Pyrgi Chios een van de mooiste dorpen

Pyrgi is een van de twintig Mastiekdorpen op het eiland Chios in Griekenland. Het is het hoofddorp van de mastiekdorpen.

Het onderscheidt zich van de andere dorpen door de unieke geometrische motieven, de xystra (ξυστρά). De muren van de huizen worden achtereenvolgens met zwart zand en witte kalk bedekt. Daarna schraapt men de kalk er terug af in geometrische motieven. Enkel huizen in Pyrgi en huizen elders van wie van Pyrgi afkomstig is, mogen de xystra-techniek gebruiken.

Zoals hierboven reeds genoemd is Pyrgi het hoofddor waar mastiek wordt verbouwd. Mastiekdorpen maken allemaal deel uit van de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van de UNESCO. Zoals u wellicht al weet, is mastiek het beroemdste lokale product op Chios en wordt het ook wel "helende tranen van mastiekbomen" genoemd. Maar wat maakt Pyrgi verder zo speciaal?

Pyrgi is een van de mooiste dorpen van Chios gelegen 24 km ten westen van de belangrijkste stad van het eiland, vlakbij Mastihochoria, het gebied dat de beroemde mastiek produceert. Tegenwoordig wonen meer dan 1.200 inwoners in Pyrgi, van wie de meesten bezig zijn met de productie van mastiek en landbouw. Het dorp is vernoemd naar de centrale middeleeuwse toren die nog steeds in het dorp staat en zijn traditionele architectuur heeft behouden.

Pyrgi is echt een indrukwekkende en pittoreske plek. De gevels van de gebouwen zijn versierd met grijze en witte geometrische vormen, wat een invloed is van de jaren van de Frankische overheersing op het eiland. Vanwege zijn unieke versiering is Pyrgi ook wel bekend als "het geschilderde dorp".

Ontdek de magische schoonheid van Pyrgi op Chios, met de bloemrijke balkons en de perfecte motieven op de muren, de schilderachtige cafés en de drie kerken (een dateert uit de 13e eeuw, de Byzantijnse tempel van Agioi Apostoloi). de bogen en gewelven, de geplaveide straten en de hartelijke gastvrije bevolking. U zult zeker gebiologeerd zijn!
 
Smalle geplaveide straatjes, prachtige kerken, de unieke architectuur en balkons vol bloemen en zongedroogde tomaten vormen het magische landschap van het dorp.
Accommodaties, cafés en uitstekende tavernes zijn beschikbaar in het dorp.

 

Booking.com