Plaka Milos

Plaka is de officiële hoofdstad van Milos. Zo staat het gemeentehuis in het onderste deel van het dorp en het politiebureau in het bovenste deel. Maar anders zou u er eigenlijk niet aan denken om bestuurlijk belang aan Plaka toe te kennen. De bezoeker is meer geïnteresseerd in het toeristische aspect van het dorp en dat is immens.

Een plaats kan zich nauwelijks "Cycladischer" presenteren. Witte kubusvormige huizen kruipen bij elkaar en verdichten de steegjes tot een klein labyrint, waarin regelmatig ansichtkaartmotieven keer op keer verschijnen zodra u de ene of de andere hoek omgaat. Als u het uitzicht op zee ziet, denkt u ongetwijfeld aan Santorini.

Het is hier niet alleen hoog en steil, het uitzicht op zee heeft veel meer te bieden dan alleen de zee. Antimilos, de onherbergzame en daarom onbewoonde tegenhanger van Milos, is altijd ver weg aanwezig en lijkt soms over het water te zweven.

Plaka is natuurlijk terecht een plaats waar u moet zijn voor een prachtige zonsondergang. De Kastro-heuvel  is in de zomer ook een klim in de vroege ochtend waard. Al bij de eerste dageraad begint de frisheid van de nacht te wijken, worden de hanen wakker met hun ochtendconcert en terwijl de opkomende zon zich aankondigt, krijgt u al een voorgevoel van de aanstaande, verschroeiende zomerdag. De stilte die u omringt en de uitgestrektheid van de zee rondom maken de plek bij de kleine kapel Mesa Panagia tot een bijzondere plek.

Als u van Adamas komt, rijdt u continu bergopwaarts.

Uiterlijk na Triovasalos verwacht u eigenlijk uw bestemming al te hebben bereikt, maar de weg leidt weer in een laatste bocht langs het ziekenhuis naar het centrum van Plaka.

Hier zijn een paar parkeerplaatsen, maar die zijn snel uitgeput. De pogingen van coureurs om zich om te draaien en uit alle macht zo ver mogelijk omhoog te rijden, leiden in het hoogseizoen vaak tot een verkeersinfarct.  Om deze reden is het laatste deel van de weg midden in de zomer afgesloten. Want achter het OTE-gebouw bevindt zich een voldoende grote parkeerplaats en van daaruit bereikt u na een paar stappen aan de linkerkant, voorbij het Archeologisch Museum, de lager gelegen straten van Plaka.