Ikaria hoogtepunten

“Ikaria is een wereld op zich!” Profeteerde de veerman op de overtocht naar het eiland en moest niet glimlachen naar de nietsvermoedende  toeristen. We dachten er niet veel over na en ervoeren onze eerste verrassing zodra we aankwamen.

Volledig verlaten stonden we in de haven van Agios Kirykos en het idee van de dromerige Griekse idylle begon af te brokkelen. Het was zondag en de drie verhuurbedrijven hadden geen huurauto of scooter ter beschikking. De taxichauffeur was de komende uren “volgeboekt”.

Gelukkig was er nog een bus die 's avonds reed en dus gingen we naar Armenistis, 45 kilometer verderop, waar we na twee uur aankwamen. We hebben zelfs een quad kunnen vinden voor de komende dagen. Ikaria maakte de begroeting niet gemakkelijk voor ons. De eerste avond waren we een beetje gedesillusioneerd.

We zullen u vertellen welke hoogtepunten van Ikaria u niet mag missen:
Ervaar het originele Griekenland
Het eiland Ikaria ligt in de Oost-Egeïsche Zee en behoort tot de archipel van de Zuidelijke Sporaden. Vanwege zijn machtige Atheras-bergrug ziet Ikaria er enorm uit, maar van west naar oost is hij slechts 40 kilometer lang. De bergketen verdeelt het eiland in tweeën. De bergen in het noorden vallen plat en er is een vruchtbare kustvlakte ontstaan.

Het zuiden daarentegen wordt grotendeels gekenmerkt door kliffen. Het landschap van Ikaria is buitengewoon aantrekkelijk. Vooral in het voorjaar is het eiland een paradijs voor wandelaars. Dankzij de eigen zoetwaterbronnen is er een weelderige vegetatie met prachtige dennenbossen, geurige wilde kruiden en bloemen. Ikaria heeft heerlijke brede zandstranden en eenzame baaien met kristalhelder water.

Nu komt de ontgoocheling! Ikaria straalt niet het typische prentenboek karakter uit van de Griekse eilanden, zoals de Cycladen. Het ruige eiland is echter waanzinnig mooi. Hier kunt u nog veel origineel Griekenland beleven.

Op Ikaria zijn er eenzame bergdorpjes die tot voor enkele decennia geleden bijna geïsoleerd waren van de buitenwereld. De eilandbewoners zijn grotendeels zelfvoorzienend. Ze verbouwen hun eigen groenten en uitstekende wijn.

Ikaria wordt ook wel "het rode eiland" genoemd.  Door zijn bewogen verleden is het eiland stevig in communistische handen. Het toerisme is voor sommige locals een doorn in het oog. Het risico bestaat dat de eeuwenoude tradities van het eiland verloren gaan. Het is begrijpelijk dat dit een van de redenen is waarom Ikaria nog niet zo toeristisch ontwikkeld is.

Een week was veel te kort om Ikaria intensief te verkennen. We hebben onze 12 Ikaria hoogtepunten bijgevoegd en u zult ontdekken waarom Ikaria ons uiteindelijk betoverde.

De kustplaats Armenistis
Armenistis is een mooi klein vissersdorpje in het noordwesten van Ikaria en vormt tegelijkertijd het toeristische centrum van het eiland. Er zijn tal van cafés, restaurants, bars en winkels en verschillende pittoreske stranden in de omgeving. Vooral 's avonds is de kustplaats perfect om u te vergapen aan de spectaculaire zonsondergang achter de Egeïsche Zee.

De tavernes zijn 's avonds laat open en zelfs als u laat arriveert, krijgt u een heerlijk avondmaal en een slok huiswijn voorgeschoteld. Armenistis biedt een breed scala aan accommodatie, van eenvoudige appartementen tot luxe boetiekhotels, er is voor elk wat wils.

We brachten bijna een week door in Armenistis en vonden de rustige plek perfect als startpunt om de vele uithoeken van Ikaria te verkennen.

Livadi en Messakti-stranden
Wit zandstrand en turkoois blauw water. De twee grootste stranden van Ikaria zouden op elke ansichtkaart kunnen staan. Ten oosten van Armenistis zijn de baaien van Livadi en Messakti. Beide absolute droomstranden met fijne zandstrand.

Zelfs in het hoogseizoen was het aantal bezoekers beheersbaar. Ter plaatse kunt u ligstoelen en parasols huren en genieten van een heerlijke dag op het strand. Strandbars schenken koele drankjes en ook surfers komen hier aan hun trekken. Toen wij er in augustus waren, waren de golven echter meters hoog en was het, afgezien van een korte verfrissing, door de sterke stroming helaas nauwelijks mogelijk om in zee te zwemmen.

De wilde baai van Nas
Ongeveer 3,5 kilometer ten westen van Armenistis ligt de kleine nederzetting Nas met zijn familie tavernes en idyllische strand. Het Nas strand is ingebed in een rotsachtige baai. Bijzonder opvallend is de monding van de rivier Chalares, die onderaan het strand een klein meer vormt. U vindt er ook de fundamenten van de Artemis Tavropolos tempel uit de oudheid.

Vooral midden in de zomer is de bovenste rivierbedding grotendeels droog en kunt u deze een beetje verkennen. Stroomopwaarts leidt het pad door bamboe en riet en eindigt bij een kleine waterval en een natuurlijk zwembad.

Vooral in het hoogseizoen trekt de baai van Nas veel wild kampeerders en naturisten die een verfrissende duik in zee nemen. Voorzichtigheid is echter geboden als de golven hoog zijn, mensen verdrinken keer op keer bij het Nas strand vanwege de sterke stroming.

'S Avonds is het de moeite waard om te stoppen in een van de kleine tavernes direct boven de kust. We aten uitstekend Grieks in het restaurant van Thea, vooral de mezedes zijn een traktatie.  Het is geen geheim meer dat de zonsondergang bij Nas een van de mooiste op het eiland is!

Eenzaam ten zuidwesten van Karkinagri
In het uiterste zuidwesten van Ikaria ligt de eenzame plaats Karkinagri. Enkele jaren geleden was het bijna volledig geïsoleerd van de buitenwereld en alleen per boot te bereiken. Ondertussen leidt een gedeeltelijk verharde weg van de noordkust naar het kleine dorp. De witte huizen nestelen zich schilderachtig op de kliffen.

Karkinagri ,"Village of Silence" doet zijn naam eer aan. Slechts 300 inwoners wonen hier permanent en zelfs in het hoogseizoen komt u maar een paar Grieken tegen die zich verfrissen in de kristalheldere zee.

Er is geen echt strand, maar enorme, gladde rotsen waarop de lokale kinderen spelen en zich een weg banen naar de zee. Maak een wandeling door de idyllische plek, de afzondering laat u heerlijk ontspannen.

De bergdorpjes bij Vrakades
Op de terugweg van Karkinagri naar Armenistis is een omweg naar de primitieve bergdorpjes Vrakades en Kouinadi met hun traditionele stenen huizen de moeite waard. We hebben hier in augustus geen andere vakantiegangers ontmoet en u voelt zich terug in de tijd vervoerd. Er is een zeer mooie rondwandeling van twee uur (ongeveer 6,5 km) van Vrakades naar het naburige dorp Kouniadi.

De asfaltweg leidt onder de berg door en in het dorp Kouniadi gaat het omhoog naar de prachtige kerk van Agia Irini met zijn twee klokkentorens. Vanaf hier kunt u genieten van een fantastisch uitzicht over de Egeïsche Zee. Vanaf nu gaat het pad weer bergafwaarts, langs een oude kapel en terug naar Vrakades.

In het bovenste deel van het dorp vindt u een oud piratenverblijf, de ruïnes van een huis dat in een enorm rotsblok is gebouwd. Ikaria is in het verleden vaak het doelwit geweest van aanvallen van piraten.

De bewoners beschermden zichzelf door raamloze huizen in en onder rotsen te bouwen en camoufleerden zich zo idealiter tegen aanvallers. Deze bizarre piratenreservaten zijn verspreid over het hele eiland, maar er zijn er maar een paar intact of helemaal niet te vinden.

De Griekse volksheld en beroemde componist Mikis Theodorakis zocht in de jaren zeventig asiel op het eiland als een politiek vervolgd persoon. Zijn stenen huis en een museum zijn nog steeds te zien in Vrakades. Inmiddels is hij de oudste componist van het land (geboren 29-07-1925 Chios). 

Christos Raches: een speciale plek
"Het dorp dat nooit slaapt!" Een merkwaardige plek en een must voor elk bezoek aan Ikaria. Het pittoreske bergdorp Christos Raches ligt ongeveer zes kilometer boven Armenistis. De "Asterixdorf" is beroemd geworden door zijn speciale openingstijden van winkels.

De inwoners van Raches leven volgens de zonnewijzer, bij de ingang van het dorp vindt u grote bogen gemaakt van menhirs. Winkels en tavernes zijn tot laat in de avond geopend.

Zelfs als de mythe blijft bestaan, zijn de winkels natuurlijk ook overdag open. In het hoogseizoen zijn de winkels open van 10.00 uur tot 12.00 uur, daarna houden ze een siësta en gaan pas 's avonds weer open, zodra het donker is. Vooral rond lunchtijd wordt het druk in het kleine dorp en kunt u gezellig een kopje koffie drinken op het mooie dorpsplein.

Langs de pittoreske steegjes en het centrale plein vindt u vele cafés en tavernes, kledingwinkels en winkels. 'S Avonds komt Raches echt tot leven, dan staat de platia vol met stoelen en komen de locals samen voor het diner, om te spelen en te discussiëren. Griekse muziek speelt op de achtergrond, er wordt volop gedanst en gefeest. Een uniek spektakel dat u niet mag missen.

De Theoskepasti-rotskerk
In het centrum van Ikaria ongeveer 500 meter boven zeeniveau, vlakbij het dorp Pigi, vindt u een bijzondere attractie: de rotskerk Theoskepasti is gebouwd onder een enorme monoliet ter bescherming tegen aanvallen van piraten en ziet eruit alsof hij van een andere planeet komt.

U kunt de kleine kapel met het machtige rotsdak binnengaan, naast een paar iconen vindt u een stenen altaar en andere relikwieën. Steek een kaarsje aan en geniet van de stilte op deze magische plek. Voor ons een absoluut hoogtepunt op Ikaria!

De beste loukoumades van Ikaria
Het Theokitisti klooster en een idyllische binnenplaats bevinden zich ook direct bij de ingang van de Theoskepasti rotskerk. Hier bereidt een vriendelijke Griekse familie zelfgemaakte loukoumades met honing en kaneel.

Er zijn maar weinig toeristen die hier verdwalen en met een paar woordjes Grieks kregen we een heel bord van deze hemelse mini-donuts. De Loukoumades waren gewoon heerlijk en bij een volgend bezoek, zullen we er zeker naar toe gaan.

Seychellen strand: Ikaria's droomstrand
U kunt zich geen exotischer strand voorstellen. Op het strand van de Seychellen in het zuidwesten van Ikaria zegt de naam het al en zijn schoonheid heeft het in heel Griekenland bekend gemaakt. Het water glinstert in de sterkste turquoise tinten, het kiezelstrand en de bizarre rotsformaties van de baai glanzen in puur wit. Een vleugje Caribisch gebied omringt u in deze prachtige baai.

Er zijn twee manieren om het strand van de Seychellen te bereiken. Een steil pad leidt u vanaf de parkeerplaats boven direct naar de baai. Het pad staat vol met puin en stevige schoenen worden aanbevolen.

Als u niet goed ter been bent, raden we u aan een rondvaartboot te nemen in de haven van Magganitis. De overtocht met de watertaxi is vermakelijk en voert langs ruige kliffen en wilde natuur. In augustus 2017 kostte de overtocht (heen en terug) €6,- per persoon.

Helaas is het enige kleine stuk strand op het Seychellen strand in het hoogseizoen volledig overvol en kunt u nauwelijks een vrije plek vinden om te zwemmen. Als u in het voor- of najaar een bezoek brengt aan Ikaria, bent u verzekerd van meer rust.

Het beeldschone dorp Magganitis
Ten westen van het strand van de Seychellen komt u bij het kleine beeldschone dorpje Magganitis. Hier verdringen zich witte huizen met blauwe luiken en rode daken aan de steile kust, in het centrum van het dorp staat de prachtige kerk van Sint Nicolaas. Het mooie stadje met zijn 150 inwoners is zelfs in de zomer niet overvol.

Er is een klein kafenion langs de hoofdstraat en twee tavernes aan de onderkant van de haven, waar de boottoeristen van het Seychellen strand op wachten. Wandel een beetje door de steegjes, tussen grote granieten rotsen, vijgen- en olijfbomen en beleef uw prachtige eiland idylle.

De warmwaterbronnen op Ikaria
De warmwaterbronnen op Ikaria zijn een absolute traktatie. Dit zijn van nature radioactieve zoutwaterbronnen waarvan wordt gezegd dat ze een verzachtend effect hebben op een breed scala aan fysieke aandoeningen. De bronnen van Lefkada bevinden zich in het zuiden van Ikaria, twee kilometer ten westen van de haven van Agios Kirykos.

Voordat u een scherpe bocht naar rechts maakt, wijst een bord "Lefkada Hot Thermal Springs" u de weg naar beneden naar de zee. Eenmaal beneden moet u over stenen en keien klimmen tot u het met stenen omzoomde gebied van de warmwaterbronnen bereikt.

De stenen worden rood aan de randen en het water is kokend heet! We raden aan om links over rotsen te beginnen, sommige hebben scherpe randen en strandschoenen zijn een voordeel. Langzaam wordt het warmer en warmer en bent u in het midden van de bron gekomen.

Een bad is super ontspannend en zou moeten helpen bij verschillende huidaandoeningen. Pas op met lichtgekleurde badkleding en bijoux, ze kunnen gemakkelijk rood verkleuren, door het hoge gehalte aan mineralen.

Thermale bronnen van Therma
Na 20 minuten verlaat u de natuurlijke spa. Na afloop waren we heerlijk diep ontspannen. Een beetje slaperig zijn we toen naar Therma gelopen, ongeveer twee kilometer verderop. Onderweg passeert u de blauw-witte kerk “Ekklisía Analípseos”, die schilderachtig boven de zee uittorent en wordt omlijst door enkele turkooisblauwe baaien.

Het dorp ten oosten van Agios Kirykos ziet er wat armoedig uit door de vele vervallen gebouwen. In het midden van het dorp vindt u een thermaal bad, dat ook wordt gevoed door warmwaterbronnen. Er zijn enkele tavernes direct aan het strand waar u goed kunt eten en de avond kunt afsluiten.

Blue Zone Ikaria: eiland van 100-jarigen
Een lang leven is fascinerend en er zijn eigenlijk vijf regio's in de wereld waar mensen leven en meer dan 100 jaar oud worden in goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze regio's worden Blue Zones genoemd en onderzoekers proberen al jaren de redenen voor de lange levensduur van de lokale bevolking te achterhalen.

Naast Loma Linda in Californië, Sardinië in Italië, Okinawa in Japan en Nicoya in Costa Rica, is het Griekse eiland Ikaria ook een van de regio's waar mensen lijken te zijn vergeten te sterven. Gefascineerd door dit feit, dwaalden we door begraafplaatsen in Ikaria en waren verbaasd hoeveel meer dan 100-jarigen we echt vonden.

Als u wat tijd op het eiland doorbrengt, door verlaten berggebieden rijdt en oude boeren 's middags een dutje ziet doen onder de olijfbomen, dan kunt u misschien wel raden waarom de mensen hier zo oud worden.

In Ikaria tikken de klokken langzamer, dat merkten we snel. De mensen zijn ontspannen, geen van de lokale bevolking leek gehaast of gestrest.  Veel ouderen spelen tavli en drinken verse wilde kruidenthee van het eiland. Men neemt vaak een middagdutje, 's avonds komt men samen in de gemeenschap, zingt, danst en drinkt een glas wijn.

Voor ons had Ikaria iets magisch, dat zich pas op het tweede gezicht openbaarde. Geef het eiland de tijd om u in de ban te trekken, laat u meeslepen door de aanvankelijk wat gereserveerde maar lieve en gastvrije mensen. Bezoek 's avonds een taverne in een van de bergdorpjes, luister naar de geluiden van de lira en probeer enkele van de heerlijke gerechten.

Tijdens een rit door de bergen ervaart u de wilde kant van Ikaria, de onstuitbare natuur, groene bossen, eenzaamheid. Ikaria betovert met haar koppigheid, het eenvoudige leven. De lokale bevolking is blij met weinig bezit. Ze genieten van elke dag en zijn dankbaar voor de momenten in de gemeenschap.

Via Booking.com  vindt u veel accommodatiemogelijkheden op Ikaria.

Booking.com