Kastania Samos

Kastania is tevens één van de prachtige bergdorpen op het eiland Samos en is zeer aantrekkelijk vanwege de ligging op de oostelijke helling van het Kerkisgebergte en in de directe omgeving van een bosrijke omgeving. De stad Kastania (Kastanea) is te bereiken via de havenstad Karlovassi of via de verbindingsweg Karlovassi - Agii Theodori - Marathokambos (ongeveer 1500 meter voor Marathokambos buigt een weg rechts af richting Kastania). Vanuit Karlovassi is de plaats ook te bereiken via de verbinding Karlovassi - Leka - Kastania (vanaf de kustweg richting de haven buigt een weggetje zich naar links af richting Leka).

Kastania is een kleine plaats op een wild romantische locatie op de hellingen van de berg Fterias. Er zijn twee winkels en een leuke taverne in het centrum van het dorp. De plaats ligt op een hoogte van ongeveer 350 meter. Het dorp ligt in het noordwesten van het Griekse eiland Samos, ongeveer 5 kilometer ten zuidwesten van het dorpscentrum van Karlovassi. Het dorp is omgeven door veel vegetatie en een rijke bomenpopulatie, vooral de kastanjeboom (tamme kastanje) is hier in grote aantallen aanwezig. Ook de naam van de plaats is terug te voeren op deze boom. De nabijheid van het Kerkis gebergte voorziet de plaats ook van zoet water. In de bosrijke omgeving groeien notenbomen, dennenbomen en populieren.

Er wonen momenteel nog ongeveer 160 mensen in Kastania, van wie de meesten in de landbouw werken. Door de vele bronnen kon zich in het gebied boven het dorp een weelderige vegetatie met veel loofbomen ontwikkelen. De wijngaardterrassen liggen onder het dorp en er worden ook groenten verbouwd. In 1997 werd de landelijke gemeente Kastania opgenomen in de gemeente Karlovassi en vanaf 2011 bracht de administratieve hervorming van 2010 de voormalige gemeenten van het eiland samen om de nieuw opgerichte gemeente Samos.

In 1940 – tijdens de Tweede Wereldoorlog – werd het eiland Samos bezet door Italiaanse troepen. Vanaf dit punt (waarschijnlijk april 1940) tot de overgave van Italië op 3 september 1943 waren Italiaanse leger- en marine-eenheden op veel eilanden in de Egeïsche Zee gestationeerd. Veel verzetsstrijders door het hele land vochten tegen de bezetting van Grieks grondgebied. Hier in Kastania werden op 30 augustus 1943 - vóór de overgave - 27 lokale partizanen (Andartes) neergeschoten. Ieder jaar is er op 30 augustus een pelgrimstocht naar Kastania om de executie op deze plek te herdenken.

Ook hier in Kastania is een bezoek aan het dorp de moeite waard - naast de kerk heeft de plaats veel huizen met interessante architectuur. Ook het voormalige gemeenschappelijke washuis met de fontein is te bezichtigen. Als u van Leka naar Kastania rijdt, kunt u uw auto parkeren bij de ingang van het dorp. In de stad zelf wordt het al snel erg druk. Er is een kafenion op het kleine dorpsplein (Platia), hoewel de openingstijden onregelmatig zijn. Vanuit Kastania is er een verbindingsweg naar Marathokambos, die langs het kleine windpark (windturbine) loopt dat in 2002 is geïnstalleerd.

Het dorp Leka (Lekka) ligt op de hellingen van de berg Fterias, die behoort tot het Kerkis gebergte, op een hoogte van 190 meter boven zeeniveau. De bevolking van het dorp neemt voortdurend af - in 2011 telde de plaats nog 412 inwoners. Ter vergelijking: in 1940 woonden hier nog ruim 1000 inwoners. De plaats ligt ongeveer 3,5 kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum van Karlovassi. Leka wordt beschreven als het mooiste dorp in dit gebied. Geografisch gezien ligt de plaats op een klein bergzadel...

Vanuit Leka is er een mooie wandeling naar Kastania, of Nikoloudes - Kosmadei of gewoon een simpele wandeling naar het kleine gehucht Agios Pandeleimon, het voormalige Tsourleoi. De nederzetting Agios Panteleimon bestaat uit slechts een paar huizen en een kerk gewijd aan Sint Pandeleimon. Begin jaren 80 van de vorige eeuw was de naam van de plaats nog Tsourleoi en ik kan me het prachtige, oude gemeenschappelijke washuis herinneren...