Santorini wijn

Griekenland vakantie tips, Santorini is een eiland met een lange wijn traditie. De vulkanische bodem en het bijzondere klimaat van Santorini geven een unieke smaak aan de lokale wijn. De wijn van Santorini is reeds beroemd in de oudheid in  het hele Middellandse Zee gebied en zelfs vandaag de dag wordt de wijn geëxporteerd naar veel landen van de wereld. Vinsanto, Nychteri en Mezzo zijn slechts enkele van de lokale wijnen, die u kunt proberen in de vele restaurants op het eiland. 

Op Santorini kunt u in een dag heel goed meerdere wijngaarden bezoeken. De meeste wijngaarden in Santorini zijn eigenlijk te vinden in het centrale en het zuidelijke deel van het eiland, in de dorpen Mesa en Exo Gonia, Megalochori en Messaria. Grote wijnvelden omringen de wijngaarden, die individueel of via een georganiseerde wijn tour kunnen worden bezocht. 

 

De meest bekende Santorini wijnhuizen zijn Santo Wines en Volcan Wines. Het wijnhuis Antoniou ligt zeer dichtbij de haven en gebouwd op een klif in het plaatsje Megalochori. Wijn wordt hier niet meer geproduceerd maar de wijnproeverij is zeer populair. Het grootste gedeelte bevindt zich ondergronds. U kunt gratis en zonder gids alles bekijken en tegen een vergoeding kunt u diverse wijnen proeven. De wijnproeverij is geel rood gedecoreerd en op de onderste verdieping wordt een video getoond. 

 

Megalochori is één van de meest traditionele dorpen van Santorini. Megalochori ligt op een heuvel en het is eigenlijk een labyrint van steile steegjes en straten. Megalohori is zeker een plek om de rijke wijntraditie te ervaren. Volg de weg naar het centrale plein, waar u een paar leuke tavernes vindt. In Megalochori vindt u ook de Boutari wijngaarden. Boutari heeft zich ontpopt als één van de toonaangevende wijngaarden in Santorini. Het mooie witte koepelvormige wijnhuis is gelegen in Megalochori. Lokale witte variëteiten zijn o.a. Assyrtiko, Athiri en Aidani, evenals een paar andere experimentele rassen worden geteeld bij de Boutari wijngaarden. Vijf droge witte wijnen worden hier geproduceerd, o.a. Kallisti en Nykteri. 

De zoete wijnen Vinsanto Santorini (wit) en de Ampeliastos (rood). De wijnmakerij is open voor het publiek en biedt een rondleiding in vijf verschillende talen en een multimedia presentatie.

 

Uitgekeken bent u nog steeds niet in Megalochori, want ook het wijnhuis van de familie Gavalas is een bezoekje waard. De rondleiding door de wijnmakerij is een opwindende ervaring en neemt de bezoeker mee door een goed verlichte stenen tunnel, dat dienst doet als een wijnmuseum. De tunnel leidt naar een mooie binnenplaats.

Andere wijnhuizen vindt u in Exo Gonia, Mesa Gonia, Monolithos, Pyrgos, Oia, Perissa en Vothonas.