Tips boeken pakketreis Griekenland

De vakantieplanning voor de komende zomervakantie komt eraan en sommige mensen zoeken al online, of hebben reeds contact  gezocht met hun reisbureau, voor hun volgende reis naar Griekenland. Een blik in het verleden roept meestal goede of slechte herinneringen op aan de laatste pakketreis naar Griekenland.

De problemen bij het inchecken in de accommodatie, het dagelijkse bouwgeluid in het naburige hotel, de feestruimte ernaast met het dreunende geluid tot laat in de nacht en de uitlaatgassen van de straat direct onder het balkon. Moet het zo zijn?

Nee! Laten we zeggen dat u een paar dingen overweegt voordat u uw vakantie boekt. Om ervoor te zorgen dat uw volgende vakantie in Griekenland geen mislukking wordt, vertellen wij u welke 10 fouten u bij het boeken kunt vermijden. Ook ontvang je onze beste besparingstips voor je reis naar Griekenland.
Pakketreizen in Europa: Onze tips en aanbevelingen in dit artikel zijn van toepassing op vrijwel alle vakantiebestemmingen in Europa. Of u nu een vakantie naar Spanje, Frankrijk of Italië plant.

 

 1. Laat het reisbureau gewoon iets boeken
  Maak nooit de fout om naar een reisbureau te gaan zonder enig idee waar je heen wilt. Als u alleen maar zegt dat u goedkoop naar Griekenland wilt, zal zelfs de meest competente medewerker moeite hebben om de perfecte vakantiedeal voor u te vinden. Want hoe moet de medewerker precies weten wat jij wilt? Zelfs intensief overleg lost uiteindelijk niet alle struikelblokken op. In het ergste geval kan het voorkomen dat uw pakketreis door Griekenland helemaal niet aan uw verwachtingen voldoet. Als u uw Griekenland-pakketreis via een reisbureau wilt boeken, bereid u dan vóór uw afspraak voor. Zoek vooraf geschikte reisbestemmingen. Onze eilandgids “Welk Grieks eiland past bij mij?” helpt u bijvoorbeeld bij het vinden van het juiste Griekse eiland.

  Kies ook meerdere hotels waarin u zich prettig voelt tijdens uw vakantie in Griekenland en die zijn afgestemd op uw wensen (bijvoorbeeld vlakbij het strand, familiehotel, all-inclusive).

  Een vakantieplan maken voor de mooiste weken van het jaar is net zo belangrijk als je online wilt boeken. Hieronder geven wij u nog meer tips waar u zowel bij het reisbureau als bij het online boeken van uw Griekenland pakketreis rekening mee moet houden.

 2. Niet goed gelet op de duur van de heenreis
  Heeft u bij bijvoorbeeld de Vakantiediscounter. een echt koopje voor een pakketreis naar Griekenland gevonden en wilt u deze meteen boeken? Maar let op, misschien moet u uw verwachting voor Griekenland iets temperen, nadat u belangrijke info omtrent de accommodatie op de Vakantiediscounter of bijvoorbeeld Zoover heeft doorgelezen.

  Heb je alle belangrijke informatie echt doorgelezen? Met name de informatie over de reis kan verloren gaan in alle euforie:

  Hoe ver is de luchthaven van vertrek van uw woonplaats?
  Hoe laat vertrekt uw vlucht naar Griekenland?
  Is het een rechtstreekse vlucht of met een tussenstop?
  Is de hoteltransfer al inbegrepen?
  Vluchten met tussenstops en zeer late of vroege aankomst in de week zijn meestal goedkoper, maar is dat ook iets voor jou? Als u bijvoorbeeld met kleine kinderen reist, kan het alleen al een geduldtest zijn om er te komen.

  Heeft u vooraf de transfertijden van de luchthaven naar uw hotel niet gecontroleerd? Op Kreta, met zijn vele vakantieoorden, betekent dat in het ergste geval dat je na aankomst met het vliegtuig nog eens 90 minuten in de bus moet zitten. Als u pas om 23.00 uur in Griekenland aankomt, is de eerste vakantiedag al voorbij...

  Met behulp van Google Maps kunt u vooraf snel en eenvoudig de afstand vanaf de luchthaven naar uw hotel controleren. Maar het volgende struikelblok wacht hier al. Namelijk het boeken van het hotel te dicht bij de luchthaven.

 3. Hotelbeoordelingen niet goed gelezen

  Een grote fout, want het ‘verkeerde’ hotel kan je hele vakantie in Griekenland verpesten. Simpelweg de recensies op een portaal checken of vertrouwen op wat de medewerker van het reisbureau zegt, is in de huidige jungle van recensieportals niet meer voldoende.

  Het is al lang bekend dat je nu positieve recensies kunt kopen. Gasten ontvangen een hotelvoucher als ze volledige punten inleveren. Nieuwe hotels nodigen ‘influencers’ uit voor de opening die zeer goede recensies geven voor het gratis verblijf.

  Vanwege de zeer goede recensies krijgen de hotels voorrang. Dit is tegenwoordig allemaal gebruikelijk, dus alleen naar een beoordelingsportaal kijken is niet langer voldoende.

  Je moet opletten, vooral als er overdreven recensies zijn. Als bijvoorbeeld alle gasten de rustige ligging of de netheid prijzen en er één klaagt. Hetzelfde geldt voor een eenmalige warmwaterstoring of slecht internet.

  Ook met oudere recensies moet je voorzichtig zijn. Let op de actualiteit! Omstandigheden die jaren geleden zijn beschreven, zijn mogelijk al lang achterhaald of verouderd.

  Ook met oudere recensies moet je voorzichtig zijn. Let op de actualiteit! Voorwaarden die jaren geleden werden beschreven, zijn mogelijk al lang achterhaald of vernieuwd.

  Hoe hotelbeoordelingen te decoderen
  Als u een pakketreis door Griekenland bij een zeer goed hotel wilt boeken, moet u de gastenranglijst van verschillende portalen goed bekijken. Hoe dit precies werkt leggen wij u hieronder uitgebreid uit.
  De hotelportals werken met verschillende beoordelingssystemen. Hoe hoger de score, hoe beter de vakantiegangers hun verblijf beoordeelden. Hoe meer beoordelingen een hotel heeft, hoe betekenisvoller de rangschikking is. Hieronder hebben we de individuele evaluatiestatistieken van verschillende portals vermeld:

  Je kunt het beste eens kijken naar het rankingsysteem van Booking.com. Booking is immers een van de grootste hotelboekingsplatforms ter wereld. Alleen al in Griekenland vind je 13.500 accommodatie mogelijkheden!

  Het beoordelingssysteem varieert van 1-10.

  Uitstekend 9,0-10
  Zeer goed 8,0-8,9
  Goed 7,0-7,9
  In beroep gaan onder 6.9

  Interessant zijn termen als ‘uitstekend’, ‘goed’ of ‘aantrekkelijk’. Ze wekken de indruk dat alle hotels op Booking in orde zijn. Helaas is dat niet hoe het is.

  Onze ervaringen op vakantie in Griekenland
  Voor een geweldige vakantie in Griekenland kunnen wij persoonlijk geen hotel met een beoordeling lager dan 6,9 aanbevelen. Het kan zijn dat hier nog koopjesjagers toeslaan. Op basis van onze ervaring willen wij u graag de volgende richtlijnen meegeven:

  9,5-10 voor een geweldige plek om te verblijven, bijna geen compromissen
  9.0-9.4 voor een zeer goede accommodatie, een paar kleine minpunten zoals internet, ligging
  8,5-8,9 voor goede accommodatie, enkele minpunten zoals bedden, kwaliteit van het ontbijt
  8,0-8,4 voor solide accommodatie, verschillende nadelen zoals hotelleeftijd, personeel
  7,5-7,9 eenvoudige accommodatie, toch geschikt voor mensen met lage verwachtingen
  7,0-7,4 rustieke accommodatie, oké voor één nacht, maar niet voor een vakantie in Griekenland
  onder de 6,9 ​​voor mensen zonder eisen, zoals achtergrondpapier, absolute koopjesjagers, tieners.

 4. Locatie en omgeving van het hotel niet gecontroleerd
  We hebben nog nooit accommodatie geboekt zonder eerst de locatie te controleren. Waarom zouden we de technische mogelijkheden van vandaag niet gebruiken? Uw smartphone kan via Google Maps in 10 seconden de hotellocatie weergeven.

  Het is waarschijnlijk een van de grootste fouten die mensen maken bij het boeken van een vakantie. Veel te vaak vertrouw je op het woord van de medewerker van het reisbureau of misschien wel op het lot. Alles komt goed!

  Een blik op de digitale kaart op Google Maps in satellietmodus onthult enkele details in de directe omgeving van het hotel. Je kunt er natuurlijk niet alles mee te weten komen, zoals de nieuwbouwlocatie bij het naburige hotel. Toch krijgt u een beter gevoel voor uw vakantie in Griekenland.

  De hotellocatie op Google Maps biedt informatie over:

  de locatie op het eiland (toeristisch centrum of provincie)
  bestaande restaurants in de buurt (restaurants en bars of woestijn)
  Afstanden naar bezienswaardigheden in de regio
  Straten op of rond het hotel (snelweg of dorpsweg)
  luidruchtige gebouwen zoals energiecentrales, luchthavens, feestruimtes, stadions
  bestaande stranden (nabij de kust of achterland)
  Alle bouwlocaties voor de lange termijn (luchthavens, wegen, woongebouwen)

 5. Kies de hotellocatie zorgvuldig
  Boek uw pakketreis Griekenland niet meteen bij uw eerste bezoek aan het reisbureau. Laat uw favorieten per e-mail toesturen door het reisbureau of bewaar ze op uw smartphone. Eenmaal thuis kunt u op uw gemak de locatie van het hotel controleren.

  De perfecte ligging van het hotel is voor elke vakantieganger heel individueel. Een stadsbewoner zal het heerlijk vinden om omringd te zijn door het nachtleven en luide muziek. Wie op zoek is naar rust en ruimte, zal in een toeristenresort op de eerste dag van zijn vakantie zijn grenzen bereiken

  Er zijn zeker vakantiegangers die het niet erg vinden om even weg te zijn van de drukte. Maar als je hotel eigenlijk volledig geïsoleerd is van de buitenwereld en vrijwel in the middle of nowhere ligt, dan ontbreekt er, vooral in Griekenland, een zekere mate van authenticiteit.

  Als alternatief kunt u natuurlijk altijd een huurauto huren terwijl u op vakantie bent. Je kunt tenminste mobiel blijven en eten in traditionele Griekse tavernes. Zonder auto kun je niet snel iets kopen in de supermarkt als je hotel te ver verwijderd is van een nederzetting.

  Laat u misleiden door hotel- en strandfoto's
  Als het gaat om het verkopen van de perfecte vakantiebestemming, hebben touroperators de neiging te overdrijven. Tegenwoordig worden foto’s prachtig bewerkt met Photoshop en worden storende details simpelweg geretoucheerd.

  Je moet jezelf altijd afvragen:

  Zijn de foto's nog actueel?
  Worden er foto's van alle kamers getoond?
  Zijn alle kamers gerenoveerd?
  Is het strand voor het hotel zichtbaar?
  Is de hotelomgeving ook zichtbaar?

  Soms blijkt het vermeende droomverblijf al snel een oud krot. Op portals als Booking.com wordt getoond hoe oud de hoteladvertentie is. Zo krijgt u een idee van hoe actueel de hotelafbeeldingen zijn.

  Als hotels afbeeldingen van stranden en attracties in hun advertentie opnemen, hoeven ze niet in de buurt te zijn. Het hotel adverteert meestal met prachtige locaties om de aantrekkelijkheid te vergroten.

  Een blik op Google Maps maakt duidelijk of uw hotel werkelijk aan het ‘droomstrand’ in kwestie ligt. Soms is het grijze kiezelstrand voor het hotel gevuld met licht zand aan de oppervlakte.

 6. Check welke nationaliteiten het hotel bezoeken. Om 07.00 uur reserveren de Duitsers de eerste strandstoelen met hun handdoeken, de Russen gedragen zich bij het hotelbuffet alsof ze op een slachtfeest zijn, en 's avonds feesten de Britten luidruchtig door in de hotelbar tot in de vroege uurtjes.

  Ieder land heeft zijn eigen kenmerken en afhankelijk van met welk land het hotel de meeste contracten heeft gesloten, zijn er meer vakantiegangers uit dat land in het hotel.

  Dit kunt u eenvoudig achterhalen via reviewportals zoals Booking, waar de landen van herkomst van de reviewers worden weergegeven. Medewerkers van reisbureaus kunnen mogelijk ook informatie verstrekken over de dominante nationaliteiten in het hotel. Als u zich erg stoort aan bepaald gedrag van uw medeburgers of andere nationaliteiten, overweeg dan om een ​​ander hotel te kiezen.

7. Pakketreis Griekenland te laat geboekt
    Heeft u vóór Kerstmis al de eerste vakantiekoopjes voor volgend jaar gespot, maar wilt u       nog even wachten op een beter aanbod? Helaas wacht je meestal tevergeefs.

De eerste goede vroege aanbiedingen waren al in november van het voorgaande jaar beschikbaar, omdat de touroperators de eerste hotelbedden wilden boeken om zo een vooruitzicht te krijgen op het komende seizoen en het eerste geld bij de vakantiegangers te verzamelen.

Als u een vaste reisdatum en een specifiek hotel in gedachten heeft, dient u vóór februari van het lopende jaar te boeken. Want dan eindigen de vroege aanbiedingen meestal. Vooral voor de zomervakantie kunt u niet vroeg genoeg zijn met het boeken van uw vakantie. De beste aanbiedingen gaan snel. Last minute is daarentegen alleen de moeite waard als je volledig flexibel bent met de reisperiode, bestemming en hotel. Hotels willen vooral in het laagseizoen hun bedden vullen en dan op korte termijn aantrekkelijke koopjes aanbieden.

8. Misvattingen over Griekenland
Bijna geen enkel ander land in Europa staat zo symbool voor gastvrijheid als Griekenland. Geen wonder dat er maar één woord is voor ‘vreemdeling’ en ‘gast’ (Xénos). Hoe meer u zich als vakantieganger echter in de hotelcomplexen verankert, hoe minder u de typisch Griekse flair voelt die Hellas zo uniek maakt.

Kunstmatige hotelnederzettingen kunnen het authentieke Griekenland nauwelijks imiteren. Bovendien zijn er in geïsoleerde hotelcomplexen meestal geen externe restaurants of cafés in de buurt. Vaak zoek je tevergeefs naar een supermarkt.

U bent dus altijd afhankelijk van de eetgelegenheden van het hotel en de kwaliteit daarvan. En bij grote hotelketens krijg je vaak geen typisch Griekse gerechten, maar juist een internationale keuken.

Uiteindelijk besluit u een huurauto te huren en het eiland of de regio te verkennen. En plotseling raak je gedesillusioneerd. Waar zijn de witte huizen en de blauwe kerkkoepels?

Je ziet nauwelijks verschil tussen moderne betonnen gebouwen en kasteelbedden in Griekenland, Spanje of Italië. Zag het er allemaal typisch Grieks uit in de catalogus?

De witte suikerklontjeshuizen en de blauwe kerkkoepels vind je vooral op de Cycladen-archipel. Deze omvatten de eilanden Santorini, Mykonos, Naxos en Paros. Ook de typische catalogusafbeeldingen van reisbureaus komen hier vandaan.

De populaire Griekse eilanden Kos, Rhodos en Kreta zijn daarentegen de afgelopen eeuwen zwaar getroffen door aardbevingen. Tegenwoordig bepalen veel moderne betonnen gebouwen het stadsbeeld. Toch zijn er hier ook gezellige stadjes en dorpjes.

In de Noord-Egeïsche Zee en op het vasteland vind je in plaats van blauwe en witte architectuur grijze stenen huizen met rode daken. Op de Ionische eilanden zoals Corfu of Zakynthos werd de architectuur sterk beïnvloed door de Italianen. Toch is de Venetiaans ogende hoofdstad Kerkyra op Corfu een van de hoogtepunten tijdens een vakantie op Corfu.

9. Online vakantieaanbiedingen niet gecontroleerd. De prijzen voor een pakketreis Griekenland verschillen online en in het reisbureau meestal niet veel. Sommige reisbureaus hebben zich gespecialiseerd in bepaalde touroperators en geven er de voorkeur aan hun aanbiedingen aan te bieden. Op internet zie je echter meestal een grotere verscheidenheid aan aanbiedingen en kun je uit meerdere opties kiezen. Ook heeft u de mogelijkheid om de beschikbaarheid en prijzen over een langere periode te monitoren en met elkaar te vergelijken. Er is bijna altijd wel een goedkoop aanbod te vinden.

10. Een dure vakantie in Griekenland geboekt
Uiteraard bestaat de mogelijkheid om een ​​goede en goedkope vakantie door te brengen in Griekenland. Maar het hangt ervan af welke Griekse vakantiebestemming je boekt. Vooral de prijzen voor hotels en restaurants op de eilanden lopen flink uiteen.

U kunt bijvoorbeeld een fortuin uitgeven aan uw vakantie op Mykonos en Santorini. In het hoogseizoen breken de hotelprijzen op de twee duurste eilanden van Griekenland alle records. Een gratis kamer voor minder dan 100 euro is een zeldzaamheid.

Als u uw vakantie in Griekenland echter doorbrengt op een van de rustige naburige eilanden Mykonos (bijvoorbeeld Amorgos of Tinos) en Santorini (bijvoorbeeld Anafi of Sikinos), kunt u een kamer krijgen voor iets meer dan 50 EUR. Witte huizen en blauwe zee inbegrepen!

De restaurantprijzen in de populaire vakantieregio's van Griekenland liggen ook ruim boven het nationale gemiddelde. Een Griekse boerensalade kost in toeristische plaatsen ruim 10 euro. In de provincies betaal je ongeveer de helft.

Bespaar geld op vakantie in Griekenland

Veel touroperators zetten in op grote hotels op toeristische locaties. De meeste aanbiedingen voor een pakketreis naar Griekenland vindt u op de populairste eilanden zoals Kreta, Rhodos of Corfu.

Je kunt hier veel geld verdienen met toerisme. Dienovereenkomstig stijgen de prijzen voor accommodatie en maaltijden, vooral tijdens het hoogseizoen. Hoe minder toerisme er is op het eiland of een regio van het vasteland, hoe goedkoper het wordt, vooral voor de individuele vakantieganger.

Hier hebben we een klein rekenvoorbeeld voor twee personen en een tweepersoonskamer zonder pension:

Toeristische locatie: 10 dagen aan 150 EUR = 1.500 EUR overnachting
Niet-toeristische plaats: 10 dagen aan 75 EUR = 750 EUR overnachting
Vakantiegangers zijn van mening dat ze goedkoper kunnen uitpakken met een pakketreis en all-inclusive naar Griekenland. Maar goedkoop is relatief! Op het populaire eiland Santorini zijn de kosten van levensonderhoud over het algemeen erg hoog. Hier krijg je minder waar voor je geld.

Word ik goedkoper met all-inclusive?
Veel vakantiegangers vragen zich af of ze goedkoper kunnen uitpakken met all-inclusive pakketreizen. Dit varieert afhankelijk van het aanbod. Maar laten we een rekenvoorbeeld doen en ervan uitgaan dat er een all-inclusive tarief van € 100,- per dag geldt:

All-inclusive: 100 EUR per dag voor 2 personen voor een vakantie van 10 dagen = 1.000 EUR
Totale hotelkosten: € 1.000 (all-inclusive) + € 1.500 (overnachting) = € 2.500 (exclusief vluchten)
Zelfs als mensen die zelfvoorzienend zijn 100 euro uitgeven aan eten op een niet-toeristisch eiland, zouden ze nog steeds 750 euro goedkoper krijgen. In de ruim tien jaar dat we naar Griekenland reizen, hebben we immers nog nooit meer dan 50 euro per avond in een kleine taverne betaald.

10 dagen all-inclusive vakantie op een populair Grieks eiland: € 2.500,- (exclusief vluchten)
10-daagse zelfstandige vakantie op een rustig Grieks eiland: € 1.750,- (exclusief vluchten)
In sommige gevallen zijn vakantiepakketten vanuit Griekenland met all-inclusive pakketten twee keer zo duur als een vakantie zonder all-inclusive.
Wij raden een pakketreis zonder all-inclusive aan. In de plaatselijke tavernes kun je heerlijk uit eten. Hiervan komt vooral de lokale bevolking ten goede. Daarnaast verdiep je je in de culinaire specialiteiten van de regio en ervaar je het authentieke Griekenland.
Onze tips voor een goedkope pakketreis
Als het om een ​​pakketreis gaat, geldt: hoe strenger u bent met uw reisdata, hoe duurder uw vakantie doorgaans zal zijn. Idealiter wil iedereen zijn vakantie vanaf de dichtstbijzijnde luchthaven op een comfortabele vertrektijd in het weekend beginnen.

Een goedkope pakketreis naar Griekenland begint met reisplanning en hoe flexibeler deze is, hoe groter de kans dat u een echt koopje krijgt. Ook bij schoolgaande kinderen kan er, afgezien van de tijdsperiode, met veel rekening gehouden worden: