architectuur met stenen huizen. Het dorp is uitgeroepen tot ‘beschermd erfgoed’, het is toegestaan ​​om daar te wonen, maar er mag geen verandering plaatsvinden.

Palia Perithia lijkt in de loop van de tijd niet van elkaar te onderscheiden. Als je door zijn geplaveide steegjes en huizen met Venetiaanse architectuur dwaalt, is het alsof je met een tijdmachine hebt gereisd. U zult absoluut niets minder ervaren dan een groot gevoel van verwondering.

Als u Palia Perithia nadert, is er een kaart die het dorp weergeeft, samen met een gids die u helpt rond te lopen en ook de hoogtepunten van het dorp en een korte geschiedenis ervan bevat. U moet uw auto buiten het dorp parkeren en sportschoenen dragen om comfortabel rond te kunnen lopen. Er zijn enkele tavernes in de omgeving die traditionele gerechten serveren, voornamelijk gemaakt van de lokale producten van Corfu. U moet echt proeven van lokaal gemberbier en de heerlijke honing die in dit gebied wordt geproduceerd, u zult ze allebei erg lekker vinden!