Autoroute Kreta vanuit Sitia

De regio Lassithi in het oosten van Kreta staat niet op de radar van veel vakantiegangers. De regio rond Sitia is ideaal voor een roadtrip over Kreta, omdat je hier in een notendop alles kunt zien wat het eiland zo bijzonder maakt. Leuke bijkomstigheid: er zitten nog een of twee insidertips verborgen in dit uithoekje van Kreta. Ik reisde daar een week lang met een huurauto en drie vrienden en nam je mee op een roadtrip naar wilde stranden, Minoïsche locaties en ongelooflijk gastvrije Kretenzers!

Dag 1: Haal uw huurauto op in Heraklion en rijd naar Sitia. Het ophalen van de huurauto bij één van de adressen van Sunny cars ging gemakkelijk. 

Na een korte auto-inspectie hebben we onze vier koffers in de auto gehesen. Gelukkig kozen we voor een auto uit de compact klasse – anders was het met vier personen en bagage wel wat gezellig geweest op de achterbank.

En dan kan de Kreta roadtrip door het oosten van het eiland beginnen! Neem vanuit Heraklion de nationale weg 90 richting Sitia. Google Maps vertelt ons 130 kilometer. Dat klinkt eigenlijk niet zo ver. Denk je ! De route wordt gekenmerkt door haarspeldbochten, smalle bergweggetjes en af ​​en toe een flitspaal. Onze gemiddelde reissnelheid: ongeveer 60 km/u. Het uitzicht over de wijde zee en de bergvalleien maakt echter alles goed. We maken een of twee foto stops omdat we maar geen genoeg kunnen krijgen van het landschap. Na ongeveer drie uur komen we aan in Sitia. Nu is het tijd om te parkeren, uit te pakken en snel iets te eten te zoeken!
Auto tip voor Kreta
Op Kreta is het niet ongebruikelijk dat auto's op de rechterstrook rijden. Dit geeft aan dat men iets langzamer reist en ingehaald kan worden.

Dag 2: Sitia – ons startpunt voor excursies

Na de roadtrip van gisteren hadden we nauwelijks tijd om Sitia van dichterbij te bekijken - dat zullen we nu inhalen. Het kleine havenstadje in het oosten van het land is ons startpunt voor de komende dagen. Met zo'n 10.000 inwoners is het hier veel relaxter dan in grotere steden als Heraklion of Chania. Eén dag is genoeg om de waterkant en de oude stad met zijn terrasvormige straatjes te verkennen.

Mijn tips voor een dagje Sitia:
Het fort Kazarma torent hoog boven de straten van de oude stad uit, waarvan delen sinds het Byzantijnse tijdperk herhaaldelijk zijn herbouwd. Eenmaal boven (entree 3 euro) heb je een panoramisch uitzicht op de omliggende bergen en de baai.
Het hart van de stad is de havenpromenade met veel kleine tavernes, cafés en een klein zandstrand. Mijn restauranttip: In het rustieke Rakadiko Oinodeion serveert de familie Garefalakis fantastische lokale en seizoensgebonden gerechten. Veel ingrediënten, zoals de olie, het brood en de raki, zijn huisgemaakt.
Het Archeologisch Museum van Sitia stelt vondsten tentoon uit Oost-Kreta, daterend uit het Neolithicum tot de Romeinse tijd. De bekendste tentoonstelling: de Kouros van Palekastro, een Minoïsch beeld gemaakt van ivoor.

U kunt uw accommodatie natuurlijk boeken via één van de adverteerders op deze pagina, maar ook via Airbnb of Booking heeft u diverse mogelijkheden.

Dag 3: Wandeling door de Richtis-kloof

Vandaag staat beweging op het programma! Tussen Sitia en Agios Nikolaus strekt zich een diepe geul uit van het Lassithi-plateau tot aan de zee. De vier kilometer lange Richtiskloof kan qua omvang niet concurreren met de beroemde Samariakloof in het westen van het land, maar is minstens zo mooi. Het startpunt van de wandeling is de openbare parkeerplaats aan de Nieuwe Nationale Weg nabij Exo Mouliana.

Vanaf hier gaat het voortdurend bergafwaarts (hoogteverschil: 350 meter) en steeds verder de kloof in. We wandelen over kleine bospaden, klimmen over een of twee boomstammen en steken beekjes over. Na bijna anderhalf uur hebben we een fantastisch uitzicht op een 20 meter hoge waterval die in de kloof ligt. Dankzij een kleine zwemvijver kunt u hier heerlijk afkoelen en op adem komen. Vanaf hier is het slechts ongeveer 30 minuten naar het strand - en daarmee het eindpunt van de wandeling. Eenmaal daar kijken we vol verbazing toe hoe de golven tegen de kliffen beuken. Lang kunnen we echter niet naar het natuurspektakel kijken: uiteindelijk moeten we weer naar boven, naar onze huurauto!

Reken op een totaal van drie tot vier uur voor de middelzware wandeling (heen en terug). Veel bezoekers onderschatten de moeilijkheidsgraad en gaan op slippers lopen. Maar met sneakers of stevige wandelschoenen gaat het veel sneller!

Dag 4: Kreta roadtrip naar het Moni Toplou-klooster en de stranden

Na de wandeling van gisteren hadden we een luie dag aan het strand meer dan verdiend! Maar we moeten er eerst komen: dus stap in de huurauto en maak een kleine Kreta-roadtrip naar de oostkust! Onze reis voert ons opnieuw over het hoogplateau en de serpentines. We hebben altijd de wijde zee in zicht.

We maken een spontane stop bij het Moni Toplou-klooster, dat als een fort op een hoog plateau verrijst. Het 15e-eeuwse klooster heeft niet alleen een spannend verhaal te vertellen (piraten en kruisvaarders wilden de kloostermuren bestormen), maar hier kun je ook zelfgemaakte olijfolie en wijn kopen.

De mooiste stranden in het oosten van Kreta
Het palmenstrand van Vai ligt op slechts een kwartier rijden van Moni Toplou. Waarom het strand een echt hoogtepunt is tijdens een roadtrip door Kreta? Meer dan 5.000 Kretenzische dadelpalmen vormen het grootste natuurlijke palmenbos van Europa. Ook is er een goede infrastructuur met een grote parkeerplaats (tegen betaling: 2,50 euro), een kiosk, sanitaire voorzieningen en ligstoelen. Het enige nadeel: zelfs in het laagseizoen gebeurt hier nog steeds veel.

Veel rustiger is het op het naburige Psili Ammos-strand. Je bereikt de baai via de trappen die vanaf Vai Beach te zien zijn. Een klein grindpad leidt vervolgens naar het bijna verlaten strand, dat juist om deze reden erg populair is bij nudisten.

Insidertip: Itanos-strand
Itanos Beach ligt slechts 4 kilometer ten noorden van Vai Beach, maar is niet zo bekend en alleen met de auto te bereiken. Hier vonden we een eenzaam, natuurlijk strand dat scoort met kristalhelder water. Er zijn hier geen sanitaire voorzieningen of strandtentjes, maar er heerst wel een hemelse rust en zelfs eeuwenoude Minoïsche ruïnes.

Dag 5: Paleis van Knossos
Het kan zo snel gebeuren: na vijf dagen is onze Kreta-roadtrip ten einde en gaan we terug richting Heraklion. Voordat we onze geliefde Fiat terugbrengen naar het station, gebruiken we onze mobiliteit nog een keer voor een uitstapje naar het Paleis van Knossos. Het ligt net buiten de poorten van Heraklion en mag niet ontbreken tijdens een roadtrip door Kreta.

De grootste historische attractie van Kreta was ooit de belangrijkste Minoïsche stad van het eiland. Er doen mythes de ronde over de indrukwekkende plek over bekende figuren als de Minotaurus of Daedalus en Icarus. Het hart van het grote gebied is het Paleis van Knossos. Het voormalige overheidsgebouw is een populair fotomoment met zijn gerestaureerde rode zuilen. Tip: Het is hier 's ochtends niet zo druk als overdag.

Dag 6 – 7: Heraklion

Het inleveren van de huurauto verloopt net zo soepel als het ophalen. Topklasse! Het is bijna een beetje moeilijk voor ons om onze wielen op te geven, maar we kunnen het bruisende Heraklion beter te voet verkennen. Dus gaan we verder met de taxi naar het Olive Green Hotel: het hippe en milieuvriendelijke boetiekhotel in het hart van de stad scoort met schone en ruime kamers en een echt goed ontbijt.

Mijn hoogtepunten in Heraklion:
Twee dagen zijn genoeg om Heraklion in alle rust te verkennen. Op het eerste gezicht is de Kretenzische hoofdstad geen schoonheid, maar als je verdwaalt in de steegjes van de stad, ervaar je een dynamische en opwindende stad.

Fort Koules: Dit indrukwekkende fort uit de 16e eeuw ligt direct aan de havenpromenade. De tentoonstelling midden tussen de eeuwenoude vestingmuren is een echte aanrader. Van daaruit kunt u ook naar het dak van het gebouw. Het panoramische uitzicht vanaf hier strekt zich uit over de stad en de zee.
Het archeologisch museum is een van de grootste en belangrijkste instellingen in Griekenland. De verzameling oudheden bestrijkt verschillende millennia van de Griekse en Kretenzische geschiedenis - van het Neolithicum tot de Romeinse tijd. Je kunt hier gemakkelijk twee uur doorbrengen!

De Minas-kathedraal op het Agia Ekaterini-plein is een van de grootste religieuze gebouwen in Griekenland. Bijzonder indrukwekkend zijn de kruiskoepel en de talrijke bijbelse fresco's op de binnenmuren.
Tip voor gezinnen met kinderen: In het Natuurhistorisch Museum laat een aardbevingssimulator op indrukwekkende wijze zien hoe de sterkste aardbevingen in het verleden plaatsvonden. Er zijn ook een minidierentuin en levensgrote dinosaurusreplica's te zien.