Koroni vissersdorp Peloponnesos

Koroni ligt in het zuiden van de westelijke vinger van de Peloponnesos. Boven op de heuvel boven het dorp vindt u een door de Venetianen in de 13e eeuw gebouwde vesting, die nog steeds goed bewaard is gebleven. De ligging op dit kleine schiereiland brengt Koroni nog iets bijzonders, namelijk twee verschillende kusten.


Het vissersdorp is gelegen op ongeveer 50 km ten zuiden van Kalamata en heeft ongeveer 1500 inwoners. Daarmee behoort Koroni tot de grotere steden in de zuidwestelijke Peloponnesos. De verbinding met de de inter-stadsbussen is daardoor relatief goed. De bushalte biedt weinig plaats en als de bus moet draaien op het kleine plein in het dorp is er altijd iets te beleven.

De noordzijde van Koroni is het drukst met de havenpromenade. Hier staan de restaurants en tavernes opgesteld naast een verscheidenheid aan winkels in de buurt van de haven.

De tafels en stoelen zijn iets moderner dan gebruikelijk, waardoor de typisch Griekse flair iets verloren gaat. Daarbij zit u echter direct aan de haven met uitzicht op de dobberende vissersboten en dat maakt alles goed.


In de beschermde jachthaven vindt u naast de vele vissersboten, ook steeds meer zeilboten en motorjachten, van toeristen die via de Middellandse Zee een bezoek aan Koroni brengen.


De op het zuiden gerichte kust, is bekend om zijn 2 km lange zandstrand, genaamd Saga Beach. Het strand met het heldere water is gelukkig nog steeds niet volgebouwd. Verdeeld gelegen vindt u hier hotels, appartementen en villa's. Dit is overigens het rustigere gedeelte van Koroni.


In het leuke vissersdorp lopen de smalle steegjes steil naar boven en beneden. Juist dit geeft Koroni charme. Na iedere kruising heeft u weer een indrukwekkend uitzicht over de huizen en de zee.

In veel van deze huisjes is een bed en breakfast ontstaan. Als u op zoek bent naar een hotel in Koroni moet u voor de periode juli en augustus tijdig reserveren, buiten het seizoen zou het zeker moeten lukken.

In de omgeving van Koroni zijn de laatste tijd ook veel nieuwe vakantiehuizen, vaak door buitenlanders gebouwd. Ze worden gebruikt als een vakantiehuis of zelfs als permanente verblijf.


In Koroni, direct bij de ingang ( weg vanuit het noorden) is een camping, die het hele jaar is geopend.


Op slechts zo'n 6 km van Koroni vindt u het liefelijke bergdorpje Zizani. Ondanks de stilte, de eenzaamheid en de rust van deze plek, bent u slechts ongeveer 15 minuten rijden verwijderd van diverse mooie stranden, baaien en kleine dorpjes. Iets verder rijden en u komt in prachtige Griekse dorpjes met leuke restaurants en winkeltjes.