Pollonia Milos

In het uiterste noordoosten van Milos, aan de zeestraat naar het naburige eiland Kimolos, ligt Pollonia. Het oude stadscentrum is een vissersdorp dat zo uit een prentenboek komt, vooral de kleine havenpromenade ziet eruit alsof het uit vervlogen tijden stamt.

De laatste jaren hebben zich echter steeds meer tavernes en visrestaurants gevestigd, waarvan sommige uitstekend zijn.

Zo komt het voor dat, vooral in het hoogseizoen, de haven 's avonds wakker wordt voor een onverwacht levendig leven. Veel locals komen ook graag van verder weg naar Pollonia om te eten, zodat de parkeersituatie nu net zo krap is als in Adamas.

Pollonia heeft enorm geprofiteerd van deze ontwikkeling. De gastronomie heeft de plek opgewaardeerd, maar tegelijkertijd is de oude charme behouden.

De wijk Pelekouda ligt op een landtong ten noorden van het oude stadscentrum. Het bestaat in wezen uit talrijke nieuwe gebouwen, vooral kleine pensions, die goed passen in het idyllische dorp. Als het te luid en levendig is in Adamas, vindt u hier in Pollonia een alternatief voor een meer rustig verblijf.

Zeker buiten het hoogseizoen geeft de afzondering u echt rust, die alleen onderbroken wordt door een hanenkraai of het puffen van een dieselmotor van een boot.

Omdat het nogal gewaagd is om op de busverbindingen te vertrouwen, is een huurauto altijd aan te raden als u in Pollonia verblijft. Als u kritisch bent over de zomerse hitte, biedt Pollonia een niet te onderschatten voordeel: de noordenwind voorziet de plek altijd van aangenaam frisse zeelucht, die u vooral 's nachts leert waarderen.

Er is een regelmatige bootverbinding tussen Pollonia en de haven van Psathi in Kimolos, zodat er de mogelijkheid is voor een dagtocht naar het naburige eiland.

Voor de noordkust van Pollonia  en onmiskenbaar vanwege de typische zonsondergang kijk richting, ligt de Kalogeros. Deze opvallende rots die steil uit het water oprijst, bestaat uit dezelfde rots als de nabijgelegen Glaronisia eilanden. Boottochten vanuit Pollonia in de richting van Glaronisia leiden consequent direct langs de Kalogeros. Het ongebruikelijke oppervlak wordt pas van dichtbij duidelijk.