Adamas Milos

Adamas is zonder twijfel het centrum van het toeristenleven in Milos. Dat klinkt echter erger dan het is, want Adamas, met ongeveer 800 inwoners, is niets meer dan een klein dorp met een onevenredig groot aantal accommodaties, tavernes, cafés en souvenirwinkels.

Midden in de zomer is het onvermijdelijk behoorlijk druk, maar verder nog steeds erg rustig. Zolang de invloed van het toerisme beperkt blijft tot het feit dat de gastronomie hier om 19.00 uur al een warm diner klaar heeft staan ​​terwijl de stoelen elders nog op de tafels staan, is de situatie zeker nog oké.

Ik ken Milos al meer dan 20 jaar en heb gezien dat het eiland zich steeds meer openstelt voor toerisme. Zo is Adamas, de belangrijkste toeristenplaats, ook veranderd. Maar tegenwoordig zijn het niet de souvenirwinkels en fastfoodkraampjes die de boventoon voeren, maar veel gevestigde bedrijven - of het nu tavernes, cafés, bakkerijen of supermarkten zijn. Ze hebben zich simpelweg verder ontwikkeld en presenteren zich eigentijdser en met meer gevoel voor hun gasten of klanten.

Wie kent de oude haven van Adamas nog?
Een serieuze ingreep die het imago van Adamas aanzienlijk heeft veranderd, was ongetwijfeld de bouw van de nieuwe havenfaciliteit, die in 2000 werd voltooid. De haven had vroeger die charme die u vandaag de dag alleen kunt ervaren op de idyllische havenpromenade van Pollonia. Hier heerst nog de sfeer van de kleine Griekse havenstadjes die nog niet zijn vervormd door het massatoerisme.

Ook in Adamas zat je tot het einde van de jaren 90 voor de tavernes direct aan het water en terwijl je aan je wijn of mokka nipte, spatte de zee tegen de oude stenen havenmuur direct onder je.

Moeilijk voor te stellen vandaag. Het was toen natuurlijk behoorlijk krap en het verkeer naar de ferry terminal moest ergens doorheen slingeren, maar het was juist deze geïmproviseerde puinhoop, waarin het ondanks alles nooit hectisch werd, die ook wel iets had.

Zelfs als een stukje ouderwets, lief Griekenland verloren ging door de bouw van de nieuwe haven, werden de voorwaarden geschapen zodat Adamas zich op een eigentijdse manier kon ontwikkelen. Tegenwoordig presenteert Adamas zich als een intacte, levendige havenstad. Erg druk in het hoogseizoen, nog steeds rustig in het laagseizoen en soms zelfs een beetje slaperig.