Kythnos hoogtepunten

Het dorre Cycladen-eiland tussen Athene en Milos wordt doorgaans genegeerd door internationale toeristen. Ten onrechte, vinden wij! We bezochten Kythnos half mei zonder grote verwachtingen en waren aangenaam verrast.

Kythnos profileert zich als een eiland van eenvoud en gastvrijheid en is nog steeds een echte insidertip met leuke dorpjes, talloze stranden en enkele hoogtepunten.

Wanneer het in het laagseizoen op Mykonos en Paros al druk is en de trottoirs op andere Cycladen-eilanden nog open zijn, verwelkomt het eiland Kythnos zijn gasten op een aangenaam rustige manier.

De nabijheid van het vasteland maakt het 100 km² grote eiland tot een populaire korte vakantiebestemming voor Grieken, en veel restaurants zijn al in mei geopend. In de weekenden wordt het onrustig in de haven als de autokaravanen van de veerboten rollen. Maar doordeweeks kun je genieten van een rust die op veel andere Griekse eilanden al jaren ontbreekt.

Ga met ons mee op een ondergewaardeerd Grieks eiland en laat je inspireren door onze persoonlijke favoriete plekken en de mooiste bezienswaardigheden op Kythnos:

Chora: Loop door de belangrijkste stad van Kythnos
Op Kythnos wonen ongeveer 1.400 mensen, de meesten in de havenstad Merichas  en in het bovendorp Chora. In tegenstelling tot andere Cycladen-eilanden zoals Serifos, Milos of Mykonos, die hun “grote dorp” aan de bezoeker presenteren wanneer ze met de veerboot aankomen, ligt de Chora van Kythnos verborgen in het heuvelachtige achterland.

Het is ongeveer 7 km kronkelig rijden van de kust naar het 600 inwoners tellende dorp, dat door de lokale bevolking ook wel Messaria wordt genoemd. Chora is verkeersluw, u parkeert uw huurauto op de gratis parkeerplaats onder het gemeentehuis en loopt zo het doolhof van steegjes in.

De hoofdstad Kythnos is omzoomd met helderwitte huizen, waarvan sommige pannendaken hebben, terwijl verschillende kerken uit de zee van huizen oprijzen. Chora lijkt doordeweeks slaperig, maar in het weekend maken talloze excursiegangers van het Griekse vasteland een pelgrimstocht door de straten.

De pittoreske hoofdstraat van Chora loopt bijna recht van het stadhuisplein naar de andere kant van het dorp. Daartussen zijn er talloze cafés en restaurants, evenals enkele souvenirwinkels, boetieks en juweliers. Aanbevolen zijn Cat With Hat (cosmetica), Angeioplasteio Georgouli (aardewerk) en Kozadinos Wood Art (houtsnijwerk).

Een groene oase is het park van Antonios en Stamatina Kanellopoulou achter de kerk van Agia Triada. De grote rijke familie van Kythnos zorgde al in 1932 voor de elektriciteitsvoorziening van het eiland, lang vóór andere eilanden zoals Syros, dat werd gedomineerd door de scheepvaartindustrie. Naast het park ligt de kapel “Panagia tou Kastro”, die 's avonds sfeervol verlicht is.

Een must see is het verborgen steegje Flora’s Alleyway, waar een kunstenaar zijn creativiteit de vrije loop heeft gelaten en een klein straatje op een originele manier heeft verfraaid. Geschiedenisliefhebbers kunnen het Archeologisch Museum bezoeken, niet ver van het stadhuis. Het werd heropend in 2023 en toont de vondsten van het eiland in een kleine ruimte, onder meer van Oria Kastro, Vryokastro en Maroula. Deze laatste site is een van de oudste nederzettingen in de Egeïsche Zee (8.800 voor Christus).

Openingstijden Archeologisch Museum van Kythnos: 8.30 - 15.00 uur, dinsdag en donderdag gesloten, gratis toegang

Het is ook de moeite waard om een ​​wandeling te maken buiten de hoofdstraat; de vloeren zijn liefdevol versierd met witte patronen en er staan ​​bloempotten op de huizen. Je kunt zien dat er nog steeds veel lokale bewoners wonen en dat de toeristische uitverkoop nog niet heeft plaatsgevonden. In de zomer is er nog veel te beleven in Chora, dan zijn er 's avonds enkele bars open en als je wilt, kun je de nacht in dag veranderen.

Panoramisch uitzicht vanaf Profitis Ilias
Vanaf de berg Profitis Ilias boven het dorp kunt u genieten van een prachtig uitzicht op het noorden van Kythnos en de naburige eilanden Kea (Tzia), Syros en Giaros (onbewoond). Een onverharde weg leidt vanaf de oostelijke uitgang van de stad naar de 326 meter hoge top, die ondanks zijn lage hoogte een van de hoogste bergen van Kythnos is.

Op het pad (3 km) kom je onderweg eenzame witte kapelletjes tegen en onderweg een of twee lastdieren zoals ezels of paarden, maar ook grazende schapen en geiten. Anders zul je geen ziel ontmoeten. Zoals de meeste gebedshuizen op Kythnos is de Prophet Elias Summit Church open. Het enige nadeel van de wandeling is dat de vuilnisbelt van het eiland halverwege ligt.

Kolona Beach: Droomstrand van Kythnos
Ongeveer 15 minuten ten westen van Chora vinden veel vakantiegangers het mooiste strand van Kythnos. Er zijn eigenlijk twee stranden, aangezien Kolona Beach bestaat uit een 200 meter lange, zanderige landtong die naar een eilandje voor de kust leidt. Links en rechts van de smalle landtong glinstert de zee in de mooiste blauwtinten.

Vooral zeilers voelen zich op hun gemak in de tegen de wind beschermde baaien; elke avond vechten de schippers om de beste plekjes op Kolona Beach. In het weekend is het niet ongebruikelijk dat grote luxe jachten een omweg maken naar de baai. Als toeschouwers van dit botenspektakel hadden we even het gevoel dat we op het bekende Ibiza waren en niet op het onbekende Kythnos.

U kunt ook een motorboot huren in de haven van Kythnos (aanbeveling: Delta Boats Rental Kythnos) en op eigen gelegenheid naar Kolona en de omliggende stranden gaan. Anders leidt er ook een weg naartoe, al zijn de laatste 2 km een ​​hobbelige grindweg. Als er geen parkeergelegenheid is, laat u uw auto achter bij Paralia Fikiadas en loopt u de laatste meters naar Kolona Beach.
Er zijn overigens geen tamariskbomen of parasols die voor schaduw zorgen aan zee. Het plaatselijke strandrestaurant Kolona was al in mei geopend en we genoten van onze lunch in een relaxte sfeer boven het strand. Tijdens de zomermaanden varen er van maandag tot en met vrijdag ook meerdere keren per dag taxiboten van de haven in Merichas naar Kolona Beach.
Het mooiste uitzicht over de baai heb je trouwens vanaf de kerk van Agios Lukas op de top van het rotsachtige eiland Vriokastro. Een onverharde weg leidt in 5 minuten naar de Evangelistenkapel uit 1772, die helaas gesloten is. Toch is het een ideale plek voor een picknick en om naar de drukte in de baai te kijken.

Een klein hoogtepunt wacht je als je het geitenpad achter restaurant Kolona Experience langs de kust naar het westen volgt. Op het laatste strand bevindt zich een natuurlijke warmwaterbron die vanaf de berg borrelt in een klein zwembad aan zee, een voorproefje van de thermale bronnen van Loutra
Vryokastro: De oude hoofdstad van het eiland
De oude hoofdstad van het eiland, Vryokastro, stond ooit op een heuvel tegenover Kolona. Vanaf de hoofdweg van Merichas naar Chora leidt een pad naar het complex, dat alleen wordt aanbevolen voor diegenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis om te verkennen, aangezien er weinig overblijfselen zijn van de voormalige Akropolis (12e eeuw voor Christus tot 6e eeuw na Christus). Vooral het uitzicht op de baai van bovenaf is spectaculair.

Het deel van Vryokastro dat het meest interessant is voor archeologen ligt echter onder de Akropolis op het eilandje Vryokastraki. Geheel onverwacht werd tijdens opgravingen vanaf 2016 het intacte interieur van een tempel ontdekt met talrijke offers van goud, ivoor, glas en edelstenen uit circa 700 voor Christus. B
Een aardbeving zorgde er waarschijnlijk ooit voor dat het dak van de tempel onder het puin instortte; het interieur bleef ruim 2700 jaar beschermd tegen grafrovers - een sensationele vondst! De talrijke kleifiguren duiden op een tempel voor de godin Demeter. Enkele van de belangrijke vondsten worden tentoongesteld in het Chora Museum.

Kaas uit Kythnos: Kaas heeft een lange traditie op het eiland; vooral geiten en schapen voelen zich thuis op het dorre, met kruiden bezaaide land. In kaasmakerij Kythnos Tyros produceren de twee zussen Garifalia en Phillipa heerlijke harde en zachte kaasvariaties van geiten- en schapenmelk. Daartoe behoren klassiekers als Graviera of Myzithra, maar ook de wijnkaas Krasotiri en de uit Mykonos bekende Kopanisti. Wij vonden alle soorten kaas erg lekker! Open ma-za van 8.30 tot 14.30 uur, gelegen aan de hoofdweg naar Loutra.

Loutra: Thermen van Kythnos
Kythnos heette vroeger officieel Thermia, en sommige Grieken noemen het nog steeds zo. Zoals de naam al doet vermoeden, is er eigenlijk een thermaal bad in het meest noordelijke dorp van het eiland. Als bij toverslag borrelt heet thermaal water uit de grond onder de dorpskerk van Agioi Anargyroi. Via een kanaal door de helft van het dorp geleid, mondt het uit in een poel aan zee - het natuurlijke geneeskrachtige bad van Loutra is compleet.
Sinds de oudheid hebben verschillende historici gerapporteerd over de kuuroorden van Kythnos. Door de eeuwen heen zijn de twee bestaande thermale bronnen (38 en 52 graden) gebruikt voor therapeutische doeleinden. Tegenwoordig stroomt het warmere water het zeebekken in, dat omgeven is door stenen als golfbrekers.
Het compacte thermale bad is gratis te gebruiken, de ruimtes zijn beperkt en in de zomer is de warme bouillon niet bepaald prettig. Loutra zelf presenteerde zich aan ons als een rustig vakantieoord met witte huizen op de heuvel, een smalle boulevard aan het water en een moderne jachthaven.

Sinds de jaren tachtig heeft het nationale toerisme een stevige basis gekregen en is Loutra nu de populairste badplaats van het eiland. Opvallend zijn de voormalige kuurgebouwen achter de grote parkeerplaats. Naast het leegstaande Hotel Xenia (1960) staat het neoklassieke Kurhaus (1857), ontworpen door de Duitse architect Ernst Ziller, dat tot enkele jaren geleden als badinrichting in gebruik was.
Het is leuk om vanuit Paralia Loutra een wandeling te maken langs de boulevard, waar een tiental restaurants (tip: MamaDo) en cafés te vinden zijn. In mei heerste er een rustige sfeer in Loutra met een paar zeilers, locals en individualisten. Aan het einde van het dorp steekt een roestige laadkraan de zee in. Een overblijfsel uit het tijdperk van de ijzerertswinning op Kithnos, onder meer op de hoogste berg Kakovolo (356 m).
Wandeling naar Oria Kastro
Als het donkere kiezelstrand van Loutra, direct aan de plaatselijke parkeerplaats, u niet aanspreekt om te zwemmen, vindt u verder ten noorden van Loutra nog meer zwemmogelijkheden. We hielden echt van Schinari Beach, op slechts 5 minuten lopen van het stadscentrum. Ook het vermelden waard zijn de stranden van Potamia en Agios Sostis, op ongeveer 12 minuten rijden met de auto.

Wandelliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de overblijfselen van de middeleeuwse hoofdstad van Kythnos, de Oria Kastro, ook wel Kastro van Katakefalo genoemd. Het ligt op een rots boven de zee in het noordwesten. Vanaf Loutra is het ongeveer 4 km naar de Kastro, je moet minimaal 1,5 uur plannen per enkele reis en voldoende water bij je hebben.
Het pad leidt eerst noordwaarts langs de asfaltweg, daarna langs een grindweg naar het eenzame plateau van Katakefalos. Bij de Agios Philippos kapel houden we links aan, langs geitenstallen en kort daarna zie je de Kastro. Het laatste stuk is steil en voert over een muilezelpad.

Bovenaan, naast de witgekalkte kerk van Agia Eleousa, wachten andere ruïnes van middeleeuwse huizen op je. Het uitzicht op het naburige eiland Kea en het daarachter gelegen Griekse vasteland met Kaap Sounion is adembenemend. Let op: Er zijn geen barrières, soms is de diepte 300 meter.

West-Kythnos: Merichas en omliggende gebieden
De haven van Kythnos ligt aan de centrale westkust; iedere bezoeker zet voor het eerst voet op het eiland. De haven werd in de jaren zeventig aangelegd, waardoor zelfs grotere schepen veilig konden aanmeren. Toegegeven, de rij witte huizen straalt van een afstand misschien wel een beetje Cycladische flair uit, maar van de plek met 400 zielen zijn wij niet echt gecharmeerd geraakt.

Veel betonnen huizen, heen en weer naast elkaar gebouwd, plus een chaotische verkeersstroom (vooral in het weekend) en een slechte parkeersituatie. Er zijn slechts een paar winkels in Merichas, waaronder Azul Boutique. Je kunt langs de boulevard aan het water slenteren met de oude stenen brug en schilderachtige tavernes, goede restaurants en hippe cafés nodigen uit om te blijven hangen, maar de plaats mist nog steeds ziel.

Het donkere kiezelstrand trekt vanwege de oriëntatie ook wat wrakstukken aan en is niet geschikt om te zwemmen. Het is beter om drie minuten verder te rijden en bij Episkopi Beach de zee in te springen. Merichas was dus voor ons meestal slechts een tussenstop op weg naar Dryopida en het zuiden van het eiland.

Time-out in Flampouria
Het westen is grotendeels verlaten, slechts enkele echte steden hebben zich aan de ruige kust kunnen vestigen. Toch leiden avontuurlijke wegen naar talloze stranden, waar vaak Griekse zomerhuizen staan. We vonden een van de mooiste hoekjes in Flampouria, een klein kustplaatsje op 11 km van Merichas.

Zodra we aankwamen, werden we begroet door een fantastisch uitzicht over de stad en de diepblauwe Egeïsche Zee daarachter. Eenmaal beneden hadden we een van die typische Kythnos-momenten: hoewel alles verlaten leek, was het plaatselijke café-bar Soiree eigenlijk open. Na een koel drankje en een gezellig gesprek met de eigenaren verfristen we ons in de turkooisblauwe zee, geen mens te bekennen.

Op een kleine landtong aan de zuidkant van het strand staat de dorpskerk van Panagia Flampouriani (parochiefeest op 23 augustus), helderwit met een rood pannendak. Een pad versierd met oleanders leidt naar de kerk. Geniet hier van de stilte en laat je blik over de zee dwalen. Tegenover de kerk is in de zomer de taverne Phlampouriotes geopend, waar de hospita Joanna heerlijke huisgemaakte gerechten bereidt.

Op bezoek bij Dryopida (Chorio)
In het hart van het eiland ligt het dorp Dryopida, door de lokale bevolking ook wel Chorio of Syllaka genoemd. Je kunt Dryopida bereiken vanuit Chora of via de weg die door de lange groene vallei van Merichas naar het achterland leidt. Genesteld tussen twee kale heuvels en niet zichtbaar vanaf de zee, ligt de pittoreske verzameling huizen als een oase in de droge woestenij.

Opvallend zijn de rode pannendaken; in de Cycladen en zelfs in Athene werken nogal wat dryopiders als dakdekker. Dryopida kampt met leegloop van het platteland; in het dorp wonen slechts 300 inwoners, dat in tegenstelling tot Chora minder last heeft van het toerisme. In mei was men nog overal bezig met voorbereiden en werken; er waren maar een paar restaurants open.

Het doolhof van steegjes met enkele winkeltjes (agora) rondom de Agion Apostolon kerk nodigt uit tot een wandeling. Een folkloremuseum achter de kerk, dat zeker de moeite waard is om te bekijken, geeft inzicht in het leven in vroegere tijden. In het zuidelijke deel van het dorp ligt een park met de dorpscafé To Kamini, een klein theater en een oud, helaas verwaarloosd aquaduct.

Katafyki-grot
Het hoogtepunt van de plaats is ongetwijfeld Katafyki (ook Katafygi), een ondergronds grottenstelsel in Dryopida. Het wordt sinds de oudheid door mensen op veel manieren gebruikt, als ertsmijn, als toevluchtsoord in geval van gevaar en ook als plaats van aanbidding voor ceremonies. Zelfs vandaag de dag houden de lokale bewoners hier soms paasevenementen.

Van buiten moeilijk voor te stellen: de grot zelf is ongeveer 1.200 meter lang en heeft verschillende natuurlijke en kunstmatige doorgangen. De temperatuur in de Katafyki-grot is het hele jaar door 17 graden. Tijdens een rondrit van 10 minuten kun je enkele corridors met interessante rotsformaties bezoeken.
Helaas zijn de toegangstijden tot de grot niet helemaal duidelijk en leek de eigenlijk indrukwekkende plek ons ​​een beetje verwaarloosd. Er waren twee pogingen nodig, zelfs een bezoek aan het gemeentehuis, om de grot te verlichten, die theoretisch op elk moment kan worden betreden. Misschien heeft u het geluk om tijdens uw bezoek even snel binnen te kijken.

Openingstijden Katafyki Cave Kythnos: mei, juni & september za+zo 9.00 - 14.00 uur, juli & augustus dagelijks 9.00 - 14.00 uur, gratis toegang (donatie gewenst)
Wasplaatsen van Dryopida
Een korte wandeling van Dryopida naar de “Plystaria tou Mathia” brengt je terug in de tijd. De Mathia-wasplaatsen liggen ongeveer 1,5 km ten zuiden van het dorp en zijn vanaf de hoofdweg in enkele minuten te bereiken via een ezelpad (GPS 37.375072, 24.437402).

Moeilijk voor te stellen op het dorre eiland ontspringt een bergbron onder de Panagia Mathia-kapel, waarvan het kristalheldere water naar een wasplaats wordt geleid. Het is omgeven door een groene oase met fruit- en olijfbomen. Het washuis met 12 wasbakken werd in 1852 gebouwd ter ere van de toenmalige burgemeester Andreas Mazis en werd enkele jaren geleden lichtjes gerenoveerd.
Tot de jaren zestig moesten de vrouwen van Dryopida hier komen om de vuile was van het gezin te wassen. Maar het was niet alleen een plek om te werken, het was ook een plek om te socialiseren, waar vrouwen elkaar ontmoetten om de laatste roddels uit het dorp uit te wisselen en over hun vreugden en zorgen te praten.

Honing uit Kythnos: Het boomloze eiland lijkt voor mensen een woestenij, maar is gezegend met talloze kruiden en daardoor een waar paradijs voor bijen. Vier imkers (waaronder Pure Mother Bee) rond Dryopida produceren het vloeibare goud van Kythnos commercieel en deels in biologische kwaliteit, en je kunt het ook proberen in hun verkooppunten. De tijmhoning van het eiland (Thymarisio Meli Kythnou) is bijzonder populair vanwege zijn kenmerkende smaak.

Het oosten van Kythnos: Agios Stefanos naar Kalo Livadi
Wanneer u de heuvel boven Dryopida oversteekt, wordt u begroet door het eindeloze blauw van de zee. Op heldere dagen reikt het uitzicht over de Egeïsche Zee in het oosten verder dan de onmiddellijk naburige eilanden Syros en Serifos, naar Andros, Tinos, Naxos, Paros en Antiparos, evenals Sifnos. Aan de kust van Kythnos nodigen natuurlijke stranden u uit om ononderbroken te zwemmen. Hier laten we je kennismaken met de mooiste plekken:

Agios Stefanos
Op 10 minuten rijden van Dryopida ligt Agios Stefanos, een mooi stadje met een groene vallei in het achterland en een strand omzoomd met tamariskbomen. Het water is glashelder en ook eenden en ganzen voelen zich op hun gemak op het strand.

Bankjes nodigen uit om te blijven hangen op het strand van Agios Stefanos en twee tavernes serveren smakelijke, huisgemaakte gerechten, de taverne Aroudou (tip!) zelfs direct aan zee. De beschutte baai is erg populair bij zeilers en de gelijknamige kerk van Agios Stefanos op de oostelijke oever is een prachtig fotomoment.
Aosa (Naoussa)
Aosa, ook wel Naoussa genoemd, is de dichtstbijzijnde baai ten zuiden van Agios Stefanos en ligt op slechts 5 minuten rijden met de auto. Weg van de drukte zijn er slechts enkele Griekse zomerhuizen en enkele vakantieappartementen. Er is geen taverne, dus het brede, grijze kiezelstrand blijft volkomen natuurlijk.

We raden een korte wandeling (400 m) aan vanaf Aosa Beach langs de kust naar de kerk van Agios Ioannis Eleimonas, die op een rotsachtig eiland bij de ingang van de baai staat. Het lijkt een simpele versie van Chrysopigi op Sifnos en is een heerlijke plek van stilte.
Lefkes
Lefkes lijkt van een afstand een grotere nederzetting, maar heeft slechts twee permanente bewoners, de rest zijn zomerhuizen en vakantievilla's. In het laagseizoen heerste hier een paradijselijke rust. In juli en augustus is taverne Lefkes Estiatorio geopend en is het druk op het strand.

Het hoogtepunt van Lefkes zijn ongetwijfeld de oude mijnen van Kythnos. In de 19e en 20e eeuw werden in de regio koper en ijzer gewonnen. Boven het dorp liggen de ruïnes van het administratiegebouw van het mijnbedrijf. Een systeem van tunnels en schachten kan op eigen risico worden bezocht; enige klimvaardigheid is vereist omdat het heuvels en dalen betreft.

De wandeling naar Tourkala wordt aanbevolen vanuit het gehucht Zogaki, 2 km ten noorden van Lefkes. Vanaf de parkeerplaats (GPS 37.380811, 24.453201) leidt een pad naar de mijnen, die op een maanlandschap lijken. Via een uitgebreid tunnelsysteem bereik je zelfs een ondergronds meer, dat waarschijnlijk in de oudheid werd gebruikt om water te leveren.

Kalo Livadi
Op 15 minuten rijden ten zuiden van Lefkes ligt Kalo Livadi, nog een prachtige baai met een prachtig strand. Ook deze plaats bestaat voornamelijk uit Griekse zomerresidenties en enkele vakantiehuizen. Het strand is niet georganiseerd, tamarisken zorgen voor schaduw, onderstaande plaatsen zijn in de zomer erg populair.

Een pluspunt aan Kalo Livadi Beach is de Omisu Beach Bar, die kleine snacks en zelfs zelfgemaakte pizza's en koele drankjes biedt in een ontspannen sfeer. Vanaf de kerk van Panagia Kalolivadiani boven het strand kun je genieten van een fantastisch uitzicht over de baai.

Kanala: resort in Maria's handen
De hoofdweg leidt naar het zuiden langs de panoramische bergrug. Links en rechts ervan strekken talrijke terrasvormige velden zich uit over het heuvelachtige land, van elkaar gescheiden door “Kelia”, de droge stenen muren van Kythnos. Vroeger werd hier intensieve landbouw beoefend en vooral de gerstteelt kent op Kythnos een lange traditie.

Gouden velden van Kythnos: Aan het begin van de 20e eeuw werd er jaarlijks tot 650.000 ton gerst geproduceerd op het eiland; kleine gehuchten van Agios Stefanos, Lefkes & Co. dienden ooit als laadhavens. De Griekse brouwerij Fix was de belangrijkste afnemer van Kythnos-gerst. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de productie sterk gedaald; in de jaren zeventig werd er slechts 200 ton geëxporteerd. De talrijke windmolens die ooit veel graan maalden, raken sindsdien in verval. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar graanvelden over, waarvan de oren zwaaien in de harde wind en glanzen als goud in de avondzon.

Nadat u Dryopida achter u heeft gelaten, ziet u na een paar minuten Kanala met zijn dennenbos op een markante landtong aan zee. Het charmante dorp is zowel een vakantieoord als een pelgrimsoord, de hoofdkerk wordt beschouwd als het belangrijkste bedevaartsoord op Kythnos en er is de afgelopen decennia een echt zomerdorp omheen ontstaan.

De wonderbaarlijke icoon van de Moeder Gods, bewaard in de dorpskerk van Panagia Kanala, werd ooit door vissers gevonden op de zee tussen Kythnos en Serifos. Ter ere van Maria werd in 1869 een nieuwe kerk gebouwd op de fundamenten van een oudere kerk. Het interieur is rijkelijk versierd met muurschilderingen.

U kunt uw huurauto parkeren op de parkeerplaats voor het kerkterrein en een wandeling maken door het geurige dennenbos van Kanala naar de kerk. Bosbaden op het dorre eiland Cycladen – een hoogtepunt! Op het zuidelijke puntje van de landtong ligt de Agia Kalliopi-kapel, een populaire trouwlocatie voor de Grieken en een geweldige fotomoment.

Vanuit Panagia Kanala leidt een trap naar beneden naar de zee, waar u van mei tot oktober de hele dag kunt ontspannen in het Molo-café en kunt genieten van het uitzicht over de Kanala-baai en het dorpsstrand van Megali Ammos. Voor ons persoonlijk één van de mooiste plekjes van het eiland! Naast het hoofdstrand zijn er nog andere zwemmogelijkheden, zoals Ammoudaki en Paralia Antonides.
Accommodatie op Kythnos
Het internationale toerisme is nog niet op het eiland aangekomen, dus er zijn geen grote hotels of resorts op Kythnos. U vindt er prachtige appartementen en studio's, kleine familiehotels en ook luxe vakantievilla's voor een ontspannen vakantie weg van de drukte.
Vergeleken met de rest van de westelijke Cycladen vonden wij het prijsniveau op Kythnos gematigd. In de zomermaanden en in de weekenden zijn de weinige beschikbare accommodaties op het eiland snel volgeboekt, omdat de Grieken op het vasteland het eiland zeer waarderen als vakantiebestemming.