Mykonos hoogtepunten

Zomer in Mykonos: overmatige feesten en drinkpartijen, overvolle straten in de oude stad en dure restaurants. Daarnaast zijn er stranden waar u door de vele mensen het zand niet meer kunt zien. Geen van de hoogtepunten van Mykonos zonder talloze Instagrammer, altijd op zoek naar de perfecte foto, uiteraard met een extravagante sfeervolle jurk.

Als u de Grieken op andere eilanden naar Mykonos vraagt, zullen ze zich snel afkeren. "Mykonos is Griekenland niet!" Hoort u ze zeggen.

Borrelpraat ? Helemaal niet! In feite is het eiland een heel andere wereld. Er is hier nooit een crisis geweest, het toerisme is al jaren booming.

Elk jaar verdringen talloze toeristen zich door de smalle straatjes van de oude stad. Griekse nieuwkomers die zich hebben laten leiden door catalogusfoto's zijn na slechts één dag volledig geschokt.

Uw beeld van de idylle van het eiland brokkelt binnen enkele seconden af. Vooral in juli en augustus barst het eiland uit zijn voegen. Het blijft onduidelijk hoe lang Mykonos de toestroom van toeristen aankan.

Is een vakantie op Mykonos de moeite waard?
Voor ons als liefhebbers van het oorspronkelijke Griekenland een absoluut horrorscenario. Desalniettemin waren we nieuwsgierig en wilden we een eigen beeld van Mykonos krijgen.

Om weg te blijven van de drukte, is het laagseizoen op Mykonos waarschijnlijk de beste tijd om te reizen. Dus besloten we om tijdens ons winterverblijf in Griekenland een bezoek te brengen aan het Griekse feesteiland.

We vermoedden al dat we in januari een heel andere Mykonos zouden beleven. Het laagseizoen is ideaal om een ​​kijkje te nemen achter de schermen van het populaire feesteiland en op zoek te gaan naar de oorsprong van het Griekse eiland.

In dit reisverslag zullen we u vertellen of deze originaliteit nog steeds bestaat op Mykonos. En natuurlijk laten we u kennismaken met onze Mykonos-hoogtepunten, die u niet mag missen.

Het echte verhaal achter de klassieke trekpleisters. Tips om de verborgen parels buiten de platgetreden paden te verkennen vindt u in:

Mykonos-stad: de chora van het eiland
De Palea Chora (oude stad) is een ansichtkaartmotief en is een van de meest gefotografeerde plekken in Griekenland. Als u in de zomer de lege straten wilt proeven, moet u soms vroeg vertrekken. Vanaf de middag raakt het vol, vooral door de cruisetoeristen.

De witgekalkte huizen met hun gekleurde houten balkons zijn gewoon pittoresk. Kleurrijke bougainville zorgt voor een mooie kleuraccent, kleine boetiekjes nodigen u uit om te wandelen. De cafés zijn een heerlijke plek om te verblijven, vooral buiten het seizoen.

Zodra het zonlicht op de witte straten valt, gloeien ze magisch. Griekenland als uit een prentenboek, in het laagseizoen zonder de drukte. Verschillende paden leiden van de havenpromenade naar het labyrint van de oude stadsstraten. Als je door Mykonos-stad slentert, kom je langs een aantal mooie kapellen.

De 15e-eeuwse orthodoxe kerk van Panagia Paraportiani is erg bekend. Het is architectonisch uniek vanwege zijn asymmetrische vorm en het herbergt vijf kapellen binnenin.

U kunt trouwens genieten van het mooiste uitzicht over Mykonos-stad en zijn Chora langs de hoge weg die van de hoofdstad boven Tourlos naar de vuurtoren van Armenistis leidt.

Dagtocht naar het eiland Delos
Vanuit de oude haven van Chora vertrekken dagelijks rondvaartboten naar het nabijgelegen eiland Delos. Het heilige eiland in het oude Griekenland is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Hellas.

Tegenwoordig staat het onbewoonde eiland Delos op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast de bekende leeuwenterrassen herbergt het uitgestrekte gebied talloze ruïnes en tempelfunderingen.

Klein Venetië: beeldschoon Griekenland
Klein Venetië (Mikri Venetia) en de windmolens van Kato Myli zijn de beroemdste attracties van Mykonos. Bijna niemand verlaat het eiland zonder een foto van de zonsondergang achter de windmolen heuvel. De beroemde wijk Klein Venetië is een van de meest populaire hoogtepunten van Mykonos.

De naam Klein Venetië wordt geassocieerd met de Venetianen. Ze regeerden over Mykonos vanaf de 13e eeuw. De kleurrijke houten balkons van de keurige rij huizen dateren waarschijnlijk uit de Ottomaanse bezetting uit de 16e eeuw.
Tegenwoordig herbergen de historische huizen nog steeds privéappartementen, exclusieve luxe appartementen en de duurste restaurants van het eiland. Langs de kleine kustzone vindt u de trendy bar Caprice Mykonos.

De windmolens van Mykonos
Aan de noordkant van Klein Venetië hebt u een geweldig uitzicht op de windmolens vanaf een granieten rots in de zee bij de Kastros Bar. Voor Klein Venetië is er een smal stenen strand, daarachter is de heuvel van Kato Myli. U kunt de vijf windmolens al van ver zien als u met de veerboot aankomt.

In het verleden werden ze gebruikt voor landbouw vanwege de harde wind op Mykonos. Tegenwoordig zijn ze het symbool van het eiland en elke avond een bedevaartsoord om de zonsondergang te bewonderen. Een hoogtepunt van Mykonos dat u niet mag missen!

Ano Mera: ver weg van de drukte
De nederzetting And Mera is gelegen op een heuvelachtig plateau in het centrum van Mykonos. Een ideale toevluchtsoord als de Chora te druk voor u is. Het vruchtbare en rustige plateau van de Ano Mera is een van onze persoonlijke hoogtepunten van Mykonos.

Kort nadat u de plaats bent binnengekomen, is het de moeite waard om een ​​korte stop te maken bij de Ano Mera Bakery. De bakkerij biedt talloze lekkernijen, vers brood en zoete hapjes. Perfect voor een korte lunchsnack en het aanvullen van cafeïne.

Vanaf hier gaat het verder de plaats in. Er is een kleine voetgangerszone met een dorpsplein. Enkele traditionele tavernes hebben zich hier gevestigd. De prijzen in Ano Mera zijn beduidend goedkoper dan in Mykonos-stad.

Onder de Platia ligt het prachtige Panagia Tourliani-klooster. De pittoreske binnenplaats met de klokkentoren is het bekijken waard en u kunt op deze rustige plek genieten van de stilte.

Mykonos wijnmakerijen
Als u de afslag richting Fokos neemt bij Ano Mera Bakery, komt u na ongeveer 2,5 kilometer bij de enige wijnproducent op het eiland Mykonos. Biologische wijnmakerij Vioma is idyllisch gelegen op een vruchtbare vlakte. Op een gezellig terras kunt u genieten van kleine hapjes en een glaasje wijn met zicht op de tuin en de druivenranken.

Wijnproeverijen zijn beschikbaar op afspraak. Een prachtige plek op Mykonos, waar het heerlijk vertoeven is. Tijdens het seizoen is de wijnmakerij Mykonos Vioma dagelijks geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Prachtige stranden op Mykonos

Vooral aan de noord- en oostkust van Mykonos zijn er nog enkele baaien die zelfs in het hoogseizoen niet helemaal overvol zijn. De reis duurt meestal iets langer en vereist een eigen voertuig. Bussen gaan niet altijd naar de afgelegen stranden. Weg van Paradise Beach zijn er pittoreske plekjes waar u kunt ontsnappen aan de hectiek.

Mykonos stranden in het noorden
Een bijzonder juweeltje is het strand van Agios Sostis in het noorden van het eiland. De pittoreske baai verwelkomt u met een roodachtig zandstrand en kristalhelder water. Aangezien hier geen bussen rijden, is de beste manier om deze idyllische plek te bereiken met een huurauto. Vooral in het laagseizoen is het nog vrij rustig op dit strand.

Hier geen parasol verhuur, geen clubs en feesten. Perfect voor iedereen die het te druk vindt op de zuidelijke stranden van Mykonos. Helaas is de bouwboom hier al begonnen en worden rond de baai al de eerste hotelcomplexen gebouwd.

Boven de Agios Sostis-kerk is er een kleine taverne voor koele drankjes en snacks. Een ander hoogtepunt van Mykonos is verborgen achter de kapel, Lovers Beach. Een baai met veel privacy, ideaal om in te zwemmen.

Mykonos stranden in het oosten
Aan de zuidoostkust vindt u bijvoorbeeld Kalafati Beach, een prachtig strand van zand en grind met turkooisblauw water. Sommige ligstoelen en parasols zijn gratis als u iets eet in taverne Petrino. Omdat het strand langzaam afloopt, is het ook geschikt voor gezinnen met kinderen.

Hoe verder u naar het oosten gaat, hoe eenzamer de baaien worden. De toestand van de wegen wordt steeds erger. Er is geen beheerder op de afgelegen stranden van Mini Lia en Frangias Beach, maar des te meer de kans om ongestoord te blijven. Ook ideaal voor naturisten die niet op andere stranden naadloos bruin mogen worden.

De oostelijke stranden zijn iets moeilijker bereikbaar en u moet een paar meter naar beneden lopen naar de baaien. U wordt echter beloond met paradijselijke stranden en heerlijk helder water

Excursie naar de vuurtoren van Armenistis
In het uiterste noordwesten van het eiland kunt u bij de vuurtoren van kaap Armenistis genieten van een prachtig panorama over de Egeïsche Zee en het naburige eiland Tinos. De reis van Mykonos-stad via Tourlos en Agios Stefanos is een beetje moeilijk vanwege de gammele asfaltweg. Maar de eenzaamheid op deze plek is toch een korte omweg waard.

De terugweg kunt u nemen via de hoofdweg naar Mykonos-stad. Hier krijgt u een indruk van het uitgestrekte landschap van het eiland. De weg leidt langs mooie kapelletjes. Het uitzicht op de Chora en de windmolens vanaf hier is geweldig.

Goedkoop eten in Mykonos
Mykonos heeft waarschijnlijk de duurste restaurantprijzen van alle Griekse eilanden samen met Santorini. Je betaalt dus gemakkelijk 14 euro voor een salade en 8 euro voor de tzatziki. Dat is twee keer zoveel in vergelijking met andere eilanden. Op Mykonos is veel culinaire kunst te beleven en zelfs als fijnproever kunt u zich laten verwennen met de juiste afwisseling.

Als u graag traditioneel Grieks eet en uw portemonnee wilt sparen, raden we u aan om naar een restaurant buiten Mykonos-stad te gaan. We genoten vooral van de Louda "Pikantiki Gwnia" taverne in Psarrou, ten zuiden van de hoofdstad Chora.

De gerechten waren typisch Grieks en erg lekker. U kunt kiezen uit talloze mezedes (voorgerechten) en dat alles tegen eerlijke prijzen. De sfeer is gezellig en het personeel  erg vriendelijk. Hier is een stukje origineel Griekenland bewaard gebleven.

Als alternatief is een omweg naar de plaats Ano Mera in het centrum van het eiland de moeite waard. Ook hier zijn er op de Platia talrijke rustieke tavernes met smakelijke, goedkope gerechten.

Mykonos heeft talloze hotels en vakantiehuizen voor bijna elk budget. In het hoogseizoen exploderen de accommodatieprijzen op Mykonos.

Via Booking.com vindt u voldoende accommodatiemogelijkheden.

Booking.com