Samaria kloof tips

De Samariakloof in het zuidwesten van Kreta is een van de meest populaire excursiebestemmingen op het eiland. Het spectaculaire landschap en het grotendeels ongerepte landschap trekken zowel wandelaars als natuurliefhebbers aan. Midden in de zomer maken tot wel 4.000 mensen deze unieke wandeling.

In dit artikel vertellen wij je of een rondleiding naar de Samariakloof voor jou de moeite waard is. Ook geven wij u de belangrijkste tips en informatie voor een individuele wandeling door de kloof.

Aankomst in de Samariakloof
Als u de hele wandeling wilt afleggen, heeft u de mogelijkheid om met een huurauto of openbare bus naar de hoofdingang van Xyloskalo op het Omalos-plateau te gaan en van daaruit aan de afdaling in de kloof te beginnen.

Als je slechts een deel van de Samariakloof wilt verkennen, raden we aan te beginnen in Agia Roumeli aan het einde van de kloof (zuidelijke ingang). Je kunt hier alleen komen met de veerboot vanuit Chora Sfakion, Sougia of Paleochora.

Beste tijd om de Samariakloof te bezoeken: Als je het wandelpad door de kloof niet in een eenden wandeling met duizenden andere mensen wilt lopen, vooral niet midden in de zomer, moet je vroeg op pad gaan. Als deze om 07.00 uur opengaat, is het nog aangenaam rustig en heb je de kloof bijna voor jezelf.

Samariakloof met uw eigen auto
Als u vanaf de snelweg Chania komt, neemt u de afslag Vamvakopoulo, vanaf hier is het ongeveer 50 minuten naar de noordelijke ingang van de Samariakloof. In het eerste deel voert de weg langs talrijke sinaasappelplantages en langs Limni Agias (excursietip!).

Kort na het dorp Fournes zijn er een paar slingers de bergen in, met een prachtig uitzicht op Chania en de kust die zich steeds weer opent. Na ongeveer 30 minuten passeer je het rustieke bergdorp Lakkoi, de laatste grote nederzetting op weg naar het Omalos-plateau.

Korte tijd later bereik je het Omalos-plateau op een hoogte van 1.100 meter, inclusief het kleine dorpje met dezelfde naam. Er zijn hier een paar supermarkten, tavernes en pensions. De weg leidt langs het plateau en na 5 minuten bereik je de ingang van de Samariakloof, genaamd Xyloskalo.

Reserveer uw huurauto tijdig.

Afstanden naar Samaria (Xyloskalo)

› Chania – Samaria: 40 km (1 uur)

› Rethimnon – Samaria: 100 km (2 uur)

› Heraklion – Samaria: 180 km (3 uur)

› Ag. Nikolaos – Samaria: 230 km (3,5 uur)

› Ierapetra – Samaria: 270 km (4 uur)

› Sitia – Samaria: 305 km (5 uur)

Is er een openbare bus naar de Samariakloof?
Vanuit Chania rijden KTEL-openbare bussen in een uur naar de nederzetting Omalos en zelfs naar Xyloskalo bij de hoofdingang. De vertrektijden in de ochtend zijn 05:00 of 07:45 uur. Een enkele reis kost € 6,90. De bushalte bevindt zich direct bij het startpunt van de kloof.

Je kunt terugkeren naar Chania nadat je door de kloof bent gelopen vanuit zowel Sougia (18.15 uur) als Chora Sfakion (18.30 uur). Beide locaties zijn bereikbaar met de veerboot vanaf het eindpunt van de kloof in Agia Roumeli. Vanuit Sougia duurt de bus ongeveer 1,5 uur naar Chania, vanuit Chora Sfakion een kleine twee uur.

Aankomst per boot in de Samariakloof (zuidelijke ingang)
Je kunt het einde van de Samariakloof bereiken met de veerboot vanuit de kustplaatsen Chora Sfakion, Sougia of Paleochora. De laatste twee plaatsen liggen ten westen van de Samariakloof, dus het is de moeite waard om hierheen te reizen als je in de buurt van Kissamos en Chania verblijft. Chora Sfakion wordt aanbevolen voor diegenen die vanuit Rethymnon en Heraklion reizen.

Aankomst per boot is bijzonder geschikt voor een wandeling naar de beroemde rotspoorten van de kloof.

Tijdens het seizoen varen er veel kleine veerboten en taxiboten naar Agia Roumeli. De grootste veermaatschappij ANENDYK vervoert zelfs auto's.

 

Samariakloof op eigen gelegenheid
Als je vanaf de hoofdingang in Xyloskalo (Omalos) de hele kloof met een lengte van ca. 13 km (+ 3 km tot aan de haven) wilt doorkruisen, moet je voor de wandeling alleen al minimaal 5-6 uur plannen.

De afdaling begint op 1.200 m hoogte en vereist vooral in het begin veel aandacht en vastberadenheid, omdat deze zeer steil bergafwaarts gaat.

Eenmaal aangekomen aan het einde van de kloof, in het afgelegen kustplaatsje Agia Roumeli, moet u rekening houden met minimaal twee uur voor het retourvervoer per veerboot en de daaropvolgende bus- of taxirit.

Samariakloof profiel

› Lengte van de wandeling: ca. 16 km

› Wandeltijd: 5-6 uur, afhankelijk van de snelheid

› Moeilijkheidsgraad: gemiddeld (4 km afdaling: moeilijk)

› Startpunt: Xyloskalo (Omalos-plateau)

› Bestemming: kustplaats Agia Roumeli

› Openingstijden: dagelijks 7.00 - 16.00 uur (01.05. - 31.10.)

› Toegangsprijs: € 5 per wandelaar, gezinnen vanaf € 3 per persoon.

› Gratis toegang: 21 mei (EU Natura 2000-dag)

› Hoogste bezoekersaantallen: augustus en september

 

Samaria National Park is toegankelijk van mei tot oktober. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de start van het nieuwe seizoen worden uitgesteld vanwege hevige regenval in het voorjaar.

Zelfs in de zomer kan de Samariakloof gesloten zijn als de weersomstandigheden slecht zijn en er kans is op aardverschuivingen. Informeer uzelf vóór uw reis over het heersende weer en mogelijke sluitingen.

Volledige Samaria-wandeling (Xyloskalo naar Agia Roumeli)
Individualisten kunnen met een huurauto tot vlak voor de hoofdingang van de Samariakloof rijden. De parkeerplaats van het nationale park kost € 5 per dag. Wij raden u aan vroeg aanwezig te zijn, zodat u een gratis parkeerplaats krijgt.

Vanaf hier begint de wandeling naar beneden de kloof in. Als u een lange reis maakt, raden wij u aan om in Omalos te overnachten. Bij de ingang wordt een nationaal parktarief van € 5 per persoon in rekening gebracht. verhoogd. Bij de uitgang moet het toegangsbewijs opnieuw worden getoond.

De eerste vier kilometer zijn behoorlijk steil over een stenen zigzagpad. Dit deel van de route biedt een fantastisch uitzicht op de individuele toppen van de Witte Bergen van Kreta, waaronder Psilafi (1.984 m) en Gingilos (2.080 m). Een eerste pauze kun je nemen bij de stenen kerk van Agios Nikolaos (14e eeuw).

Vanaf nu is de wandeling aangenamer. Ongeveer een uur na de Ag. Nikolaos-kerk bereikt u de oude nederzetting Samaria. De voormalige bewoners werden in 1962 gedwongen verplaatst toen het nationale park werd gesticht.

Tegenwoordig zijn er administratieve gebouwen van het nationale park, een EHBO-post, drinkwaterbronnen en toiletten.

Vervolgens volg je de rivierbedding, steek je deze keer op keer over en passeer je geleidelijk de drie grote rotspoorten.

Kort na de Christos-rustplaats bereik je de laatste rotspoort en het smalste deel van de Samariakloof (3 m), de “Sideroporta” (IJzeren Poort) met zijn honderd meter hoge steile wanden. Vanaf hier is het ongeveer een uur (2,5 km) naar de zee naar Agia Roumeli.

Hoe kom ik terug bij de huurauto?
Om terug te keren naar het startpunt in Xyloskalo, moet je de veerboot nemen van Agia Roumeli naar Sougia. Vanuit het rustige kustplaatsje neem je een taxiservice (prijs vanaf € 50 per taxi, reistijd ca. 50 minuten) of stap je op een van de KTEL-bussen (prijs ca. € 6, reistijd ca. 1,5 uur, vertrek 6: 18.00 uur en 20.16 uur).

→ Aanbeveling voor Samaria-taxiservice: Sougiataxi-Meletis of Sougiataxi-Vittorakis

Houd er rekening mee dat als u pas na 12.00 uur aan uw vijf uur durende afdaling vanuit Xylokastro begint en de laatste veerboot inmiddels om 17.30 uur al uit Agia Roumeli is vertrokken, u in de kustplaats moet overnachten.

→ Vertrektijden Samariakloof (Ag. Roumeli) ⇆ Chora Sfakion: ma.-zo. om 08.45 uur, 11.30 uur en 17.30 uur, enkele reis € 13

→ Vertrektijden Samariakloof (Ag. Roumeli) ⇆ Sougia: ma.-zo. om 17.00 uur en 17.30 uur, enkele reis € 11

→ Vertrektijden Samariakloof (Ag. Roumeli) ⇆ Paleochora: ma.-zo. om 08.45 uur, 11.30 uur, 17.00 uur en 17.30 uur, enkele reis € 17,-

Gemakkelijke wandeling door de Samariakloof
Voor gezinnen met baby's en kleine kinderen, maar ook voor mensen met knieklachten, is het aan te raden om vanaf de zuidelijke ingang alleen een gedeelte van de Samariakloof te lopen.

Vanwege hun nabijheid tot Agia Roumeli zijn Sougia in het westen of Chora Sfakion in het oosten van de kloof ideale startpunten. Vanaf hier vertrekken er meerdere keren per dag veerboten naar Agia Roumeli in een uur.

Wanneer u in Agia Roumeli aankomt, loopt u in ongeveer 1,5 uur (ca. 2 km) tegen de hoofdwandelrichting in naar de opvallende IJzeren Poort, waarschijnlijk het bekendste deel van de kloof. Je kunt zelfs de eerste kilometer afleggen met de shuttlebus (€ 2,- per rit, elke 10 minuten).

De korte wandeling is grotendeels vlak en bevat slechts enkele ingewikkelde passages (waaronder houten loopbruggen over de bronstroom). Om de bezoekersstroom te optimaliseren heeft het bestuur van het nationale park het wandelen in de tegenovergestelde richting beperkt.
Iedereen die voor deze korte wandeltocht kiest, moet uiterlijk om 14.00 uur met de veerboot in Agia Roumeli aankomen en beginnen met wandelen. Idealiter start je de wandeling in de ochtend, dan kun je de minste tegenliggers verwachten.

De laatste veerboten vertrekken uit Ag. Roumeli om 17.30 uur en zijn meestal vol. Als u laat in de haven aankomt, moet u een overnachting plannen. Als u de veerboottickets voor een retour (retour) vooraf boekt, krijgt u korting ten opzichte van de individuele prijs.

Rondleidingen en wandelingen
Een wandeling door de Samariakloof is een van de populairste excursies op Kreta. Van Chania tot Heraklion maken talloze reisaanbieders reclame voor begeleide dagtochten. Sterker nog, je moet een hele dag van je vakantie plannen om de kloof te bezoeken.

Vanwege de doorgaans lange afstand naar de kloof en het feit dat deelnemers bij verschillende hotels worden opgehaald, beginnen de dagtochten om 06.00 uur. De terugreis vindt vaak na 20.00 uur plaats, soms zelfs later.

U heeft de mogelijkheid om begeleide dagtochten naar de Samariakloof te boeken via het GetYourGuide-portaal. Excursies omvatten het ophalen van het hotel en vervoer naar de ingang van het nationaal park en terug. Klik op de GetYourGuide*-links om meer te weten te komen over de tours en indien nodig direct te boeken:

➲ Naar de begeleide wandeling vanuit Chania*

➲ Naar de begeleide wandeling vanuit Rehtymnon*

➲ Naar de begeleide wandeling vanuit Heraklion*

Weer in Samaria: In mei en vanaf september is het weer in de Witte Bergen behoorlijk dynamisch. Dit betekent dat de kloof bij slecht weer voor korte tijd afgesloten kan worden voor wandelaars vanaf de hoofdingang in Xyloskalo. Bij rondleidingen zal de aanbieder u informeren over eventueel uitstel van de excursie.

Georganiseerde bustour vanuit Chania of Rethymnon
De meeste busreizen beginnen vroeg in de ochtend met het ophalen van alle deelnemers. Daarna nemen we de bus langs het Lefka Ori-gebergte tot aan het Omalos-plateau, een vruchtbaar hoogplateau op 1.100 meter hoogte. Meestal is er een korte stop gepland om snacks en water te kopen.

Rond 8.00 uur bereikt de tourbus de hoofdingang van Xyloskalo naar Samaria. Dit is de laatste mogelijkheid voor een gastronomische stop voor de komende 14 km. Afhankelijk van je tempo bereik je tussen 13.00 en 14.30 uur het einde van de kloof in Agia Roumeli.

In Agia Roumeli kunt u op uw gemak lunchen en daarna ontspannen op het dorpsstrand. Neem daarom tijdens het wandelen een kleine handdoek mee. Om 17.30 uur vertrekt de veerboot naar Chora Sfakion. De bussen voor de teruggekeerden wachten iets boven de haven.

Bij de rondleidingen zijn het ophalen van het hotel, het retourtransport en een gids (Engels of Duits) inbegrepen, die de wandeling echter niet altijd begeleidt.

Voor het nationale park wordt € 5 per persoon extra gerekend. Ook voor het veerbootticket van Agia Roumeli naar Chora Sfakion moet extra worden betaald.

→ Je hebt de mogelijkheid om een ​​Samariawandeling te boeken via onze partner GetYourGuide*: Begeleide dagtocht*

Interessante feiten over Samaria Nationaal Park
Het Samaria Nationaal Park ligt ten westen van de Lefka Ori (Witte Bergen) en ongeveer 30 km ten zuiden van de stad Chania. Vanwege zijn wildromantische schoonheid wordt het beschouwd als een top wandelbestemming op Kreta. De gelijknamige afgrond, bijna 16 km lang, is een van de langste kloven van Europa, naast de Verdon-kloof in Frankrijk (20 km) en de Tara-kloof in Montenegro (78 km).

Het nationale park is opvallend groen voor het zuiden van Kreta, er groeien veel gigantische naaldbomen (waaronder dennen en cipressen) en langs de rivier gedijen prachtige platanen en esdoorns.

Een bezoek aan het nationale park is vooral in mei en juni de moeite waard, wanneer de rivier nog veel water aanvoert en onderweg overal prachtige bloemen staan. In de kloof komen 14 endemische plantensoorten voor.

Het is niet ongebruikelijk dat vale gieren en soms lammergieren boven de kloof cirkelen, die met een spanwijdte van ruim 2,5 meter tot de grootste roofvogels van Europa behoren.

Ook de zogenaamde Kri-Kri, de Kretenzische wilde geit, vindt zijn laatste natuurlijke toevluchtsoord in de Samariakloof. Een belangrijke reden waarom de regio in 1962 bij wet tot nationaal park werd verklaard en sinds 1981 een UNESCO-biosfeerreservaat is.

De kloof toen en nu
Voor de Kretenzers heeft de regio een grote historische betekenis. Tijdens de bevrijdingsgevechten tegen de Ottomaanse bezetters in de 19e eeuw was de afgelegen afgrond een onneembare basis voor de Griekse partizanen.

Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog slaagde de Duitse Wehrmacht er niet in de Griekse verzetsstrijders hier op te sporen. Zelfs de toenmalige premier en koning George II vluchtten over de Samariakloof naar Egypte.

Tegenwoordig is het nationale park een echte trekpleister voor wandelliefhebbers van over de hele wereld. Ondanks de geïsoleerde ligging is de toeristische infrastructuur zeer goed ontwikkeld. Er zijn eetgelegenheden en accommodatie bij de ingang en uitgang van de kloof.

Langs de route zijn verschillende drinkwaterbronnen aanwezig. De veerboten naar Agia Roumeli (uitgang van de kloof) en naar de andere kustplaatsen varen het hele jaar door. Afhankelijk van het weer is de kloof alleen toegankelijk van 1 mei tot 31 oktober.

Restaurantaanbevelingen in de buurt van de Samariakloof
In Agia Roumeli aan het einde van de kloof hebben zich inmiddels een paar restaurants gevestigd. Vanwege de geïsoleerde ligging moeten veel levensmiddelen kostbaar per veerboot worden afgeleverd. Het is raadzaam om vooraf de recensies op Google Maps en TripAdvisor te checken.

Hotels in de buurt van Samariakloof
Afhankelijk van hoe u uw Samaria reis wilt organiseren, zijn er verschillende plekken waar u kunt overnachten. Als u een lange reis heeft (bijvoorbeeld vanuit Oost-Kreta) naar de kloof, is het de moeite waard om op het Omalos-plateau (Xyloskalo) te overnachten en de volgende ochtend te beginnen met wandelen.

Als je na een trekking wilt genieten van de sfeer van de afgelegen kustplaatsen en met andere wandelvrienden wilt filosoferen over andere prachtige kloven van Kreta, breng dan een nacht of langer door in Sougia, Chora Sfakion of Agia Roumeli. Ook Loutro, dat alleen per boot of te voet bereikbaar is, is een verblijf waard. Klik op de links voor meer informatie van onze partner Booking.com*: