Parga Epirus

Parga en de Griekse Caraïben

Een vleugje Dolce Vita omgeven door een Caribisch strand op de achtergrond. Het westen van Epirus laat het hart van elke vakantieganger sneller kloppen. Wandelaars en sportieve mensen worden aangetrokken door het bergachtige achterland, terwijl strandliefhebbers ravotten in de turkooisblauwe droombaaien rond Parga.

Bijna geen enkele andere regio in Griekenland is zo gevarieerd als Epirus. Vooral bij de Griekse westkust kunt u een dag wandelen in de bergen en daarna relaxen aan zee.

Bovenal zijn de levendige kuststeden van Epirus, Parga, Syvota en Igoumenitsa ideale vertrekpunten om deze unieke regio te verkennen. Een andere wereld wacht op u in de bergen van Epirus: origineel, eenzaam en mysterieus.

De zee laat zich hier zien in de mooiste kleuren en het is maar een steenworp afstand van de Ionische eilanden. De beste manier om de omgeving van Parga te verkennen is met een huurauto.

In onze hoogtepunten ontdekt u waarom West-Epirus veel meer is dan alleen een doorvoerstation naar Lefkada of Corfu en wat u allemaal kunt ontdekken in West-Griekenland.

Parga: de kleurrijke kuststad
Het levendige stadje ligt aan de Ionische Zee en lijkt meer op een kustplaats aan de Italiaanse Amalfikust. De pastelkleurige huizen staan ​​schilderachtig rond de turkooisblauwe glinsterende baai. Parga is een echt ansichtkaartmotief en zeker een hoogtepunt in West-Epirus.

In de zomermaanden is het hier erg druk. Als u de grote toeristendrukte wilt vermijden, is een bezoek vooral aan het begin van het seizoen in mei of vanaf eind september aan te raden.

Langs de boulevard vindt u talloze tavernes en cafés die vakantiegangers naar hun restaurant proberen te lokken. Tegenover de pier ligt het kleine eiland Panagia met de gelijknamige kapel.

Voor 3 euro kunt u een rondvaartboot nemen en genieten van het uitzicht over de stad. Het stadsstrand van Parga is vrij klein, maar het water is kristalhelder en het strand valt vlak in zee.

Het Venetiaanse fort van Parga troont boven de kronkelende straatjes. Ook al zijn er nog maar ruïnes van over, een beklimming is de moeite waard vanwege het grandioze uitzicht op de havenbaai en het kilometerslange strand van Valtos, ten noorden van Parga.

In de steegjes van Parga zijn er tal van souvenirwinkeltjes, maar ook mooie boetiekjes en kleine winkeltjes met handgemaakte producten. Veel restaurants aan de haven wedijveren om de gunst van vakantiegangers. 

Dagtocht naar Paxos (Paxi)
Vanuit het pittoreske kustplaatsje Parga vertrekken dagelijks excursieboten naar de omringende droomstranden van de westkust, evenals naar de eilanden Paxos en Antipaxos.

Met de speedboot vanuit Parga hebt je iets meer tijd op Paxos dan met een langzame excursieboot. De overtochten duren tussen de 45 minuten en 1,5 uur. De stranden op Paxos en vooral op Anti-Paxos zijn onbeschrijfelijk mooi.

Sarakiniko-strand: een droom in blauw
We vonden Sarakiniko Beach bijzonder de moeite waard om te bekijken in de omgeving. Het water in de gebogen baai schijnt in zijn mooiste blauwtinten en sommige tavernes nodigen uit tot verpozen.

Ook in het hoogseizoen wordt dit strand goed bezocht. Het strand van Parga draagt ​​dezelfde naam als de beroemde Sarakiniko-kust van Milos. Er is hier een prachtig zandstrand, maar niet op Milos. Op het terrein vindt u enkele accommodaties.

U hebt een fantastisch uitzicht over de baai vanaf het terras van de Agali taverne, die op de berghelling ligt. Elen en haar familie runnen hier al jaren met veel passie een eigen restaurant. De meeste groenten komen uit eigen tuin. Geopend van half mei tot half oktober.

Syvota en de Caribische stranden
De stranden rond de kustplaats Syvota worden niet voor niets het Caribisch gebied van Griekenland genoemd vanwege hun ondiepe baaien met licht zand en turkooisblauwe zee. Uiteindelijk ontbreken alleen de palmbomen voor het "tropische gevoel".

Het kleine stadje Syvota is een goed startpunt om deze droomstranden te verkennen. We genoten vooral van het "Dei plus Beach". U kunt dit alleen bereiken via een gebaande paden die naar de zee leiden. Het bevindt zich ten noorden van Syvota en heeft geen uitbater. Daarom zal zelfs in de zomer de drukte beperkt zijn.

Een ander juweeltje is "Bella Vraka Beach" ten zuiden van Syvota. De lagune is zo ondiep dat u vanaf het strand over een landtong naar een klein eiland voor de kust kunt lopen. Aan de rechterkant van het eiland staan ​​enkele parasols die bij een van de vele hotels in de baai horen. Verder heeft het strand geen exploitant.

Ons favoriete strand: Agia Paraskevi Beach
Maak ook een stop bij "Agia Paraskevi Beach". De turkooisblauwe lagune met het eiland voor de kust is wonderbaarlijk mooi. Er zijn maar een paar resorts op het terrein.

Op het strand staan ​​parasols en u kunt uw auto parkeren op een parkeerterrein direct erachter. Vanaf de gelijknamige kapel, direct links van het strand, hebt u een prachtig uitzicht over de baai.

Karavostasi-strand tussen Parga en Syvota
Een van de meest populaire stranden in de regio is "Karavostasi Beach". Het prachtige zandstrand strekt zich uit over een paar kilometer en biedt in de zomer parasols en ligstoelen. Er zijn verschillende tavernes en cafés op het terrein. De invalsweg is helaas bezaaid met kuilen. Toch gaan er in het seizoen ook bussen naar het strand.

De rondvaartboten van Parga stoppen hier ook van tijd tot tijd. Begin mei was het nog erg rustig bij Café Nemo. We hadden hier een heerlijke snack en genoten helemaal alleen van de rust voor de storm in het hoogseizoen.

Ali Pasha Castle in Trikorfo
Uiteraard biedt deze regio niet alleen talloze stranden, maar ook prachtige kloosters, kapellen en historische gebouwen. Grandioze uitzichten zijn gegarandeerd vanaf het Trikorfo-fort, het zogenaamde Ali Pasha-kasteel, ongeveer vijf kilometer ten noorden van Parga.

De overblijfselen van het oude fort, gebouwd door de Ottomaanse heerser Epirus Ali Pascha, zijn grotendeels overwoekerd door de natuur. Het grandioze uitzicht op de westkust en de Ionische Zee tot aan Paxos en Corfu compenseert dit.

Ook bezienswaardig in de omgeving is de kerk van Agios Athanasios midden in een koel bos. Er is zelfs een klein heiligdom in een oude olijfboom naast de kerk.

Rivier Acheron: poort naar de onderwereld
Ook het achterland van westelijk Epirus heeft veel te bieden. Ongeveer 25 kilometer van Parga, nabij het dorp Gliki, stroomt de rivier Acheron. In de Griekse mythologie markeerde de rivier de toegang tot de onderwereld, het rijk van Hades.

Een mysterieuze sfeer omringt de regio rond de Acheron. De rivier is een echte natuurlijke schoonheid in Griekenland. Het kristalheldere water glanst smaragdgroen. Een stukje ongerepte natuur wacht op u tijdens een wandeling langs de rivier.

Van juni tot september kunt u zelfs de kloof in wandelen, aangezien het waterpeil erg laag is. Net voor de ingang van de kloof stromen zoetwaterbronnen uit de rotsen aan de zijkanten van de Acheron.

In het dorp Gliki kunt u uw auto parkeren op een parkeerplaats direct aan de rivier. Er zijn aanbieders van raften en kajakken direct aan de Acheron. In het weekend is de rivier een populaire bestemming voor Grieken. Een paar tavernes en cafés zorgen voor uw fysieke welzijn.

Souli watermolens als een geheime tip van Parga
Een bergweg leidt van Gliki naar de Souli-regio. Traditionele dorpen zijn volkomen eenzaam en verscholen tussen de bergen. De watermolens van Souli (Μυλοι Σουλιου) zijn zeker een bezoek waard. U kunt dit vanuit Gliki bereiken via talloze serpentines na ongeveer 12 kilometer.

Op deze idyllische plek verdwaalt nauwelijks een toerist. Meestal komt u alleen locals tegen die een lunchpauze nemen in het rustieke kafenion “Miloi Souliou”.

Er zijn koele drankjes en koffie, evenals een paar snacks (salade, souvlaki, etc.). Ook bij slecht weer is een omweg de moeite waard. In dit bos aan de rivier moet u de betoverende sfeer hebben ervaren!

Zalongo-monument en Agios Dimitrios-klooster
Als u uw reis voortzet vanuit Parga in het zuiden, raden we een korte stop aan bij het Zalongo Monument nabij de stad Profitis Ilias. Helaas schuilt er een heel tragisch verhaal achter de indrukwekkende beelden die hoog op de berg op de troon staan.

Tijdens de Ottomaanse bezetting sprongen meer dan 60 vrouwen en kinderen de diepte in uit wanhoop en angst voor de aanvallers. In hun hopeloosheid zongen en dansten ze voordat ze zelfmoord pleegden. Daarom wordt het monument ook wel "Dans van Zalongo" genoemd.

Onder het prachtige klooster van Agios Dimitrios leiden trappen naar dit monument. Het panorama over de kustvlakte vanaf hier is fantastisch!

Via Booking.com  vindt u veel accommodatiemogelijkheden in Parga

Booking.com