Nisyros hoogtepunten

Toeristen die voor het eerst naar het eiland komen, vragen allemaal of ze hier een huis kunnen kopen. ”Zegt Mike, die een autoverhuur bedrijf heeft op Nisyros. Hij heeft geluk want hij is een van de 43 mensen die een huis hebben in Nikia, een van de mooiste dorpen van Europa.

In de late avond, vele uren nadat de laatste dagtoerist het eiland heeft verlaten, kunt u genieten van hemelse rust en kalmte op het pittoreske dorpsplein "Porta Nikia".

Nisyros: de actieve vulkaan naast Kos
Nisyros is gewoon magisch en ook wij kunnen ons voorstellen dat we onze oude dag hier doorbrengen. Het eiland Nisyros (ook wel Nissiros) is slechts 42 km² groot, maar er is zoveel te ontdekken!

Als u langer dan een dag op het kleine vulkanische eiland verblijft, zult u betoverd zijn en keer op keer willen terugkeren. Als naburig eiland van het eiland Kos, is Nisyros tijdens de zomermaanden dagelijks met de veerboot te bereiken.

Dit kleine stukje aarde is waarschijnlijk een van de meest vredige plekken als er in de diepte geen actieve vulkanen waren. Strikt genomen bestaat het eiland Nisyros uit slechts één vulkaan.

Aan de voet zijn kleine dorpjes, zoals Mandraki en Pali. Aan de rand van de vulkaan vindt u de pittoreske bergdorpjes Nikia en Emporios. Als u hier blijft, is het dagelijkse leven meestal ver weg. En als u goed luistert, hoort u niets. Absolute stilte en eenzaamheid.

U kunt Nisyros alleen per veerboot bereiken, er is geen luchthaven. Vanaf het eiland Kos worden dagelijkse uitstapjes naar Nisyros aangeboden. Het is echter de moeite waard om op eigen gelegenheid de veerboot naar Nisyros te nemen. Plan zeker een paar dagen op dit prachtige eiland, want er valt echt heel veel te ontdekken.

Hier nemen we je mee op een tour langs onze beste bezienswaardigheden op het eiland:

Mandraki: hoofdstad van Nisyros
In Mandraki zet u voet aan land. Met ongeveer 700 inwoners is Mandraki de grootste plaats op Nisyros en daarmee ook het levendigste dorp van het eiland. Naast talloze souvenirwinkels biedt de kustplaats het beste aanbod met veel mini-markten en winkeltjes.

Overdag ravotten de dagtoeristen van Kos door de mooie steegjes. 's Avonds is het stil. De gezellige tavernes en cafés nodigen u uit om te blijven hangen. Er zijn nu tal van mooie zelfstandige vakantiehuizen en enkele kleine hotels.

De plaats is een typisch Grieks dorp met witte huizen en kleurrijke luiken. Op elke hoek is er een fotomoment tussen kleurrijke bougainville, slapende katten en blauwe houten balkons. Maak een ontspannen wandeling door de pittoreske steegjes en kijk vaak naar de grond.

Nisyros staat bekend om zijn prachtige vloermozaïeken, ook wel “Hohlakia” genoemd. Diverse motieven zijn met de hand in mozaïekvorm gezet van donker en licht vulkanisch gesteente. Bijna elke huisingang in Mandraki is verfraaid met Hohlakia.

Het hart van Mandraki is de "Platia Ilikiomeni", het dorpsplein met zijn grote rubberboom en talrijke tavernes. Als u het doolhof van steegjes verlaat komt u op de lange havenpromenade, die zich uitstrekt van de ingang van het dorp tot achter het klooster.

Talrijke cafés en tavernes hebben zich hier gevestigd en bieden een spectaculair uitzicht op de ondergaande zon, vooral 's avonds. De herbergiers hangen hun vers gevangen octopus aan de lijn, natuurlijk rekening houdend met de katten. 

Het Panagia Spiliani-klooster
Vanaf de veerboot ziet u bij aankomst het witte klooster op een heuvel boven Mandraki op de troon. Het Panagia Spiliani-klooster is ingebed in de overblijfselen van een oud kasteel en het grootste deel van het klooster is in een grot gebouwd. Binnen is er een  rotsgrot met een altaar en talloze iconen. In een klein museum worden ook diverse religieuze vondsten uit de afgelopen eeuwen tentoongesteld.

Panagia Spiliani is een belangrijk bedevaartsoord in Griekenland en elk jaar op 15 augustus maken duizenden mensen van over de hele wereld hier een bedevaart om deel te nemen aan de processie van de Heilige Moeder van God. Vanuit het klooster hebt u een fantastisch uitzicht over de daken van Mandraki.

 

Het rustige vissersdorpje Pali
We verlaten Mandraki met een huurauto en rijden over de kustweg langs de flanken van de vulkaan. Het vissersdorpje Pali of Paloi is onze volgende stop. 

Er zijn een paar tavernes in de haven die heerlijke vers gevangen vis aanbieden. De weg gaat verder langs de zee langs de oudste bakkerij van het eiland. In de Pali Bakery worden brood en gebak nog traditioneel met de hand gemaakt. Hier halen we graag wat proviand voor het verkennen van het eiland.

De warmwaterbronnen van Nisyros
De hete thermale bronnen van Nisyros waren tot het begin van de 20e eeuw in heel Europa bekend. Mensen reisden zelfs vanuit Egypte naar Nisyros. Ook vandaag de dag kunt u heerlijk ontspannen in een klein thermaal bad in het dorpje Loutra (tussen Pali en Mandraki).

Als u Pali uitrijdt, ziet u van ver een groot thermisch gebouw van bakstenen aan de kust. In de jaren 1920 begonnen investeerders uit Rhodos met de bouw van een grotere spa. De Tweede Wereldoorlog vernietigde delen van de faciliteit en de wederopbouw kwam in de jaren zeventig om financiële redenen tot stilstand. Het enorme gebouw staat sindsdien leeg.

Direct tegenover het thermale bad staat de kerk "Panaghia Thermiani", die is gebouwd in de ruïnes van een oud Romeins bad. De kustweg leidt langs Kaap Katsouni door een kaal landschap naar Lies strand. Dit strekt zich kilometers ver uit aan de oostkust en is bedekt met zwart vulkanisch zand en kiezels.

Pachia Ammos: het mooiste strand
Aan het einde van de straat komt u op een parkeerplaats. Hier kunt u uw auto parkeren en het voetpad volgen. Onder de parkeerplaats ligt Lies strand, wat ook een aanrader is.

U loopt ongeveer 10 minuten op een smal pad langs de klif. Achter de laatste klif hebt u uitzicht op een van de mooiste stranden van de Egeïsche Zee. Grote donkere zandduinen bedekken de baai van Pachia Ammos.

Het water is kristalhelder en het chocoladebruine strand is bedekt met kleine steentjes. Tot eind juni is het hier nog rustig en hebt u de baai meestal helemaal voor uzelf.

Van juli tot begin september wordt het strand bevolkt door talloze wildkampeerders. Dan wordt het moeilijk om een vrij ​​plekje te vinden, tussen de vele tenten. Veel bezoekers schakelen dan over naar het minder bezochte Lies strand.

Emporios: een dorp, net als een slapend doornroosje
We rijden de weg terug naar Pali en volgen de haarspeldbochten tot aan de randen van de caldera. De weg naar Emporios buigt naar rechts af en u kunt al van ver de mooie witte huizen zien.

Na een zware aardbeving in 1933 was het dorp bijna verlaten. De plaats ontwaakt langzaam uit zijn slaap. In de afgelopen jaren zijn enkele van de oude huizen ingrijpend gerenoveerd.

Direct bij de ingang van het dorp bevindt zich een fascinerende natuurlijke sauna. In deze kleine grot is het meer dan 40 graden en ook al ruikt het wat muf, de vulkanische dampen zijn goed voor de luchtwegen.

U kunt uw auto parkeren op de parkeerplaats onder het dorp en het dorp inlopen. Na een paar meter komt u op het kleine dorpsplein. Er zijn twee traditionele tavernes waar u zich kunt versterken.

In de zomermaanden staan ​​hier 's avonds tafels en stoelen en is er af en toe livemuziek. De rustieke sfeer straalt een buitengewone charme uit.

Authentieke tavernes op Nisyros
De taverne “To Balkoni” biedt heerlijke voorgerechten (meze) en een schitterend uitzicht op de vulkanische krater van Nisyros. In de taverne “Apyria” naast de blauw-witte dorpskerk “Koimisis Theotokou” wordt in het weekend en 's avonds heerlijk traditioneel Grieks gekookt.

Bijzonder lekker is de Skordalia-dip met amandelen! De twee eigenaren van de taverne Apyria, de broers Triantafilos en Gianni zijn goedhartige mensen en hebben altijd tijd voor een praatje.

Op het hoogste punt van Emporios staat de mooie kerk van de aartsengel Michael met een kerkplein met prachtige vloermozaïeken.  Vanaf hier ziet u aan de ene kant de enorme caldera van Nisyros en aan de andere kant de diepblauwe Egeïsche Zee en de naburige eilanden Gyali en Kos.

Voor ons een van de mooiste plekjes op Nisyros, omdat u meestal alleen van het grandioze panorama kunt genieten.

Afdaling naar de vulkaan Nisyros
We keren terug naar de kruising en slaan rechtsaf richting de vulkaan. Een weg leidt naar beneden in de indrukwekkende caldera. De vegetatie is nog steeds erg weelderig op de terrasvormige berghellingen.

Hoe verder u afdaalt in het vulkanische bekken, hoe kaler het landschap wordt. De verschillende rotslagen laten het hart van elke geoloog sneller kloppen. Bij een kassa betaalt u €3.- om de krater te bezoeken.

Voordat u echter met de menigte op bedevaart gaat naar Stefano's krater, raden we u aan een korte omweg te maken naar de minder bekende Polyvotis-krater. Bijna niemand verdwaalt hier, hoewel de dubbele kraters niet minder indrukwekkend zijn.

Volg de gebaande paden naar rechts bij het bijgebouw. Van ver ziet u verschillende heuvels in prachtige kleuren. Daarachter zijn nog meer kraters verborgen. Ook als u niet naar beneden kunt, kunt u een goede indruk krijgen van dit natuurwonder.

De dampende zwavel fumarolen gloeien neon geel en herinneren ons eraan dat een actieve vulkaan nog steeds onder de grond sluimert.

Wandeling naar een actieve vulkaan
Het hart van de Lakki-vallei is natuurlijk de grote Stefanos-krater. U kunt afdalen in de 4.000-5.000 jaar oude krater met een diameter van 330 meter, mits u de sterke geur van zwavel kunt weerstaan.

U staat vol ontzag en bewondering midden in een van de grootste fumarole kraters ter wereld. Op sommige plaatsen is de grond erg dun en zelfs als de doorlatende gebieden zijn afgezet, is voorzichtigheid geboden.

Staan in de krater van een actieve vulkaan is een unieke ervaring. Er zijn waarschijnlijk maar heel weinig kraters op aarde die toegankelijk zijn.

Onze tip: als u de caldera van Nisyros en zijn fascinerende kraterlandschap voor 10.00 uur bezoekt, vermijdt u de grote aanval van dagtoeristen.

Beeldschone kerk van de profeet Elias
We rijden terug naar de rand van de vulkaan en vervolgen onze tocht richting Nikia. De weg slingert langs de rand van de caldera en u kunt genieten van een fantastisch uitzicht over de Egeïsche Zee, het dorp Nikia en het naburige eiland Tilos.

Kort voor Nikia gaat er aan de rechterkant een weg omhoog naar de kerk van de profeet Elias. De locatie van deze blauw-witte schoonheid is fantastisch en het panorama vanaf de voorkant van de kerk is adembenemend. We zouden hier uren kunnen blijven hangen en deze hemelse sfeer kunnen opsnuiven.

Als alternatief kunt u vanaf de parkeerplaats in het dorp Nikia naar de kerk lopen. Het pad begint achter het vulkaanmuseum. De klim is kort, maar behoorlijk steil. Als het pittoreske kerkje op slot zit, kunt u de sleutel in het dorp halen. U kunt het beste een medewerker van het museum vragen.

Overigens hebt u 's ochtends het mooiste uitzicht over het bergdorp Nikia. Dan is de zon ideaal en laat het dorp zich van zijn mooiste kant zien.

Het idyllische bergdorp Nikia
Nikia, een prentenboekendorp met zijn witte huizen en rode daken, schittert achter de laatste bocht. U kunt uw auto parkeren bij de ingang van het dorp. Aan de rechterkant is het vulkaanmuseum van het eiland Nisyros. Hier krijgt u veel achtergrondinformatie over de vorming van Nisyros en de vulkanische activiteit van de hele Egeïsche Zee. Het museum is elke dag geopend behalve op zondag.

Een voetpad leidt naar het dorp. Aan de rechterkant heeft de sympathieke Mania een kleine sieradenboetiek. Ze werkt met materialen van het eiland en tovert prachtige kettingen, accessoires, oorbellen en iconen uit schelpen, stenen en hout. Een bezoek aan deze mooie winkel is zeker de moeite waard.

De straten van Nikia zijn pittoresk en betoveren u meteen. Na een paar meter komt u in het hart van het dorp. De Porta van Nikia is uitgeroepen tot een van de mooiste pleinen van Europa en terecht. Tussen de witte huizen lijken de lucht en de Egeïsche Zee samen te smelten tot één kleur.

Als u de trap naar de kerk oploopt, hebt je een geweldig uitzicht rondom. Boven staat vaak een oude dame. Theodora kijkt naar de drukte op het dorpsplein als de massa's toeristen arriveren. Ze moet ouder zijn dan 90 jaar en is de goede ziel van de kerk. Ze zamelt donaties in en zorgt voor het behoud ervan.

Time-out op het dorpsplein
Bij Porta Nikia zijn er twee kafenions waar u een koel drankje en een paar meze kunt nemen. Als u de steegjes volgt naar het einde van het dorp komt u op een ander plein met een prachtig uitzicht op de Stefanos krater.

In Nikia nemen we graag de tijd voor een lange wandeling door de charmante steegjes. Buiten de toeristische tijden komt u bijna niemand tegen behalve een paar katten. Rust en heerlijk slenteren.

We vervolgen onze verkenning van het eiland en rijden terug naar Mandraki. Voor Hotel Romantzo buigt de weg naar links af naar de Palaiokastro en het Evangelistria-klooster.

Palaiokastro: de Akropolis van Nisyros
De cyclopische muren van een Hellenistische Akropolis troont op een heuvel boven Mandraki. De enorme stenen blokken van het oude fort waren precies op elkaar gestapeld en op elkaar afgestemd. Het complex van de Palaiokastros van Nisyros is uitgestrekt en deels overwoekerd door de natuur.

 Op informatieborden kunt u meer lezen over de oorsprong van de Palaiokastro (ook wel Paleokastro). Vanaf het fort is het panorama van Mandraki, de Egeïsche Zee en het voor de kust gelegen eiland Gyali schitterend.

De gigantische muren uit 330 voor Christus BC behoren tot de best bewaarde in hun soort in heel Griekenland. Op sommige plaatsen zijn de muren met de stenen blokken precies op elkaar gestapeld tot wel 3,50 meter dik. De gelijkenis met planten uit andere delen van de wereld, bijvoorbeeld die van de Inca-cultuur in Zuid-Amerika is verbazingwekkend. Toegang tot de Palaiokastro is gratis.

Wandeling naar de hoogste berg van het eiland
Op de terugweg naar Mandraki buigt een weg naar rechts af naar het Evangelistria-klooster. Vanaf hier kunt u een wandeling maken naar de hoogste berg van het eiland op 698 meter, de Nifios met zijn witblauwe kapel “Prophet Ilias”. De wandeling duurt ongeveer een uur.

U wandelt door prachtige natuur, langs ruïnes van huizen uit voorchristelijke tijden en terrastuinen. Onderaan de top komt u bij de kerk “Panagia Diavatiani”. Tegenover is een oude regenbak en enkele vijgenbomen staan ​​langs een soort kerkplein.

Dit is waar het wandelpad lijkt te eindigen. Alleen een moeilijk te zien pad leidt naar de top. De witte kapel van de Profeet Ilias schijnt van ver en als u boven aankomt, lijkt het alsof u de hemel kunt aanraken. Het is hier meestal erg stormachtig. Binnen de kapel heerst echter hemelse vrede. Steek een kaars aan en pauzeer even. Een magische plek waar u grotendeels alleen bent.

Aankomst en veerverbindingen naar Nisyros
In het hoogseizoen varen er dagelijks verschillende rondvaartboten en veerboten naar Nisyros vanuit Kardamena en Kos-stad. De tickets kunnen op dezelfde dag of de dag ervoor in Kardamena direct in de haven worden gekocht. Speciale vulkaan of Nisyros-tochten zijn navenant duurder dan individuele reizen.

In het hoogseizoen vaart de veerboot "Kamari II" ook vanuit Kefalos. De veerboot "Panagia Spiliani" evenals de grote autoveerboten van Blue Star en de catamarans van Dodekanisos Seaways vertrekken vanuit Kos-stad. De prijzen zijn ongeveer 15 euro per enkele reis. De exacte vertrektijden vindt u op hun homepage.

Verplaatsingen en huurauto's op Nisyros
Het is niet per se nodig om een ​​begeleide tour naar Nisyros te boeken. Er zijn verschillende autoverhuurbedrijven op het terrein. Met een huurauto of scooter verkent u het eiland Nisyros in uw eigen tempo.

Ook hebt u de mogelijkheid om tegen de drukte in, naar mooie plekken te gaan. Het is bijvoorbeeld aan te raden om eerst naar Nikia te rijden en dan naar beneden de krater in. Of om aan het begin door Mandraki te slenteren en dan naar Emporios te rijden.

Accommodatie op Nisyros
In tegenstelling tot Kos legt Nisyros nog steeds de nadruk op alternatieve rustige toerisme. Op het eiland vindt u geen grote hotelkastelen en resorts. Oude stenen huizen zijn begonnen met restauratie en herbouwd als gastenverblijven in traditionele stijl.

De faciliteiten zijn smaakvol minimalistisch gehouden en stralen hun eigen charme uit.

Is het de moeite waard om op Nisyros te overnachten?
Om het kort te houden: ja! Vast en zeker! We raden elke Kos-vakantieganger die op zoek is naar het originele Griekenland aan om minimaal één nacht op Nisyros te verblijven. Er zijn werelden tussen het turbulente eiland Kos en het kleine naburige eiland Nisyros.

Als de rondvaartboten 's middags Nisyros verlaten, voelt je de bijzondere magie van het eiland. De belangrijkste stad Mandraki nodigt u uit om 's avonds te wandelen met zijn prachtige promenade.