Duiken op Rhodos

Duiken op Rhodos: verken de onderwaterwereld van Griekenland
De watertemperaturen rond de Dodekanesos-eilanden zijn bijna het hele jaar door mild en variëren van 19 tot 25 graden in de maanden mei tot december, ideale omstandigheden om te duiken tijdens een vakantie op Rhodos en om de zeebodem voor het eiland te leren kennen!

Bij het duiken op Rhodos kunt u fascinerende rotsformaties verwachten, evenals een kleurrijke flora en fauna, die u van een afstand kunt zien vanwege het heldere water. Aangezien duiken op Rhodos eigenlijk nog relatief in de kinderschoenen staat, hebt u de kans om iets onontdekt te vinden!

Ervaar thermale bronnen en meer tijdens het duiken op Rhodos
Tot de populaire duikbases op Rhodos behoren vooral de baai van Kallithea met zijn onderwaterbronnen, de "Ladiko-baai" bij Faliraki en de kust voor het dorp Lindos met de vele grotten.

Onervaren mensen kunnen zich tijdens hun duikvakantie in Rhodos aanmelden voor een duikcursus, ervaren watersporters kunnen deelnemen aan een van de aangeboden duikexcursies of zelf het duikgebied verkennen.

De lokale scholen zorgen vaak voor de benodigde apparatuur. Wie bijvoorbeeld op Rhodos snorkelt, vindt de beste mogelijkheden in "Anthony Quinn Bay" en op "Gennadi Beach"

Rhodos ligt in het zuidoosten van de Dodekanesos, gezegend door de zon. Het populaire Griekse vakantie-eiland heeft mediterrane charme en maakt indruk met een prachtige kust, dromerige bergdorpjes en veel groen. En duiken bij Rhodos wordt ook steeds populairder! De ongerepte, kristalheldere wateren, laguneachtige baaien en diverse duikplekken zijn niet langer geheimen. Met aangename watertemperaturen tot wel 28 graden is een duikvakantie op Rhodos echt genieten!

Als het om duiken in Griekenland gaat, heeft Rhodos veel afwisseling te bieden: je duikt tussen fascinerende rotsformaties en ontdekt talloze onderwatergrotten. Bijzonder spannend: op veel plaatsen is het de moeite waard om op de zeebodem naar oude amforen of middeleeuwse artefacten te zoeken.

Natuurlijk kun je ook vanaf een boot bij Rhodos duiken, maar dat is niet absoluut noodzakelijk. De meeste huisriffen zijn gemakkelijk rechtstreeks vanaf de kust te bereiken. Er leeft een grote verscheidenheid aan zeedieren zoals barracuda's, damselfish en trompetvissen. Ontmoetingen met schildpadden en dolfijnen zijn ook mogelijk. Hetzelfde geldt voor inktvis en zeepaardjes. Pijlstaartroggen en kattenhaaien worden ook af en toe gespot tijdens het duiken voor Rhodos.

In de kristalheldere zee rond Rhodos is er tijdens elke duik veel te ontdekken. Het maritieme leven is ongelooflijk divers en zelfs ervaren duikers zijn altijd verbaasd over hoe divers het onderwaterlandschap is.

Een van de beste duikplekken bij Rhodos, vlakbij Lindos
Een topduikplek bij Rhodos ligt vlakbij het dorp Lindos. Alleen al vanwege de authentieke Griekse flair van de plaats is een reis erheen de moeite waard. Het duikgebied wordt ook vaak “Pentanisos” (vijf eilanden) genoemd. Het zal indruk op u maken met verticaal glooiende rotsen van ongelooflijke grootte en diepte. Kleine, kleurrijke vissen en grote diepzeevissen passeren de enorme steile wand. Ook de kleurrijke sponzen op de steen zijn erg leuk om naar te kijken.

Duiken op Rhodos bij Ladiko bij Faliraki
Duik diep in het azuurblauwe water langs een spectaculaire steile wand. Bij goed zicht zijn hier altijd veel verschillende vissoorten te zien. Je moet wel enige ervaring hebben: op een diepte van 30 meter staat er vaak een lichte stroming. Het loont de moeite om het eens nader te bekijken: er liggen amforen die al eeuwenlang op de bodem liggen.

Duiken in de Kalithea-baai
De oude thermale baden van Kalithea zijn een van de meest populaire excursiebestemmingen op Rhodos. En tot op de dag van vandaag borrelen onderwaterbronnen in de baai op. Op een diepte van 10 tot 15 meter kun je in en door verschillende onderwatergrotten zwemmen. En bij een zicht van 20 meter of meer kun je brasem, zeenaald en inktvis spotten. Als je geluk hebt, duik je ook met barracuda's, schildpadden of monniksrobben.

Wrakduiken voor de zuidkust van Rhodos
Een van de meest opwindende plekken om voor Rhodos te duiken is het 110 meter lange wrak van het vrachtschip Giannoula K. Het ligt op slechts een korte boottocht voor de zuidkust van Rhodos op een diepte van 8 tot 22 meter. Je kunt in open ruimen zwemmen en je in de machinekamer verbazen dat de gloeilampen in 40 jaar niet zijn vernietigd.

Waar kun je snorkelen op Rhodos?
Aan de oostkust van Rhodos vindt u geweldige omstandigheden om te snorkelen. De westkust met meer wind en golven maakt surfers waarschijnlijk blijer.

Snorkelen is de moeite waard op veel van de populaire stranden van Rhodos. Een van de beste plekken is Anthony Quinn Bay of Kolymbia Beach tussen Faliraki en Lindos. Er zijn altijd veel zeedieren die zich verstoppen in de spleten aan het wateroppervlak. Er is ook genoeg te ontdekken in de buurt tijdens het snorkelen bij Tsambika Beach.

1. Kun je op Rhodos ook een duikbrevet krijgen?
Ja. Er zijn diverse duikscholen zoals het Lepia Dive Center waar je tijdens je vakantie op Rhodos een duikbrevet kunt halen. Er zijn cursussen voor beginners en gevorderden. Afhankelijk van de duikschool ligt de minimumleeftijd tussen de 10 en 15 jaar. Let ook op: er moet altijd minimaal 24 uur zitten tussen de laatste duik en uw terugvlucht.

2. Kun je op Rhodos duiken zonder duikervaring?
Ja, dat is mogelijk. Veel duikscholen op Rhodos bieden “proefduiken” aan. Je krijgt je eerste inzichten in de onderwaterwereld. Dit betekent dat je als beginner gemakkelijk het duiken op Rhodos kunt uitproberen!