Moni Kapsa-klooster Kreta

Vandaag gaat het wederom over een heel mooi klooster inclusief de kloof die erbij hoort - namelijk het Kapsa klooster - Moni Kapsa (Μονή Καψά).

Moni Kapsa ligt ongeveer 32 km ten oosten van Ierapetra en 40 km ten zuiden van Sitia en presenteert zichzelf aan de bezoeker als een sneeuwwit klooster in een grijze rotsachtige woestijn tussen lucht en zee.

Je kunt Jezus, die veertig dagen in de woestijn doorbracht, nauwelijks compromislozer volgen. Je kunt nauwelijks dichter bij de Schepper zijn dan in de rotsgrotten van de afgelegen stenen woestenij van Zuidoost-Kreta. De waterarme zuidflank van het Thripti-gebergte, bezaaid met grotten, is precies de plek waar christelijke kluizenaars probeerden zich te bevrijden van aardse zonden en door zuivering verlichting te bereiken. Net als in de Thebaanse woestijn kwamen de kluizenaars hier aanvankelijk slechts één keer per week bijeen voor gezamenlijk gebed. Zo ontstonden verschillende kerken aan de zuidkust, waaronder Moni Kapsa.

Een beetje geschiedenis
Het klooster gewijd aan Johannes Prodromos (de “voorloper” = Doper) zou in de 15e eeuw gesticht zijn. De datering is gebaseerd op een tekst uit de oudste icoon ‘Onthoofding van Johannes’ in de kloosterkerk, die na 1500 niet meer in gebruik was. In de 17e eeuw werd het klooster verlaten na verschillende Turkse aanvallen, maar er werden nog steeds sporadisch diensten in de kerk gehouden.

Pas in 1861-1863 werd het klooster gerestaureerd en uitgebreid door Jerontojiannis (Γεροντογιάννης), die nu wordt vereerd als een plaatselijke heilige. Hij werd in 1799 geboren als boerenzoon terwijl zijn ouders een klooster in Kapsa bezochten.

In 1841 werd hij overvallen door een diepe slaap van 43 uur die hem transformeerde: vanaf dat moment leefde hij als een heilige, genas hij de zieken en trok zich uiteindelijk, omdat de Turken een hekel hadden aan de toestroom van mensen die hulp zochten, terug in een grot boven het klooster. Tien jaar voor zijn dood werd hij monnik en kreeg de naam Jozef, maar hij werd nog steeds aanbeden onder de naam Jerontojiannis ("Jerontas" is de titel voor een abt of senior monnik, Jiannis is de korte vorm van zijn voornaam Johannes ). Na zijn dood was zijn kleinzoon Josef enige tijd abt in Kapsa totdat het klooster in 1901 zijn onafhankelijkheid verloor en twee jaar later ondergeschikt werd aan het Toplou-klooster. Sinds 1982 zijn de als wonderbaarlijk beschouwde botten van Jerontojiannis te bewonderen in een glazen schrijn in de kloosterkerk.

Elke 29 augustus viert het klooster de naamdag van de kerkbeschermer John Prodromos. Veel bewoners uit de omgeving en uit Ierapetra zijn er de dag ervoor te voet naartoe gegaan.

Als je dichterbij komt, kun je de prachtige Pervolakia-kloof zien, op de steile wand waarvan Jerontojiannis 17 jaar in een grot heeft gewoond. De kloostergebouwen strekken zich als een helderwit lint uit over een smal rotsachtig terras; hun gedurfde ligging tussen hemel en zee doet denken aan het beroemde Chozoviotissa-klooster op het eiland Amorgos. Omdat de parkeerplaats voor de kloosterpoort klein is, moet je de laatste steile maar korte klim te voet maken.

Via de door een toren beschermde ingang bereikt de bezoeker het laagste terras, dat onder een dak van wijnbladeren en wijnranken een prachtig uitzicht biedt op de Libische Zee. Onder het terras groeien mispels, granaatappels, sinaasappels en kool in een prachtige kluwen; Er wordt gezegd dat abt Josef een waterleiding naar het klooster liet bouwen en dat de aarde manden vol aanvoerde.

Enkele treden hoger bevindt zich het bovenste terras, versierd met een prachtig kiezelpatroon, dat toegang biedt tot de twee beukige kerk. Het elegante renaissanceportaal is versierd met oude reliëfs.

De noordelijke kerk is direct in de rots uitgehouwen en heeft daardoor onregelmatige muren; op de iconostase staat de eerder genoemde Johannes-icoon. De iconostase van de zuidelijke zijbeuk, gesneden uit cipressenhout, ontstond in de 19e eeuw. Naast het reliekschrijn valt een twaalfhoekige kandelaar op: het symbool van het hemelse Jeruzalem.

Nu kun je via smalle rots trappen boven het klooster de kluizenaarsgrot bezoeken, waar Jerontojiannis en andere kluizenaars vóór hem hun gewijde leven doorbrachten - vlakbij de afgrond, die zeker ook een symbolische betekenis had.

Een leuke bestemming in de directe omgeving
De wilde en indrukwekkende Kapsas-kloof ligt 8-9 km ten oosten van Makrigialos en 33 km ten oosten van Ierapetra. Het is de diepste kloof in de omgeving, met een rijke vegetatie, de wandeling duurt ongeveer 2 uur.

De kloof wordt ook wel de “Pervolakia-kloof” genoemd omdat de noordelijke ingang vlakbij het afgelegen en pittoreske dorpje Pervolakia ligt. De uitgang van de kloof ligt naast het klooster van Kapsa, aan de Libische Zee. Op het mooie, rustige kiezelstrand kun je heerlijk zwemmen en bijkomen van de inspanningen van de wandeling.

Het binnenste van de kloof is spectaculair, met links en rechts hoge, hoge rotswanden – zoals ik al zei, het is de diepste kloof in het gebied. De vegetatie is schaars en het landschap is droog. Er zijn ook verschillende aangewezen klimpunten langs het parcours.

De weg die Makrigialos en Goudouras verbindt loopt vlak naast de uitgang van de kloof, vlakbij het klooster, dus ook voor de infrastructuur om heen en terug te gaan is gezorgd.

Hoe er te komen: Als u vanuit Sitia komt, volg dan NIET het bord “Moni Kapsa – 5km” 4 km ten zuiden van het dorp Lithines, omdat u hier over een onverharde weg in erbarmelijke staat wordt geleid. Het is beter om door te rijden naar de zuidkust en vanaf Analipsi de 8 km omhoog naar het klooster.