Leka Samos

Bij een verblijf of sightseeing in Karlovassi raden wij een omweg aan naar de dorpen Leka, Kastania, Agios Pandeleimon, Nikoloudes en Kosmadeo. Vanuit het centrum van Karlovassi (Palaio - Alt-Karlovassi) leidt een weg naar het dorp Leka, dat daar ook met borden staat aangegeven. Als u linksaf gaat vanaf de hoofdweg Karmaniolon (die richting de haven leidt), bereikt u een kleine brug. Steek deze over, de weg zal spoedig in kronkelige paden omhoog gaan. Na ongeveer 7 minuten bereikt u het dorpje Leka, waar ook diverse tavernes zijn. De straten in dit kleine dorpje zijn erg smal en er moet op tegemoetkomend verkeer worden gelet. Er is een parkeerplaats onder het dorp waar u uw auto kunt parkeren.

Het dorp Leka (Lekka) ligt op de hellingen van de berg Fterias, die behoort tot het Kerkisgebergte, op een hoogte van 190 meter boven zeeniveau. De bevolking van het dorp neemt voortdurend af - in 2011 telde de plaats nog 412 inwoners. Ter vergelijking: in 1940 woonden hier nog ruim 1000 inwoners. De plaats ligt ongeveer 3,5 kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum van Karlovassi. Leka wordt beschreven als het mooiste dorp in dit gebied. Geografisch gezien ligt de plaats op een klein bergzadel. Op het eerste gezicht lijkt de plaats niet erg groot. Dit komt omdat je de grootte van de plaats niet kunt inschatten vanaf het lagere, lagere deel van het dorp, waar de doorgaande weg is. Deze doorgaande weg is vrij smal en kronkelig. Vanaf de platia van het dorp heb je het mooiste uitzicht op het noordelijke deel van het eiland Samos.

In het dorpje Leka wordt wijn verbouwd en er staan ​​ook veel olijfbomen; hier en daar worden groenten verbouwd. Hier neemt, net als op andere plaatsen op Samos, de bevolking sterk af. Dit zie je terug in sommige oude huizen die niet meer bewoond worden. Tot begin 2011 behoorde Leka tot de gemeente Karlovassi, nu tot de gemeente Samos. De naam van het dorp komt van de eerste bewoner, een Albanees genaamd Lekka, die halverwege de 18e eeuw naar Samos kwam om te ontsnappen aan de vervolging door de Turken in zijn thuisland.

Het dorp Leka heeft een uitstekend uitzicht naar het noordoosten, vanaf hier kan men de vlakte van Karlovassi, het noordwestelijke deel van het Karvouni-gebergte (Ambelos) en de Egeïsche Zee helemaal tot aan de kust van Klein-Azië overzien. De bewoners werken in de landbouw en houden zich vooral bezig met het werken in de wijngaard en het verbouwen van olijven. Het kleine gehucht Agios Pandeleimon (Agios Panteleimonas) met momenteel ongeveer 7 inwoners behoorde ook tot de voormalige gemeente Leka. Het kleine dorp ligt ongeveer 1 kilometer ten noordwesten van Leka. Leka zelf heeft ook veel te bieden als je naar het hoger gelegen deel van de stad gaat, waar het prachtige Platia ligt met drie restaurants en de prachtige kerk van Agios Ioannis Prodomos. Op weg naar boven passeer je de voormalige fontein, die nu is gerenoveerd en in een moderner jasje is gestoken.

Vanuit Leka is er een mooie wandeling naar Kastania, of Nikoloudes - Kosmadei of gewoon een simpele wandeling naar het kleine gehucht Agios Pandeleimon (Agios Panteleimonas), het voormalige Tsourleoi. De nederzetting Agios Pandeleimon bestaat uit slechts een paar huizen en een kerk gewijd aan Sint Pandeleimon. Begin jaren 80 van de vorige eeuw was de naam van de plaats nog Tsourleoi en ik kan me het prachtige, oude gemeenschappelijke washuis herinneren...

Kastania is een klein dorpje op een wild romantische locatie op de hellingen van de berg Fterias. Er zijn twee winkels en een taverne in het centrum van het dorp. De plaats ligt op een hoogte van ongeveer 350 meter. Het ligt in het westen van het Griekse eiland Samos, ongeveer 5,5 kilometer ten zuidwesten van het centrum van Karlovassi. Het dorp is omgeven door veel vegetatie en een rijke bomenpopulatie, vooral de kastanje (kastanje) is hier in grote aantallen vertegenwoordigd....