Arta Epirus geheime tip

Griekenland geheime tip: Arta in Epirus

Mocht het te druk worden op de Griekse eilanden, dan is dit deel van Griekenland de plek voor u. Als natuurliefhebber of actieve vakantieganger beleeft u hier een ontspannen tijd ver weg van de hectische toeristische paden. De mysterieuze Tzoumerka-regio in het achterland van Arta wordt door experts als een geheime tip voor Griekenland beschouwd.

 Als u door de bloeiende sinaasappelboomgaarden tussen Arta en de Ambracische Golf rijdt, zal de regio u betoveren. De geur van de witte bloemen is zo verleidelijk dat men zou willen stoppen en baden in de zee van sinaasappelbomen.

Als u de weg naar Arta vindt, kunt u er zeker van zijn dat u als toerist een meer zeldzame soort bent. De lokale bevolking is blij met elke vakantieganger die hier verdwaalt en u verbaast zich vervolgens over de natuurlijke schatten die hier ongemerkt sluimeren.

We hadden de gelegenheid Arta en zijn schilderachtige omgeving een paar dagen te bezoeken. Nog steeds volledig bedwelmd door de heerlijke geur van oranjebloesem, onthullen we u de hoogtepunten van ons verblijf.

We laten u zien waarom het de moeite waard is om de Arta-regio nu te ontdekken, voordat de menigte beseft hoe mooi het hier echt is.

Koronisia in de Ambracische Golf
Als u, net zoals wij, deze plek eerst moet googlen, dan kunt u raden dat het echt een onontdekte parel in Griekenland moet zijn.
De Ambracische Golf (ook wel Amvrakische Golf) ligt in het uiterste westen van het vasteland van Griekenland en is zelfs bij veel Grieken niet bekend. Omdat het alleen is verbonden met de Ionische Zee door een klein kanaal in de buurt van Preveza, lijkt de golf meer op een enorm meer. De rivieren Arachtos en Louros stromen vanuit het Pindos-gebergte in de golf.

Met zijn grote lagunes is de Ambracische Golf een uniek natuurreservaat. Aan de oevers van de Balkan ligt de grootste rietbedding, waar meer dan 280 vogelsoorten leven. De belangrijke wetlands vormen de grootste aaneengesloten biotoop van Griekenland.

Griekenland's onbekende natuurlijke paradijs
Midden in de Ambracische Golf ligt het bewoonde eiland Koronisia, een toevluchtsoord voor wie op zoek is naar rust en stilte. Een smalle verhoogde weg leidt van de oevers naar het midden van de golf naar het eiland. Alleen al de overtocht is een belevenis! Tussen het dikke riet zijn pelikanen, aalscholvers en reigers te zien. Een paradijs voor ornithologen en vogel nerds.

Bij aankomst in Koronisia ontbreekt alleen de eenzame baal hooi die over straat waait. Het slaperige vissersdorp heeft een handvol tavernes en pensions, een haven en een prachtige Byzantijnse kerk.

Het strand bij de haven is niet per se ideaal om te zwemmen, maar aan het einde van het dorp ligt een mooi strand met fijn grind. Dit is goed voor verfrissing en door de vlakke afdaling ook geschikt voor kinderen.

Twee andere onbewoonde eilanden grenzen aan Koronisia, die elk door een smalle landtong met het eiland zijn verbonden. Er is een klein rond pad dat u kunt bewandelen. De lokale bevolking geeft u graag meer gedetailleerde informatie over de korte wandeling.

Eenzaamheid en stilte begeleiden u langs de kustweg. Tussen de nieuw gebouwde huizen verrijst een van de oudste Byzantijnse kerken in de regio. De Panagia van Koronisia geeft een middeleeuws tintje op het kleine eiland.

Dolfijnen in de Ambracische Golf
In de vroege ochtend gaan we op pad met visser Stefanos. De visser vertelt ons dat de variëteit aan vis hier in de Golf goed is. We willen enkele vogels observeren die inheems zijn in de lagunes van de Golf. De Ambracische Golf is een belangrijk vogelreservaat in Griekenland.

Als we met zijn boot op pad gaan, worden we plotseling begroet door een groep dolfijnen. Ze springen in de lucht, zwemmen rond onze boot en begeleiden ons een tijdje. We hadden nog nooit dolfijnen gezien in Griekenland. Een onvergetelijke ervaring!

Momenteel varen er geen rondvaartboten van Koronisia naar de Ambracische Golf. Het is het beste om een ​​visser te vragen in de plaatselijke tavernes. Tegen een kleine vergoeding nemen ze u mee naar de Ambracische Golf.

We eindigen de avond in de plaatselijke taverne op Koronisia. Op het menu staat spaghetti met heerlijke garnalen. Begin mei 2019 leken we de enige gasten op het kleine eiland te zijn. We hebben erg genoten van de korte vakantie en de prachtige ontmoetingen met mensen en dieren.

Stadstour door Arta
De stad met 43.000 inwoners is een van de minst bekende plaatsen in Griekenland. Toch lijkt Arta meteen sympathiek. Het is een aangename mix van eeuwenoude geschiedenis gecombineerd met moderne stedelijke flair, waardoor de stad een waardevolle excursiebestemming is.

Er is veel bedrijvigheid in het rustige voetgangersgebied, alleen tijdens de siësta wordt het stil in de verder levendige stad. Er zijn talloze winkels en mooie boetiekjes die het winkelhart sneller doen kloppen. Arta is een stad voor pubs. Hier vindt u nauwelijks winkels met souvenirs en prullaria voor toeristen.

Bezienswaardigheden in het oude centrum van Arta
U kunt tijdens een lange wandeling alle bezienswaardigheden van de stad te voet verkennen. In de ochtend is het de moeite waard om te stoppen bij de Agora van Arta. Hier vindt u elke dag een van de mooiste weekmarkten van Griekenland.

In de oude markthal bieden handelaars uit de regio dagelijks hun verse producten aan. Op de tafels staan ​​verse groenten en fruit uit de regio, vis uit de Ambracische Golf, maar ook plantenpotten en zaden.

Ten noorden van de agora ligt het Byzantijnse Kastro van Arta met zijn prachtige klokkentoren. Deze laatste is 21 meter hoog en is een van de oudste klokkentorens van Griekenland. Het fort was helaas in mei 2019 gesloten voor bezoekers. In de zomer vinden er evenementen plaats in het kasteel.

Achter de agora vindt u mooie straatjes om doorheen te slenteren. Met zo'n 2.000 studenten is Arta een jonge en moderne stad. Een bezoek aan een van de gekke cafés, die meestal een beetje verborgen zijn, mag u niet missen.

Arta-brug
Het hart van de stad is de Arta brug. Het is de oudste boogbrug in Griekenland en een architectonisch meesterwerk. De rivier Arachtos stroomt onder de 145 meter lange constructie door. De smaragdgroene kleur maakt de ansichtkaart van Arta perfect.

Het macabere verhaal wordt nog steeds verteld dat de bouwer van de brug zijn vrouw moest offeren. Pas toen de dame in de fundering werd ommuurd, hield de brug eindelijk stand.

Direct naast de vierbogenbrug staat de machtige Arta plataan, die op pilaren moet steunen. Hij wordt ook wel "Ali Pasha's plataan" genoemd en is een van de oudste in Griekenland. Hier vindt u ook enkele gezellige cafés om te vertoeven.

Historische hoogtepunten in Arta
De 2700 jaar oude geschiedenis van Arta ligt grotendeels begraven onder de funderingen van nieuwe huizen. Historische overblijfselen van oude nederzettingen sluimeren onder de huidige stad. Romeinen, Byzantijnen, Serviërs en Ottomanen heersten over de strategisch belangrijke regio aan de Ambracische Golf.

Het kleinste amfitheater van Griekenland
Midden in het stadscentrum werd een klein amfitheater gevonden voor nieuwbouwprojecten. Het is de kleinste in zijn soort in Griekenland, die zich in een moderne nederzetting bevindt.

De stad Arta ligt op de plaats van het oude Ambrakia, een belangrijke stad 2000 jaar geleden. De stad verloor haar belang. Op veel plaatsen zijn vandaag de dag ruïnes van huizen ontdekt. Het is moeilijk voor te stellen hoe Arta er in de oudheid uitzag.

De Byzantijnse kerk van Panagia Parigoritissa
Alleen de oude Byzantijnse kerken zijn nog in goede staat midden in het stadscentrum. De Panagia Parigoritissa is vooral indrukwekkend door zijn grootte. Het is de grootste Byzantijnse kerk in de regio Arta.

De machtige kerk is door de eeuwen heen door veel volkeren gebruikt en is continu uitgebreid. Het interieur van de heilige plaats met zijn indrukwekkende koepels, zuilen en fresco's is bijzonder de moeite waard.

Buiten Arta is een korte omweg naar de kustplaats Menidi de moeite waard. Vanaf hier hebt u ook een goed uitzicht op de Ambracische Golf en kunt u met een kopje koffie genieten van de prachtige natuur in een van de vele bars aan de haven.

Tzoumerka en het achterland van Arta
Het mysterieuze berggebied van Tzoumerka is nog niet ontwikkeld voor toerisme. Als u de Grieken vraagt ​​naar een van de meest ongerepte streken van hun land, dan is het eerste dat meestal naar voren komt de term Tzoumerka. Architectonisch vergelijkbaar met de Zagoria-dorpen in de buurt van Ioannina, is er nauwelijks een toerist verdwaald in deze unieke regio.

Genesteld tussen machtige bergen vindt u traditionele dorpjes met oude stenen huizen, eenzame kloosters, bruggen en watervallen. De schilderachtige achtergrond is fantastisch mooi en kan meestal volledig ongestoord worden genoten tijdens uitgebreide wandelingen.

Het kleine dorpje Rodavgi is de toegangspoort tot deze magische regio. Vanaf hier hebt u op een heldere dag een adembenemend uitzicht op de Pramanta-berg en het smaragdgroene stuwmeer Pournariou.

Helaas zijn we pas zover gekomen en hebben we een kleine voorproefje kunnen krijgen van deze unieke regio. Bij ons volgende bezoek zullen we een paar dagen de tijd nemen om van dit prachtige berglandschap te genieten.

Romeins aquaduct bij Agios Georgios
Vanuit Arta is het ook de moeite waard om een ​​omweg te maken naar het meer van Ziros en een oud Romeins aquaduct ten noorden van Filippiada. Deze zorgde in de oudheid voor de watervoorziening in de metropool Nicopolis, 50 kilometer verderop.

Sommige delen van het Romeinse aquaduct zijn nog zeer goed bewaard gebleven. De rivier Louros baant zich hier een weg naar de monding in de Ambracische Golf. Een natuurlijke achtergrond kan nauwelijks pittoresker zijn.
Direct achter het aquaduct is een heel mooi park om te picknicken, evenals een oude watermolen en de kerk van Agios Georgios. Ideaal voor een uitstapje met het hele gezin. In de zomer kun je heerlijk afkoelen in de kristalheldere rivier.

Leuke excursies en rondleidingen in Arta
Als u sport en natuur wilt combineren, raden we een kajaktocht op het meer van Ziros aan. Het smaragdgroene meer is ingebed in weelderige groene vegetatie. Samen met Lukas van Into the Wild peddelden we langs het meer en genoten we van de prachtige natuur.

De "Kokkinopilos Preveza" ligt ten noorden van het meer van Ziros. Een vallei met rode rotsen, die er in het warme zonlicht bijzonder indrukwekkend uitziet. Het bestaat meestal uit kleine heuvels die hun kenmerkende kleur krijgen door ijzeroxide.

Hotels en appartementen in de regio Arta
Accommodatiemogelijkheden in de regio Arta vindt u via Booking.com . Met name de Tzoumerka bergdorpen hebben veel traditionele accommodaties.

Booking.com