Karpathos hoogtepunten

Aangekomen op de Kali Limni, de hoogste berg van Karpathos, breidt het uitzicht zich uit over een eiland dat bijna iedereen kan betoveren met zijn eigenzinnige en originele charme.

Groene naaldbossen en ruige grijze rotsen strekken zich uit in alle richtingen. In het westen glinsteren de lagunes van Lefkos verleidelijk en onthullen ze de mooiste schat van het eiland: droomstranden bedekt met fijn zand of grind omgeven door een turkooisblauwe zee.

In het centrum en in het zuidwesten liggen gezellige dorpjes zoals het leuke Aperi en het drukke Arkassa. Dit laatste is een perfecte plek om te genieten van een fantastische zonsondergang. Gezellige tavernes en hippe bars bieden ook culinaire hoogstandjes.

Het strandparadijs gaat verder naar het zuiden en oosten, met daartussen kleurrijke zeilen die glinsteren in de winderige baaien. Als windsurfers de naam Afiarti horen, wordt hun hart warm. 

Karpathos: de Caraïben in de Egeïsche Zee
In het zuidoosten van Karpathos nodigt de havenpromenade van de levendige eilandhoofdstad Pigadia u uit om te wandelen, terwijl in het noorden de baaien zich vullen in het hoogseizoen.

Kato Lakko, Kyra Panagia, Apella Beach, hoe vreemd deze namen ook klinken, de stranden hebben allemaal één ding gemeen; ze behoren tot de mooiste in de Egeïsche Zee.

Een laatste blik vanaf de top dwaalt naar het noorden. Het eiland strekt zich als een lange slang uit tot in een dunbevolkt gebied. Er sluimeren hier nog meer schatten die ontdekt kunnen worden tijdens een eilandtour en die Karpathos uniek maken.

Ga op reis naar een echt juweeltje in de Egeïsche Zee. We laten u onze 15 hoogtepunten van het eiland Karpathos zien:

Pigadia, ook wel Karpathos stad genoemd: de hoofdstad van Karpathos
Als u met de veerboot vanuit Kreta of Rhodos komt, zet u meestal voet aan wal in Pigadia. Tussen moderne betonnen gebouwen en witte kubushuizen is het vooral 's ochtends en' s avonds in de hoofdstad druk.

Tijdens de siësta tussen 14.00 uur en 17.00 uur lijkt de plaats verlaten. Pas in de late namiddag komt het leven weer tot leven op de lange boulevard bij de haven en in de winkelstraat "Apodimon".

Tussen allerlei souvenirwinkeltjes en toeristische snuisterijen vindt u ook smaakvolle winkels en mooie boetiekjes die kleding, schoenen en sieraden van Griekse ontwerpers aanbieden. 'S Avonds wordt er op de promenade handgemaakte drijfhout kunst aangeboden.

Liefde op het tweede gezicht
Excursies naar de stranden in het oosten en naar het naburige eiland Kasos starten vanuit de haven van de stad. Daarboven zijn de overblijfselen van de oude Akropolis en de prachtige witte Panormitis-kerk.

Vanaf hier hebt u een geweldig uitzicht over de stad. Vooral bij zonsondergang is de korte klim de moeite waard. Dan baadt de zon de hoofdstad in een magisch licht.

In Karpathos stad wordt u verwend met een keuze uit talloze restaurants, cafés en bars. Als u tussendoor honger hebt, raden we u aan om langs te gaan bij "Erasmia's Grill House". Hier serveert een zeer vriendelijk team heerlijke pita-gyros voor een kleine prijs.

Rondom de haven bevinden zich de duurste restaurants van de hoofdstad. In de steegjes vindt u nog steeds schilderachtige tavernes die traditionele Griekse huisgemaakte gerechten aanbieden. Het is de geweldige mix van verschillende restaurants, cafés en bars, die Pigadia op het tweede gezicht zo interessant maakt.

De vakantieoorden Amopi en Lakki
De gehuchten Lakki en Amopi liggen ten zuiden van de stad Karpathos. De laatste is een populaire badplaats met talloze vakantiehuizen en hotels en in de winter waait de baal hooi waarschijnlijk eenzaam over straat.
De reden voor de drukte in de midzomer zijn twee heerlijke baaien, waar geen ligbed ongebruikt blijft. Het fijne gouden zandstrand en het zacht glooiende kristalheldere water maken "Amopi Beach" tot een populaire plek voor gezinnen met kinderen.

De twee baaien worden gescheiden door een richel waarop de blauw-witte kerk "Agii Apostoli" troont. Een echte prentenboek kerk en een populair fotomoment op Karpathos.

Het kleurrijke bergdorp Menetes
Het charmante bergdorp Menetes ligt op slechts vijf kilometer van Amopi. De plek met zijn kleurrijke huisgevels is een korte omweg waard. Een handvol cafés en tavernes nodigen u uit om te blijven hangen.

Bij de ingang van het dorp is er een verkoopkraam met natuurlijke producten van het eiland, waaronder de heerlijke tijmhoning. Aan de andere kant van Menetes vindt u de traditionele "Koula’s Bakery". Een vrouwencoöperatie bakt hier elke dag vers brood en gebak.

Afiarti surfersparadijs en het zuiden
We vervolgen onze reis naar het zuiden en stoppen in Afiarti. Hier is de bestemming van alle windsurfers met Vatha Beach. Bij de Karolina Beach Bar kunt u een korte stop maken en talloze kleurrijke zeilen bij harde wind over de Egeïsche Zee zien suizen.

De baai is ook ideaal als u u even wilt zwemmen. Het water is heerlijk helder en op het kiezelstrand treft u slechts enkele andere strandvakantiegangers aan. De surfers zullen u niet in de weg zitten, want ze flitsen ver weg.

Verder naar het zuiden, op een kale, vlakke vlakte, ligt de kleine luchthaven van het eiland en daaromheen andere paradijselijke baaien zoals Diakoftis Beach. Helaas is dit Caribisch ogende strand in juli 2019 zwaar vervuild met plastic afval.

Zonsondergang in Arkassa
De kustplaats Arkassa in het zuidwesten van het eiland mag niet ontbreken op uw eilandtour. Op de idyllische plek wonen iets meer dan 500 inwoners. Rondom de prachtige Ypapanti kerk vindt u mooie huizen en witte straatjes.

Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Karpathos, is een wandeling naar de Paleokastro van Arkassa de moeite waard. Hier zijn de overblijfselen van de oude Akropolis van Arkesia op een voorgebergte.

'S Avonds komt het dorp tot leven. Er is pure Griekse flair in de taverne "To Steki tou Markou". Hier geniet u van heerlijke Griekse mezedes. Er is geen menukaart, u gaat direct naar het restaurant en kiest culinaire lekkernijen uit de pot of pan.

Finiki: het pittoreske vissersdorpje
Verschillende vistavernes in het schattige 30 zielen tellende dorp, strijden om de gunst van hongerige vakantiegangers. Kleurrijke kaikis varen in de kleine pier, die elke dag verse vis uit de zee halen. Hongerige kattenmonden wachten op het avondfeest.

Hoewel een groot deel van de Egeïsche Zee al overbevist is, is er voor de kust van Karpathos nog steeds een overvloed aan vis.

Lefkos: de blauwe lagunes van Karpathos
Wat Porto Kastiki Beach is voor Lefkas, is Lefkos voor Karpathos. In de mooiste blauwtinten liggen rondom de populaire vakantiebestemming aan de westkust diverse prachtige badplaatsen.

Helaas waren de stranden van Lefkos in juli meer dan druk. Houdt u van rust, dan vindt u op Karpathos nog vele andere droomstranden rondom het eiland.

Dorpsidylle in Mesochori
Als u de drukte van het strand wilt ontvluchten, volgt u de westkust verder naar het noorden. U passeert het gelijknamige bovendorp Lefkos met zijn talloze olijfbomen. De asfaltweg slingert door naaldbossen en langs een kale hoogvlakte naar Mesochori.

Het dorp met zijn witte huizen rijst als een amfitheater op tegen een berghelling. De achtergrond met de machtige kliffen op de achtergrond is spectaculair. Neem de tijd om de plek te voet te verkennen. In de smalle straatjes ligt verse was te drogen en katten rennen over het pad.

Als de middagwarmte u doet zweten, stop dan bij de prachtige kerk "Panagia Vrysianis". Onder de grote kerk bevinden zich drie marmeren bassins die worden gevoed door een koele bron. Hier kunt u zich heerlijk opfrissen.

Direct ernaast nodigt de gezellige taverne "Dramountana" u uit voor een lunchsnack. Met heerlijke Griekse hapjes en een vers geperst sinaasappelsapje geniet u van een fantastisch panorama over de westkust. Een idyllische plek en voor ons een echt hoogtepunt van Karpathos!

Natuurlijk gaan we zo verder met onze Karpathos hoogtepunten, maar als u op zoek bent naar een reisgids...

 

Wandeling naar de Kali Limni
Het beste zicht rondom is vanaf de hoogste berg van het eiland. Een beklimming naar de 1.215 m hoge Kali Limni is voor ervaren wandelaars geen probleem. Goed zicht, stevige schoenen, hoofddeksels, water en proviand zijn basisvereisten om de top te bestormen.
De start is bij de taverne Kali Limni op het Lastos-plateau. Vanaf hier leidt een gemarkeerd pad (enkelspoor) langs macchia struiken en paars bloeiende tijm naar het dak van het eiland. Aangezien er geen schaduwrijke bomen zijn, moet u de middaghitte vermijden.

De totale afstand (heen en terug) meet ongeveer 4,5 km en u overwint ongeveer 465 meter hoogte. Voor de hele wandeling hebt u ongeveer 2 tot 2,5 uur nodig, afhankelijk van uw loopsnelheid. Eenmaal bovenaan wordt u beloond met een grandioze vooruitziende blik.

Droomstranden in het oosten van Karpathos
In Karpathos hebt u letterlijk keuze te over als het gaat om strandvakanties. Met name aan de oostkust vindt u verschillende paradijselijke baaien waar u heerlijk kunt ontspannen op het strand.

In ons aparte artikel over de droomstranden van het eiland laten we u kennismaken met onze 10 mooiste zwembaaien: de stranden van Karpathos.

Dorpswandeling in het centrum: Othos, Stes, Pyles
Slaperige dorpjes, nog grotendeels onaangetast door het toerisme, wachten erop ontdekt te worden in het binnenland van het eiland. Een mooie cirkelvormige wandelroute (ongeveer 8 km, 3-4 uur) leidt van het dorp Othos via Stes naar Pyles.

De start van de 3 dorpen wandeling is in Othos. Hier kunt u uw auto parkeren op het onopvallende Platia (dorpsplein). Volg het bord "Workshop Gallery" en vervolgens de rode wandelborden richting het dorp Stes.

De weg voert langs de berghelling en u hebt altijd een prachtig uitzicht over de vallei. Wanneer u aankomt in het gehucht Stes met zijn 10 inwoners, zijn er twee kerken die het bekijken waard zijn.

In het noorden van het dorp staat de geel blauwe kerk "Agios Ioannis" en in het zuiden op weg naar Pyles ontdekt u de kerk "Agios Panteleimonas" met zijn prachtige bron.

Steek de prairie over naar het dorp Pyles. Ook hier wonen nauwelijks meer dan 200 inwoners en toen we de plaats doorkruisten leek het tijdens de siësta zo goed als verlaten. De terugweg voert over de asfaltweg terug naar Othos.

Naast de prachtige blauwe Kimissis kapel in het stadscentrum is ook het traditionele huis van Othos de moeite waard. Hier krijgt u inzicht in de manier van leven van de mensen op Karpathos meer dan 50 jaar geleden.

Er is een woonkamer met de typische "Soufa" en een keuken. De sleutel van het traditionele huis is verkrijgbaar in de Workshop Gallery, toegang € 1,50.

Olymbos: tussen traditie en toerisme
Als u Karpathos verlaat zonder het noorden te hebben gezien, hebt u een echt hoogtepunt gemist. Pastelkleurige huizen gloeien tussen machtige heuveltoppen en trekken zich als een piramide een helling op.

Olymbos op Karpathos is het prentenboekendorp van het eiland, een ansichtkaartmotief dat in geen enkele toeristische catalogus mag ontbreken.

Het dorp was lange tijd volledig afgesneden van de buitenwereld. Om zich te beschermen tegen aanvallen van piraten, vestigden mensen zich ooit in dit afgelegen gebied, zodat ze niet zichtbaar waren vanaf de zee.

Pas in 1980 werd Olymbos (ook wel Olympos) aangesloten op het elektriciteitsnet. In 2012 is er een asfaltweg aangelegd die het noorden met de rest van het eiland verbindt. In Olymbos zijn door de jaren heen talloze tradities bewaard gebleven.

Drukte gedurende de dag, idylle in de avond
Tegenwoordig is het dorp een bedevaartsoord voor talloze dagtoeristen die de plaats binnenvallen tussen 10.00 en 14.00 uur. Langs de hoofdstraat staat de ene souvenirwinkel na de andere. De lokale dames laten zich zien in hun traditionele kostuums en verkopen handgemaakt textiel en accessoires.

Er zijn ook enkele culinaire hoogstandjes te vinden in Olymbos. U moet zeker de makarounes proberen. Een soort mini gnocchis gemaakt van harde tarwe griesmeel bestrooid met geroosterde uien en geitenkaas. We aten het beste in de taverne Milos, een fantastische plek, vooral bij zonsondergang.

We vertellen u in een apart bericht (volgt later) wat er nog meer te zien is in het prachtige Olymbos en de omgeving.

Op historische sporen in Wurgunda
In het uiterste noorden van het eiland is Karpathos ruig en ongerept. Stilte en eenzaamheid zijn constante metgezellen wanneer u door de kale streken van het noorden dwaalt.

Een bijzonder mooie wandeling (7,5 km, ca. 3-4 uur) brengt u van het gehucht Avlona naar de overblijfselen van de oude stad Brykountos aan de baai van Wurgunda (ook wel Vourgounda, Vroukounda of Vrykounda genoemd). Hier kunt u de indrukwekkende grotkerk “Agios Ioannis Vrikountas” bewonderen.

De baai van Wurgunda is alleen te voet of per boot te bereiken vanuit Diafani. Vanaf Avlona leidt een stenen voetpad langs  macchia struiken naar een heuveltop.

Halverwege komt u de eerste borden tegen die oude graven ("tombes") aangeven. Pas op, soms verstoppen geiten zich in de graven.  Daarna gaat het gestaag bergafwaarts naar een landtong.

De stad Brykountos, gebouwd door de Doriërs in de 11e eeuw voor Christus, stond hier ooit. Overblijfselen van de oude stadsmuur en enkele kolommen zijn nog te zien tussen talrijke aardewerkscherven.

Direct bij de ingang van de landtong krijgt u inzicht in hoe mensen in de oudheid werden begraven. U kunt hier indrukwekkende rotsgraven met grafkamers met meerdere verdiepingen bezoeken.

Afdaling in de grotkerk
Op het puntje van de landtong wijst een kruis u de weg naar de grotkerk. De ogen moeten even wennen aan de duisternis, maar de aangenaam koele lucht is een weldaad op warme dagen.

In de grot bevindt zich een vroegchristelijk marmeren bassin waarin “wijwater” uit het plafond druppelt, evenals een soort kersenschip met iconostase.

Meestal geniet u helemaal alleen van deze mystieke plek. Alleen op 28/29 In augustus, ter gelegenheid van de naamdag van de heilige. John, wordt hier een groot parochiefestival met muziek en dans gehouden en tal van Karpaten houden een bedevaart.

Als de zee kalm is, kunt u ook een verfrissende duik nemen in de baai van Wurgunda. Een trap leidt naar een steiger, die u uitnodigt om in de kristalheldere Egeïsche Zee te springen.

Bij aankomst in Avlona is het de moeite waard om even te pauzeren in de taverne Avlona. 

De kustplaats Diafani
Aan de oostkust ligt het rustige stadje Diafani, dat in de 18e eeuw door de Olympiërs werd gesticht als havennederzetting. Sinds een paar jaar meren de grote autoveerboten ook aan in het dorp van 200 mensen en dragen zo bij aan het rustige zwem- en wandeltoerisme in het noorden van het eiland.

Iedereen bezoekt de kustplaats minstens één keer om een ​​van de opmerkelijke boottochten te maken naar het eiland Saria of naar de ongerepte noordelijke stranden.

Zelfs in juli was de plaats niet overvol en kunt u hier een korte pauze houden. Naast de prachtige Neptunus fontein nodigt de gezellige sfeer van de "Anemoessa" restaurant-bar u uit voor een koele Freddo espresso en een lichte snack.

Na een korte wandeling door de kustplaats kunt u afkoelen af op het prachtige Vananta-strand bij Diafani.

Boottocht naar Saria
Een echt hoogtepunt in de Karpaten is een boottocht naar het naburige eiland Saria. Naast verschillende uitnodigende baaien , kunt u een indrukwekkend natuurlijk landschap verwachten en enkele historische overblijfselen ontdekken.

We gingen met de boot "Captain Manolis". De voormalige leraar Giorgos maakte de dag informatief en dankzij zijn kleine kaiki konden we ook zwemmen in een zeegrot.

De start is rond 10.00 uur vanuit Diafani en de eerste stop is de “Spiliani” (grot). Het interieur van de grot weerspiegelt het smaragdgroene water prachtig en de koele watertemperaturen zijn heerlijk verfrissend.

Nadat de boot de smalle zeestraat "Steno" tussen Karpathos en Saria heeft gepasseerd, wacht het volgende paradijselijke strand op u ( Mairia Beach). Ook hier is er een korte stop en verfrissing in het turkooisblauwe water.

Het doel van de tour is Palatia op Saria. De boot ligt hier voor anker en u hebt ongeveer een uur om de verlaten nederzetting met de "Agia Sophia" kapel en de zeegrotten te verkennen.

Een juweeltje met historische schatten
De oude stad Nisyros zou ooit in Palatia hebben gestaan, op wiens funderingsmuren piraten de bijenkorfhuizen bouwden die typisch waren voor Saria in de middeleeuwen. Enkele van de schattige koepelvormige huizen zijn nog steeds bewaard boven de baai.

Een kloof leidt door een rivierbedding van Palatia naar de verlaten nederzetting Argos en de kerk "Agios Zacharias", die op een bergrichel is gelegen. Als u snel te voet bent, kunt u vanaf hier genieten van een prachtig panorama over de baai van Palatia.

Dan is er een simpele barbecue op het kiezelstrand en een les met Giorgos, die zijn uitgebreide kennis van het eiland Saria Preis deelt.

Vol en tevreden brengt de boot u naar het noordelijkste puntje van Alimounta Beach. Er is een heerlijke watermeloen als toetje, totdat hij teruggaat naar Diafani, waar u rond 18.30 uur aankomt.

De boottocht naar Saria start meerdere keren per week vanuit Diafani of Pigadia. U kunt de tour direct ter plaatse boeken, ongeveer € 25, - excl. Transfer) . De barbecue wordt apart in rekening gebracht en kost ongeveer € 10, -.

Dagtocht naar het eiland Kasos
Vanaf de westkust van Karpathos kunt u een rots zien, die  er ruig en kaal uit ziet aan de horizon. Slechts 6 km scheiden het naburige eiland Kasos van Karpathos op het smalste punt.

Ook al is het eiland slechts 17 km lang, een dagtocht is nauwelijks genoeg om het oorspronkelijke eiland met zijn mooie dorpjes, eenzame kapellen en zijn wilde natuur uitgebreid te verkennen.

We zouden willen beweren dat er naast Kasos maar heel weinig Griekse eilanden zo onaangetast zijn gebleven door het toerisme. Als vakantieganger behoort u nog steeds tot een zeer zeldzame soort op Kasos en daarom is de lokale bevolking blij met iedereen die hun eiland bezoekt.

Als toerist wordt u beloond met een lieve gastvrijheid en een authenticiteit die zelden in Griekenland wordt gevonden.

U zet uw eerste voet aan wal in de haven van Fry. Hier nodigen kronkelende, mooie straatjes u uit voor een korte wandeling.

De oude vissershaven van Bouka met zijn pittoreske kerk “Agios Spiridonas” is een ansichtkaartmotief. De schilderachtige cafés en tavernes zijn geweldige plekken om te vertoeven. Zelfs als Kasos niet groot is, is het de moeite waard om een ​​paar dagen op het eiland te blijven. Kasos is een echte eilanddroom voor wie op zoek is naar rust en stilte!

Naar de Panagiri in Agia Marina
De straten van het dorp Agia Marina zijn niet minder mooi. We waren daar toevallig op 17 juli toen de parochiebeurs werd gehouden ter ere van de heilige Marina. Tussen wijn, eten, zang en dans werden we uitgenodigd om mee te vieren en zo beleefden we een van onze mooiste momenten in Griekenland tot nu toe.

De "dolmades", druivenbladeren gevuld met gehakt en rijst en bijzonder heerlijk gekruid, zijn bijzonder lekker op Kasos! Voor ons het beste van de Griekse eilanden tot nu toe.

Ook het dorp Panagia is een bezoek waard. Hier zijn de “Neraiden”, 6 witgekalkte kapellen met rode daken die direct naast elkaar werden gebouwd.

Kasos zelf heeft maar een paar stranden, waaronder het prachtige "Amoua Beach". In het hoogseizoen zijn er boottochten naar het offshore-eiland Armathia. Veel lokale bewoners zijn enthousiast over de lange zandstranden en het turkooisblauwe water.

Kennismaken met Kasos: de Kasos Princess-speedboot vaart van half mei tot half september meerdere keren per week van Karpathos naar Kasos. Tickets zijn verkrijgbaar voor € 20, - per persoon (heen en terug) direct in het havengebouw van Pigadia.

Karpathos hotels, vakantiehuizen en appartementen
Het eiland Karpathos hecht waarde aan duurzaam toerisme. Er zijn dan ook nauwelijks grote hotelcomplexen.

Het eiland wordt langzaamaan een van de meest populaire eilanden in de Dodekanesos. Op Karpathos vindt u inmiddels een aantal leuke hotels, vakantiehuizen en talloze appartementen. Populaire vakantieoorden op Karpathos zijn Amopi en Lakki en Pigadia. De plaatsen Lefkos en Arkassa hebben ook enkele accommodaties.

Vooral via Booking.com  vindt u veel accommodatiemogelijkheden op Karpathos.

Booking.com