Vytina Peloponnesos

Vytina is een prachtig Grieks bergdorpje in Arkadia. Het idyllische stadje, gelegen op de hellingen van de berg Mainalo, wordt omgeven door weelderige dennenbossen.

Het gebied van het dorp, gelegen op een grote hoogte van 1.033 meter (3.389 voet), strekt zich uit over de voet van de berg Mainalo.

Vanwege zijn schoonheid en prachtige natuurlijke landschap wordt Vytina beschouwd als een van de beroemdste toeristische resorts van het Peloponnesische schiereiland en een van de beste in Griekenland. Bovendien is het perfect voor alle seizoenen.

Vytina staat bekend om zijn frisse berglucht
Het indrukwekkende dennenbos van de berg Mainalo doordrenkt het drp Vytina met de unieke frisheid en speciale geur van de bomen, waardoor het een unieke sfeer krijgt.

Het natuurlijke landschap zorgt voor een gezond klimaat in het dorp, waardoor Vytina al jaren een belangrijke therapeutische plek is voor lichaam en geest onder de Grieken.
Tot 1940 had Vytina twee sanatoria en was het een plaats die bekend stond om de genezing van mensen met longziekten vanwege de uitzonderlijk frisse, heldere lucht.

Met zijn statige en gastvrije, prachtige oude stenen huizen, pittoreske straatjes bedekt met bomen en het centrale plein bij een oude kerk trekt Vytina veel bezoekers die op zoek zijn naar een onvergetelijke vakantie.
Het Griekse bergdorp was van fundamenteel belang in de Onafhankelijkheidsoorlog
Vytina beschikt ook over de 'weg van de liefde', een stuk weg onder de geurige platanen en esdoorns dat de ideale plek is voor een romantische wandeling.

In de oudheid aanbaden inwoners van Vytina de oude goden Demeter en Poseidon.

In het nabijgelegen dorp Magouliana zijn tot op de dag van vandaag de ruïnes van een oude tempel van Poseidon te vinden.

Vytina speelde een belangrijke rol in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Ottomanen in 1821, en het dorp wordt vanwege zijn historische betekenis als bijna heilig beschouwd.

Het gebied was essentieel in de oorlog, omdat het het Griekse leger van levensonderhoud voorzag, met name van brood, en de gewonden verzorgde.

Veel stamhoofden, kapiteins en strijders in de Onafhankelijkheidsoorlog kwamen uit het gebied.
In 1825 en 1826 verbrandden de troepen van Ibrahim Vytina zeven keer vanwege de actieve betrokkenheid van de bewoners bij de bevrijdingsstrijd.

Vytina herbergt talloze tavernes, traditionele winkels en boetieks
De omgeving biedt veel mogelijkheden voor accommodatie, zoals stijlvolle pensions, hotels met een hoog gastvrijheidsniveau, landhuizen en appartementen.

Op het gebied van eten zijn er in het dorp veel prachtige traditionele tavernes en restaurants met kwaliteitsgerechten, evenals plekken voor koffie en zoetigheden.

Vytina staat bekend om zijn vele traditionele kunstgalerijen en markten met lokale producten die zeker zullen voldoen aan de behoeften van zelfs de meest veeleisende bezoeker.

Als u een bezoek brengt aan het prachtige Griekse bergdorp, vergeet dan niet om kastanjes, trachana soep en noedels te kopen die zijn gemaakt met pure, traditionele ingrediënten, maar ook zuivelproducten, honing, kruidenthee en houten, handgemaakte artikelen.