Eten op Kreta

Zoals de Kreta-fan en kenner weet, is "eten" op Kreta veel meer dan alleen eten om te eten, om een ​​kleine of zelfs grotere honger te stillen na een mooie dag op het strand, een wandeling door de prachtige natuur, een spannende marktdag of een Sightseeing / shopping trip naar een van de "grote" steden.

Voor iedereen die kan genieten, prikkelt eten op Kreta alle zintuigen. En deze zintuigen worden vooral geprikkeld door de speciale ingrediënten en hun combinaties, die voor westerse smaakpapillen en neuzen vaak een beetje vreemd oriëntaals zijn.

Het belangrijkste ingrediënt van elke Kretenzische maaltijd is de kwaliteit van de "ingrediënten". Vlees van scharrel geiten, schapen, kippen, varkens en (een paar) runderen, die zich voornamelijk voeden met de overvloedige kruiden en wilde groenten, deze kruiden en wilde groenten in hun pure vorm, vis en andere zeedieren, slakken tijdens het regen- en vastenseizoen, overvloedige fruitsoorten en natuurlijk de heerlijke Kretenzische olijfolie.

Als u het water reeds in de mond loopt , hieronder een overzicht van mijn favoriete gerechten op Kreta.

  1. Dákos (Ντάκος) ook wel bekend als Koukouvágia ”(Κουκουβάγια-de uil), is een heel eenvoudig Kretenzisch gerecht op basis van gerst beschuit. Deze gerst beschuit, die meestal kort onder stromend water worden gehouden (deze dingen zijn keihard!), Worden vervolgens geraspt met verse tomaten en op smaak gebracht met zout en peper (beide idealiter versgemalen). De heerlijke Griekse roomkaas "Mizithra" wordt er vervolgens over verkruimeld, die vervolgens wordt bestrooid met oregano. De Dakos wordt afgerond met een flinke slok inheemse Kretenzische olijfolie.
  2. Stamnagáthi (Σταμναγάθι) is een wilde groente die rauw wordt gekenmerkt door een licht bittere maar aangename smaak. Deze groente is heel bijzonder omdat hij alleen op Kreta voorkomt en alleen in de wintermaanden. Meestal wordt Stamnagathi gekookt geserveerd, met een beetje zout, citroen en  hoe kan het ook anders - olijfolie. Andere varianten zijn bereidingen met (roerei) eieren, lam, geit, varkensvlees of (zeldzamer) rundvlees.
  3. Chaniotiko Bouréki (Χανιότικο Μπουρέκι), is een speciaal courgette-, aardappel- en kaaskoekje dat voornamelijk in de regio Chania voorkomt. De kaas is meestal de romige, kruimelige verse kaas Mizithra, die zoveel milder en zachter is dan de anders alomtegenwoordige fetakaas. Dus als u ooit op reis bent in de regio Chania, mis dan niet de kans om van deze specialiteit te genieten!
  4. Chochlioí Boumpouristoí (Χοχλιοι Μπομπουριστοί) deze specialiteit, waarover de meningen vaak verschillen, zijn slakken,  een van de integrale componenten van het “Kreta Dieet” en vooral van de vasten vóór Pasen. Dit traditionele Kretenzische gerecht wordt vaak gegeten met raki en vooral in goed gezelschap - eet nooit alleen! De bereidingswijze "Boumpouristoí" verwijst naar een ander Kretenzisch woord - "ampoumpoura", wat "op de buik" betekent - en bestaat uit de slakken, nadat ze in meel zijn gedraaid, gebakken in olijfolie en met zout, peper en rozemarijn. en azijn naar smaak.
  5. Tsigariastó (Τσιγαριαστό) dit is een traditioneel gerecht uit West-Kreta - we hadden het nergens anders op een menu gezien voordat we hier in het zuidwesten van het eiland aankwamen, en we hadden het zeker niet gegeten. Inmiddels zou het gerecht zich langzaam over het eiland verspreiden. De belangrijkste ingrediënten zijn Kretenzische geit of lam, die langzaam in olijfolie op laag vuur wordt bereid. In het verleden werd de Kretenzische wilde geit "Kri-Kri" vaak voor dit doel gebruikt, maar jagen op deze wilde geit is sinds enkele jaren ten strengste verboden.
  6. Gamopílafo (Γαμοπίλαφο) degene die ooit is uitgenodigd voor een Kretenzische bruiloft (voor gamo - το Γάμο, vandaar de naam ...) of de doop, of om een ​​of andere onverklaarbare reden door iemand bent beland. Heb u zeker dit heerlijke, maar krachtige rijstgerecht geprobeerd. De pilafi rijst (το πιλάφι) die hiervoor wordt gebruikt, wordt gekookt in lams-, geiten- of vleesbouillon en later geserveerd met hetzelfde vlees, zout, peper en citroen. Soms zit er ook een goed stuk boter in de rijst - zodat het voedzaam genoeg is. Een heel eenvoudig recept dat staat of valt met de onberispelijke kwaliteit van het gebruikte vlees.
  7. Apáki (Απάκι) de originele Kretenzische Apaki is gemarineerd, gerookt varkensvlees uit het beruchte bergdorp Anogia (prefectuur Heraklion). Eerst worden stukjes varkensvlees 2-3 dagen gemarineerd in geconcentreerde Kretenzische wijnazijn. Daarna worden ze gerookt met aromatische kruiden en omwikkeld met verschillende lagen kruiden en specerijen om de karakteristieke aromatische smaak aan te nemen. Apaki wordt vaak koud geserveerd als meze bij ouzo, raki, wijn of bier en wordt ook vaak gebruikt in salades. Maar het is ook een lekkernij uit de pan, de oven of grill of als ingrediënt in groentestoofschotels (erg lekker bij sperzie- of tuinbonen!)
  8. Inktvis met venkel en olijven (Soupiés me Marathó kai eliés - Σουπιές με μαραθό και ελιές) deze specialiteit is een van de meest traditionele Kretenzische vis- en zeevruchtengerechten en is typerend voor de vastentijd vóór Pasen, die meestal samenvalt met de tijd dat wilde venkel groeit en bloeit over het hele eiland en zijn intense aroma verspreidt. Gekookte inktvis met venkel en olijven (zout, peper, citroen en - natuurlijk! - olijfolie zijn natuurlijk inbegrepen) past uitstekend bij ouzo of witte wijn dankzij de visachtige, friszure smaak. Er wordt wat vers wit brood bijgevoegd en u heeft een prima vastenmaaltijd.
  9. Kalitsoúnia (Καλιτσούνια) Kalitsoúnia is een klein bladerdeeg dat wijdverspreid is in het westen van Kreta. Afhankelijk van de smaak hebben ze kaasachtig-hartig, kaasachtig-zoet of plantaardig-hartige kruidenvullingen. Hoewel ze nog lauw zijn, zijn ze een echte verleiding waar u zeker aan moet toegeven! De kaasvariant wordt meestal geserveerd met kaneel- en / of tijmhoning - dit geeft u een idee hoe het hemelse “manna” zou kunnen smaken….
  10. Venkel Pita - Marathópita (Μαραθόπιτα) is ook een erg lekker bladerdeeg met een vulling van verse venkel, aangebraden in een pan met olie. Soms worden ook spinazie, zuring en uien aan de venkel toegevoegd. Heerlijk het hele jaar door en ook absoluut geschikt voor de vastentijd!