Kerveli Samos

Het kleine gehucht Kerveli ligt in het oostelijke deel van het eiland Samos. Het dorp ligt in een kleine baai die uitkomt op de zee. Begin jaren tachtig bezocht ik deze plek voor het eerst. In die tijd stonden hier maar heel weinig huizen en een kleine kapel. Deze plek is nu tot bloei gekomen en gegroeid. Tegenwoordig verbindt een goed geasfalteerde weg Kerveli met de stad Samos. Het pad leidt door de stad Paleokastro. Als u met de auto reist tussen Kerveli en Samos-stad, rijd dan voorzichtig hierheen - er is een knelpunt in het centrum van Paleokastro.

Het strand van Kerveli loopt langzaam af richting de baai en is een kiezelstrand; Het zijn echter kleine steentjes en je kunt hier al snel in het water belanden. Grote tamariskbomen zorgen voor veel schaduw aan de achterkant van de baai. Het strand is niet overvol - er is ook een kleedkamer en een douche. Er is ook een kleine supermarkt en een uitstekende taverne. Op zondag komen bezoekers uit Samos-stad hier om te zwemmen - dan wordt het druk.

Er is hier ook een goed hotel: het Kerveli Village Hotel. Het is een 4-sterrenhotel in het bovenste gedeelte van het kleine stadje op een fantastische locatie met uitzicht over de hele baai en tot aan het kleine eiland Kasonisi. Het hotel is gebouwd in traditionele eilandstijl in een prachtige, contrasterende omgeving. Met de bijgebouwen die zachtjes tegen de helling boven de baai leunen, krijg je de indruk dat je in een klein Grieks dorp woont. 's Nachts hoor je naast de krekels ook zo nu en dan een krijsende uil roepen. De ruimte van het hotel heeft een zwembad, een speeltuin, satelliet-tv in de lounge en een tafeltennisruimte. Er is ook een tennisbaan. Er is een duikbasis in de baai onder het hotel, waar ook kleine boottochten worden aangeboden. Ligstoelen zijn ook beschikbaar voor de gasten van het huis en een zwem- en zonneplatform strekt zich uit tot ver in de baai.

Ook is er drie keer per dag een busdienst naar Samos-stad, ongeveer 10 kilometer van Kerveli. De prachtige bar met vriendelijk personeel, die van 's ochtends tot middernacht geopend is, biedt allerlei soorten drankjes, snacks en kleine Griekse gerechten. De ligstoelen en parasols bij het zwembad zijn beschikbaar voor de gasten. Er is ook een klein privéstrand en een klein strandcafé aan de linkerkant van de baai onder het hotel. Hier kunt u ook zwemmen, snorkelen en zwemmen...! Als dat allemaal nog niet genoeg voor je is, kun je ook naar de grote baai van Kerveli gaan (5 minuten lopen) en ontspannen op het fijne kiezelstrand...!

Met de auto of motor bent u zelfstandiger en kunt u het eiland Samos verkennen zoals u dat wilt. U kunt de auto onder andere in Samos-stad huren. 's Avonds is het hier in Kerveli rustig, maar nog steeds niet eenzaam. De zonsopgangen en zonsondergangen hier in Kerveli zijn beroemd. De volgende stad is Paleokastron, waar u een bakker, een kiosk, twee kerken en enkele tavernes vindt. Kerveli is een plek om te ontspannen en te ervaren: enerzijds de Griekse gastvrijheid en anderzijds de prachtige omgeving aan dit deel van de kust van Samos.

Een hoofdweg leidt van Samos-stad via de stad Paleokastro naar Kerveli, die eindigt nabij het onderste gedeelte van de baai. Het kleine gehuchtje mag u niet binnenrijden aangezien hier nauwelijks parkeerruimte is. Ja, je kunt hier ook een mooie wandeling maken. Wie het dorpje aan de baai van dichterbij bekijkt, zal zeker ook een wandeling maken door de kleine straatjes van Kerveli, waar veel particuliere huizen met kamers of appartementen te huur zijn. Het bovengenoemde hotel verhuurt hier ook verschillende kleine villa's, die allemaal in een prachtige tuin zijn gelegen. Aan het begin van het kleine gehucht staat een witte kapel, die zo typerend is voor Griekenland en het eiland Samos. Er is een wandelpad dat aan de achterkant van het strand begint en aanvankelijk licht klimt en dan in oostelijke richting langs de baai loopt.

Al snel bereik je een nieuwe kleine baai waar twee huizen staan, waarschijnlijk de thuisbasis van vissers wier boten ook in de kleine baai liggen. Ongeveer in het midden van de baai gaat een pad vrijwel direct naar het zuiden, dan draait het na ongeveer 400 meter naar het oosten, dan weer naar het zuiden en gestaag bergop tot je de hoofdweg naar Posidonion/Klima bereikt, die je nu gemakkelijk kunt volgen naar het strand in één van de twee plaatsen. De omgeving hier is zeer aantrekkelijk, zowel qua natuur als vanwege de uitzichten op de Turkse kust. Al snel bereikt u de afslag naar Klima, hier gaat u rechtsaf of loopt u verder naar het strand en de taverne van Posidonion, de voormalige "haven" van de Venetianen. Je kunt een taxi terug nemen of dezelfde route nogmaals volgen - ongeveer 7 kilometer.