Chalki hoogtepunten

Op amper 10 km van het toeristische Rhodos, midden in de diepblauwe Egeïsche Zee, ligt een ware eilandschat. Chalki, het eiland van vrede en vriendschap, kan van verre dor en ruig lijken. Als een enorm rotsblok rijst het bijna 600 meter uit de zee.

In tegenstelling tot de soms sobere betonarchitectuur op Rhodos staan ​​rondom de grote havenpier pastelkleurige herenhuizen en villa's opgesteld, een architectonisch opmerkelijk geheel.

Op de achtergrond torenen oude windmolens. U kunt langs de boulevard aan het water wandelen, met zijn uitnodigende tavernes en cafés. Kleurrijke vissersboten dobberen in de haven en de kronkelende straatjes zijn meteen betoverend. Ansichtkaartmotieven op elke hoek!

De zee rond Chalki is zelfs zo helder dat je zodra je aankomt het havenbassin in wilt springen. Er gaan geruchten rond dat hier een echt juweeltje verborgen is.

Sinds enkele jaren bereiken er dagelijks rondvaartboten vanuit Rhodos het eiland, waardoor veel gasten slechts een paar uur blijven. Of het de moeite waard is om langer dan één dag op het eiland te blijven, ontdek je in onze vier Chalki hoogtepunten:

Emporio: hoofdstad van Chalki
Emporio of Nimborio, door de lokale bevolking simpelweg Chalki genoemd, is de enige bewoonde plaats op het eiland en is schilderachtig gelegen in een beschutte baai in het zuidoosten van het eiland. De meeste huizen dateren uit de 19e eeuw, toen Chalki zeer rijk werd als sponsduikereiland.

Toen de vraag naar natuurlijke sponzen aan het begin van de 20e eeuw drastisch daalde als gevolg van de productie van kunstmatige sponzen uit het Verre Oosten, emigreerden veel Chalkiots naar de VS (inclusief Florida), Australië en Nieuw-Zeeland vanwege een gebrek aan professionele vooruitzichten.

De afgelopen twintig jaar hebben verbannen Chalciots en regionale verenigingen geïnvesteerd in de uitstraling van het eiland, omdat de plaats snel in verval raakte. Het merendeel van de stenen huizen is uitgebreid gerestaureerd en Emporio presenteert zichzelf nu als een Grieks dorp uit het prentenboek.

Vooral vakantiegangers uit Groot-Brittannië en Frankrijk zijn al jaren bezweken voor de charme van het eiland en het is dan ook niet verwonderlijk dat ruim 100 huizen al puur als vakantiehuis worden gebruikt.

 

Bovendien presenteert Chalki zichzelf vandaag de dag als GR-Eco Island, een ecologisch project dat verschillende benaderingen van duurzaamheid, hernieuwbare energie en hulpbronnenbeheer nastreeft.

Loop langs de waterkant
Wij raden een wandeling langs de charmante boulevard aan het water en door het kronkelende labyrint van steegjes aan, vooral in de ochtend en de late namiddag. Tijdens de lunch wordt het verzengend heet in de stad vanwege de zuidoostelijke oriëntatie, weg van de wind, en sommige winkels hebben ook hun rustige tijden. Bezoek dan liever de nabijgelegen stranden.

Vanwege het karakter van één stad en de kleine omvang van Chalki (oppervlakte 26,99 km²) is het niet de moeite waard om hier met de auto te rijden, aangezien de meeste hoeken gemakkelijk te voet bereikbaar zijn. Door het weinige verkeer is Chalki heerlijk rustig en kun je comfortabel door de hoofdstad slenteren.
In het hart ligt de pier voor de veerboten, in het westen liggen kleurrijke vissersboten voor anker bij de havenpier en in het oosten ligt de jachthaven van Chalki. Onder zeilers is al veel over het eiland bekend en er is hier elke dag veel jachtverkeer.

Agios Nikolaos-kerk van Chalki
De eerbiedwaardige kerk van Agios Nikolaos (1861) boven de jachthaven maakt indruk met zijn grote klokkentoren, die, samen met de toren van het Panormitis-klooster op Symi, een van de grootste van de Dodekanesos-eilanden is.

Op het voorplein ontdekt u diverse motieven gemaakt van zeekiezels (Chochlaki), die typisch zijn voor de eilanden in de regio zoals Rhodos, Kos en Chalki. Het interieur van de kerk met zijn indrukwekkende schilderijen en iconen kun je alleen bekijken tijdens kerkdiensten (ook op zondagochtend), anders blijft de kerk gesloten.

Halki klokkentoren en stadhuis
Een omweg naar het stadhuis en de opvallende klokkentoren boven de veersteiger is een must. De natuurstenen toren is een architectonisch juweeltje en een van de eerste gebouwen die je ziet als je de haven van Chalki binnenkomt.

Ooit geschonken door verbannen Chalkiots, werd de Roloi (Griekse klokkentoren) in 2022 opnieuw gerestaureerd en laat zich nu van zijn mooiste kant zien. Vóór de restauratie was het zelfs mogelijk om de bovenste verdiepingen te beklimmen. Of dit in de toekomst weer mogelijk zal zijn, hebben wij niet kunnen achterhalen.

Direct tegenover ligt het stijlvolle stadhuis van Chalki. Helderwit met pastelblauwe deuren en ramen, het neoklassieke gebouw springt meteen in het oog. 's Avonds zijn het stadhuis en de klokkentoren sfeervol verlicht.

Twee romantische wenteltrappen leiden naar boven en het balkon biedt een prachtig uitzicht op de havenbaai. In de zomermaanden kun je hier ook Griekse bruidsparen ontmoeten, aangezien Chalki naam heeft gemaakt als trouwbestemming.

Museumtip Halki: Traditioneel huis
Als je een kijkje wilt nemen in het huiselijke leven van de Chalkiots in de 19e eeuw, moet je het folkloremuseum van het eiland bezoeken. In meerdere ruimtes verdeeld over twee verdiepingen worden diverse huishoudelijke artikelen, gereedschappen en talloze vondsten uit die tijd tentoongesteld.

Informatie hierover is beschikbaar in het Grieks, Engels en Frans. De lieftallige Anthi, ruim 80 jaar oud, opent het kleine museum in Emporio elke dag van 11.00 tot 18.00 uur, toegang kost € 2,50.

Winkelen op Chalki

Zeer stijlvolle, ietwat verborgen winkel niet ver van de kerk van Agios Nikolaos met creatieve sieraden zoals oorbellen en kettingen, maar ook originele cadeau-ideeën en keramiek. De vriendelijke eigenaar Popi helpt je bij het vinden van het perfecte eilandsouvenir.

Elen's kunstboetiek Halki

Als u de hoofdstraat bergopwaarts volgt richting de uitgang van de stad, passeert u de winkel van Eleni, waar u zeer stijlvolle kleding en elegant textiel kunt kopen, evenals creatieve souvenirs, waaronder zeekiezelkunstwerken van de Noorse kunstenaar Selina Kritikou, bekend als Pebble Art van Rhodos.

2 Kasteel van Chalki: Kastro van Chorio
Ongeveer 3 km buiten Emporio, aan het einde van de enige groene vallei van het eiland, ligt de voormalige eilandhoofdstad Chorio of Paleo Chorio (Grieks voor oude stad).

Chorio werd tot de 19e eeuw bewoond en diende als toevluchtsoord tegen piratenaanvallen, vooral in het Byzantijnse rijk. In de zomermaanden woont hier nog maar een handjevol mensen.

Spookachtig en indrukwekkend tegelijk klampt het vervallen dorp zich vast aan een rots die van de zee af kijkt, waarop op een hoogte van ongeveer 300 meter een voormalig fort van de Ridders van Sint-Jan spectaculair boven de kust uitsteekt. .

De recente geschiedenis van Chalki is nauw verbonden met het naburige eiland Rhodos. Na de ineenstorting van het Byzantijnse rijk regeerden de Venetianen vanaf de 13e eeuw over het eiland onder de ridderorde van de Hospitaalridders.
Ze bouwden verdedigingskastelen op strategisch belangrijke punten, zoals in Paleo Chorio. Vanaf hier was het mogelijk om de zeeroutes te controleren en rechtstreeks te communiceren met Rhodos, waarvan de westkust ook verdedigingstorens en forten heeft.

In de oudheid stond er op de plaats van de Kastro een tempel, en in de vroege middeleeuwen was het waarschijnlijk een soort verdedigingswerk. In de 15e eeuw versterkten de ridders het topplateau om zichzelf te beschermen tegen aanvallen van het Ottomaanse Rijk. Bij de ingang van het fort zie je het wapen van Grootmeester Pierre d’Aubusson.

Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht op het zuiden van het eiland met het cirkelvormige schiereiland Trachia en zijn prachtige dubbele baai, evenals de zeestraat tussen Rhodos en Chalki met de Alimia-archipel.

Binnen het complex zijn talloze waterreservoirs, overblijfselen van gebouwen en de laatmiddeleeuwse kerk van Agios Nikolaos te bewonderen, die gesloten is maar duidelijk oude steenfragmenten in de muren bevat.

Geen wonder dat Paleo Chorio, samen met Kastro Hill, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Chalki is. Er zijn talloze kerken, fragmenten van tempels en zelfs een oud heiligdom, de troon van Zeus en Hecate, verspreid over de nederzetting. Waardevolle vondsten worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Rhodos.

De steile klim naar Kastro vanaf de parkeerplaats in Chorio duurt ongeveer 20 minuten. Wandelaars vanuit Emporio bereiken het spookdorp in ongeveer 45 minuten via een goede asfaltweg, inclusief het populaire Pondamos-strand (zie #4). Heeft u minder tijd, dan kunt u zich door de eilandtaxi laten brengen of ophalen.

In de zomermaanden rijdt de eilandbus ook maximaal twee keer per dag naar Chorio. Voor de exacte reistijden kunt u contact opnemen met uw accommodatie. In de zomer is de taverne To Paradosiakó piáto tis Lefkosías in Chorio ook 's avonds geopend, waar de broers Michalis en Katholikos heerlijke huisgemaakte gerechten serveren.

Eenzaamheid in het achterland van Chalki
Tegenover de Kastro ligt de rotskapel van Agia Varvara, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de groene vallei van Chalki. Vanaf nu gaat de weg steil omhoog, want achter Chorio liggen machtige bergen (waaronder Maistros 593 m en Profitis Ilias 578 m), waarvan sommige wanden steil aflopen naar de diepblauwe zee.

Het achterland van het eiland oogt eenzaam en ruig. Het is moeilijk te geloven dat Chalki in de oudheid 8.000 inwoners had en in oude geschriften wordt beschreven als een gebied met veel bossen en waterrijk. Zelfs koper (Grieks: Chalkos) zou hier in grote hoeveelheden zijn gewonnen, waaraan de naam van het eiland is ontleend.

Tegenwoordig zie je geen bomen meer op het plateau. De talrijke geiten en schapen nemen genoegen met de lage struiken en talloze wilde kruiden en zoeken onderdak in de oude boerennederzettingen van Chalki, waarvan de gebouwen en muren nog goed bewaard zijn gebleven.

Witte kapellen midden in het dorre landschap zorgen voor interessante kleuraccenten. Af en toe hebben imkers hun bijenkorven opgezet, en Chalki-honing is erg populair. Als u dit bizarre gebied te voet wilt verkennen, moet u voldoende water en proviand meenemen, want er zijn geen plekken om te stoppen voor een drankje en slechts weinig schaduw.

Een brede asfaltweg leidt ca. 7,5 km het achterland van het eiland in. De zogenaamde Tarpon Springs Boulevard werd gesticht door geëmigreerde Chalkiots uit de gelijknamige stad in de VS.

Het kleine stadje Tarpon Springs wordt nu beschouwd als de gemeenschap met het hoogste percentage inwoners van Griekse afkomst (ca. 9,5%). Veel Griekse sponsduikers verhuisden eind 19e eeuw met hun gezinnen naar de Verenigde Staten op zoek naar een beter leven.

Klooster van Sint-Jan
Aan het einde van de asfaltweg ligt het klooster van Agios Ioannis, een groene oase in het dorre landschap. Het complex herbergt nu bijkeukens, voormalige kloostercellen en de kloosterkerk (19e eeuw) met zijn enorme cipressen in het midden.

Het kleurenschema is niet het typische Griekse blauw en wit, maar eerder rood op de deuren, ramen en het kerkdak. In de zomer wordt het klooster bewoond door een familie geitenboeren, die helaas niet erg vriendelijk waren toen wij er waren, wat de algemene indruk van het rustige complex enigszins verpestte.

Als je vanuit Emporio het klooster wilt bewandelen, moet je minimaal 2,5 uur per enkele reis plannen. We raden een wandeling in de lente aan, wanneer de natuur wat levendiger is met kleurrijke wilde bloemen, of tijdens het traditionele kerkfestival.

Op 28 augustus vindt het grootste festival in Chalki (na Pasen) plaats op het kloosterterrein. Talloze Chalkioten en gasten van de omliggende eilanden zoals Rhodos, Symi of Tilos maken pelgrimstochten naar de afgelegen plek.

Het festival gaat gepaard met lokaal eten, dansen en zingen, en velen brengen de nacht door in cellen of direct op het plein in de open lucht. Er zal zeker een vriendelijke local zijn om je terug te brengen.

#4 Stranden van Chalki: Pondamos & Co.
Dat Chalki tot op de dag van vandaag onaangetast is gebleven door massa's toeristen, is enerzijds te danken aan de moeilijke reis (vliegtuig naar Rhodos, veerboot naar Chalki) en anderzijds aan de zeer beperkte badfaciliteiten. Drie stranden liggen op loopafstand van Emporio.

Natuurlijk kun je je ook verfrissen in de havenbaai, het water is glashelder en we vonden de haven over het algemeen een van de schoonste in de Egeïsche Zee. Aan de randen van de waterkant bieden instapladders toegang tot de zee.

Pondamos

Waarschijnlijk het mooiste strand van Chalki ligt op ongeveer 10 minuten lopen (ca. 1 km) van de haven van Emporio. Parasols (prijs: ca. € 10,-) staan ​​op een terras ervoor. Het strandgedeelte is smal, maar heeft fijn grijs zand. Vanaf de nabijgelegen Agia Thekla kapel heb je een prachtig uitzicht over de hele baai.

De meeste dagjesmensen geven de voorkeur aan dit strand, waardoor het rond lunchtijd druk is. Vanaf 16.00 uur is het hier rustig, daarna is het de moeite waard om af te koelen in het kristalheldere water. De beschutte baai is populair bij zeilers, en Nick's Taverna biedt hongerige gasten ter plaatse stevig eten.

Ftenagia

Pittoreske baai met een turquoise zee niet ver van de haveningang van Emporio. Er zijn zwemmogelijkheden aan de verweerde kust of op een klein zandstrand. Ligstoelen zijn beschikbaar bij de gelijknamige taverne. Ftenagia is vanaf Hotel Aretanassa in 5 minuten te bereiken via een pad boven de zee.

Kania

Prachtig strand ongeveer 2,5 km ten noorden van Emporio. Het duurt minstens 30 minuten lopen om Kania te bereiken en je moet een behoorlijk steile heuvel beklimmen. De kleine baai glinstert smaragdblauw, maar het kiezelstrand is slechts 10 meter breed.

De plaatselijke strandbar op Kania Beach (zie restaurantaanbevelingen) biedt parasols aan de achterkant. Voor de terugweg wordt een taxi of lifter aanbevolen.

Chalki of Symi?
Veel attente vakantiegangers op Rhodos hebben zichzelf deze vraag al gesteld, want naast Chalki is er nog een direct naburig eiland dat ook beschikt over pittoreske architectuur.

Het eiland Symi ligt ten noordwesten van Rhodos en wordt ook wel de parel van de Oost-Egeïsche Zee genoemd. Het is bijna twee keer zo groot als Chalki, heeft 1.000 inwoners (vergelijk ongeveer 500 op Chalki) en er zijn enkele steden te ontdekken.

Symi is met de veerboot vanuit Rhodos-stad in ongeveer 1,5 uur te bereiken. Chalki daarentegen kan in ongeveer 55 minuten worden bereikt vanuit zowel Rhodos-stad (vanaf 1,5 uur rijden) als vanuit Kamiros skala in het westen van Rhodos.

Of Symi of Chalki een geschikte bestemming voor u is, hangt waarschijnlijk af van de locatie van uw hotel.

Voor alle vakantiegangers in het zuiden en westen van Rhodos is een reis naar Chalki zeker de moeite waard. Van de vakantieoorden in het noorden en oosten van Rhodos is Symi geschikter, omdat je een uur extra moet rijden naar de vertrekhaven van Kamiros skala naar Chalki.

Persoonlijk voelden wij ons op beide eilanden op ons gemak. Symi is het meer gevarieerde eiland, waarop naast de hoofdstad (waaronder het Panormitis-klooster) nog veel meer bezienswaardigheden te ontdekken zijn.

Chalki is over het algemeen rustiger en stiller, hier kunt u meer tot rust komen. Die-hard Griekenland-fans zullen vroeg of laat toch beide eilandparels bezoeken.

Chalki is een heel rustig eiland, er zijn hier geen mogelijkheden voor feesten en avondjes uit. De restauratie van de neoklassieke huizen heeft de afgelopen jaren geresulteerd in zeer stijlvolle gastenverblijven en vakantiewoningen. Een overzicht van alle accommodaties op Chalki kunt u vinden op het hotelportaal op deze website ( Booking.com).