Karpathos stranden

Droomstranden op het eiland Karpathos
Waar de turkooisblauwe, sprankelende Egeïsche Zee kust met licht zand of grind, daar ligt het eiland Karpathos. Het eiland maakt elk vliegticket naar de Caraïben overbodig, want de stranden van Karpathos zijn minstens zo paradijselijk en behoren tot de mooiste van Griekenland.

Overal op het eiland vinden strandvakantiegangers en zonaanbidders afgelegen baaien en levendige stranden, die u door hun prachtige uitzicht verleiden om in de "Karpathos blauwe" zee te springen.

Pak uw badkleding in en ga met ons mee op “strandhoppen”. We laten u onze 10 mooiste stranden van Karpathos zien die u tijdens uw vakantie kunt ontdekken.

Apella Beach
Aan de oostkust, ten noorden van de hoofdstad Pigadia, bevinden zich verschillende prachtige baaien die, met uitzondering van Kato Lakko Beach, allemaal gemakkelijk met een huurauto te bereiken zijn.

De meeste stranden van Karpathos in het oosten vallen snel diep in zee en zijn daarom slechts gedeeltelijk geschikt voor gezinnen met kinderen.

Het Apella-strand wordt door veel vakantiegangers beschouwd als het mooiste strand van Karpathos en het doet zijn reputatie eer aan.

Een smalle kustweg kronkelt naar beneden naar het droomstrand en halverwege gelooft u uw ogen nauwelijks. De Egeïsche Zee schittert in de mooiste blauwtinten, het lichte kiezelstrand wordt omlijst door beboste kliffen.

Als de zeilboten hier voor anker gaan, zit de perfecte vakantiefoto in de doos. In de zomer wordt het hier echter druk, strandstoelen en parasols zijn goed bezet.

Als u naar het einde van de baai loopt, is het wat rustiger. De zee is heerlijk helder, ook al wordt het snel heel diep. Apella is daarom maar gedeeltelijk geschikt voor kinderen. Via een smal voetpad komt u op een verborgen strandje, mits u stevige schoenen hebt.

Kyra Panagia-strand
De volgende baai met prentenboeken wacht al ten zuiden van Apella. Het strand is vernoemd naar de gelijknamige Kyra Panagia-kapel, die met zijn prachtige rode koepel en witte gevel direct boven het strand uittorent.

Binnen in de kapel, met zijn prachtige zee kiezelvloer, wacht u een plek van stilte, terwijl het strand beneden in juli en augustus erg druk is. Buiten het hoogseizoen vindt u daarentegen een vrije ruimte om te ontspannen.

Een groene vallei strekt zich landinwaarts uit achter het strand. Hier hebben tavernes en accommodaties zich gevestigd. 

Kato Lakko-strand
Als de twee stranden van Apella en Kyra Panagia te druk voor u waren, dan kunt u niet om Kato Lakko Beach heen (ook Kato Lako). Zelfs in juli waren wij de enigen, samen met een ander stel, die dit paradijselijke stuk strand bezochten.

De reden hiervoor is waarschijnlijk de wandeling van 20 minuten naar het strand.  U kunt uw auto parkeren op de onverharde weg onder het appartementencomplex Lux View Villas. Daarna gaat het te voet naar het strand.

Zelfs met een voertuig met vierwielaandrijving komt u niet verder. Sinds de winter van 2019 is het pad volledig weggespoeld en vernietigd. Houdt links aan wanneer u bij het strand beneden komt. Klim over een paar rotsen totdat u het lange, eenzame stuk strand bereikt.

Welkom in het paradijs!

Opvallend zijn enkele rotsen in het oevergebied. Hierin bevinden zich zeegrotten, waar u in kunt klimmen als de zee kalm is. Het lichtspel van binnen is magisch! Kato Lakko is voor ons een van de mooiste stranden op Karpathos.

Achata Beach
Niet ver van Pigadia ligt deze prachtige baai met kiezelstrand. Ook hier zijn parasols en ligstoelen aanwezig, maar in juli was het strand niet zo druk. Het kristalheldere water maakt Achata Beach erg populair om te snorkelen.

Amopi-strand
Talrijke hotels en appartementen hebben zich ten zuiden van Pigadia gevestigd rond Amopi en Lakki. De beschutte baai van Amopi Beach trekt midden in de zomer grote aantallen vakantiegangers aan. De zee sprankelt kristalhelder en het gouden zandstrand loopt erg ondiep af, dus het strandgedeelte is populair bij gezinnen met kinderen.

Het kiezelstrand van Votsalakia Beach is net zo mooi als zijn zanderige tegenhanger in het noorden, maar af en toe wat minder bezocht. Beide stranden bieden parasol verhuur en stranddouches. Tavernes en cafés zorgen voor het fysieke welzijn.

Agios Theodoros strand
Het strandparadijs Karpathos gaat verder naar het zuidwesten. Terwijl windsurfers ravotten op de stranden van Vatha en Makris Gialos, kunt u ontspannen in de rustige baai van Agios Theodoros Beach.

De baai met zijn roodachtige zand- kiezelstrand ligt indrukwekkend onder machtige zandstenen kliffen. In de plaatselijke taverne met dezelfde naam kunt u genieten van heerlijke Griekse gerechten en een geweldige zonsondergang meemaken.

Agios Nikolaos-strand
In het westen bij Arkassa loopt het zandstrand van Agios Nikolaos langzaam af in zee en is het een idyllische zwemplek zolang er geen harde wind staat. Als er echter een sterke bries staat, krijgen de waaghalzen een gratis golfslagbad en kunnen ze zich wagen aan de schuimende massa.  Parasols en een eenvoudige strandbar zijn aanwezig.

Er is een tweede prachtig strand genaamd Agios Nikolaos in de gelijknamige plaats aan de oostkust van Karpathos. Het kleine gehucht Agios Nikolaos bij Spoa is een echte geheime tip op Karpathos. Slechts een paar vakantiegangers verdwalen in het kleine vissersdorpje. In het hoogseizoen is het hier des te gezelliger!

Zwemparadijs Lefkos
In het westen van het eiland schitteren drie lagune-achtige baaien en trekken ze in de zomer talloze vakantiegangers aan.

Lefkos is de thuisbasis van een van de mooiste stranden van Karpathos en als u de lagune baaien bezoekt, voelt u de drang om meteen in deze droom van blauw te springen.

De zee is kristalhelder en ondiep, de achtergrond is hemels. U zou bijna denken dat u op de Bahama's zou zijn als er geen gebrek aan palmbomen en varkens was.

Op de bolvormige pier van Lefkos Beach zijn talloze strandbars en tavernes gevestigd. In het achterland van Kato Lefkos lonken appartementen en studio's met directe nabijheid van het strand.

In het hoogseizoen, in juli en augustus, lopen de baaien vol en blijft er nauwelijks een strandstoel ongebruikt. In het voor- en naseizoen (mei-juni / september-oktober) kunt u daarentegen meestal alleen genieten van dit dromerige strandlandschap.

Vananta Beach
We vonden Vananta Beach 2,5 km ten noorden van Diafani bijzonder mooi. Het rustige kiezelstrand is idyllisch ingebed in een beboste baai. Het strand heeft geen exploitant en daarom waren er zelfs in juli nauwelijks andere vakantiegangers ter plaatse.

Het water is heerlijk helder en u kunt hier ongestoord uw baantjes trekken. Een koele bron gutst in de vallei erachter, waar u het zoute water van uw lichaam kunt wassen.

Verborgen baaien op Saria
In het noorden van het eiland grenst Karpathos aan het kleine eiland Saria. Tijdens een boottocht vanuit Diafani kunt u het onbewoonde naburige eiland bezoeken met zijn verborgen baaien en verlaten nederzettingen. U kunt meer informatie over Saria vinden in ons artikel: Karpathos hoogtepunten.

U kunt de boottochten naar Saria ter plaatse in Diafani boeken.