Santorini hoogtepunten

De opkomende zon verlicht de machtige kliffen van het vulkanische eiland, daarop verdeeld schijnen de witte suikerklontjes huizen zover het oog reikt. Vanaf de hoogste berg van het eiland ziet Santorini er vredig en slaperig uit in het ochtendlicht.

Tijdens een wandeling langs de rand van de caldera wordt u betoverd door de unieke eilandarchitectuur. Wat een droomomgeving in Griekenland! Als er niet duizenden andere bezoekers waren om deze schoonheid mee te delen.

Helaas zijn er ook de negatieve kanten, die niet ongebruikelijk zijn voor bijzonder aantrekkelijke locaties. Het massatoerisme heeft de glanzende façade van Santorini letterlijk afgebrokkeld.

Zelfs in het laagseizoen zult u de originele Griekse flair niet vinden, het eiland is al veel te kosmopolitisch geworden.

Desalniettemin is het van oktober tot april in ieder geval wat rustiger op Santorini en deelt u het fantastische uitzicht meestal met slechts een paar andere vakantiegangers.

Is Santorini de reis waard?
In de zomer barst de ferry terminal in Fira echter uit zijn voegen. Tienduizenden toeristen banen zich een weg door de mooie steegjes van Oia en de zonsondergang is een puur massaspektakel.

Het is dus niet verwonderlijk dat de geplaagde lokale bevolking uit Oia borden hing met de vraag om hun privacy te respecteren.

Geen van hen wil een tweede Disneyland in Europa, ook al gedragen sommige bezoekers zich alsof Santorini een pretpark is en de toegang al bij de gondel wordt gekocht.

Wie wil ontsnappen aan de drukte van de grote steden, kan een auto huren en het verstedelijkte achterland verkennen. Buiten de gebaande paden gaat men op zoek naar sporen van de verloren identiteit van het eiland.

We zullen je vertellen of we ze hebben herontdekt in onze hoogtepunten van het eiland Santorini:

Wandeling van Fira naar Oia
Een dagwandeling langs de indrukwekkende kraterrand van Santorini is ideaal om een ​​eerste indruk te krijgen van het eiland. De panorama's langs de hele route zijn gewoonweg geweldig! Zorg ervoor dat u voldoende ruimte heeft op de geheugenkaart van uw camera.

De totale afstand van Fira naar Oia, inclusief korte omwegen, is ongeveer 14 km en afhankelijk van uw snelheid ben je ongeveer vijf uur onderweg. Stevige schoenen, hoofddeksels en voldoende water zijn essentieel in uw bagage.

De reisgids van Santorini is de perfecte metgezel voor uw vakantie. Waaronder veel praktische tips voor Santorini. 

We raden aan om vroeg te beginnen vanwege de middagwarmte. Houd een siësta in een van de cafés en tavernes van Imerovigli voordat u laat in de middag aankomt in Oia. De prentenboek locatie is prachtig verlicht in het avondlicht en biedt talloze fotomomenten.

Fira en Firostefani
De tour begint in Fira, ook geschreven als Thira. De hoofdstad van het eiland aan de rand van de caldera heeft meer dan 1.600 inwoners. Bij de ingang van Fira kunt u uw auto parkeren op de gratis parkeerplaats "Parking 1".

Ga richting het stadhuis ("Dimarchio") en het stadspark. Van daaruit komt u bij de kapel van Agios Minas en het begin van het kraterrand pad. De magnifieke Ypapanti Episcopale Kerk troont boven de geplaveide straat.

De steegjes van Fira met hun talloze souvenirkraampjes en winkeltjes zijn meer een levendige bazaar. U zult hier meestal tevergeefs zoeken naar eiland idylle. Achter de kabelbaan van Fira gaat het kraterrand pad (Nomikou) verder naar de naburige plaats Firostefani.

Hier ontdekt u een van de meest gefotografeerde motieven van Santorini met de kerk "Maagd Maria". Op een bijzonder mooie manier vangt u de kerk met zijn klokkentoren (Three Bells of Fira) vanaf het vaak zeer bevolkte “uitkijkpunt” erachter.

Imerovigli en de Skaros-rots
Vanaf Firostefani is het nog 1,5 km naar Imerovigli. Kort voor het dorp hebt u bij de "Authors Cave Houses" een adembenemend uitzicht over een witte zee die bestaat uit talloze moderne "grotwoningen" en een turkooisblauw sprankelend zwembadlandschap.

In Imerovigli is een omweg naar Skaros Rock de moeite waard. De machtige rode rots steekt duidelijk uit in de caldera. Het fort "Kastro", gebouwd door de Venetianen in de 13e eeuw, stond ooit op het voorgebergte.

Alleen sportklimmers mogen de top van Skaros Rock beklimmen. Als u het pad langs de Skaros-rots naar de top volgt, zult u iets lager de eenzame kerk "Theoskepasti" ontdekken. Voor ons een plek van stilte op het anders zo levendige eiland.

Na Imerovigli leidt de route langs de steile kust naar een minder bevolkt gebied. Na het laatste hotelcomplex kruist het pad weer naar beneden naar de kapel van San Antonio met zijn prachtige klokkentoren.

Het kerkplein nodigt uit tot een korte pauze, hier kunt u ook terecht voor een kleine picknick. Een heerlijke plek om te verblijven, rustig en ver weg van de toeristische drukte.

Ansichtkaartmotief Oia
De weg naar Oia slingert door onbewoond gebied en langs bizarre vulkanische kliffen die gloeien in verschillende kleuren.

Achter Imerovigli is de Profitis Ilias-kerk een geweldige fotomoment en een paar kilometer verder volgt de "Panagia" -kapel, nog een fotogeniek juweeltje. Vanaf hier begint de laatste etappe van het pad, helemaal tot aan het dorp Oia.

Keer terug met de openbare bus vanaf het busstation van Oia. Plan langere wachttijden, vooral in de zomermaanden, want de bussen zijn meestal helemaal overvol, vooral na zonsondergang.

Een enkele busrit terug naar Fira kost € 1,80. Als alternatief betaalt u minstens € 15,-  voor een taxi van Oia naar Fira.

Het schiereiland Akrotiri
In het uiterste zuidwesten van Santorini ligt het schiereiland Akrotiri, dat u met een huurauto heerlijk op eigen gelegenheid kunt verkennen. Op sommige plaatsen is Santorini nog vrij origineel en heeft het een of ander hoogtepunt klaar liggen.

Vanaf de noordkant van het schiereiland hebt u ook een prachtig uitzicht rondom over de caldera van Santorini met zijn eilanden Nea Kameni, Palia Kameni, Aspronisi en Thirassia.

De vuurtoren bij Kaap Akrotiri
Op het zuidwestelijke puntje van het eiland staat de glanzend witte vuurtoren, een populaire bestemming, vooral bij zonsondergang.

Het gebied behoort toe aan de Griekse marine en is omheind, waardoor de vuurtoren zelf niet toegankelijk is. Desalniettemin kunt u genieten van een fantastisch uitzicht vanaf de kliffen van de "Akrotiri Lighthouse".

Kokkinopetra rotsformaties
De Kokkinopetra bij de Red Rock Villas is niet alleen een interessant hoogtepunt voor geologen. De "rode steen" is een merkwaardige kustformatie die inzicht geeft in de vulkanische oorsprong van Santorini. De rotslagen schitteren hier in een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen een groot contrast met de diepblauwe Egeïsche Zee.

Kort voor de Red Rock Villas gaat een grindweg naar links naar het rustige "Paralia Gialos" stand. Voor de eerste bocht leidt een platgetreden pad naar de bizarre rotsformaties van Kokkinopetra.

Mesa Pigadia Beach
Het lange stuk strand met zijn zwarte vulkanische gesteente wordt gewoonlijk niet zo druk bezocht als zijn "rode tegenhanger" in het oosten. Op het terrein is een hippe strandbar of een rustieke vis taverne om uit te kiezen. Parasols en ligstoelen zijn ook aanwezig.

Red Beach (Kokkini Ammos)
De baai van Red Beach is een populaire bedevaartbestemming op Santorini. Het donkere vulkanische strand is hier ingebed in een spectaculaire rotsachtige achtergrond gemaakt van rode rots.

Vanwege vallende rotsen en puin is Red Beach eigenlijk al enige tijd gesloten voor bezoekers. Dit lijkt niemand te storen.

In de zomer liggen talloze vakantiegangers op hun strandlakens direct onder de broze kliffen. U bent iets verder terug, bij de plaatselijke strandbar, comfortabeler en vooral "veiliger".

Persoonlijk vonden we het strand, dat vervuild is met zeewier en afval, niet bijzonder aantrekkelijk. Voor ons was Red Beach een mooie fotomoment van veraf. Een strandwandeling tussen de mensenmassa in de zomer, kunt u zich beter besparen.

Archeologische vindplaats Akrotiri
De beroemde opgravingen van Akrotiri zijn net voor Red Beach. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, is het de moeite waard om de nederzetting op het begraven eiland te bezoeken, die vanwege zijn belang ook wel het "Pompeii van de Egeïsche Zee" wordt genoemd.

In voorchristelijke tijden bevond zich hier een hoog ontwikkelde beschaving, deze bewoners leefden in huizen met meerdere verdiepingen met baden en riolering. Door de uitbarsting van de vulkaan Santorini tussen 1.630-1.600 voor Christus, werd de stad bedolven onder een metersdikke laag puimsteen.

Archeologen ontdekten de nederzetting rond 1967 en legden er onder andere indrukwekkende muurfresco's bloot. Enkele vondsten van Akrotiri, waaronder muurschilderingen, zijn te zien in het Prehistorisch Museum van Fira.

Het uit gegraven gebied beslaat 10.000 vierkante meter en is volledig overdekt door een weerbestendige hal. Over aangelegde paden doorkruist u het complex in een soort tour.
Informatieborden geven informatie over afzonderlijke componenten. We raden echter aan om een ​​gids te boeken die de tour door Akrotiri duidelijker kan uitleggen.

Het dorp Akrotiri
De kleine nederzetting aan het begin van het schiereiland is ideaal voor een korte wandeling. Midden in het doolhof van steegjes staan ​​de overblijfselen van een oud Venetiaans fort, helaas zijn er geen informatieborden.

Rondom de plaats hebben zich talloze vakantiehuizen en appartementen gevestigd. Het gezellige Café Akrothiri onder het fort is een stop waard. Heerlijke zoete en hartige snacks en goede koffie worden geserveerd in een idyllische sfeer. 

Wandelen door Megalochori
Het mooie dorp in het zuidwesten van het eiland is opgepoetst voor vakantiegangers. De prachtige witte klokkentorens die de geplaveide straten overspannen zijn een populair fotomoment.

Op het dorpsplein (Platia) wachten dure tavernes op klanten. U betaalt voor de idyllische sfeer overwoekerd door platanen en kleurrijke bougainvilles.

De ondergrondse grotwoningen van Megalochori, die door bewoners zijn geopend om te ontdekken, zijn het bekijken waard. Ze geven inzicht in hoe mensen hier tot in de 17e eeuw leefden.

Vanaf de hoofdstraat bij de "Leather Studio" is er een pad naar de "Underground Caves". De particuliere exploitanten van de grotwoningen zijn blij met een donatie.  

Afdaling naar Plaka
U kunt een vaag idee krijgen van het oorspronkelijke Santorini in het onbewoonde gehucht Plaka. Tegenover Megalochori leidt een smal voetpad naar de kust. De afstand van de kraterrand tot Plaka is ongeveer 700 meter en duurt 25 minuten.

Eerst passeert u een puimsteen landschap met een rotsvenster. De klokkentoren van de Agios Nikolaos-kapel schijnt direct eronder. Vanaf een landtong stroomopwaarts hebt u een prachtig uitzicht op de caldera.

Een steil pad leidt gestaag bergafwaarts langs bizarre kustformaties naar de Plaka-kapel. Onderweg krijgt u inzicht in oude grotwoningen, waarvan sommige met hun meubilair zijn achtergelaten. Onderaan de kust staan ​​de huizen van Plaka, waarschijnlijk voormalige opslag- of bootkamers.

Een rotsvenster aan de kust biedt een mooie fotomoment. Onder de machtige kliffen zijn de voormalige thermale bronnen van Plaka, gevestigd in een oud badhuis.
Zelfs in het hoogseizoen komt u hier meestal slechts een paar vissers en wandelaars tegen. Voor ons was het een rustig toevluchtsoord op het anders zo toeristische eiland. 

Emporio en de windmolens van Santorini
Het Cycladische dorp Emporio in het zuiden van Santorini betovert met zijn kronkelende labyrint van steegjes.

Een bijzonder hoogtepunt is de Venetiaanse woontoren ("Pirgos") in het bovenste stadscentrum, die het ontdekken waard is. Mensen wonen nog steeds in het kleine fort en als u er doorheen loopt, voelt het alsof u terug naar de middeleeuwen worden getransporteerd.

Tot nu toe is Emporio niet zozeer ontwikkeld voor toerisme, dus u kunt genieten van de rust ver weg van het massatoerisme.

Neem plaats in een van de schilderachtige tavernes die u tijdens uw wandeling door de steegjes passeert. De sfeer in "To Kafenedaki tou Emporio" en in de "Old Barber Shop" is traditioneel en authentiek.

Bij de ingang van Emporio staan ​​acht oude windmolens op een heuvelrug, waarvan de meeste slechts stronken zijn. Volg de straat langs een restaurant naar de kapel van de profeet Ilias. Het uitzicht op het schiereiland Akrotiri bij zonsondergang vanaf hier is gewoon geweldig!

Prachtige stranden in Santorini
De stranden op Santorini zijn vanwege hun vulkanische oorsprong voornamelijk gemaakt van donker lavasteen en liggen grotendeels aan de oostkant van het eiland, waar de kust langzaam afloopt in zee.

De brede en lange zwarte zandstranden van Kamari en Perissa zijn in de zomer erg druk en de ene strandstoel staat naast de andere. Talloze tavernes en strandbars zijn geschikt voor massa's vakantiegangers.

Ons persoonlijke favoriete strand in het zuiden van Santorini is Vlychada Beach (ook wel Vlichada Beach). Voor een bizarre rotswand ligt het donkere zandstrand ingebed in een prachtige omgeving.

Aan de voorkant is er een strandbar en verhuur van ligstoelen. Het achterste gedeelte is natuurlijk en wat rustiger. Achter het Vlychada-strand bevindt zich ook het Tomato Industrial Museum van Santorini, dat de moeite van het bekijken waard is.

Een van de mooiste stranden van Santorini in het noorden is voor ons het strand van Kaap Columbo. Ook hier is de achtergrond van een machtige rotswand spectaculair.

Het donkere kiezelstrand is natuurlijk en heeft geen exploitant. Naturisme wordt hier getolereerd. De toegang is bij Soulis Apartments via een gebaande pad naar de kust.

Overigens is het enige "heldere" strand op Santorini, White Beach op het schiereiland Akrotiri. Dit is echter alleen te bereiken met een rondvaartboot.

De steegjes van Pyrgos
De charmante plek in het midden van het eiland is een echt hoogtepunt van Santorini. De huizen van Pyrgos zijn als witte suikerklontjes tegen een helling opgestapeld. Vanaf het hoogstgelegen dorp van het eiland strekt het uitzicht zich uit over de rand van de krater helemaal naar het noorden tot aan Oia.

Vanwege zijn verhoogde ligging was Pyrgos ooit de hoofdstad van het eiland. Vanaf hier konden piraten vroeg worden opgemerkt. Tegenwoordig geniet de plaats een toenemende populariteit bij toeristen, niet in de laatste plaats vanwege de typische Cycladische architectuur.

In Pyrgos leiden kronkelende straatjes naar de "Kasteli", een middeleeuwse vestingmuur. Binnen de muren zijn rustieke huizen, oude kerken en kapellen en een gezellige wijnbar.

Het middelpunt is de Agios Georgios-kerk met zijn prachtige blauwe koepel en klokkentoren. Het dak is bereikbaar via een trap en biedt u een prachtig uitzicht over Pyrgos.

Ook vanaf de hoogste berg van het eiland, de Profitis Ilias met 568 meter, kunt u genieten van een geweldig uitzicht. Vanuit Pyrgos leidt een asfaltweg naar het klooster, vanaf hier strekt het uitzicht zich uit over het hele eiland. Zowel bij zonsopgang als zonsondergang de moeite waard!

De oude stad Alt-Thera
De avontuurlijke reis is niet alleen de moeite waard voor geschiedenisfreaks. Natuurliefhebbers en rustzoekers komen ook aan hun trekken in de archeologische vindplaats Alt-Thera (ook wel Alt-Thira).

Het uitzicht vanaf het 360 ​​m hoge complex op de kustplaatsen Kamari en Perissa en de naburige berg Profitis Ilias is adembenemend. In het voorjaar is de hele opgravingslocatie bezaaid met wilde bloemen.

Enkele eeuwen na de verwoestende vulkaanuitbarsting op Santorini, vestigden zich rond 1000 voor Christus, Dorische immigranten uit de Sparta-regio op dit bergzadel.

De plaats werd bewoond door verschillende volkeren, waaronder Romeinen en Byzantijnen, tot 726 na Christus, toen een nieuwe vulkaanuitbarsting het oude Thera begroef onder puimsteen.

Tegenwoordig kunt u nog talrijke ruïnes van huizen en tempelfunderingen, een klein amfitheater, de overblijfselen van een agora (markthal) en reliëfbeelden ingebed in de rots zien.

De archeologische vindplaats Ancient Thera in het zuidoosten van Santorini strekt zich uit over het hele bergzadel en is zeer uitgestrekt. U moet minimaal twee uur plannen voor een tour.

De wijn van Santorini
Het eiland Santorini is een van de beroemdste wijnbouwgebieden van Griekenland. Talrijke wijnmakers verbouwen beroemde druivensoorten zoals "Assyrtiko" op in totaal 1.200 hectare vulkanische grond.

Naast de opvallende witte wijn Assyrtiko worden er ook enkele rode wijnen verbouwd. De bijzondere positie van de wijnstokken is uniek voor Santorini. Ze worden plat op de grond gehouden in een soort vlechtsysteem en zien er soms uit als manden of ringen (koulouri).
Deze lage teeltmethode biedt bescherming tegen de wind en creëert een natuurlijk bladerdak dat de wijnstokken beschermt tegen overmatig zonlicht. Bovendien kan de nachtelijke condens optimaal worden opgevangen en doorgegeven aan de wortels.

De zoete dessertwijn van het eiland is een souvenir van hoge kwaliteit. De "Vinsanto" van Santorini is wereldwijd bekend. Het wordt uitsluitend gemaakt van witte druiven die gedurende 14 dagen in de zon worden gedroogd in een net op puimsteen. De druiven worden vervolgens geperst en opgeslagen in eikenhouten vaten.

Goed om te weten! Wijnproeverijen zijn bij bijna alle wijnmakerijen op Santorini niet gratis. Ongeacht of u achteraf een fles wijn koopt of niet.

Bezoek aan wijnmakerij Estate Argyros
We bezochten een van de oudste wijnmakerijen op het eiland Santorini en proefden de heerlijke wijnen. Het landgoed Argyros ligt ten zuiden van het dorp Exo Gonia in Episkopi.

Het werd in 1903 opgericht door de familie Argyros en wordt nu gerund door de vierde generatie. De grootste particuliere wijnmakerij verbouwt binnenlandse rassen zoals Assyrtiko (wit), Aidani (wit) en Mavrotragano (rood) op meer dan 160 hectare.

De familie bezit enkele van de oudste wijnstokken op het eiland, meer dan 200 jaar oud. De wijnmakerij Argyros is een pionier in de productie van Vinsanto en biedt drie verschillende variëteiten die verschillen in hun rijpingsperiode (4, 12, 20 jaar).

We hebben er bewust voor gekozen om Estate Argyros te bezoeken, aangezien dit wijnhuis alleen rondleidingen biedt voor kleine groepen en particulieren en er geen grote toeristenbussen aankomen. De sfeer in de moderne kamers is vertrouwd en de rondleiding was heel persoonlijk. Mocht u interesse hebben in een rondleiding bij Argyros, dan moet u zeker van tevoren bellen en een afspraak maken.

Oia: het beeldschone dorp van Santorini
Miljoenen mensen maken elk jaar een pelgrimstocht naar Oia om de "unieke" zonsondergang van Santorini te ervaren. Ook in de winter kunt u tal van mensen verwachten die voorbeeldig klappen zodra de rode vuurbal achter de zee is gezonken.

Het mooiste (en meest bezochte) uitzicht hebt u vanaf het "Londsa Castle", de ruïnes van een Byzantijns fort. Wanneer de warme avondzon de grotwoningen en windmolens van Oia in een warm licht baadt, is de omgeving werkelijk fantastisch!

De zonsopgang vanaf Oia is ook indrukwekkend. Het ochtendlicht schijnt prachtig op de zee van huizen in het dorp met zijn blauwe kerkkoepels en verrukt de harten van fotografen.

Oia (spreek uit als "Ia") met zijn typische Cycladische steegjes, witte blokjes huizen en een marmeren promenade is echt een beeldschoon dorp dat elke vakantieganger minstens één keer bezoekt tijdens zijn Santorini-vakantie. Rust in Oia vindt u alleen in de vroege ochtenduren of in de winter.

Een leuke gezellige plek een beetje weg van de drukte in Oia is de Ammoudi-haven aan de voet van het dorp. In de zomermaanden kunt u stoppen in een van de vis tavernes of een wandeling maken langs de pier.

Het naburige eiland Thirassia
In de schaduw van het grote eiland Santorini ligt aan de andere kant van de caldera het rustige eiland Thirassia (ook wel Thirasia). In tegenstelling tot Santorini heeft het toerisme zich hier tot nu toe nauwelijks ontwikkeld.

Op een dagtrip vanuit Oia krijgt u een eerste indruk van het oorspronkelijke naburige eiland. De kleine haven van Korfos is in de zomermaanden meestal overvol. We raden u daarom aan de trap naar boven te nemen naar het hoger gelegen dorp Manolas.

Vanaf hier hebt u een geweldig uitzicht over de hele caldera en kunt u stoppen in een van de twee tavernes in de hoofdstad.

Als u meer tijd op het rustige eiland met zijn 150 inwoners wilt doorbrengen, kunt u het beste de reguliere veerboten gebruiken en van tevoren een van de weinige kamers op Thirassia boeken.

Excursie naar de vulkaan Nea Kameni
Als u geïnteresseerd bent in het vulkanisme van de eilanden archipel, pak dan stevige schoenen in en maak een boottocht naar het jongste vulkanische eiland Nea Kameni.

Het onbewoonde eiland ligt in het midden van de caldera en is een donkere stapel gestolde lava en nog steeds actieve kraters.

Elke dag gaan er verschillende rondvaartboten naar Nea Kameni. U klimt in ongeveer 25 minuten naar de grootste krater op 172 m hoogte. In de zomer moet u met talloze andere toeristen de smalle paadjes delen langs het bizarre vulkanische landschap.

Zwavelhoudende rook komt uit de kraterrand en is het bewijs van de vulkanische activiteit van Nea Kameni. De laatste uitbraak vond plaats rond 1950.

Sommige rondvaartboten stoppen op de terugweg bij "Hot Springs". U kunt met tal van andere vakantiegangers een warm bad nemen in de thermale bronnen van de eilanden Nea Kameni en Palea Kameni, die rijk zijn aan ijzer en zwavel. Vermijd echter het dragen van lichtgekleurde badkleding en sieraden vanwege verkleuring.

Accommodatie op het eiland Santorini
Santorini is een van de meest populaire eilanden in Griekenland. De dichtheid van beschikbare hotels is navenant hoog, maar dat geldt ook voor hun prijsniveau. Hierbij geldt: hoe dichter bij de kraterrand, hoe duurder de accommodatie.

Fira, Imerovigli en Oia hebben de hoogste overnachtingsprijzen. Maar ze hebben natuurlijk de meest exclusieve locatie. Een overnachting in een grothotel met eigen zwembad is een bijzonder hoogtepunt tijdens de huwelijksreis.

Via Booking.com  vindt u tal van overnachtingsmogelijkheden op Santorini.

Booking.com