Lefkas stad excursie

Lefkas ook wel Lefkada in de Ionische Zee is nu een van de populairste eilanden van Griekenland. De hoofdstad van het eiland in het noorden, in de volksmond bekend als Lefkada-stad, nodigt uit tot wandelen en kan vanwege zijn bizarre architectuur ook wel het Kleine Havana van Griekenland worden genoemd - maar daarover later meer.

Hoewel Lefkada geen eigen internationale luchthaven heeft, is de stad gemakkelijk bereikbaar via een drijvende brug – een primeur op de Griekse eilanden. De gemakkelijke bereikbaarheid trekt individualisten uit heel Europa, kampeerliefhebbers en Grieken van het vasteland naar het eiland.

In het noorden van het eiland wordt u, na het oversteken van het Lefkas Kanaal, meteen verwelkomd door de compacte maar charmante hoofdstad, die zelfs voor een dagje uit een omweg waard is. In dit artikel ontdek je wat er allemaal te ontdekken valt in de stad, die bijna 8.000 inwoners telt.

Wandeltocht door de stad Lefkada
Het eiland Lefkada kijkt terug op een lange en veelbewogen geschiedenis: het Ottomaanse Rijk, de Venetiaanse Republiek en in de 19e eeuw zelfs Groot-Brittannië vormden het eiland als bezetters en hadden een grote invloed op het uiterlijk van de hoofdstad van het eiland.

Veel van de kerken en gebouwen in de stad Lefkada dateren uit de Venetiaanse periode en zijn typisch voor Ionische eilanden zoals Corfu en Zakynthos. Een zware aardbeving op 22 april 1948 verwoestte echter grote delen van de oude stad. De wederopbouw liet lang op zich wachten vanwege een gebrek aan financiële middelen.

Opvallend zijn de vele golfplaten gevels, zoals we die kennen uit het Caribisch gebied, en moderne metalen klokkentorens naast oude stenen kerken. De stad met 8.000 inwoners is vandaag de dag kleurrijk, de gevels zijn in felle kleuren geschilderd, brede boulevards kenmerken de straten en op de een of andere manier hangt er een vleugje Cuba in de lucht.

Het compacte stadscentrum is grotendeels verkeersluw en naast originele winkels, boetieks en souvenirwinkels nodigen talloze tavernes en cafés uit tot verpozen. Je krijgt echter nooit het gevoel dat het alleen maar om toeristen draait, Lefkada-stad blijft een plek voor de lokale bevolking.

De beste plek om uw wandeling door de stad te beginnen is op de openbare parkeerplaats bij de jachthaven. Vanaf hier volgt u de Tzavala steeg naar het noorden en bereikt u de winkelstraat van de stad, de Ioannou Mela, waar talloze winkels gevestigd zijn. Voor de liefhebbers van heerlijk ijs is ijssalon Fresco gelato artigianale een aanrader.

Houdt u rechts aan, dan bereikt u via het centrale plein van de stad (Kentriki Plateia) in enkele minuten het grote Sikelianouplein met de kerk van Agios Spyridon, die vooral op feestdagen wordt gebruikt voor sfeervolle optochten en zich bevindt direct aan zee. Het hoogtepunt en populaire fotomotief is de drievoudig gebogen houten brug aan de boulevard aan het water.

De noordelijke boulevard direct aan zee is vooral 's avonds erg populair, omdat je vanuit de restaurants en bars de zonsondergang achter de lagune kunt bekijken (tip: Xartes Cocktail Bar). In het kanaal zelf zwemmen kleine vissersbootjes en de sfeer met de kleurrijke Lefkadische huizen straalt veel charme uit.

Aan het einde van de promenade ligt het Archeologisch Museum (wo-ma 8.30 - 15.30 uur, € 3). Het compacte museum geeft een goed beeld van enkele duizenden jaren eilandgeschiedenis; veel opgravingen gaan terug tot de Duitse archeoloog Wilhelm Dörpfeld, die een groot deel van zijn leven op het eiland doorbracht.

Attracties en stranden rond de stad Lefkada
Agia Mavra Kastro
Het kasteel van Agia Mavra ligt aan het einde of begin van het Lefkada-kanaal, direct naast de drijvende brug. Het is aan bijna alle kanten omgeven door de zee en is vanwege zijn omvang een van de meest indrukwekkende middeleeuwse forten van heel Griekenland.

De oorsprong van het kasteel gaat terug tot 1302 en het fort is door de eeuwen heen verschillende keren van eigenaar veranderd. Helaas is het momenteel gesloten voor het publiek.

Op 3 mei wordt in de kerk van de heiligen Mavra en Timotheus op de binnenplaats een klein patroonfestival gevierd, waarschijnlijk de enige gelegenheid om het kasteel van binnenuit te zien. Op het noordelijke puntje van het complex, bij de ingang van het kanaal, staat een natuurstenen vuurtoren die zeker de moeite waard is om te bekijken en vooral 's avonds een geweldige fotomoment biedt.

Het nabijgelegen Kastro-strand is vooral populair bij de lokale bevolking. De toegang tot zee op het kiezelstrand is echter diep en door de golven in de noordenwind is er nauwelijks zwemplezier. Bij de ingang van het Lefkas-kanaal ligt de zanderige landtong van Ammoglossa, een paradijs als er geen wind is.

Griva Kastro en Vagia-strand
Op slechts twee minuten afstand, op het Griekse vasteland, ligt een ander fort, de Griva Kastro. Het compacte complex werd in 1806 door de Ottomanen gebouwd en is nog steeds toegankelijk. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het lagunelandschap van Lefkada. De toegang is gratis, er zijn geen drempels.

Direct tegenover het fort van Griva liggen de oostelijke uitlopers van de Lefkas-lagune en het voor de kust gelegen Vagia-strand. Via een 100 meter lange gammele houten loopbrug (Gefira Vagia) steek je de lagune over en bereik je via een duinlandschap het kiezelstrand. In de zomer verhuurt een strandbar ligstoelen.

Lagunes van Lefkada
De lagunes van Lefkada in het noordelijke deel van het eiland zijn waterbiotopen onder de bescherming van de Ramsar-conventie en zijn, afhankelijk van het seizoen, de thuisbasis en toevluchtsoord van vele trekvogels zoals reigers, pelikanen en flamingo's, evenals verschillende soorten eenden en zwanen.

De lagunes hebben ook kleine brakwatereilandjes met riet en heide. In het zuidelijke deel ligt het zoutmeer Alikes Alexandrou, een brak meer waar vroeger zout werd gewonnen. Vandaag kunt u bij de steigers blijven hangen en kijken naar de zeilers die het Lefkas Kanaal binnenvaren.

Agios Ioannis strand en windmolens
Slechts 3 km ten westen van de stad Lefkada ligt een van de langste stranden van het eiland, het strand van Agios Ioannis. Het hoogtepunt van het gouden kiezelstrand zijn de vijf windmolens die in het duinlandschap staan. Hoewel ze op twee na allemaal aan renovatie toe zijn, bieden ze een geweldige fotomoment.

Op het strand zelf zijn een aantal strandbars te vinden, die in de zomermaanden vooral bij zonsondergang druk zijn. Door de noordelijke ligging staat er meestal een harde wind op het strand van Agios Ioannis, dat vooral gebruikt wordt door kitesurfers.

Lefkada-stad: restaurants en cafés
Lefkada-stad heeft een grote keuze aan restaurants, cafés en bars op een relatief klein gebied. Het is interessant dat een aanzienlijk aantal restaurants het hele jaar door geopend is. Dit maakt de hoofdstad ook buiten het toeristenseizoen (mei – september) interessant als bestemming. Hieronder vertellen wij je onze favorieten:

CMYK Art Café – cultcafé direct aan de hoofdstraat Ioannou Mela. Je kunt comfortabel binnen of buiten zitten en kijken naar het reilen en zeilen in de stad. Zoals typisch is voor een kunstcafé, worden binnen schilderijen en foto's tentoongesteld. Iets hogere prijzen.

Thymari Restaurant – Meerdere malen bekroond en altijd goed bezocht, een van de beste restaurants op Lefkada. De gerechten zijn sfeervol opgemaakt en zeer smaakvol. Fijne Griekse keuken met iets tragere bediening, het hele jaar geopend vanaf 19.30 uur.

Naar Paradosiako Kafeneion – Gezellige Ouzeri in een verborgen steegje in het noordelijke deel van de oude stad. Kleine hapjes worden geserveerd met bier, ouzo of tsipouro. Ideaal voor een pauze na een lange wandeling in de middag of avond.

Virgo Bistro – Relaxt ontbijtcafé tegenover de prachtige Agia Paraskevi-kerk, gerund door twee vriendelijke dames. Er zijn heerlijke Griekse gebakjes bij de heerlijke koffie. Het hele jaar geopend.

Xartes Cocktail Bar – trendy bar in een opvallend neoklassiek gebouw aan de waterkant in het noorden van de stad. Ontspannen sfeer, vriendelijk personeel en originele cocktails tegen eerlijke prijzen.

Hotels in Lefkada-stad: onze aanbevelingen
In de stad zelf en in de omgeving zijn appartementencomplexen en kleine hotels in alle prijsklassen te vinden. Het prijsniveau ligt iets onder het eilandgemiddelde. De oude stad is grotendeels verkeersluw, maar bewoners en leveranciers mogen er wel op scooters doorheen rijden.


Aankomst in de stad Lefkada
Als u Lefkada-stad wilt bezoeken tijdens uw verblijf op het eiland, raden wij u aan dit op een doordeweekse dag te doen, omdat het erg druk kan zijn, vooral in het weekend. De hoofdstad ligt in het uiterste noorden van het eiland en is met de auto in ongeveer een uur (38 km) te bereiken vanaf Vasiliki in het zuiden.

Als je naar de stad gaat als onderdeel van een rondreis door Griekenland, duurt het ongeveer 30 minuten vanaf Preveza en ongeveer 1,5 uur naar Lefkada vanuit Parga in het noorden en Mesolongi in het zuiden. De drijvende brug (Agia Mavra Bridge) is gratis en verkeerslichten regelen het verkeer. Houd bij scheepspassages rekening met een wachttijd van ca. 10 minuten.