Rhodos vakantie met kinderen

Het eiland Rhodos is een ideale reisbestemming voor het hele gezin. Kilometers zandstrand voor het bouwen van kastelen, authentieke dorpjes met speeltuinen en talloze activiteiten waar kinderogen van gaan stralen. In dit artikel hebben wij als gezin onze persoonlijke hoogtepunten van noord naar zuid samengesteld voor veelbewogen reizen naar Rhodos met kinderen.

Vooral kleintjes willen bezig gehouden worden en hebben behoefte aan een programma dat voor afwisseling en vermaak zorgt. Hoewel de grote hotels al goed kinderanimatie bieden, is er ook buiten het hotelcomplex veel te zien, waardoor de familievakantie op Rhodos nog lang in herinnering zal blijven bij jong en oud.

Waterpark van Rhodos: Waterpark Faliraki
De prachtige stranden van Rhodos zijn ideaal voor een ontspannen strandvakantie. Maar behalve zandkastelen bouwen en spetteren in de zee is er voor kinderen niet veel te doen. Wat voor de kleintjes urenlang leuk kan zijn, kan voor oudere kinderen en tieners frustrerend zijn. Een bezoek aan een waterpark op Rhodos is een goed idee.

Rhodes WaterPark ligt aan de kustweg bij de Esperos Hotels, ongeveer 2 km ten zuiden van Kallithea Springs. Het wordt beschouwd als het grootste waterpark op Rhodos en een van de grootste van heel Griekenland. 

Het park biedt tal van spectaculaire en kindvriendelijke waterglijbanen, diverse waterbassins (waaronder een piratenschip en een klimkasteel) en zwembaden, maar ook golfsystemen en diverse stromingskanalen.

Openingstijden: zomer 10.00 - 19.00 uur, lente/herfst 10.00 - 18.00 uur
Entree: volwassenen € 27, kinderen tot 12 jaar € 18, jonger dan 3 jaar gratis
Faciliteiten: Bar/restaurant, toilet, WiFi, bagagekluizen, toegang voor gehandicapten.

Excursie naar de Filerimos-heuvel
Als u met het gezin op vakantie bent op Rhodos, mag u Filerimos niet missen. Het opvallende bergplateau (267 m) ten zuiden van Rhodos-stad is een populaire bestemming voor excursies.

Naast het gelijknamige Filerimos-klooster (nu bewoond) is er veel te ontdekken op het uitgestrekte, parkachtige terrein. Voor de kleintjes is het hoogtepunt van Filerimos het grote aantal pauwen dat er rondscharrelt. Je kunt hun kenmerkende geschreeuw vanaf de parkeerplaats horen.

Bij de ingang van het park gaat u linksaf naar het klooster en rechtsaf naar het Filerimos-kruis (gratis toegang). Het kloosterterrein is compact, waarachter zich nog enkele grafkamers bevinden van de oude Akropolis van Ialysos en de overblijfselen van een Byzantijns fort, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de noordkust.

Bijzonder sfeervol is de lange cipressenlaan die naar het Filerimos kruis leidt. Vanaf hier kijk je zuidwaarts naar de hoogste berg van Rhodos, Attavyros.

Openingstijden van het Filerimos-klooster: dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur
Toegang tot het klooster: € 6

3 Rhodos Bijenmuseum
Saaie museumbezoeken behoren tot het verleden! Het interactieve bijenmuseum op Rhodos is een hoogtepunt voor jong en oud.

In een compacte ruimte leer je alles over de heerlijke honing van Rhodos, krijg je inzicht in twee echte bijenkorven, leer je iets over de geschiedenis en traditie van de bijenteelt en de winning van vloeibaar goud.

Een verkoopruimte maakt de beleving voor het hele gezin compleet. Hier kunt u de diverse bijenproducten (o.a. honing, was, propolis) inslaan en uiteraard de verschillende soorten honing proeven. Openingstijden: ma.-za. 8.30 tot 17.00 uur, zo 9.00 tot 13.00 uur
Entree: volwassenen € 4, kinderen € 2,50, tot 12 jaar gratis

Speelgoedmuseum van Rhodos
Het Rhodes Toy Museum ligt ongeveer 10 km ten westen van Kolymbia. Het herbergt talloze speelgoed uit meer dan zestig jaar in een compacte ruimte, die bijna allemaal in Griekenland zijn gemaakt. Het museum toont speelgoed van blik, hout en plastic en is qua type en ontwerp waarschijnlijk uniek in Griekenland.

De museumoprichters Jacqueline en Thanassis hebben in de loop der jaren de meeste voorwerpen verzameld. We vonden de gelijkenis met Duits speelgoed interessant; veel dingen zijn merkwaardige imitaties van Hellas. De kleintjes kunnen bij de entree lang vergeten bordspellen uitproberen of een handwerk- en schilderles volgen.

Het souterrain van het museum, waar talloze speelautomaten, flipperkasten en consoles van Atari, Nintendo, Sega & Co. staan, is interessant voor jongeren en volwassenen die jong van geest zijn. Dit zal zeker herinneringen oproepen voor sommige jaargangen (1975-1990)!

Het speelgoedmuseum is goed te combineren met een bezoek aan de Epta Piges; er is een grote parkeerplaats aanwezig. Openingstijden: di-zo. 10.00 tot 16.00 uur
Entree: volwassenen € 3, kinderen t/m 12 jaar gratis.

Zeven bronnen Epta Pages
De Epta Pages (Grieks: zeven bronnen) zijn een van de meest populaire excursiebestemmingen op het eiland Rhodos. Pittoresk ingebed in een schaduwrijk dennenbos vloeien zeven waterlopen samen en vormen een kleine bronstroom.

Er is een eenvoudige taverne boven de beek en een kleine kinderspeelplaats er tegenover. Er zijn talloze wandelpaden rond het wetland, zodat u hier de tijd kunt doorbrengen.

Een uitstapje naar de zeven bronnen is vooral op warme dagen de moeite waard, omdat het schaduwrijke bos voor verkoeling zorgt. Het waterrijke gebied wordt al eeuwenlang gebruikt om het eiland van water te voorzien. Rond 1930 bouwden de Italiaanse bezetters een irrigatiesysteem vanaf de bronnen tot aan Kolymbia.

De dapperen kunnen vanaf het einde van de Seven Springs door een oude irrigatietunnel (150 m lang, 2,5 m hoog) waden. In delen van de tunnel is het pikdonker, dus iedereen die last heeft van claustrofobie mag niet naar binnen. Aan het einde van de donkere wandeling, iets verder naar het noorden, wacht het stuwmeer met een kleine waterval.

Vlinders op Rhodos: Met de Vlindervallei (Petaloudes) heeft Rhodos nog een uniek natuurreservaat. Helaas wordt het gebied zwaar op de markt gebracht voor toerisme, wat een negatieve impact heeft op de lokale bevolking van de Spaanse vlag en Russische berenmotten.

Boottocht met Monachus Cruises
Kapitein Nikolaos biedt ontspannende boottochten aan langs de oostkust van Rhodos met zijn mooie houten schip Monachus. Het startpunt is de haven van Kolymbia, de excursiebestemmingen kunnen variëren, elke tour omvat meerdere zwemstops.

De reizen zijn zeer vertrouwd en hebben een klein groepskarakter. Aan boord worden drankjes geserveerd en indien nodig wordt er een BBQ georganiseerd. Een boottocht van 6 uur (10.00 - 16.00 uur) met lunch kost vanaf € 45 per persoon. en ongeveer € 30 voor kinderen.

Stranden op Rhodos met kinderen
Op Rhodos zijn talloze stranden en baaien die uitnodigen tot zwemmen. Op de meeste stranden is er een bar of restaurant dat ligstoelen en parasols verhuurt en voor uw fysieke welzijn zorgt. In het oosten van het eiland bieden enkele zandstranden een ondiepe toegang tot de zee.

Wij hebben hier een selectie kindvriendelijke stranden op Rhodos voor u samengesteld. Voor de meeste van de genoemde stranden is een huurauto voor Rhodos vereist.

Tsambika-strand

Waarschijnlijk het populairste strand van het eiland Rhodos. Er zijn 3-4 bars en restaurants met parasolverhuur. Door de grootte van het Tsambika-strand is er nog voldoende ruimte langs de randen.

In de zomermaanden kunnen oudere kinderen zich verheugen op een waterspeeltuin. Op weg naar het strand zijn er verschillende stevige tavernes (aanrader! Maria's Tavern), die allemaal een speeltuin voor de kleintjes hebben.

Agathi-strand (gouden strand)

Agathi Beach ligt ongeveer 4 minuten ten noorden van Charaki. Het fijne, goudgele zandstrand is een genot voor zowel de lokale bevolking als vakantiegangers, waardoor het vooral in het weekend druk is.

Gezinnen met kinderen waarderen de brede, ondiepe toegang tot de zee. Het plaatselijke strandrestaurant verhuurt parasols, helaas tegen hoge prijzen. In het noorden zorgen tamarisken voor schaduw.

Stegna-strand

Voor ons een van de mooiste vakantieplekken op Rhodos, vooral om met kinderen te ontspannen aan zee. Er zijn verschillende prachtige stranden rondom de charmante badplaats. Het hoofdstrand aan de waterkant van Stegna is zeer kindvriendelijk.

De plaatselijke strandrestaurants (aanbeveling! Aan Kyma Stegna) verhuren parasols en ligstoelen, de prijzen zijn redelijk en er zijn zelfs kortingen voor korte huurperiodes. Als u het rustiger aan wilt doen, gaat u naar het noordelijke strand van Stegna, dat nog steeds een natuurlijk stuk strand biedt.

Paard- en ezeltochten op Rhodos
Er zijn verschillende contactpunten op Rhodos om paard rij tochten voor kinderen te organiseren. In de zomer zijn veel maneges dagelijks geopend en hebben ze meestal pony's voor de kleintjes. Het is raadzaam om vooraf een afspraak te maken.

Rhodos staat ook bekend om zijn ezels, die ooit als lastdier werden gebruikt. In de stad Lindos worden ze gebruikt als toeristische attractie. Persoonlijk raden wij de ezeltocht alleen aan voor kinderen.

Elpida Ranch, Laerma
De paardenranch Elpida ligt in het hart van Rhodos, niet ver van het bergdorp Laerma. Op een absoluut idyllische locatie worden paardrijtochten voor beginners en gevorderden aangeboden. Zelfs meerdaagse paardrijavonturen (sommige met tent) kunnen bij Elpida geboekt worden.

Voor de allerkleinsten (vanaf 3 jaar) zijn er twee pony's beschikbaar, waarmee je onder begeleiding van je ouders en de lieve paardrijgids Lina een wandeling of een klein ritje kunt maken.

De sympathieke Elpida komt uit Duitsland en heeft haar droom vervuld: een eigen stal op Rhodos. Haar man Takis runt de taverne Platanos in Laerma, waar je zeker eens langs moet gaan tijdens je vakantie op Rhodos.

Ezeltocht, Asklipio
Ezels worden al duizenden jaren als vee en als lastdier gehouden. Naast paarden werden ze vroeger ook gebruikt als vervoermiddel. Ze kunnen tot een kwart van hun eigen lichaamsgewicht dragen. De tijd dat muilezels zware lasten vervoerden, is echter al lang voorbij.

Als u uw kinderen op een ezel wilt laten rijden, moet u een bezoek brengen aan Christos en zijn moeder Angeliki in het pittoreske dorpje Asklipio. Net buiten het dorp runnen ze een ezelranch waar ook oude dieren uit Lindos zijn opgenomen.

De ezelwandelingen worden in verschillende tochten aangeboden, voeren door de ongerepte natuur en omvatten onder andere een Griekse picknick in een mooie kapel. De ezels kunnen daar ook gevoerd worden.

Rhodesscape Park bij het stuwmeer
Een turkooisblauw meer, een verzonken kerk en plezier voor het hele gezin midden in de prachtige natuur wachten op u bij de Apolakkia-dam. Hier heeft het personeel van Rhodesscape Park een klein toevluchtsoord gecreëerd voor avonturiers en recreatieve sportliefhebbers.

Volwassenen en kinderen kunnen boogschieten en tokkelen uitproberen. Er is een klimwand aanwezig en er zijn waterfietsen waarmee u de verzonken kerk in het noorden van het meer kunt bewonderen.

Neem na alle activiteiten plaats op de comfortabele zitplaatsen voor een klein hapje of een koel drankje. We hebben als gezin enorm genoten van deze natuurlijke idylle op Rhodos en hebben bijna de hele middag doorgebracht in Rhodescape Park.