Matala Kreta hoogtepunten

Matala is een klein dorpje in het zuiden van het eiland Kreta dat ik graag omschrijf als een overblijfsel uit het hippietijdperk. De kustplaats heeft slechts ongeveer 100 vaste inwoners, maar wordt met de start van de vakantieperiode merkbaar levendiger.

Het kustplaatsje Matala is mijn absoluut gelukkige plek, want hier vind je oude met bloemen beschilderde VW kevers, vredestekens en flower power op straat, kleine winkeltjes met kleding en accessoires die doen denken aan de jaren 60 en 70 en nog veel meer. Wat er allemaal te zien en te doen is, lees je in dit artikel.

Graffititour door de plaats

Matala zonder graffiti en straatschilderingen zou simpelweg ondenkbaar zijn. Zodra je de plaats binnenloopt, word je begroet door auto's versierd met kleurrijke bloemen en vind je direct op straat een grote verscheidenheid aan schilderijen.

Het motto hierbij is om je ogen open te houden en je te laten inspireren en leiden door de kleurrijke boodschappen en beelden. De waarschijnlijk bekendste en bekendste graffiti staat pal op het strand op een witte muur:

Dit zou heel goed omschreven kunnen worden als het motto van Matala. Het vraagt ​​ons om hier in het moment te zijn, niet in het verleden, noch in de toekomst, maar gewoon in het hier en nu.

Als je vanaf de parkeerplaatsen of de bushalte het dorp inloopt, kom je automatisch langs de oude zwarte VW Kever, die inmiddels al een soort handelsmerk is geworden voor Matala. Met veel liefde zijn er bloemen, vredestekens en harten op geschilderd, evenals het opschrift ‘Flower Power’.

Wat je op straat aantreft terwijl je door de plaats slentert, varieert van bezoek tot bezoek. Dat hangt ervan af wat er op het laatste Strandfestival geschilderd is. Eén dag lang heeft iedereen de mogelijkheid om zichzelf te vereeuwigen op het asfalt van de stad, artistiek stoom af te blazen en zijn creativiteit de vrije loop te laten.

Naast de kunstwerken van professionele kunstenaars vind je op straat kindertekeningen, waarvan sommige al vervaagd zijn, afhankelijk van wanneer je naar Matala reist. Een rondleiding is zeker de moeite waard, je weet nooit waar je de volgende geweldige graffiti ontdekt of verrast wordt door kleurrijke boodschappen.

Matala-grotten
Het bekendste fotomotief in Matala is het strand, ingebed in een indrukwekkende achtergrond. Aan de linkerkant staat het eerder genoemde Matala-monument, de graffiti met de inscriptie “Vandaag is het leven, morgen komt nooit”. En aan de rechterkant liggen de beroemde zandstenen kliffen.

Het zijn echter niet de kliffen zelf die beroemd zijn geworden, maar eerder de Matala-grotten, die in de poreuze zandsteen zijn uitgegraven. Ze dateren uit de prehistorie en werden door de Romeinen als begraafplaatsen gebruikt.

In het hippietijdperk dienden ze als onderkomen voor velen en uiteraard kun je ze vandaag de dag nog steeds bezoeken. Hoe meer vaardigheden en uithoudingsvermogen je hebt, hoe hoger je kunt klimmen. Maar wees voorzichtig, het hele systeem is onbeveiligd en er bestaat gevaar voor vallen!

Momenteel zijn de grotten overdag te bezoeken, maar 's nachts is dit verboden, vermoedelijk vanwege valgevaar. Je betaalt nu toegang tot de grotten (ongeveer € 4 in het hoogseizoen, in het laagseizoen meestal gratis).

Als je je in het zweet hebt gewerkt bij het beklimmen van de hoogste grotten, kun je daarna afkoelen in de zee. Stevige schoenen zijn een must, maar de moeite loont want vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over het strand, de baai en Matala.

Matala shoppen met hippie-vibes
Winkelen in Matala is erg leuk omdat je er niet alleen de typische vakantiesouvenirs kunt kopen die overal op het eiland verkrijgbaar zijn. Sterker nog, je kunt in talloze winkels een stukje Matala's flair kopen en mee naar huis nemen in je dagelijks leven.

Eén van mijn absolute favoriete winkels is »MoozArt«. Hier vind je alles gemaakt van hout. De winkel zelf is een klein kunstwerk met talrijke uithangborden en mooie verlichting, die uitnodigt tot een beetje rondsnuffelen van buitenaf.

De topbestsellers die je hier vindt, zijn borden die je muren thuis zullen opfleuren en je zullen verrassen met geweldige boodschappen en goede vibes. Bovenal natuurlijk het Matala-motto in een grote verscheidenheid aan variaties en kleuren. Het is zeker de moeite waard om hier een of twee souvenirs te kopen.

Kleding kun je kopen bij “Matala Tribe”. Hier vind je typische hippiekleding, batikpatronen en coole spreuken. En als u het juiste overhemd voor u niet kunt vinden, kunt u uw overhemd naar eigen wens laten bedrukken.

 

“Goods of the Ground” biedt een beetje van alles. Hier vindt u verse sappen, delicatessen, maar ook souvenirs, kleding en alles wat een vakantieganger zich maar kan wensen. Maar bovenal scoort deze winkel punten met lokale en soms zelfgemaakte producten.

Trouwens, je kunt geweldige olijfolie krijgen bij “Psarakis’ Harvest” en sieraden bij “Place of Art”. Als je ook je eigen sieraden wilt maken, kun je de basisprincipes van goudsmeden leren of kant-en-klare handgemaakte sieraden kopen bij ‘Axel Genthner’s Jewelry Workshop and Gallery’.

Matala-strandfestival
Ieder jaar in juni vindt in Matala het Matala Beach Festival plaats, of zoals ik het noem: ‘Matala Hippie Festival’, omdat je zeker het gevoel hebt terug te zijn getransporteerd naar de jaren zeventig, volgens het motto: Love, Peace and Happiness.

Flower power, veel mensen met lang haar en bloemen in het haar, goede muziek, bodypainting en heel veel gezelligheid. Drie dagen lang wordt het anders zo slaperige oord plotseling de party-hotspot van Kreta.

Mijn persoonlijke hoogtepunt is dat het podium met livemuziek direct aan het Matala-strand staat en de talrijke bezoekers direct op het zand kunnen dansen. De muziek is gemixt en er zijn meestal enkele tribute bands die oude nummers van de Beatles, Bob Marley, AC/DC, Abba uitvoeren en de flair van de jaren 60 en 70 nieuw leven inblazen. Maar er wordt ook indie-muziek gespeeld.

Het meerdaagse festival staat in het teken van gemeenschap, dansen, chillen, kletsen, samen eten en drinken, de zonsondergang bewonderen en feesten tot laat in de nacht en het herbeleven van oude tijden.

Prachtige stranden van Matala
Matala-strand

Grijs zand- en kiezelstrand in de baai van Matala. Goed georganiseerd met ligstoelen en parasols van de plaatselijke tavernes. Voor mensen die slecht ter been zijn, is er een rolstoellift, die het mogelijk maakt om in zee te zwemmen. In de zomer is Matala Beach erg druk en is het moeilijk om een ​​vrij plekje te vinden.

Rood Strand

Ongeveer 20 minuten lopen ten zuiden van Matala ligt Red Beach (ook Kokkini Ammos) met rood zand dat afloopt in kristalhelder water. Naturisten achterin. Vrij hoge golven afhankelijk van de windrichting. Het wandelpad (tip: stevige schoenen) begint bij de zuidelijke uitgang van Matala, doodlopend vlakbij de archeologische vindplaats Ancient Matalon. Indien er nog plek is, kunt u hier ook parkeren.

Kommos-strand

Kilometers zand- en kiezelstrand ten noorden van Matala. Omdat het strand erg ruim is, kun je zelfs midden in de zomer meestal nog wel een plekje vrij vinden. Het achterste gedeelte van Kalamaki Beach is goed uitgerust met ligstoelen en parasols, verder zijn er veel natuurgebieden. Parkeren is mogelijk langs de weg die naar het strand leidt.

Omdat de met uitsterven bedreigde onechte karetschildpad zijn eieren in het zand op het strand van Kommos begraaft (broedseizoen mei tot augustus!), mag u geen eigen parasols meenemen en mag u niet achter op het strand of op de grond gaan liggen. de rand van de duinen om schade aan de nesten te voorkomen.

Meer reistips voor Matala

Dingen om te zien in de regio
Wandeling naar het strand van Agiofaraggo
Het natuurlijke, grijze kiezelstrand ligt ca. 20 km ten zuiden van Matala aan het einde van de gelijknamige Agiofaraggo-kloof, ingebed tussen indrukwekkende zandstenen kliffen. De gemakkelijke wandeling naar het strand begint bij de grindparkeerplaats Agiofaraggo, vanaf daar is het ongeveer 25 minuten naar de zee. Een breed pad volgt de droge rivierbedding en voert door een charmant landschap bedekt met oleanderstruiken.

Onderweg passeer je de imposante kerk van Agios Antonios en steek je enkele grotten en grotten over die tijdens de Ottomaanse bezetting door monniken als kluizenaarswoningen werden gebruikt. Wanneer u op het strand aankomt, bevindt u zich op een van de meest zuidelijke punten van Kreta en kijkt u uit over de Libische Zee, waarachter Afrika ligt.

Op de terugweg kunt u uzelf tegen een eerlijke prijs trakteren op een koel drankje of een snack (salade, souvlaki etc.) in de Kuna Muta-kantine op de parkeerplaats. Wandelliefhebbers kunnen ook de naburige Martsalos-kloof verkennen, die veel rustiger is en een nog spectaculairder landschap heeft. Het startpunt is de kerk van Panagia Martsaliani, het strand van Martsalos is grotendeels verlaten.

Een bezoek aan het Odigitria-klooster
Op de terugweg vanuit Agiofaraggo is het de moeite waard om het interessante klooster van Odigitria te bezoeken, dat direct aan de toegangsweg naar het zuiden ligt. U kunt parkeren in de gratis rustruimte tegenover. Odigitria werd gesticht in de 14e eeuw en is nu een van de belangrijkste kloosters in het zuiden van Kreta.

De ligging in het uiterste zuiden van het eiland is geen toeval; de apostel Paulus zou hier zijn geland tijdens zijn reis naar Rome. Het klooster zelf lijkt een oase in de middle of nowhere. Het dorre, boomloze landschap ten zuiden van Matala lijkt op een Wild West-setting.

Odigitria is gebouwd in de typische Venetiaans-Kretenzische stijl, is door de eeuwen heen in verval geraakt en is pas onlangs uitgebreid gerestaureerd. De enorme Xopatera-toren getuigt nog steeds van het middeleeuwse verleden. Naast de hoofdkerk zijn voormalige woon- en opslagruimten te bezichtigen en een klein museum toont religieuze en agrarische voorwerpen.

De binnenplaats is een plek van rust en biedt prachtige fotomomenten. In de kloosterwinkel zijn diverse producten zoals olijfolie, zalven en kruiden te koop. De toegang tot het Odigitria-klooster is gratis, maar je moet je wel gepast kleden.

Minoïsch paleis van Faistos
Als het om archeologische vondsten gaat, doet het zuiden van Kreta in geen enkel opzicht onder voor het noorden. De hele regio rond Matala of de brede Messara-vlakte heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden is Festos, ook wel Phaistos genoemd. De faciliteit van 8.500 m² wordt na Knossos bij Heraklion beschouwd als de tweede grootste en belangrijkste in zijn soort.

Een bezoek aan Phaistos is vooral in de late namiddag de moeite waard, als de vele busgroepen zijn vertrokken. Dan baadt de zon de plek in een warm licht en reikt het uitzicht ver over de Messara-vlakte. Belangrijke vondsten, waaronder de Phaistos-schijf, worden tentoongesteld in het Heraklion Museum.
Andere historische bezienswaardigheden in de buurt van Matala zijn Kommos (haven van Phaistos), Agia Trias, Kamilari Tholos en de uitgebreide historische plek Gortyn.

Rondleidingen naar Matala
Bent u zelf niet mobiel, dan kunt u deelnemen aan een begeleide dagtocht vanuit Heraklion of Rethymnon. Bestemmingen zijn naast Matala meestal de kustplaats Agia Galini en het traditionele dorp Spili of de archeologische vindplaats Gortyna in het binnenland. Klik op de links en krijg meer informatie over de tours op GetYourGuide*:

➲ Naar de rondleiding vanuit Rethymnon*

➲ Naar de rondleiding vanuit Heraklion*

Restaurants en bars in Matala
In Matala zijn er ongeveer 50 bars en restaurants die u uitnodigen om te eten en te drinken. Mijn drie favorieten zijn de volgende drie:

Dé ontmoetingsplek in Matala is de Boho Beach Bar, direct aan het strand gelegen en scoort met een heerlijke boho sfeer, lekker eten en heerlijke cocktails. Vooral de burgers en pannenkoeken zijn een echte aanrader. De bar is ook de perfecte plek om naar de zonsondergang te kijken en een mooie stranddag af te sluiten met lekker eten en drinken.

Bistronomy Matala biedt heerlijke visgerechten, mediterrane en Griekse gerechten en fusiongerechten. Hier staan ​​niet alleen de prijzen, maar ook de portiegroottes. Het menu is niet erg uitgebreid, maar alles is vers bereid en regionaal geproduceerd. Veel dingen zijn ook handgemaakt, zoals de pasta en de mayonaise. En het personeel is ontzettend aardig en meegaand.

Bij George’s Yard kun je ook heerlijk eten. Het restaurant ontving in 2023 zelfs de prijs voor het beste restaurant in Matala van Restaurant Guru. Goede gerechten en een zeer vriendelijke eigenaar maken het restaurant tot een prima plek voor lunch of diner.

Breng de nacht door in een hippiedorp
Matala heeft niet veel grote hotels. Hier vindt u meer individuele oplossingen zoals kleine pensions of appartementen die gehuurd kunnen worden.

Hotel de twee broers

In het hotel de twee broers vindt u eenvoudige maar charmante boho-flair. De lichte kamers in boho-stijl hebben bijna allemaal uitzicht op zee en je kunt kiezen tussen tweepersoonskamers, eenpersoonskamers en suites.

Bij het ontwerpen van hun kamers hebben de eigenaren grote nadruk gelegd op het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en katoen en worden er bij het dagelijks gebruik uitsluitend biologische schoonmaakmiddelen gebruikt om het milieu te beschermen. Bij het ontbijt worden ook verse en regionale producten geserveerd.

➲ Om twee broers hotel te boeken (Booking.com)*

Matala hostel

Als je op zoek bent naar een goedkoop alternatief, dan vind je misschien wat je zoekt in Matala Hostel, het meest zuidelijke hostel van Europa. Opgericht door drie broers die hun liefde voor het prachtige hippiedorp Matala met de wereld wilden delen, biedt het hostel de ideale uitvalsbasis om naar het strand te gaan of de stad te bezoeken, maar ook om te socialiseren. Naast slaapzalen met vier, zes of acht bedden (voorzien van een eigen badkamer) zijn er ook privékamers te boeken.

➲ Om Matala Hostel te boeken (Booking.com)*

Aankomst in Matala
Eén belangrijke vraag blijft: hoe kom je in Matala? Als u een huurauto heeft en zelf naar Matala wilt rijden, dan bent u vanaf Heraklion aan de noordkust ongeveer 1 uur en 10 minuten onderweg en vanaf Chania in het westen ongeveer 2,5 uur.

➲ Een huurauto boeken voor Kreta*

Houd er rekening mee dat er in het hoogseizoen en tijdens de festivalperiode veel mensen met de auto komen en de parkeerplaatsen daardoor behoorlijk overvol zijn. U zult waarschijnlijk nog steeds een parkeerplaats vinden, aangezien er veel parkeerplaatsen beschikbaar zijn bij de ingang van de stad, maar het kan enige tijd duren voordat u hier uw parkeerplaats vindt.

Als alternatief kunt u ook met het openbaar vervoer reizen en de bus nemen. Er zijn busverbindingen vanuit alle grote steden en belangrijke vakantiebestemmingen op Kreta, zoals Heraklion, Agios Nikolaos, Ierapetra, Sitia, Chania en Rethymnon.