Samos hoogtepunten

Het Griekse eiland in de Oost-Egeïsche Zee is weelderig groen en heeft een divers landschap. Samos is de perfecte reisbestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en fijnproevers. Maar ook strandliefhebbers komen aan hun trekken!

Twee hoge bergketens strekken zich uit over het op zeven na grootste eiland van Griekenland. Op de noordelijke hellingen zijn vruchtbare vlaktes en dichte bossen. Daartussen verscholen komt u rustieke bergdorpjes tegen die u uitnodigen om na de wandeltocht even uit te rusten.

In het voorjaar laat het eiland Samos zich van zijn mooiste kant zien. Gele gaspeldoorn en rode papavers bloeien langs de bermen en alles op Samos is groen.

De vruchtbare wijngaarden onthullen een van de meest waardevolle schatten van het eiland. Ook vandaag halen we herinneringen op aan de wijn uit Samos, wat voor ons een echte smaakbeleving was.

Levendige kustplaatsen zoals Kokkari en Pythagorio bieden ook alles wat het hart van een vakantieganger begeert. Strand vakantiegangers ravotten op de vele stranden en baaien, waarvan de meeste bedekt zijn met grind of stenen.

Maar geschiedenisliefhebbers komen op Samos niets te kort. De werkplaatsen van de wiskundige Pythagoras bevat enkele schatten uit de oudheid die u kunt ontdekken tijdens een rondreis over het eiland Samos.

Als u het eiland op eigen gelegenheid wilt verkennen, bekijk dan vooraf onze 10 hoogtepunten van Samos. We nemen u mee op ontdekkingstocht over het eiland:

De levendige kustplaats Kokkari
Het dorp met 1.000 inwoners aan de noordkust van Samos is stevig in handen van het toerisme. Helaas waren we tevergeefs op zoek naar authentieke Griekse flair. Zelfs als de steegjes van Kokkari vrij fotogeniek zijn, wordt het stadsbeeld vooral gesierd door souvenirwinkels, strandbars en tavernes die gedurende het seizoen de vele vakantiegangers bedienen.

Op het kiezelstrand van Kokkari staan ​​eind mei geen ligstoelen ongebruikt. Een wandeling langs de oostelijke oeverpromenade is de moeite waard. Hier vindt u het ansichtkaartmotief van Samos met de rots "Cavos" ervoor.

Aan de andere kant bespaart u zich een blik in de andere richting, want de thermische krachtcentrale van het eiland Samos ligt direct achter Kokkari. Met zijn roetende schoorstenen is het een echte doorn in het oog op de verder zo mooie kuststrook en afhankelijk van de windrichting, trekt de geur direct het dorp in.

'S Avonds is het kleine Platia von Kokkari de "place to be" voor een glas wijn of een cocktail, begeleid door livemuziek. U moet echter niet te laat zijn, want de begeerde plaatsen zijn zeldzaam.

 De naam "Kokkari" beschrijft een kleine soort ui (sjalot) in het Grieks en is terug te voeren op de eerdere teelt van de knol in dit gebied.

Samos idyllische bergdorpjes
Bent u de toeristische kustplaatsen beu, dan is een omweg naar de bergen van Samos de moeite waard. Achter talloze serpentines in het midden van dichte bossen verbergen zich twee mooie dorpjes die meer beloven dan alleen een fantastisch uitzicht over de noordkust.

Vourliotes Samos
Op de noordelijke helling van het Ambelos-gebergte is het 500 inwoners tellende dorp Vourliotes een echt lust voor het oog. Luiken, deuren en gevels schitteren in een grote verscheidenheid aan kleuren, katten dommelen in de middaghitte en met bast beklede stoelen nodigen u uit om even uit te rusten.

Schilderachtige tavernes serveren traditionele Griekse meze op het dorpsplein. Als u door de smalle straatjes loopt, lijkt de tijd stil te staan. Vanaf hier strekt het uitzicht zich uit over groene wijngaarden tot aan de diepblauwe Egeïsche Zee.

In de zomer heerst er tijdens de lunch ook drukte in Vourliotes wanneer wandelaars, mountainbikers en groepen toeristen het kleine dorp binnenvallen. 'S Avonds wordt het wat rustiger en kunt u hier op een ontspannen manier de dag afsluiten.

Manolates Samos
Een paar kilometer verder naar het westen bereikt u het kunstenaarsdorp Manolates. Allerlei winkels met aardewerk en handwerk bieden smaakvolle souvenirs van het eiland Samos. Naast handwerk leven de 130 inwoners van Manolates, vergelijkbaar met Vourliotes, voornamelijk van de wijn- en fruitteelt.

De fotogenieke steegjes zijn geweldig om te wandelen terwijl uw blik naar de zee dwaalt. De lokale tavernes zijn gericht op toeristen en bieden Griekse en internationale gerechten.

De idyllische nachtegaal vallei ligt direct onder Manolates. Het met platanen omzoomde bos is een populair wandelparadijs op Samos en biedt een welkome afkoeling op hete zomerdagen.

Een prachtige wandeltocht leidt van Vourliotes via Manolates, door de nachtegaal vallei naar beneden naar de kustplaats Platanakia / Agios Konstantinos.

Reisgids Samos:

Als u een volledige, actuele reisgids voor Samos zoekt hebt u hem gevonden. Iedere nieuwe druk worden tekst en foto’s geactualiseerd. Patrick Ven, die meer dan vijftien jaar op het Griekse eiland Samos woont, maakte deze gids. Door zijn liefde en interesse voor Samos kent hij het eiland als weinig anderen. Deze reisgids maakt een ronde over het eiland met de wijzers van de klok mee. Geschiedenis, natuur, gastronomie, folklore en geloof komen allemaal aan bod.

Wijn uit Samos: een nieuw tijdperk
Wat een smaakbeleving! Liefhebbers van droge, fruitige wijn kunnen een bezoek aan een wijnmakerij op Samos niet vermijden. We hebben het niet over de klassieke Samos-wijn, een bekende zoete dessertwijn gemaakt van de muskaatdruif, maar over de fijne wijnen die drie onafhankelijke wijnhuizen op Samos onlangs hebben geproduceerd.

De wijnbouw op Samos heeft een zeer lange traditie en gaat waarschijnlijk terug tot in de oudheid. Vooral aan de vruchtbare noordkust strekken de wijngaarden zich uit tot in de bergen.

De dominante druivensoort is de witte muskaatdruif, waarvan bijvoorbeeld de bekende likeurwijn Samos Nectar wordt geproduceerd. Ondertussen biedt de wijnmakerscoöperatie van Samos ook droge wijnen aan.

Een bezoek aan de wijnmakerij Vakakis
Na jaren van juridische procedures slaagde de wijnmakerij Vakakis op Samos er eindelijk in om onafhankelijk te worden van de wijnboerencoöperatie en om haar eigen wijnen zelfstandig op de markt te brengen.

Wij waren daar voor een spontane proeverij en hebben geen spijt gehad van ons bezoek! De wijnmakerij van de familie Vakakis ligt ten noorden van Karlovasi in het bergdorp Megali Lakka.

De zeer leerzame en persoonlijke proeverij vond plaats in een oud stenen huis. We kregen veel achtergrondinformatie over de wijnbouw op Samos van de twee lieve dames Sania en Aggeliki en mochten verschillende soorten proeven. Bij de wijnen werden heerlijke kazen, tomaten en olijven geserveerd.

Het wijnhuis vertrouwt op biologische teelt en verbouwt naast de klassieke muskaatdruiven ook druivensoorten zoals Assyrtiko, Fokiano, Augustiatis en Black Muscat.

Tot nu toe is het zelden voorgekomen dat we alle wijnen van een wijnmakerij erg lekker vonden. Onze favoriet was verreweg de “Pyramid” roséwijn, die een onmiskenbaar rozengeur had. Goed gekoeld als een lichte zomerwijn, het is gewoonweg heerlijk!

Omdat we veel Vakakis-wijnen hadden gekocht, hoefden we niets te betalen voor de proeverij, anders was er 5 euro verschuldigd. Het is raadzaam om van tevoren in te schrijven voor de proeverij, aangezien de wijnmakerij in de zomer ook bustochten en groepen toeristen verwelkomt.

De wijnmakerij Vakakis verkoopt vier droge wijnen, twee halfdroge soorten en drie dessertwijnen. De flesprijzen voor de droge wijnen beginnen bij ongeveer € 8,- en lopen op tot € 14,- voor een dessertwijn.

Een middag in Karlovasi
De haven aan de noordkust is met bijna 7.000 inwoners de op één na grootste stad van Samos. Vanwege de vijf verschillende delen van de stad lijkt Karlovasi (ook Karlovassi) een beetje verspreid en hoeft het niet per se iedereen meteen te inspireren.

Toch is het de moeite waard om een ​​omweg te maken voor een kopje koffie of een middagwandeling om uzelf onder te dompelen in het dagelijkse Griekse leven. Als u de niet meer gebruikte leerlooierijen en tabaksfabrieken van de onopgesmukte wijk Ormos achter u laat, achter de prachtige Agios Nikolaos-kerk, bereikt u de wijk Neo Karlovasi. Hier in het stadscentrum klopt het hart van de kustplaats.

Op het prachtige Platia Valaskatzi staan de cafés en bars naast elkaar, studenten gebruiken de pauzes voor een koele Freddo-cappuccino. Het stadhuis grenst aan het plein en daarachter een oude woonwijk met fotogenieke huizen en steegjes.

Nog meer originele architectuur wacht u verder naar het westen in Paleo Karlovasi. Het middelpunt van de oudste wijk, gesticht in de 16e eeuw, is de mooie kerk van Agia Triada, die op een rotsachtig voorgebergte boven de havenstad troont.

Plan ook een omweg naar het havengebied als u een fan bent van street art. In de wijk Limenas Karlovasi wachten creatieve graffiti en een gezellige promenade op u in veel hoeken, waar u het scheepvaartverkeer kunt volgen.

Excursie naar de Potami-watervallen
Potami Beach met zijn opvallende Agios Nikolaos-kapel is een goede plek om te zwemmen in de buurt van Karlovasi. Op het kiezelstrand is het heerlijk vertoeven met een koel drankje in de Hippis Beach Bar.

Als u vanaf het strand de schaduwrijke riviervallei inloopt, komt u via een voetpad bij een kloof. Afhankelijk van het waterpeil zwemt u verder door een waterbassin naar de Potami watervallen.

De meeste bezoekers stoppen bij de eerste waterval, daarachter zijn er nog twee te zien, maar om ze te verkennen, zijn geschikte klimvaardigheden vereist. strandschoenen zijn ideaal voor de wandeling!

Mooie stranden op Samos
We vonden Samos niet per se een klassiek strandparadijs, maar het eiland is meer een eldorado voor actief toerisme dan voor strandvakanties. Desalniettemin zijn er op Samos ook tal van baaien en geëxploiteerde stranden, waarvan de meeste bestaan ​​uit grovere stenen of grind.

Een paar sieraden zijn ook bedekt met fijn zand. Het water aan de kust is meestal erg helder, alleen in het oosten spoelt meer afval aan door de oceaanstroming en de nabijheid van Turkije. We zullen u vertellen welke stranden van Samos we vooral leuk vonden:

Mikro Seitani en Megalo Seitani
Waarschijnlijk de twee droomstranden op het eiland, die alleen per boot of te voet bereikbaar zijn. De twee natuurlijke stranden van Samos liggen in het noordwesten en zijn gemaakt van fijn zand, waarop het kristalheldere water turkooisblauw glinstert.

Voor het bergdorp Kosmadei vertakt een betonnen weg zich naar de kust. U kunt hier alleen op rijden met een terreinwagen of quad. Parkeer uw auto bij een parkeervak ​​en loop de laatste kilometers met stevige schoenen naar de twee 'duivelsstranden'.

In de zomer komt u bij Megalo Seitani vaak wildkampeerders en naturisten tegen, die hier ongestoord naadloos bruin kunnen worden.  Mirko en Megalo Seitani kunnen we niet echt aanbevelen voor ouders met kleine kinderen, omdat de golven erg sterk kunnen zijn afhankelijk van de windkracht.

Psili Ammos
De naam Psili Ammos (= fijn zand) zegt het al. In het uiterste zuidwesten van Samos achter Marathokampos ligt het prachtige zandstrand, dat ook wel Golden Beach wordt genoemd. Het lange stuk strand werd eind mei al goed bezocht, parasols en ligstoelen worden verzorgd door de plaatselijke strandtentjes. De Psili Ammos loopt langzaam af in de heldere zee en is door de beschutte ligging ook geschikt voor gezinnen met kinderen.

Livadaki-strand
De verborgen baai met zijn turkooisblauwe water ligt in het noordoosten van Samos. De hippe strandbar op Livadaki Beach biedt een gezellige loungesfeer en volop ruimte om te relaxen.

Het gouden zandstrand loopt heel langzaam af in zee en is daarom ook geschikt voor kleine waterratten. Helaas spoelde er van tijd tot tijd afval aan in de baai, dat dagelijks wordt opgehaald door de uitbaters van de Beach Bar.

U bereikt Livadaki Beach  via een ietwat hobbelige grindweg die zich net voor het dorp Agia Paraskevi aftakt. Met onze kleine auto kwamen we veilig stapvoets heen en terug.

Lemonakia Beach
In het noorden, niet ver van Kokkari, ligt dit prachtige strand met ronde, grove stenen en kristalhelder water. Op Lemonakia Beach is het midden in de zomer druk. Parasols en ligstoelen zijn tegen betaling beschikbaar. Douches en toiletten zijn ook aanwezig. Strandtavernes bieden koele drankjes en snacks.

Tsamadou Beach, dat er in het noorden aan grenst, is minstens zo mooi. Ook hier is er in het seizoen veel te beleven en is het kiezelstrand druk. Er is ook een sectie waar naturisme wordt getolereerd.

Tussenstop in Mytilini
Landinwaarts tussen Kokkari en Pythagorio ligt het dorp Mytilini, dat ooit werd gesticht door inwoners van het eiland Lesbos. De op twee na grootste nederzetting op Samos heeft ongeveer 2.000 inwoners en is nog niet goed ontwikkeld voor toerisme.

Een korte tussenstop in de middag of avond is de moeite waard. In het centrum van Mytilini nodigt het rustige Platia u uit om te genieten van culinaire lekkernijen. Kleurrijke met bast bedekte stoelen staan ​​onder een enorme plataan, de lokale bevolking geniet van hun Griekse koffie en kijkt naar de spelende kinderen.

We dineerden heerlijk in de gezellige taverne "To magazaki pou legame" en genoten van de authentieke sfeer van een klein Grieks stadje.

Nieuwsgierige ontmoetingen met dieren in het natuurmuseum
Aan de zuidelijke rand van Mytilini gaat u op reis naar de prehistorie in het paleontologische museum van Samos. Geschiedenisliefhebbers zullen op het eiland talloze fossiele vondsten van zoogdiersoorten tegenkomen.

Indrukwekkend zijn o.a. beenderen van olifantensoorten, giraffen, neushoorns en hyena's, die miljoenen jaren geleden inheems waren op het Aziatisch-Indiase continent. Het bewijs dat het eiland Samos ooit verbonden was met het vasteland van Klein-Azië.

De bekendste tentoonstelling is de Kaplani van Samos. De luipaardachtige grote kat zwom waarschijnlijk in de 19e eeuw door de zeestraat naar het eiland en werd daar neergeschoten door jagers. Tegenwoordig staat de Kaplani gevuld in een glazen vitrine en is de reden waarom vooral veel Griekse bezoekers een bezoek brengen aan het natuurhistorisch museum.

In de steegjes van Pythagorio
We vonden het mooie havenstadje in het zuiden van Samos meteen leuk. Zelfs als alles in Pythagorio nu op toerisme is gericht, kunt u nog steeds de oorspronkelijke charme van het kleine stadje voelen in enkele van de rustige straten, die op de ruïnes van de oude stad Samos zijn gebouwd.

Langs de bolvormige havenpier is het erg druk. Tientallen tavernes en cafés wedijveren om de gunst van vakantiegasten. Souvenirwinkels en handwerk hebben zich gevestigd in de achterstraten.

Voordat u een lange wandeling door de stad maakt, is het de moeite waard om een ​​koffiepauze te nemen, weg van de drukte, in het gezellige strandcafé Efzin (Ευ Ζην). Met een stoere Freddo cappuccino inclusief zeezicht kunt u hier heerlijk relaxen en kijken naar de drukte aan de oever.

Neem de tijd om door de pittoreske straatjes van Pythagorio te slenteren. Veel huisingangen en straten zijn liefdevol beschilderd en overal schitteren kleurrijke bougainvilles. Toen we er in het voorjaar waren, bloeiden overal in de stad prachtige oleanders.

Tussen geschiedenis en moderniteit
Bijzonder fotogeniek is het blauwe steegje van Pythagorio in het uiterste zuiden onder de ruïnes van een oude Byzantijnse kerk. De bewoners van het resort hebben veel bedacht om bezoekers te trekken.

Direct daar achter vertelt de stad haar verhaal. Het kasteelcomplex van Lykourgos Logothetis inclusief de uitkijktoren werd rond 1824 gebouwd tijdens de Ottomaanse bezetting. Vanaf de ruïnes van het vrij toegankelijke fort hebt u een prachtig uitzicht over de baai van Tigani.

Als u maag knort na het verkennen van de stad en u hebt zin in creatieve Griekse gerechten, ga dan zeker eens langs bij restaurant Pergamonto. Hier kunt u in een idyllische omgeving genieten van heerlijke mediterrane gerechten en lokaal ambachtelijk bier.

Trouwens! Tot het midden van de 20e eeuw heette de plaats eigenlijk Tigani. Pas in 1955 werd de beslissing genomen om het stadje een naam te geven ter ere van de op Samos geboren wiskundige en filosoof Pythagoras. Op de landbrug van de pier vindt u ook een monument voor de beroemde eilandbewoner.

De Eupalinos tunnel
Het is altijd ongelooflijk welke wiskundige en geometrische kennis mensen al hadden in voorchristelijke tijden. De Eupalinos tunnel werd gebouwd rond de 6e eeuw voor Christus en was waarschijnlijk meer dan 1000 jaar in gebruik als watertunnel.

De bouwer was de Griekse ingenieur Eupalinos Megara, naar wie het bouwwerk is vernoemd. Het duurde ongeveer 8-15 jaar om de tunnel te voltooien, waarbij ongeveer 15 cm per dag werd gegraven.

De Eupalinos tunnel moest zorgen voor de watervoorziening van de oude stad Samos, waar ooit tienduizenden mensen woonden en waar nu het populaire vakantieoord Pythagorio is gevestigd. In de 7e eeuw na Christus werd het aquaduct op de helling van de berg Kastri waarschijnlijk verlaten.

Een wonder van de oude wereld
Vanwege zijn leeftijd is de 1.036 m lange tunnel een echt wereldwonder en een meesterwerk van techniek. Het boort zich een weg door de enorme rots van het Ampelos gebergte naar een bron, die u vandaag kunt bezoeken tijdens een tour.

De Eupalinos-tunnel werd eind mei 2019 heropend voor bezoekers voor ons bezoek. Er zijn drie rondleidingen die u naar verschillende delen van de tunnel brengen. Op dat moment was een volledige inspectie tot het einde alleen mogelijk met voorafgaande kennisgeving.

We liepen ongeveer 20 minuten tot halverwege de tunnel en kregen een goed inzicht in deze oude structuur. U moet van tevoren wat basisinformatie krijgen over het ontstaan ​​en het voormalige gebruik van de Eupalinos-tunnel, aangezien het beveiligingspersoneel alleen door de tunnel leidt, maar nauwelijks verdere informatie verstrekt.

Degenen die aan claustrofobie lijden, moeten alleen kiezen voor de korte tocht van 200 m of afzien van een bezoek. De hoogte en breedte van de tunnel is slechts ongeveer 1,80 m en zelfs in de zomer heerst er een koele temperatuur binnen (neem een jas mee!).

Vanwege het oneffen en gladde oppervlak zijn stevige schoenen vereist. Bouwhelmen worden geleverd als hoofdbescherming.

Panoramisch uitzicht vanaf het kloostercomplex
Nog meer koele grotlucht kunt u opsnuiven in het Moni Spiliani klooster. Het goed onderhouden complex ligt slechts een kilometer ten oosten van de Eupalinos tunnel en biedt vanaf het kerkplein een prachtig uitzicht op de zuidkust van Samos en het naburige eiland Fourni.

Het hoogtepunt is de grotkerk van Panagia Spiliani, die zich in een koele grot bevindt. Op warme dagen is een kort bezoek een verademing. Steek een kaars aan en laat een kleine donatie achter voor de monniken. Passende kleding is belangrijk in het kloostercomplex, daarom neem een grote doek mee om uw schouders en blote benen te bedekken.

Niet ver van het kleine complex is een van de belangrijkste kerkelijke centra van Samos, het Timiou Stavrou klooster. Het is gelegen in de bergen onder het dorp Mavratzei, op een afgelegen locatie. De koepel van de hoofdkerk is blauw en wit gestreept, typisch Samos. Een echt ansichtkaartmotief!

Het Heraion van Samos

Het Heraion van Samos staat samen met de stad Pythagorio op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een belangrijke bezienswaardigheid op het eiland Samos.

De Griekse godin Hera werd aanbeden in het beroemde heiligdom. Ze is een symbool van vruchtbaarheid, is de beschermgodin van het eiland Samos en werd volgens de overlevering hier ook geboren.

U kunt onder andere op het Heraion-complex, ongeveer 7 km ten zuidwesten van Pythagorio,  overblijfselen van een grote tempel van Hera inclusief een heropgerichte zuil (Kolona), die ooit twee keer zo hoog moet zijn geweest, aanschouwen.

De hele archeologische vindplaats leek tijdens ons bezoek een beetje aan de natuur overgelaten en men heeft veel fantasie nodig om zich de vroegere omvang voor te stellen.

Tijdens een wandeling door het complex ontdekten we de fundamenten van verschillende tempels, ruïnes van een vroegchristelijke basiliek en een oud Hera-altaar. Informatieborden in het Engels en Grieks geven meer informatie over de afzonderlijke componenten.

De geplaveide Heilige Straat direct bij de ingang, die ooit de oude stad (Pythagorio) verbond met het Heraion over een lengte van 6 km, is goed bewaard gebleven.

Om de hitte van de middag te vermijden, wordt een bezoek aan het Heraion van Samos in de vroege ochtenduren aanbevolen. Verdere opgravingen zijn nog gaande, maar door een gebrek aan financiële middelen valt het werk zo nu en dan stil.

Wandeling naar de grotkerk van Panagia Makrini
Ver weg van de toeristische drukte, is het dorp Kallithea in het uiterste westen van Samos een ideaal startpunt voor wandelingen in het mystieke Kerkis-gebergte.

Zelfs met kinderen wordt het niet saai, want ooit bouwden monniken hun kluizenaarshuizen in grotten midden in de bergen, die onvermijdelijk de drang tot ontdekken opwekken.

Een bijzonder fascinerende kleine kerk is de Panagia Makrini, die in een enorme grot is gebouwd. Uitgerust met een zaklamp, ontdekt u achter in de kerk oude fresco's uit de 14e eeuw na Christus.

Vanuit het dorp Kallithea leidt een boerenweg naar de witte kapel van Agia Ekaterini. U kunt uitrusten onder een schaduwrijke plataan, een bergbron biedt wandelaars vers bronwater.

U kunt tot dit punt ook rijden met een terreinwagen. De laatste kilometer te voet is zwaar. De klim is steil, maar het uitzicht vanaf het voorplein van de grotkerk over de kust en de diepblauwe Egeïsche Zee maakt de inspanning goed.

Leuke souvenirs van het eiland Samos
Op de terugweg van Kallithea naar Pythagorio, achter Marathokampos, is het de moeite waard om een ​​omweg te maken over de bergen door de dorpen Koumeika, Pyrgos en Koumaradei. In de laatste plaats kunt u mooi aardewerk en leuke souvenirs van het eiland kopen.

In de winkel "The Loom" in Koumaradei werden we bijzonder vriendelijk bediend door twee dames die textiel, jam, olijfhout en vele andere leuke souvenirs te koop aanboden.

Rondleidingen op Samos
Als u op Samos geen eigen auto heeft en u wilt toch graag een overzicht van het eiland krijgen, dan is deze begeleide dagtour met de bus wellicht een alternatief: Samos dagtour over het eiland

Naast klassieke hotels voor pakketreizigers (zie aanbieders op deze pagina) biedt Samos ook talloze accommodaties voor individualisten. De grotere steden Karlovasi, Kokkari en Pythagorio zijn geschikte locaties om het eiland te verkennen. Ook hier zijn de busverbindingen betrouwbaar.

Als je op zoek bent naar rust weg van de drukte van toeristen, dan hebben de bergdorpen ook prachtige privé-accommodaties, vakantiehuizen en villa's.

Wilt u liever vlucht en accommodatie apart boeken, dan via u op de website van Booking.com vele overnachtingsmogelijkheden op Samos.

Booking.com