Ikaria eiland natuur en muziek

Het eiland Ikaria ligt ten westen van Samos. Het is wereldwijd bekend als het eiland waar de mensen makkelijk meer dan 100 jaar oud worden. Maar méér dan dat, is het een eiland waar de bevolking weet hoe het leven rustig en kalm te leven, horloges zijn hier taboe, en het landschap is getekend met prachtige stranden en het binnenland is een grote bergrug. Om van de ene naar de andere kant te komen, vraagt het wat tijd. Toch zijn de afstanden relatief klein.


Het is een ideaal eiland voor de natuurliefhebber, die wars is van toerisme en zin heeft om wat te ondernemen. Dit alles gaat uiteraard gepaard met lekker eten en een bezoek aan mooie stranden. Ikaria is bekend als een muzikaal eiland en vooral de dansen tijdens de panigiri, de kerkfeesten, zijn een bijzonder spektakel. De wilde pracht van het eiland zal u aangenaam verrassen en u zult zeggen nergens anders zo’n eiland gezien te hebben.

Ondanks dat Ikaria niet heel bekend is als vakantie-eiland, is het relatief groot. Maar liefst 150 kilometer kustlijn met een oppervlakte van 255 km². Dus stranden en binnenland zijn er in voldoende mate aanwezig om ontdekt te worden. Het landschap is bergachtig en de infrastructuur zowel op het eiland, als naar het eiland toe, zorgen voor slechts een kleine stroom aan bezoekers.


De hoogste berg in het Atheras gebergte, bereikt de 1041 meter. De noordkant van het eiland bestaat uit bos dat op sommige plaatsen niet te doorgronden is, terwijl het zuiden beschikt over indrukwekkende rotsformaties. Het westen is groen en vruchtbaar. In het centrum van het eiland strekt zich het Dasos Randi, het Randibos, uit. 100 jaar geleden was Ikaria een grote producent van houtskool. De bossen werden hiervoor gekapt, maar gelukkig heeft de natuur zich goed weten te herstellen. Dit ruige landschap in combinatie met de vredige dorpen verspreid over het eiland en de vele warmwaterbronnen, dragen bij aan een wilde en onaangetaste schoonheid.


Agios Kirykos


De hoofdstad is Agios Kirykos en ligt aan de zuidkant van het eiland. Hier woont het merendeel van de bevolking van Ikaria. Echter een drukke stad is het zeker niet en doet meer vermoeden met een dorp van doen te hebben. Op zondag zijn alle deuren gesloten en hebben de winkeliers een vrije dag. Of het nu seizoen is of niet, de rust hebben zij volgens eigen zeggen verdiend. Naast de hoofdstad ligt het badplaatsje Therma met enkele tavernes aan het strand en zoals de naam wellicht al doet vermoeden, een warmwaterbron.


Noordkant Ikaria

 

Aan de noordkant van Ikaria hebben zich enkele kustdorpen gevormd. Sommige zijn gemoedelijk van aard, een enkele heeft zich ontwikkeld tot een badplaats, maar steeds is er de innerlijke rust van de lokale bevolking die de plaatsen hun kenmerk geeft. Evdilos is hier een mooi voorbeeld van. Langs de haven zijn terrassen waar u samen met de lokale bevolking voor een koffie gaat.