Bagageregels luchtvaartmaatschappijen

Tegenwoordig maken steeds meer mensen kosten voor het meenemen van bagage op een vlucht. Waar dit voorheen nog meer dan eens gratis was, brengen luchtvaartmaatschappijen steeds frequenter extra kosten in rekening voor handbagage en ruimbagage.

Voorkom hoge bagagekosten aan de balie
De regels van handbagage en ruimbagage worden veelvuldig aangepast, daarnaast zijn er grote verschillen tussen maatschappijen. Hierdoor kan het zijn dat je voor onaangename verassingen komt te staan bij het inchecken. Je betaalt namelijk al snel fors bij als je bagage niet voldoet aan de grenzen voor gewicht of afmetingen van de maatschappij waarmee je vliegt. Dit kan al snel oplopen tot enkele honderden euro's als je de maximum bagage voorschriften overschrijdt.

Wat bepaalt het tarief van bagagekosten?
Het tarief van bagage die mee kan in het ruim, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, wordt onder meer bepaald door:

Gewicht
Afmetingen van de bagage
Moment van aanmelden bagage (bij boeking of bij vertrek luchthaven)
Aantal reizigers in één boeking
Vluchtduur / afstand

Bagagekosten ruimbagage KLM Europa
KLM maakt onderscheid tussen vooraf, per internet, ingecheckte ruimbagage en bagage die ingecheckt wordt op de luchthaven. Als ruimbagage is toegestaan één stuk met een maximaal gewicht van 23 kg op basis van onderstaande kosten. De afmetingen van de koffer, lengte + breedte + hoogte mag de 158 cm niet overschrijden.
Bij KLM kunt u zowel binnen Europa als intercontinentaal één stuk ruimbagage (koffer) inchecken van maximaal 23 kg (Standard+ tickets) . De afmetingen van de koffer, lengte x breedte x hoogte mag de 158 cm niet overschrijden. Als handbagage is één stuk toegestaan van max. 55 x 35 x 25 cm en één accessoire van max. 40 x 30 x 15 cm. Er geldt een gezamenlijk gewicht van 12 kg. Er zijn uitzonderingen voor Business Class en Flying Blue en SkyTeam Elite members. Meer KLM info bagage vrijstelling vindt u hier.

Bagage Transavia
Transavia is een Nederlandse chartermaatschappij. Ruimbagage is niet meer in de vliegticketprijs van Transavia inbegrepen. Tijdens het boeken kunt u bij Transavia kiezen hoeveel ruimbagage u mee wilt nemen.

Voor handbagage geldt een maximum formaat van 45 x 40 x 25 cm.
Transavia handbagage afmetingen en regels
Per passagier (volwassene/kind) is één stuk handbagage toegestaan met de maximale afmeting van (L x B x H) 45 x 40 x 25 cm. Handtassen, aktetassen, laptop- en laptoptassen, foto- en filmapparatuur worden allemaal als één stuk bagage gerekend. Het maximale gewicht is 10 kg. Om het aantal tassen te beperken, kunt u diverse kleine tassen in één grote tas doen die maximaal (L x B x H) 45 x 40 x 25 cm groot is.

Voldoet een tas of trolley aan de afmetingen 55 x 40 x 25 cm en is er onvoldoende ruimte in de bagagevakken boven uw hoofd? Dan vervoert Transavia de tas ook als ruimbagage. Is uw tas groter dan 55 x 40 x 25 cm, dan vervoeren zij deze als ruimbagage.

Transavia Ruimbagage
Voor de ruimbagage van Transavia dient u extra te betalen. De prijs hangt af van het gewicht en de vliegduur. Tijdens het boeken kunt u kiezen uit de tickets: Basic, Plus en Max. Daarover hier meer informatie. Als u voor een basic ticket kiest, kunt u de ruimbagage optioneel meenemen tegen betaling. Met een Plus ticket mag u 20 kg ruimbagage meenemen, en met een Max ticket 30 kg ruimbagage.
Alle Transavia ruim bagage regels vindt u hier.

 

Corendon Handbagage
Handbagage tot max. 7 kg is gratis met een maximale afmetingen 55 x 35 x 25 cm. Let op: alles moet in 1 stuk handbagage passen, dus ook laptops, handtassen etc. Opblaasbare voorwerpen, inclusief opblaasbare ballen met sportieve doeleinden zoals voetballen zijn niet toegestaan aan boord. De volgende artikelen mag u naast de handbagage wél meenemen:

Eén jas
Eén paraplu of wandelstok
Eén plastic tasje (seal bag) met belastingvrije (Duty Free) artikelen
Babyartikelen die aan boord worden gebruikt.

Corendon Ruimbagage
Indien u boekt via Corendon of via telefonisch via het Contact Center, kunt u direct de bagage bijboeken. Op een later tijdstip bagage online bijboeken? Dan is dit mogelijk vanaf 6 weken voor vertrek tot maximaal 5 uur voor vertrek via Corendon.nl.

U kunt tijdens het boeken aangeven hoeveel ruimbagage u denkt mee te nemen. Deze ruimbagage die u tegen betaling kunt meenemen mag maximaal 89 cm hoog en 115 cm breed zijn. Het maximale gewicht is 32 kg per stuk. U kunt 3 stuks inchecken en meenemen.

Binnen vijf uur voor vertrek kunt u enkel nog tegen een verhoogd tarief bijboeken op de luchthaven. Dat kost minimaal €15 extra. Ook als u meer meeneemt dan u van tevoren heeft geboekt, zal er een tarief gerekend worden van minimaal €45 extra. Die kosten zijn dus fors en we adviseren dan ook vooraf goed te wegen.

Voor vragen over bagage kunt u bij Corendon terecht via de volgende link: Bagage informatie Corendon. 

 

TUI Handbagage
Handbagage mag niet groter zijn dan 50 x 40 x 25 centimeter. Dit past namelijk in de bagagebakken boven uw hoofd of onder de stoel voor u. Op volle vluchten kan het dan voorkomen dat deze bagage dan alsnog gratis in het vrachtruim onderin het vliegtuig wordt vervoerd. Daarvoor hoeft u uiteraard niet te betalen, maar u heeft de bagage dan niet bij de hand in de cabine. is uw bagage te groot? Dan worden extra kosten in rekening gebracht en die kunnen flink oplopen.

Afmetingen en regels handbagage TUI Fly
Handbagage mag een maximale afmeting hebben van 55 x 40 x 25 cm
Het gewicht mag maximaal 10 kg bedragen
(voor vluchten naar Suriname geldt dat de afmetingen 50 x 40 x 25 mogen zijn of gezamenlijk niet meer dan 115 cm)
Wanneer de handbagage groter is dan de aangegeven formaten, dan wordt deze in het ruim geplaatst. Dit kost €50 extra in verband met mogelijke vertraging en inzet van medewerkers.

Meerdere items meenemen als handbagage
TUI Fly controleert het volume van alle items bij elkaar opgeteld. U kunt dus bijvoorbeeld één trolley en twee plastic tasjes meenemen aan boord, zolang de totale afmetingen van alle items bij elkaar opgeteld niet groter zijn dan 55 x 40 x 25 cm. Wil je bagage bijboeken bij TUI? Dat kan op deze pagina.

TUI Ruimbagage
De hoeveelheid ruimbagage kunt u tijdens het boeken selecteren (Alle tarieven en aantal kg vindt u ook op deze pagina). Omdat u natuurlijk niet altijd precies weet hoeveel u uiteindelijk mee zult nemen, kan er bij TUI tot 24 uur van tevoren ruimbagage gereserveerd worden. Afhankelijk van het type ticket (economy of De Luxe) wordt er voor ruimbagage extra kosten in rekening gebracht. Deze hebben we in de tabel onder het kopje ‘Kosten Ruimbagage' verwerkt.

Afmetingen en regels ruimbagage TUI Fly
De maximale afmetingen van de ruimbagage bij TUI mogen bij elkaar maximaal 158 centimeter zijn (lengte x breedte x hoogte).

Overige regels voor ruimbagage bij TUI
Ruimbagage mag maximaal 32 kilo wegen per stuk
Als u met meerdere passagiers binnen één boeking reist, mag u het totale bagagegewicht verdelen. Dat kan enkel bij inchecken aan de balie.
U mag meerdere stukken bagage inchecken per persoon.
Voor baby's tot twee jaar mag u gratis 10 kg ruimbagage meenemen. Daarnaast mag u één paraplu buggy, andere buggy van klein formaat, maxi cosy of easy walker tot maximaal 10 kg gratis meenemen.

Voor vragen over bagage kunt u bij TUI terecht op de bagage pagina.